malassezia folliculitis

Ha már túl vagy szinte minden pattanás elleni szuper-tippen, hiába követted a gondosan összerakott tudatos bőrápolási rutinodat olyan pattanás elleni hatóanyagokkal a fókuszban, mint például a niacinamide vagy a benzoyl peroxide, elég türelmes voltál, vagyis legalább 3-4 hónapot adtál a dolognak, de semmi sem segített, akkor lehetséges, hogy te is abba a ritka csoportba tartozol, aki a pattanások egy különösen makacs fajtájával küzd.

A gomba okozta pattanásokat nagyon nehéz felismerni, és sajnos nem is ugyanazok a bevált módszerek fognak ellenük beválni, mint a sima pattanásoknál vagy mitesszereknél. Sőt, azok a hatásos összetevők, amiket „rendes” aknék ellen szokás bevetni, sokszor csak rontanak a helyzeten (ahogy szinte minden más, például egy rendes hidratáló is). A jó hír viszont, hogy ha sikerül rájönnöd, hogy te is malassezia folliculitis-sal, vagyis gomba okozta pattanásokkal állsz szemben, és pár egyszerű elvet betartasz, akkor utána már 3-4 hét alatt látványos javulásnak indulhat a bőröd!

Kevés az időd? Akkor nézd meg inkább videón >>Honnan ismerheted fel, hogy malassezia folliculitis-od (gomba okozta pattanásod) van?

A gomba okozta pattanásokat sajnos nagyon könnyű összekeverni a rendes pattanásokkal és főleg a zárt komedókkal (whitehead), mert nagyon hasonlóan néznek ki, de teljesen eltérő módszerrel kell kezelni őket. Ahogy a bevezetőben is írtuk, az, ami egyébként be szokott válni problémás bőr esetén, nálad jobb esetben nem hoz változást, rosszabb esetben pedig még ront is a helyzeten.

Ebben a kis listában összeszedtük, honnan tudhatod, hogy te is malassezia folliculitissal küzdesz:

 • apró, viszonylag egyenletes terülésű és bőrszínű (vagy ahhoz közeli színű) dudorok, amik nagyon hasonlítanak a zárt komedókra (whitehead)
 • főleg a zsírban gazdagabb, olajos területeken tapasztalsz ilyet: a homlok, az orca vagy az áll részei érintettek, de előfordulhat a háton és a mellkason is
 • gyakran együtt jár sima pattanásokkal is, de a szokásos pattanás elleni kezelésekre nem reagál (sőt, akár rosszabb is lehet a dolog, különösen antibiotikumok esetén)
 • előfordul, hogy viszket
 • az átlagos, mások által agyondicsért kozmetikumok sokszor csak rontanak nálad a helyzetenMi az a malassezia folliculitis & milyen tényezők befolyásolhatják?

A legfőbb megkülönbözető jegy, hogy a sima pattanást (acne vulgaris) baktérium, míg ezeket a dudorokat gomba okozza: méghozzá a Malassezia gomba.

Ez a gomba nem eredendően rossz, sőt a legtöbbünk bőrén ott él (cc. 92%-unknál), része a természetes bőrmikrobiomnak. Bizonyos körülmények között ez a kis gomba azonban patogén lesz (vagyis káros), és mindenféle rosszat kezd el művelni.

De milyen körülmények miatt okozhat a bőrödön gondot?

 • Belső okok, például meggyengült immunrendszer
  Ha valami nem stimmel a szervezetedben, az sokszor a bőrödön is kiütközik. A malassezia folliculitis például gyakori cukorbetegek, HIV fertőzöttek között vagy például azoknál, akiknek valamilyen táplálkozási rendellenessége vagy egyszerűen csak gyenge immunrendszere van.
 • Zsírosabb bőrtípusba tartozol (hogy ez miért jelenthet gondot, erre mindjárt kitérünk)
 • Antibiotikumok
  Szintén gyakori azok között, akik tartósan antibiotikumot szedtek/szednek. Ez pedig már csak azért is frusztráló, mert a sima pattanások ellen sokszor írnak fel különböző antibiotikumokat, amik akár ilyen, gomba okozta pattanásokat is okozhatnak, vagy ha eleve ilyened volt, még súlyosabbá is tehetik a helyzetet.
 • Külső okok és környezeti tényezők
  Sajnos az olyan időjárási körülmények, mint a párás, meleg levegő, nem tesznek jót. Ezért ha túl nagy a pára otthon, érdemes lehet beszerezned egy párátlanító készüléket, hogy ezzel is csökkentsd a malassezia folliculitist.

Egy picikét pedig nézzük részletesebben, miért is okoz gondot, ha te a zsírosabb bőrtípusokba tartozol. A Malassezia gombáról érdemes tudni, hogy olajkedvelő, vagyis olajjal, pontosabban zsírsavakkal táplálkozik. (Egészen pontosan olyan zsírsavakkal, amik C11-24 szénlánccal rendelkeznek, emiatt a nagyon kicsi vagy nagy zsírsavak nem jelentenek gondot, lásd erről később).Ebből az következik, hogy egyrészt zsírosabb bőrtípusokon nagyobb az esélye az előfordulásának is, másrészt hogy minden olyan dolog, ami zsírsavakat tartalmaz, neked rosszat fog tenni, hiszen gyakorlatilag a kis gombácskákat hízlalod velük. Sőt, nem csak a rendes zsírsavakat tartalmazó kozmetikumok jelentenek veszélyt számodra, de az olyanok is, amik olyan molekulákat tartalmaznak, amiknek egy része zsírsav.

A malesseziának egyébként többféle típusa is ismert, és típusonként más-más bőrproblémákat is okozhat, vagy legalábbis részt vehet a kialakulásukban. Ez a gomba (részben) felelhet például az ekcémáért, a korpáért vagy a szerorreas dermatitisért, de a pikkelysömörrel (psoriasis) is összefüggésbe hozható, illetve egy viszonylag ritka és kevésbé ismert dologgal, a tinea versicolorral is, ahol világosabb vagy barnásabb foltok jelennek meg a testen.

Milyen összetevőket kerülj?

A malessezia gomba tehát szereti a zsírsavakat (példuál linolsav, linolénsav, sztearinsav), hiszen ezekkel táplálkozik. Ebben az a rossz, hogy a zsírsavak a bőrön természetesen is megtalálhatóak, sőt fontos részét képezik az egészséges védőréteg működésének. Plusz, a kozmetikumok zömében (nem viccelünk, úgy a termékek 90-95%-ában) ilyen-olyan formában megtalálhatóak, hiszen normál körülmények között nagyon is jót tesznek a bőrnek.

Mindenesetre neked érdemes odafigyelned, mert ha kerülöd a zsírsavakat (akár a szabad formájukban, akár úgy, hogy részei egy nagyobb molekulának), akkor sokat teszel azért, hogy ezt a piszok kis élőlényt kiéheztesd. A malessezia ugyanis roppant leleményes: nemcsak a teljes, tisztán zsírsav molekulákat kedveli, de azokat is, amiknek egy része zsírsav. Ezeket a molekulákat ugyanis lebontja, aztán pedig vígan lakmározik a számára finom részből.

De egészen pontosan miket érdemes kerülni?

 • Természetesen magukat a zsírsavakat (a hosszabb szénlánccal rendelkezőeket), például linolsav, linolénsav, sztearinsav, olajsav, palmitin sav. Segítségül itt egy táblázat a természetben előfurduló zsírsavak a C6-22 tartományban, ezek közül C6-10 szénláncúak okésak, a többi (ami mellett piros X-et látsz,) nem:
  zsírsavak 6-22 hosszú szénlánccal

 • Növényi olajak
  Gyakorlatilag az összes növényi olaj feketelistás, mert az olajak kémiailag egy glicerinmolekula + három zsírsav kapcsolódásából tevődnek össze, és ahogy írtuk is, ezt a malessezia ügyesen lebontja magának, hogy aztán teletömje magát a zsírsavas részből.
  Vagyis kerül például a csipkebogyó olajat, a borágót, az argánt, a jojobát, a chiát stb.


 • Észterek
  Az észterek csoportja elég gyakori, általános csoportja az összetevőknek, ami valamiféle alkohol ("kémiai értelemben vett" alkohol, vagyis olyan molekula, ami -OH csoportot tartalmaz, ez lehet jó (pl. zsíralkohol, glicerin) vagy rossz (ethyl alcohol) alkohol) és egy zsírsav összekapcsolódását jelenti.
  Ilyen például a glyceryl stearate, ami egy glicerinmolekula + egy zsírsav összekapcsolódása, vagy ilyen az isopropyl palmitate, ami az isopropyl alcohol és a palmitinsav összekapcsolódása. Amit érdemes tudnod, hogy általánosságban minden olyan összetevő, aminek a neve –ATE végződésű, kerülendő. Ezek egyébként nagyon gyakoriak az összetevőlistákon, gyakorlatilag bármilyen termékben előfordulhatnak.

 • Poliszorbátok
  Nagyon gyakran használt emulgeálószerek (vagyis segítik, hogy a víz és olaj összekeveredjen), amik molekulájukban szintén zsírsavat tartalmaznak. Így ismerheted fel őket az INCI listákon: polysorbate-SZÁM (ami 20-tól húszasával növekszik, vagyis pl:
  • polysorbate-20
  • polysorbate-40
  • polysorbate-60
  • polysorbate-80)
 • Zsíralkoholok
  A zsírsavakhoz hasonló, de nem sav (vagyis -COOH), hanem alkohol csoportra (-OH) végződő molekulák, amikről sajnos egy 2019-es kutatásban szintén az derült ki, hogy táplálják a Malessezia gombát. A zsíralkoholok, ugyanúgy, mint a zsírsavak különböző hosszúak lehetnek, és sajnos a leggyakrabban használt típusok, mint a cetyl alkohol, setearyl alkohol, illetve ezek keveréke a cetearyl alkohol Malessezia gomba tápláló összetevők. Egy fokkal jobb a helyzet a behenyl alcohollal, ami leginkább biztonságosnak elfogadott összetevő.
 • Fermentációk
  A fermentált összetevők kicsit kakukktojások, mert nem a zsírsavak jelenléte miatt kerülendők, de a galactomyces típusúak (az összetevő listán Galactomyces Ferment Filtrate néven találod) szintén rosszat tesznek a Malassezia folliculitisnek. Az egyéb fermentációk (például a Saccharomyces Ferment Filtrate) mondjuk, hogy kérdőjelesek, de ha óvatos akarsz lenni, kerüld mindet. Ezek a típusú összetevők egyébként normálisan teljesen szuperek és ajánlottak is, és különösen a koreai bőrápoló termékekben gyakori összetevők.

Milyen hidratáló összetevőket keress?

A fenti lista alapján kicsit úgy tűnhet, hogy akkor nem sok minden marad, amit használhatsz, és ez bizonyos értelemben igaz is. Nálad fokozottan igaz, hogy a kevesebb több, és az is, hogy nagyon oda kell figyelned rá, milyen összetevőket tartalmaz az adott formula, amit kinéztél (lent írunk még segítséget, hogy hol tudod megnézni, hogy egy összetevő lista Malassezia biztonságos-e).

Nézzük először, milyen olajak, pontosabban hidratáló-tápláló emolliens összetevők azok, amiket te is biztonságosan használhatsz:
 • Squalane
  Bár squalane olajnak szoktuk nevezni, ez igazából nem helyes kifejezés, mert a squalane kémiailag nem olaj, hanem hidrokarbon (szénhidrogén molekula, C30 szénlánccal). Ez azt jelenti, hogy nem a klasszikus glicerin + 3 zsírsav szerkezetet követi. Vagyis klasszul bevethető malesseziával küzdők számára is hidratálásra.
 • MCT olaj
  Az összetevőlistán így találod: caprylic/capric triglyceride. Ez egy trükkös kis molekula, hiszen egy glicerin + 3 zsírsav kapcsolódása, viszont a caprylic és a capric zsírsavak, amik kapcsolódnak, kisebb méretű zsírsavak (C8-10), vagyis nem táplálják a malesseziát.
 • Szilikonolajak (pl. dimethicone, cyclomethicone stb.)
  A szilikonfélék kémiai szerkezetükben teljesen mások, mint az olajok, zsírsavmentesek, és ezen a bőrtípuson szuperül működnek. Egyébként sem érdemes tartani a szilikonoktól, nagyon nagyon ritkán okoznak bármilyen bőrtípus esetén gondot, de ha Malessezia-gomba okozta bőrproblémád van, akkor egy szilikonokat, mint emollienseket tartalmazó hidratálókrém szuper választás.


Hogyan kezeld a malessezia-t?

Nemcsak a hidratálás fontos persze, hanem az is, hogy olyan gombaellenes hatóanyagot vess be, ami segít megoldani a problémát.

Erre többféle összetevőt is bevethetsz, például a ketoconazole-t, ami segít megakadályozni a gomba további terjedését és a már meglévőek legyilkolását (ha kíváncsi vagy, ezt hogy teszi: egészen pontosan feloldja a gomba sejtfalát), plusz gyulladáscsökkentő hatású is. Ez a hatóanyag egyébként minden típusú malessezia ellen beválik, ezért több bőrprobléma ellen is hatásos lehet egyszerre: például hajkorpa, szeborrea dermatitis vagy éppen a malessezia folliculitis esetén is sokat segíthet.

A ketoconazole-t a patikában vény nélkül kapható Nizoral samponban találod (ami egyébként korpásodás ellen van kitalálva eredetileg). Tudjuk, hogy picit szokatlanul hangzik, hogy egy samponnal kezeld az arcbőrödet, de ahogy fentebb is írtuk, a malessezia gombának a korpához is köze van, ezért logikus, hogy az arcbőrödön is segíthet. Amit érdemes tudnod, hogy a Nizoral arcbőrön használva sajnos könnyen kiszárítja a bőrt, ezért érdemes minimalizálni a használatot.

Amíg súlyos a helyzet, vagyis eleinte használd minden másnap vagy akár naponta, megtisztított bőrre kend fel a sampont, és pakolásszerűen hagyd rajta olyan 5-10 percig (ha tudod, akár tovább is, mondjuk 15 percig), majd öblítsd le. Ezzel a kezeléssel olyan 2-3 hét alatt már javulást kell látnod.

Később, vagyis 2-3 hét elteltével érdemes ritkítani a használatot: fenntartó kezelésnek heti egyszer elég Nizoral maszkozni.

Ha a Nizoral nem szimpatikus valamiért, akkor alternatívaként megnézheted a zinc pyrithione-t tartalmazó Head & Shoulders korpásodás elleni sampont, ami ugyan kevésbé tűnik meggyőzőnek, mint a ketoconazole, megérhet egy próbát, ha a Nizoral valamiért nem járható út a számodra. A zinc pyrithione is gombaellenes, és fokozottan képes segíteni a védőréteg egyensúlyának helyreállításában.

És akkor most, hogy tudod, mikkel hidratálhatsz és milyen célzott kezeléseket vethetsz be, nézzünk egy példarutint, ami csak olyan termékekből áll, amik semmi olyat nem tartalmaznak, amik rosszat tehetnek a bőrödnek, viszont segítenek abban, hogy ne csak a problémát oldd meg, de ápolt is legyen a bőröd.Mintarutin gomba okozta pattanások esetén:

REGGELESTE
1. Langyos vizes arcmosás 1. Lemosó: Geek & Gorgeous 101 Jelly Joker
2. Hámlasztó: G&G Cheer Up
2. Szérum: G&G 101 HA 5 Light 3. Szérum: G&G 101 HA 5 Light
3. Fényvédő: PC RESIST Fluid SPF 50 4. Hidratáló: Hydration Station Hidratáló

Biztonságosan használható termékek gomba okozta pattanások esetén is

Paula's ChoiceGeek & GorgeousSkintegra


Ma már léteznek Malessezia ellenőrző tool-ok is, sajnos mi úgy láttuk, egyik sem 1000%-os, de azért sokat segíthetnek, ha bizonytalan vagy egy-egy dolog kapcsán. Ezeket lehet érdemes megnézned:

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

 

Források
 1. Fungal Acne Explained (150 Studies): The 2019 Treatment Bible For Malassezia / Pityrosporum Folliculitis [simpleskincarescience.com]
 2. Dobler, Dorota, et al. "Impact of selected cosmetic ingredients on common microorganisms of healthy human skin." Cosmetics 6.3 (2019): 45. [link]
 3. Pityrosporum folliculitis: A retrospective review of 110 cases, Brea Prindaville, MD, Leah Belazarian, MD, Nikki A. Levin, MD, PhD, Karen Wiss, MD, 2018, march, vol 78, issue 3, JAAD. [link]
 4. The Malassezia Genus in Skin and Systemic Diseases, Georgios Gaitanis, Prokopios Magiatis, Markus Hantschke, Ioannis D. Bassukas, Aristea Velegraki, 2012 jan. 25(1): 106–141. Clin Microbiol Rev. [link]
 5. Malassezia (Pityrosporum) Folliculitis, Richard M. Rubenstein, MD, Sarah A. Malerich, BS, 2014 Mar; 7(3): 37–41., J Clin Aesthet Dermatol. [link]
 6. Malassezia Fungi Are Specialized to Live on Skin and Associated with Dandruff, Eczema, and Other Skin Diseases, Charles W. Saunders, Annika Scheynius, Joseph Heitman, PLoS Pathog. 2012 Jun; 8(6): e1002701. [link]
 7. Malassezia—Can it be Ignored?, Ambujavalli Balakrishnan Thayikkannu, Anupma Jyoti Kindo, Mahalakshmi Veeraraghavan, Indian J Dermatol. 2015 Jul-Aug; 60(4): 332–339. [link]
 8. Skin diseases associated with Malassezia yeasts: facts and controversies, Gaitanis G, Velegraki A, Mayser P, Bassukas ID, Clin Dermatol. 2013 Jul-Aug;31(4):455-463. [link]
 9. Pityrosporum folliculitis: a common disease of the young and middle-aged, Bäck O, Faergemann J, Hörnqvist R., J Am Acad Dermatol. 1985 Jan;12(1 Pt 1):56-61. [link]
 10. 1300+ Fungal Acne Safe Products: An Updated List for Malassezia (Pityrosporum) Folliculitis [simpleskincarescience.com]
 11.