pigmentfoltok elhalványítása krémmel

A pigmentfoltok a bőrön megjelenő barnás foltok, ami, valljuk be, elég zavaró, ráadásul gyakori és makacs bőrprobléma. Ha olyan szerencsés vagy, hogy nem érintenek, akkor egy dolgot tudj: az UV-sugárzás nagyon-nagy mértékben befolyásolja a bőr pigmentációját, és ha valaki sokat van a napon, akkor idővel, bizonyos életkor felett gyakorlatilag biztosan megjelennek a barnás foltok (tipikusan 50-es évektől). A pigmentfoltoknak ez a fajtája az úgynevezett öregségi pigmentfolt, vagy napfolt, és a jó hír az, hogy szuperül megelőzhető a mindennapi gondos fényvédő használattal.

Ha pedig érint a dolog, akkor olvass tovább, és a cikk végére szakértő leszel abban, hogy hogyan is keletkeznek a pigmentfoltok, és főleg, hogy hogyan tudod őket elhalványítani krémekkel, otthon.

Ha inkább videót néznél, akkor klikk a Youtube videónkra >>

A pigmentfolt oka - így alakul ki

A bőr pigmentációs problémái akkor jelentkeznek, ha a testünk túl sok melanint termel (vagy olyan is létezik, hogy túl keveset). A melanin a bőr pigmentációjáért felelős, és egy speciális sejt, a melanocita állítja elő. Azt, hogy a melanocita sok vagy kevés melanint termeljen, azt egy Tyrosinase nevű enzim szabályozza, aminek köszönhetően kialakul a bőrünk, a szemünk és a hajunk színe.

A melaninnak rendkívül fontos szerepe van a bőr saját háztartásában: képes ugyanis elnyelni a káros UV-sugarakat, ezzel pedig védi a bőrt a leégéssel és a napsugarak következtén kialakuló bőrproblémákkal szemben. Ezért lehetséges, hogy akinek sötétebb a bőrtónusa, az kevésbé hajlamos leégni a napon, és kevésbé hajlamos a napártalom nyomán kialakuló bőrproblémákra (persze, azért mindenkit érint a dolog, maximum kevésbé láthatóan).

A melanin előállítása többnyire zavartalan; viszont ha például rendszeresen fényvédelem nélkül vagy a napon, a bőrödet valamilyen gyulladás vagy irritáció éri, vagy esetleg a hormonjaid ingadoznak valami miatt (például terhesség/fogamzásgátló tabletták miatt), porszem kerül a gépezetbe, és a melanin természetes termelése felborulhat, a kelleténél intenzívebbé válhat.

A melnociták által termelt extra pigment, ún. melanosomokban, pici melanin hordozó buborékokban elkezd felfelé vándorolni, gyakran "csomókban", a bőrfelszínhez érve pedig pigmentfolt formájában láthatóvá válik.

A barna foltok fajtái - PIH, öregségi foltok és melasma (májfolt)

A pigmentfoltoknak három nagy csoportja van, amik mögött más okok vannak, és a reális elvárások miatt jó tudni, hogy Te hova tartozol.

 1. Post Inflammatory Hyperpigmentation, vagyis PIH: jellemzően sötétebb bőrtónusokon, gyulladásos bőrbetegségek, mint például pattanások után alakul ki a PIH. Világosabb bőrtónusokon is hagynak foltot a pattanások, de az általában pirosasabb, ha a bőröd "benyomod" elhalványul és az az úgynevzett PIE, vagyis Post Inflammatory Erythema. A PIE-vel otthon nem sokat lehet tenni, csak türelmesen várakozni, hogy elmúljon, a PIH-et viszont jól lehet kezelni. Ha megszűnt a gyulladásos bőrbetegség, akkor az az igazság, hogy a PIH szépen lassan magától is elmúlik, de pigmentfolt elleni kezelésekkel ezt klasszul meg lehet gyorsítani.
 2. Öregségi foltok vagy napfoltok: Idősebb korban rendkívül gyakori, szinte mindenkit érint. A fő oka az UV-károk, vagyis a napsugarak miatti ártalom, és attól függően, hogy mennyit voltál korábban napon előbb vagy később jelenik meg. Hosszasan, több tíz éven át készülődik a felszín alatt (ezt egyébként UV kamerával meg is lehet nézetni), és végül nemcsak az arcon jelenik meg, hanem minden napnak kitett bőrfelületen, például a kézfejeken és a dekoltázson is. Az öregségi foltok mindennapi fényvédelemmel szuperül megelőzhetőek, ha pedig már kijött, akkor kitartó és gondos munkával néhány árnyalatot lehet rajta halványítani, de otthoni módszerekkel teljesen már el nem tüntethető.
 3. Melasma, vagyis májfolt: sötétebb bőrtípusokra jellemző és általában hormonális okok vannak mögötte. Nagyon gyakran jelenik meg terhesség alatt, vagy fogamzásgátló tabletta szedésének mellékhatásaként. Nagyobb foltokban jön például a homlokra, felsőajakra (itt a hő és az irritáció, mint például a gyantázás is ki tudja hozni!), orcára. A jó hír része, hogy sokszor magától el is múlik, viszont sajnos nagyon makacs is tud lenni, és nagyon tartósan, sok éven át is meg tud maradni. Több alfaja is van, és fajtától függő, hogy mennyire reagál jól a kezelésekre, az enyhébb, "felszínibb" esetek otthoni módszerekkel pár árnyalatot halványíthatóak.

Mondhatni, hogy negyedik csoportja a pigmentációnak a szeplők, amit megemlítünk, de az egy "pigmentációs nem-probléma". :) Genetikus, általában kora gyerekkortól jelentkezik, nem vonatkozik rá, amiket írunk itt a cikkben, kivéve az, hogy a szeplős bőr tipikusan nagyon UV-érzékeny, szóval ha szeplős vagy, érdemes a fényvédelemre nagyon figyelned.

A pigmentfoltok ellen ez a legfontosabb dolog: napi fényvédelem

Tudjuk, már írtuk a bevezetőben is, aztán újra a fajtáknál, talán többször is, de a bőr pigmentációját befolyásoló Nr. 1 tényező az UV sugarak miatti ártalom. Ha érint a probléma (vagy szeretnéd megelőzni), akkor nem tudjuk a napi fényvédelem fontosságát eléggé hangsúlyozni. Keresd meg azt a fényvédőt, amit szívesen magadra kensz minden nap, és használd az év 365 napján, télen (SPF 30-as is elég lehet) és nyáron (legyen SPF 50-es) is.

Ha nem használsz mindennap fényvédőt, akkor minden mást, amit írunk később, kár is csinálni, mert az UV-sugarak azonnal le fogják nullázni bármiféle erőfeszítés hatását. Szóval napi fényvédő, a pigmentfoltok elhalványításában ez az alap, a must-have.

 

Kezdd itt, ha a személyes,
tudatos bőrápolási rutinodat keresed :)

Komplett rutint keresel?
Kattints a rutinvarázslóra!

 

Pigmentfolt elhalványító hatóanyagok

Extra pigment "kipörgetése" - AHA savak, retinol

A bőr felső rétegében lévő extra pigment "távozását" meg lehet gyorsítani olyan hatóanyagokkal, amik amúgy is gyorsítják a bőr felső rétegének a megújulását. Ilyenek az otthoni kémiai hámlasztók, azon belül is pigmentfolt halványításra szuperek az AHA savak, és szintén ilyen a híres-neves, szupersztár anti-aging molekulacsalád, a retinoidok. Választhatod csak az egyiket, vagy a másikat, vagy ügyesen kombinálhatod is őket (pl. mindennapi retinol + heti egy erős AHA kezelés, vagy minden nap gyengédebb retinol + gyengédebb AHA is szuperül működik), de tudd, hogy ők alapvetően az extra pigmentet "kipörgetik", de nem avatkoznak bele a pigment termelődés folyamatába.

PIH típusú pigmentációnál egy jó AHA és/vagy retinol akár magában is elég lehet, ahhoz, hogy klasszul felgyorsítsd a gyulladás (pattanások) hagyta foltok halványodását. Ami előnye még ennek a csoportnak, és főleg az AHA-knak, hogy viszonylag gyors sikerélményt adnak, 4-6 hét használat után már látható szokott lenni a halványodás (igen, 4-6 hét pigmentoltoknál a gyors eredmény, de később írunk még erről többet....).

Ajánlott AHA és retinoid termékek

Pigment termelést blokkoló hatóanyagok

A kiváltó fő ok, az UV blokkolása és a már meglévő, felhalmozódott pigment "kipörgetése" után eljutottunk azokhoz a hatóanyagokhoz, amik a pigmenttermelődés folyamatába próbálnak beavatkozni, és azt mérsékelni. Ezeknek a hatóanyagoknak két nagyobb csoportja van.

Tyrosinase blokkolók

A Tyrosinase az a híres enzim, ami a pigment termelő sejtek, a melanociták aktivitását szabályozza. A legtöbb pigment termelésbe beleavatkozó hatóanyag ún. tyrosinase-blokkoló, vagyis ezt az enzimet gátolja a működésben. A teljesség igénye nélkül néhány híresebb, fontosabb ilyen hatóanyag:

 • C-vitamin: A C-vitamin igazi A-listás összetevő az anti-aging bőrápolásban, ami irtó sok jót tud tenni a bőröddel, és híresen beválik pigmentfoltok ellen is. Emellett képes serkenteni a bőr saját kollagéntermelését, így segít a ráncok elleni harcban, és antioxidáns védelmet is ad a bőrnek. Ha fényvédő alá viszed fel reggel, felturbózza annak hatékonyságát, főleg ha olyan szérumot választasz, ami C-vitamin mellett E-vitamint és ferulic savat is tartalmaz, ezek ugyanis hatványozzák egymás hatékonyságát. Plusz, szuper gyulladáscsökkentő és ragyogásfokozó összetevő is.
  Viszonylag nehezen formulázható, "hisztis" kis molekula, emiatt ma már sokféle származéka is elérhető, amik többsége szintén segít a pigmentfoltok halványításában.
 • Azelain sav: Kevés szó esik róla, pedig ő is egy multifunkcionális összetevő, ami nemcsak a Tyrosinase enzim működését képes blokkolni, de gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású is, ezért szuper például pattanások ellen és rosacea esetén is. PIH és melasma esetén szuperül beválhat (öregségi foltok esetén nem ő a jó választás), nem véletlenül szokták a hatékonyságát az Európában nem engedélyezett, de híres folthalványító összetevő, a hydroquinone-hoz hasonlítani.
  Az azelain savval oldhatatlansága miatt többnyire nehezebb textúrájú termékekben találkozhatsz. Újgenerációs származéka, a Potassium Azeloyl Diglycinate ezt igyekszik kiküszöbölni, ami vízben oldható, így könnyebb formulákat is lehetővé tesz.
 • Arbutin: Növényi eredetű, a keleti bőrápolásban - például Japában - nagyon gyakran használt és jól ismert "brithening" összetevő. A C-vitaminnal szemben nem közvetlenül a Tyrosinase szintézisét blokkolja, hanem az enzim működését gátolja (ezért jó ötlet például egy C-vitaminos szérumot egy arbutinossal kombinálni -- ebben a The Ordinary szérumban eleve kombinálva találod őket).
 • Tranexamic acid: Szintetikus eredetű, talán még kevéssé ismert összetevő a bőrápolásban, de annyira ígéretes, hogy hatásában az arany standardnak számító, de az EU-ban potenciális mellékhatásai miatt kozmetikumokban nem használható hydroquinone-hoz szokták hasonlítani. Kicsit kakukktojás a többi összetevő között, mert nem közvetlenül a tyrosinase-ra, hanem egy olyan enzimre (plasmin) és enzim elővegyületre (plasminogén) hat, ami napkárosodás miatt hajlamos túltermelődni a bőrben és szintén elősegíti a bőr melanintermelését. A Tranexamic acid emiatt kifejezetten szuper a kor miatti barnás foltok halványítására.
 • Édesgyökér-kivonat + más növények, pl. medveszőlő, fehéreperfa kivonat: Több növényi kivonat is ismert pigmentfolt halványító hatásáról, a leghíresebb és legjobban alátámasztott közülük talán az édesgyökér kivonata. A benne lévő aktív molekula a glabridin, aminek hatékonysága az Európában betiltott, de egyébként rendkívül hatékony hydroquinone-nal is felveszi a versenyt. Sajnos a magas glabridin tartalmú édesgyökér-kivonat rendkívül drága, a piacon lévő növényi kivonatok között nagy különbségek vannak( glabridin-tartalom 4%-tól 40%-ig is terjedhet), ezért ha szimpatikus az összetevő, érdemes magas minőségű formulát választani!
 • Új generációs pigmentfolt elleni peptidek: A peptidek viszonylag fiatal és nagyon ígéretes összetevők az anti-aging bőrápolásban, amik fajtától függően különbözőképpen hatnak a bőrödre. A peptid szó egyébként proteindarabkát jelent, vagyis néhány aminosav összekapcsolódását (tehát az aminosav az építőkő, néhány aminosav együtt peptid, sok-sok aminosav együtt pedig protein, mint például a kollagén vagy az elasztin, ami két a bőrben rendkívül fontos protein). A pigmentfoltok halványításában fontos peptidek (pl. Acetyl Glycyl Beta-Alanine, Tetrapeptide-30, Oligopeptide-68) különlegessége, hogy egyszerre többféleképpen is segítik a pigmentációs folyamat akadályozását. Például akadályozzák a Tyrosinase működését, vagy például a pigmentációért felelős MITF gén működését (ez utóbbit az Oligopeptide-68 teszi). Plusz, a melanin bőrfelszínen való megjelenését is akadályozzák, erről lásd lentebb.

Ajánlott enzim blokkoló termékek

Pigment szállítását blokkolók

Miután a pigmentet a melanocita elkészítette, utána "melanin hordozó buborékokban", melanosomokban az felvándorol a bőr felszínére. Azt a felfelé vándorlást is lehet hátráltatni, például ezekkel a hatóanyagokkal:

 • Niacinamide: Vagyis B3-vitamin. Igazi szuperhero a bőrápolásban, ami egyszerre többféleképpen is jót tesz a bőrödnek. Először is, kutatások szerint 2-5%-os mennyiségben, naponta használva már 8 hét alatt segíti a pigmentfoltok halványodását (eleinte persze csekélyebb mértékben). Acetyl Glucosaminde-nal kombinálva, mint ebben a szérumban is, ez a hatás pedig tovább fokozható.
  Bónuszként azonban még egy csomó dologban jeleskedik: például 4-5%-os mennyiségben naponta használva már 8-12 hét alatt is képes serkenteni a bőr saját kollagéntermelését, ezzel pedig segíti a ráncok elleni harcodat. Emellett már 2%-os mennyiségben is jótékonyan hat a bőr zsírsav-szintézisére, így szerepet játszik a keramidok, koleszterol egyensúlyának fenntartásában és az egészséges védőréteg működésében. Végül, de nem utolsósorban szuper összetevő tág pórusok ellen, és 4%-os mennyiségben pattanások ellen is klasszul hat.
 • Új generációs pigmentfolt elleni peptidek: Ahogy fentebb is írtuk, néhány peptidféle nemcsak abban szuper, hogy a Tyrosinase enzim működését akadályozza, de abban is, hogy a "melanin hordozó buborékok" felfelé vándorlását is hátráltassa. Ilyen peptidek pl. Acetyl Glycyl Beta-Alanine, Tetrapeptide-30, amiket megtalálsz ebben a magasan szaturált Niod pigmentfolt elleni szérumban.

Ajánlott szállítást blokkoló termékek

Reális elvárások és türelem

Sajnos a pigmentfoltok nagyon makacs problémák, így a halványításhoz nem kis türelem kell. Még ha mindent jól is csinál az ember lánya, akkor is hónapok kellenek ahhoz, hogy pár árnyalatot halványodjanak a foltok, kutatásokban tipikusan három hónapot szoktak megnézni. A szokásos "négy hét alatt kiderül, hogy működik-e valami" sajnos sok komolyabb bőrproblémára egyáltalán nem igaz, a pigmentfoltokra sem, és nagyon kitartóank és türelmesnek kell lenni a dologgal.

Az öregségi foltokra és a melasmára is igaz, hogy valószínűleg nem fognak teljesen eltűnni otthoni módszerekkel (a melasma, ha szerencséd van, magától is eltűnhet, de ha magától ezt nem akarja megtenni, akkor sajnos csak halványítani lehet rajta), reálisan pár árnyalatot lehet világosítani a foltokon. Enyhébb, fiatalabb korban megjelenő napkárok és a PIH az viszont teljesen elmulasztható. Ha nem vagy elégedett azzal, amit 3-4 hónapos kezeléssel elértél otthon, akkor a következő lépés a bőrgyógyász, akinek nagyobb eszköz tára van, hogy segítsen.

Példa bőrápolási rutin pigmentfolt ellen

"Egyszerű" rutin

REGGELESTE
1. Kedvenc arclemosód1. Kedvenc arclemosód
2. G&G 101 C-Glow (C-vitamin)2. G&G Smooth Out (AHA), amilyen gyakran tolerálja a bőr, minden másnap pl.
3. TO Azelain sav (azelain)3/1. G&G 101 B-Bomb (niacinamide);
3/2. TO Alpha Arbutin (arbutin)
4. EVY SPF 50-s hab arcra (fényvédelem) 4. Hidratáló, pl. TO NMF

 

"Hiper-szuper" rutin

REGGELESTE
1. Kedvenc arclemosód1. Kedvenc arclemosód
2. PC C15 Super Booster (C-vitamin)2. PC Advanced 10% AHA (AHA) heti 2-4-szer
3. Niod Re: Pigment (azelain + melanin blokkolók + szállítás blokkolók)3/1. Niod Re: Pigment (azelain + melanin blokkolók + szállítás blokkolók);
3/2. PC Clinical Discoloration Repair Serm (niacinamide + tranexamic acid + bakuchiol)
4. EVY SPF 50-s hab arcra (fényvédelem) 4. Kedvenc hidratálód, pl. PC Barrier Repair

 

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

Források

 1. Draelos, Zoe Diana. "Skin lightening preparations and the hydroquinone controversy." Dermatologic Therapy 20.5 (2007): 308-313. [link]
 2. Rashmi Sarkar, Pooja Arora, K Vijay Garg: Cosmeceuticals for Hyperpigmentation: What is Available?, Journal of cutaneous and aesthetic surgery, 2013 Jan-Mar; 6(1): 4–11. [link]
 3. Leslie Baumann, MD, Cosmetic Dermatology, 2nd edition, Skin Pigmentation and pigmenation disorders, Depigmenting Agents, Chapter 13 és 33
 4. Az összetevő-leírások forrása az INCIDecoder [link]