retinol
Konklúzió: A kutatás megerősíti, hogy egy 0.1% stabilizált retinolt tartalmazó formula jelentősen javítja a photoaging okozta jeleket, és a javulás folytatódik hosszabb (egy éves) használat mellett.

Ebben a cikkben:

retinol
Konklúzió: A kutatás megerősíti, hogy egy 0.1% stabilizált retinolt tartalmazó formula jelentősen javítja a photoaging okozta jeleket, és a javulás folytatódik hosszabb (egy éves) használat mellett.

Ha bármennyire is érdekel az anti-aging, akkor a retinolt ki kell próbálnod.

Tényleg, kell.

A napi fényvédelem használat mellett a legbiztosabb és legbizonyítottabb dolog, ami tehetsz a hosszú távon egészséges és fiatalos bőrért.

Könyvtárnyi szakirodalom támasztja alá a hatását; csak kérdezd meg bármelyik bőrgyógyászt, olvass utána bármilyen tudatos, tudományos bőrápolással foglalkozó helyen, ebben az egyben gyakorlatilag mindenki egyetért: a retinol működik.

A bestseller retinolos termékünk ez a The Ordinary retinol szérum. Ha nem akarsz elmélyülni a részletekben, de okosan akarod ápolni a bőröd, kezdd vele. Használd minden este, reggel pedig használd mellé a kedvenc fényvédős hidratálódat, és máris megtetted a két legfontosabb dolgot a hosszú távon egészséges és fiatalos bőrért.

Ha viszont érdekelnek a részletek, olvass tovább, és a cikk végére retinol szakértő lesz Belőled. :) Először is tisztázzuk a fogalmakat, mi is az a retinol, retinolsav vagy éppen retinoid, hogyan is működik pontosan, és milyen hatást gyakorol a retinol a bőrödre, majd azt is sorra vesszük, hogy hogyan használd, és hogyan válaszd ki a Neked megfelelő terméket.

Ha pedig inkább videózós típus vagy, akkor íme:

Retinol vs. retinolsav vs. retinoidok - mi micsoda?

Először is kezdjük a retinoidokkal . Ő az összefoglaló név, amibe beletartozik a retinol, a retinolsav és még jópár egyéb másik származék is. Vagyis retinoidok = A-vitamin származékok családja. A retinoidok a bőrápolás királyi családja. A családnak jópár tagja van, mindegyikre lehet úgy hivatkozni, hogy ő egy retinoid, vagy a retinoidok családjának a tagja.

A retinolsav a család "feje", ha a királyi-család hasonlatnál maradunk, akkor maga Erzsébet királynő. Ő az aktív molekula, amit a bőr sejtjei értelmezni tudnak, és az ő parancsára a bőrsejtek mindenféle jó dolgot kezdenek csinálni, például több kollagént termelnek. Ismerős lehet a tretinoin szó is, ami a retinolsav szinonimája, vagyis tretinoin = retinolsav. A tiszta retinolsav az egyetlen (!) FDA által is jóváhagyott anti-aging hatóanyag, vagyis olyan és akkora mennyiségű bizonyíték van mögötte, mint a vényköteles gyógyszerek mögött, ő maga is vényköteles gyógyszer hatóanyag.

A retinol a tiszta A-vitamin szinonimája, és a királyi családban ő Vilmos hercegnek felel meg, vagyis két lépésre van a tróntól. Maga a retinol nem aktív molekula, de szerencsére a bőrben lévő enzimek (két lépésben) átalakítják retinolsavvá. Az átalakulás után pedig ugyanazt csinálja, mint a retinolsav, vagyis fiatalos működésre programozza át a bőrsejteket. Az átalakítás nem megy a leghatékonyabban, az általánosan elfogadott közelítés szerint a retinol 10-20-szor kevésbé hatékony, mint a retinolsav. Vagyis egy 1% retinol szérum hasonlóan hatásos, mint egy 0.1-0.05%-os retinolsav szérum (ez brutál erősnek számít, a kis számok ne tévesszenek meg !!!).

Beszélnünk kell még a Hydroxypinacolone Retinoate (HPR)-ról, ami szintén a retinoidok családjának a tagja, méghozzá egy néhány éves új-generációs tagja. Ha a királyi családfán el akarjuk helyezni, akkor ő Erzsébet királynő testvére, Margit hercegnő lesz. A HPR mögött nincs még annyi kutatás és bizonyíték, mint a retinol mögött, de a hatalmas ígérete az az, hogy ő maga is aktív molekula, akárcsak a retinolsav, vagyis nem kell átalakulnia és közben veszítenie a hatékonyságából, de mégsem okoz olyan irritáló mellékhatásokat, mint a tiszta retinolsav, sőt a retinolnál is gyengédebb a bőrhöz.

A teljes retinol szérum és retinol olaj választékunkat itt találod >>

Retinol krém: mi a hatása, mit várjak tőle?

Dr. Leslie Baumann a Cosmetic Dermatology könyvében azt írja, hogy 125 (!!!) féle bőrbetegségnél van valamiféle hiteles adat arról, hogy a retinol (illetve a retinolsav) segít rajta. Az anti-aging és annak szinte minden vonatkozása (vagyis ráncok, a bőr feszessége, simasága, egyenletessége) a retinol erőssége, de hatásos a pattanások és pigmentfoltok kezelésében is.

Ha a retinol hatását sejtszinten nézzük, akkor talán a legismertebb és legfontosabb tulajdonsága, hogy serkenti a bőr saját kollagéntermelését, ami a feszesebb, ránctalanabb bőrhöz kulcsfontosságú. Ráadásul antioxidáns hatása is van, amivel pedig lassítja a meglévő kollagén lebomlását, szóval duplán is elősegíti a bőr egészséges kollagéntartalmát.

Emellett sok más fontos bőrben lévő fehérje és GAG (vízmekötő anyagok) termelődését is serkenti, és hosszabb távú használattal nem csak feszesebb, és kisimultabb, de hidratáltabb is lesz a bőr a retinoltól.

Ha ez nem lenne elég, a retinol szintén fontos hatása, hogy szabályozza a bőrsejtek osztódását, felgyorsítja a felső réteg megújulását, aminek a pigmentfoltok halványításában, pattanások elleni küzdelemben és a bőrfelszín simaságában is szerepe van.

Egy szó mint száz: a retinol sejtszinten működik, fiatalosabb és egészségesebb bőrműködésre bírja a sejteket. Anti-aging téren must-have, de pattanások és pigmentfoltok esetén is érdemes használni.

Hány éves kortól használjak retinolt?

Sokan hiszik azt, hogy á, az anti-aging termékek ráérnek majd akkor, ha 40+os az ember, vagy mikor a mélyebb ráncok már komoly problémát jelentenek. Ez egyáltalán nincs így!

A kutatások azt mutatják, hogy a kollagén mennyisége a húszas évektől kezdve folyamatosan és közel egyenletesen csökkent, évente kb 1%-ot ilyen grafikon mentén (ez a kutatás egyébként rámutatott a világ egyik nagy igazságtalanságára is, arra, hogy a férfiaknak minden életkorban több kollagén van a bőrükben, mint a nőknek, viszont a csökkenés mértéke férfiaknál és nőknél is ugyanolyan egyenletes.):

Ezért már a húszas években érdemes elkezdened egy gyengédebb retinolos terméket, 25 felett már erősebben ajánlott, 30 felett pedig igazi must-have!

Hogyan válasszak retinolos terméket?

Egy jó retinolos termék (és a nálunk lévő retinolos termékek :)) ismérvei ezek:

 • Ismert a retinol pontos mennyisége: mivel a retinol nagyon aktív hatóanyag, fontos tudni, hogy mennyi van belőle a formulában. Ha egy márka ezt nem hajlandó elárulni, érdemes másikat keresned.
 • A retinol megfelelően stabilizálva van: a retinol nagyon-nagyon instabil összetevő, és fény, levegő hatására hipp-hopp lebomlik. Tégelyes csomagolásban nem érdemes retinol krémet venni. Legideálisabbak a speciálisan vákuum alatt gyártott retinol formulák, amik aztán légmentes csomagolásba kerülnek (ilyenek a Paula's Choice retinol szérumok) vagy pedig azok a formulák, amiben kapszulázott, stabilizált retinol van, mint például a The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsionben. A formulában lévő további antioxidánsok is segíthetik a stabilitást, legtöbb esetben a BHT nevű szintetikus antioxidáns molekulát használják erre a célra.
 • Nincsen benne egyéb, irritáló összetevő: a retinol, főleg nagyobb mennyiségben "mellékhatásként" irritálhatja a bőrt, így egy retinolos krémnél főleg fontos, hogy ne legyenek benne felesleges irritáló összetevők, mint az alkohol, illatanyagok vagy illóolajok.

Ha a fenti három feltétel teljesül, akkor minden valószínűség szerint egy klassz retinolos termékkel van dolgunk, de honnan tudhatod, hogy személyesen Neked való-e? Két szempontot nézz meg:

 • A retinol erőssége: nagy a kísértés, hogy azt gondolja az ember (lánya), hogy minél több, annál jobb, de ez nem mindig így van, és a retinolnál sincsen így. Jópár kutatás megerősíti, hogy a 0,1%-os retinolt kitartóan használva nagyon szép eredményeket érhetünk el, mindenféle mellékhatás nélkül. Ha most kezded a retinolozást és/vagy érzékenyebb a bőröd, akkor 0,1-0,2%-os formulával kezdd, nincs szükség erősebbre. Ha már legalább egy gyengédebb formulát elhasználtál, és úgy érzed a bőröd bírna többet is, akkor kipróbálhatsz egy 0,5%-os vagy akár 1%-os formulát is. Az 1% retinolból nagyon soknak számít, egy átlagos bőrön sosem kell minden nap használni, heti 2-3 alkalom elég.
 • A termék állaga: a retinol olajban oldódó hatóanyag, így a legegyszerűbb retinolos formulák olaj alapúak, mint a The Ordinary squalane alapú retinolos családja (például a Granactive Retinoid 5% in Squalane). Ha száraz típusú a bőröd, és/vagy szívesen használsz olajokat, akkor ők Neked való termékek lehetnek. Az emulziós retinol szérumok, mint a PC Clinical 1% Retinol szérum vagy a The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsionben kellemesebb, gyorsabban beszívódó formulák, amik minden bőrtípuson jól szoktak működni. Kifejezetten szuper könnyed és gyorsan beszívódó formula a PC Resit 1% Retinol Booster, amit érdemes egy másik szérummal összekeverni, vagy magában használva szuperül működik zsírosabb bőrtípusokon.

Hogyan használjam és hova tegyen a rutinomba?

A használattal kapcsolatban három fontos tudnivaló van:

 • Használd esténként, az esti rutin részeként: már írtuk, hogy a retinol nagyon instabil, és napközben a fény hatására könnyen csökkenhet a hatékonysága. A bevett gyakorlat az, hogy retinolos terméket esténként érdemes használni.
 • Használj reggel fényvédőt, vagy fényvédős krémet: mivel a retinol serkenti a felső rétegének megújulását, egy picit növelheti a bőr fényérzékenységét. Minden nap fényvédőt használni úgyis-úgyis fontos, retinol mellett pedig szintén fontos.
 • Kísérletezz, hogy kitapasztald a Neked megfelelő erősséget/gyakoriságot: gyengédebb formula mindennap vagy erősebb formula heti néhány alkalommal, bármelyik működhet. Kísérletezz bátran, a lényeg, hogy tudd: ha irritált, érzékeny és/vagy hámló a bőröd, akkor sokallja a retinol mennyiségét, vegyél vissza belőle!

Az esti rutin retinolos termékkel valahgy így mutat:

ESTE
1. Lemosó
2. Hámlasztó és/vagy Tonik (ha használsz)
3. Szérumok - Retinol szérum
4. Hidratálókrém

Ha meggyőztünk, akkor itt tudsz egy szuper retinol szérumot vagy retinol olajat választani magadnak.

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

Források

 • Mukherjee, Siddharth, et al. "Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety." Clinical interventions in aging 1.4 (2006): 327. [link]
 • Journal of Drugs in Dermatology : JDD [2015, 14(3):271-280], One-year topical stabilized retinol treatment improves photodamaged skin in a double-blind, vehicle-controlled trial. [link]
 • Journal of Cosmetic Dermatology, Mar 1, 2016, A comparative study of the effects of retinol and retinoic acid on histological, molecular, and clinical properties of human skin [link]
 • Shuster, S. A. M., MARTIN M. BLACK, and E. V. A. Mcvitie. "The influence of age and sex on skin thickness, skin collagen and density." British Journal of Dermatology 93.6 (1975): 639-643.[link]
 • Leslie Baumann, MD, Cosmetic Dermatology, 2nd edition, Retinoids, Chapter 30 - pages 256-262