peptidek

Peptidekkel egyre több bőrápolóban találkozhatsz mostanában, és ez nem véletlen. Igazi anti-aging sztárok, amik nagyon sokfélék és sok jó dolgot tehetnek a bőröd fiatalosságáért.

Ráadásul a peptidek még mindig feltörekvő összetevőknek számítanak, amikből folyamatosan érkeznek újak is. Van, amelyik például trükkösen a kollagéntermelést serkenti, van, amelyik a botoxhoz hasonlóan a mimikai izmokat lazítja, olyan, ami 15 percen belül csökkenti a ráncok láthatóságát, de olyan peptidek is vannak, amik teljesen másra fókuszálnak, például a pigmentfoltok halványítására.

Ha a bőrápolásod célkeresztjében a bőröregedés jelei elleni harc áll, vagy nem bánnál egy kis anti-aging tuningot, akkor a peptideknek ott a helye a rutinodban. De mit is tudnak pontosan, milyen fajtáik vannak, és hogyan érdemes őket használni? Ezt írjuk le Neked >>

Kevés az időd? Nézd meg a videót, részletesebb infókért pedig olvasd el a teljes cikket :)

Mi az a peptid?

Először is, egy kis biológia, persze csak nagyon vázlatosan: a bőröd és egyébként az egész szervezeted szuper fontos elemei a fehérjék (angolul protein), ezek nagy molekulák, hosszú aminosav láncolatok. Ami a bőrt illeti, fehérje például a kollagén vagy az elasztin, amik a rugalmasságért és feszességért is felelnek, de gyakran emlegetett fehérje a hajnak fontos keratin, és rengeteg enzim is.

Szóval a fehérjék nagy, és változatos aminosav-láncolatok (a láncolat egy helyén kb 20 féle amino sav lehet, amik sokféle hosszban, sorrendben és térbeli alakban tudnak összekapcsolódni), a kisebb fehérje darabkák pedig nem mások, mint a peptidek. Szóval gondolhatsz a peptidekre úgy, mint fehérjedarabkákra, vagy a másik irányból nézve úgy, mint rövid (2-50) aminosav láncocskákra. A szervezetben és a bőrben természetesen is sok peptid van, amik változatos sejtjelző funkciókat töltenek be.

Peptidek hatása és csoportosítása

A peptidek lehetnek egészen picik (csak 2-3 aminosav összekapcsolódása), vagy éppen nagyobbak (néhány tíz aminosav összekapcsolódása), illetve ma már olyan polypeptidek is léteznek, amik több peptid összekapcsolódását jelentik. Mivel minden pozícióban lehet kb. 20 féle aminósav, így logikailag is könnyű látni, hogy nagyon-nagyon sokféle létezhet, és egy nagy és változatos összetevőcsoportról van szó.

Ami a kozmetikai peptideket illeti, ezek a bőrben természetesen is megtalálható testvéreiket utánozzák, vagy az ő mintájuk szerint alkotják meg őket. A legtöbb peptid persze az anti-agingre fókuszál, de egyéb speciális feladatokat ellátó peptidek is vannak. Nézzük a fő csoportokat:


Sejt-jelző peptidek

Más néven: sejtkommunikáló peptidek. Elég különleges kis csoportról van szó, aminek a fő skillje, hogy képes a kollagéntermelést serkenteni. Ez pedig azért jó, mert a kollagén olyan, mint a sátorrúd a sátorban: segít a bőrünket feszesen tartani (vagyis szuperek ráncok ellen).

A kollagén egyébként folyamatosan lebomlik és újratermelődik, körülbelül úgy, ahogy a hajunk is állandóan hullik, és új nő a helyére. Ez természetes. A gond csak az, hogy idővel sajnos egyre gyorsabban bomlik (amit külső környezeti tényezők, mint pl. az UV sugárzás csak erősítenek), és egyre kevesebb termelődik. Így összességében a kollagén fogy, idővel pedig megjelennek a ráncok.

A kollagénszintézis ösztönzése viszont bonyolult dolog. Logikusan azt gondolhatná az ember, hogy hát csak kenjünk magunkra kollagénes krémet, és a dolog meg is van oldva, de ez sajnos nincs így. A közhiedelemmel szemben a kollagénes krém nem ránctalanít, nem lesz több kollagénünk tőle.

Ami azt illeti, a sejt-jelző peptideknek is cselhez kell folyamodniuk, hogy a bőrünket trükkösen kollagéntermelésre ösztönözzék. A koncepció a következő: a természetesen lebomló kollagén után maradt darabkák (vagyis peptidek) egyben jelzést is jelentenek a bőrnek, hogy hoppá, itt lebomlott a kollagén, ideje újat termelni. Ha pedig kollagén darabkákat (vagyis peptideket) juttatunk kívülről a bőrbe, akkor a szervezet azt az infót kapja, hogy biztos széttöredezett valahol valami, és belefog az utángyártásba.

A leghíresebb sejt-jelző peptid a Matrixyl technológia, ami két, egymás hatékonyságát segítő peptid keveréke tulajdonképpen, a híres kollagéndarabka, a Tripeptide-1-é (a Matrixylban palmitinsavhoz csatolva található) és a Palmitoyl Tetrapeptide-7-é.

Másik nagyon izgalmas sejt-jelző peptid a Myristoyl Nonapeptide-3 (vagy Retinopeptide 189), ami az anti-aging szupersztár retinol utánzására specializálódott. A nagy ígérete az, hogy hasonló hatású, mint a retinol, az arra jellemző irritáció kockázata nélkül. Gyártói felmérések során 0,1% retinolsavat (a retinol aktív formáját) és 5%, illetve 10% (ez nem a tiszta hatóanyag mennyisége, hanem a segédanyagokkal együtt értett, megvásárolható formája a peptidnek) Retinopeptide 189-et hasonlítottak össze. Utóbbi mennyiség a peptidből pedig egészen hasonló eredménnyel volt képes serkenteni a kollagénszintézist. A retinolsav több mint 50%-kal, míg a peptid 43%-kal.


Vivő peptidek

Ahogy a nevük is sejteti, a vivő peptidek a szállításban jeleskednek. Vagyis, olyanok mint egy jó futár: képesek valamit A-ból B-be juttatni, például olyan fontos nyomelemeket, mint a réz (copper) vagy a magnézium, amik nagyon fontosak a megfelelő enzimműködés és regenerációs képesség, úgy "am block" az egészség szempontjából.

A leghíresebb vivő peptid a Copper-Tripeptide-1 (vagyik GHK-Cu), ami a már említett Tripeptide-1 rézzel párosított változata. A GHK-Cu viszonylag régi motoros a peptidek között, 1973 óta ismert. Ami miatt különleges, hogy képes a bőr általános egészségi állapotán javítani, így kicsit holisztikusabb, átfogóbb módon járul hozzá a fiatalos bőrműködéshez, mint legtöbb másik peptid. Elsőként a gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatását bizonyították be, de jelentős az antioxidáns tulajdonsága is, és több kisebb, de ígéretes kutatás is van a kollagéntermelést serkentő hatásáról. Ha egy átfogóbb, regeneráló, holisztikusabb hatásra vágysz, akkor őt érdemes kipróbálnod!


Botox utánzó peptidek

Ez a csoport tulajdonképpen a megszakítás elvén működik, az ide tartozó peptidek az ingerületet átvivő folyamatot gátolják. Ez azért klassz dolog, mert így képesek a mimikai izmokat ellazítani, kicsit utánozva a Botoxot (nyilván messze nem olyan hatásosan :)). Az ellazított mimikai izmoktól ugyanis kevésbé tűnünk ráncosnak - persze jó, ha tudod, hogy ez igazából amolyan "gyors fix", az egészséges, fiatalos bőrműködést ezzel nem támogatod, inkább a látszatot tuningolod picit fel (ami persze szintén fontos :))

A leghíresebb botox utánzó peptid az Argireline, vagyis az Acetyl Hexapeptide-8. Persze, a hatása nem ugyanolyan azért, mint a botoxnak (ha ugyanolyan lenne, ki botoxoltatna még egyáltalán?), de otthoni bőrápolók tekintetében klassz eredményeket lehet vele elérni. Gyártói kutatások szerint 10% Argireline 15 nap alatt képes a ráncokat akár 17%-kal is csökkenteni.

Illetve ebbe a csoportba tartozik még egy feltörekvő, újgenerációs peptid is, a Syn-Ake (Dipeptide Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate), amiből 4% - szintén gyártói kutatások szerint - 28 nap alatt 21%-kal simább, és összességében 15-20%-kal kevésbé ráncos bőrt eredményez.

Viszonylag új motorosnak számít a Tridecapeptide-1, ami szintén a mimikai izmok lazításával segít simábbnak mutatni a bőrt, a nagy durranása pedig az, hogy felvitel után már 15 percen belül hat.


Egyéb, speciális peptidek

Ugyan anti-aging szempontból a fenti 3 csoport a legismertebb (sejt-jelző peptidek; vivő peptidek; botox utánzó peptidek), tudd, hogy ennél még többféle peptid létezik. Van olyan például (Tetrapeptide-30, Oligopeptide-68), ami a pigmentációs folyamatokat akadályozza, ezért szuperül beválik pigmentfoltok ellen. Van, amelyik ezen belül is a pigmentet (melanint) előállító enzim vagy MITF gén működését blokkolja vagy a pigment bőrfelszín felé való vándorlását akadályozza.

Egy másik típusú peptid éppen a melanintermelés fokozásában lesz segítségedre (Acetyl Hexapeptide-1), ezért szuper önbarnító összetevő. Más peptideknek mondjuk a gyulladáscsökkentés a fő profiljuk és a regenerációs, bőrmegújulási képesség fokozása (például a Renaissance néven ismert technológia peptidjei).


Mi tartalmaz peptideket?

A fenti áttekintésnél már láthattál termékajánlásokat, de nézzük át részletesebben is, hogy melyik szérum milyen peptideket is tartalmaz. Persze tudd, a peptidek annyira trendi összetevők lettek az utóbbi időben, hogy rengeteg, tényleg csomó termékben találkozhattok velük, például sok Paula's Choice, The Ordinary és NIOD termékben. Ebben a kis felsorolásban most a magasabb mennyiségű peptideket tartalmazó szérumokat fogjuk sorra venni:

  • Paula's Choice Peptide Booster: Átfogó merítés kifejezetten a kollagéntermelést serkentő, modern peptidekkel, szám szerint összesen 6 félével. Ezen peptidek között találunk sejt-jelző peptideket (például Palmitoyl Tetrapeptide-72 Amide-ot, az első vegán, fermentációból előállított SH-Polypeptide-121, a jól bevált Palmitoyl Tripeptide-1-et), és "botox"-hatású, azonnal simító Tridecapeptide-1 peptidet. Bónuszként a szérum még hidratáló-bőrerősítő aminosavakat és hialuronsavat is tartalmaz, így egy általánosabb bőrminőség-javulást is elősegít.
  • NIOD Copper Amino Isolate Serum 3 1:1: A formula rendkívül sok, 1% tiszta Copper Tripeptide mellett 1% tiszta Tripeptide-1-et is tartalmaz, és mellette még 4féle másik pepiidet is. Tehát vivő peptidből a nagyágyút, plusz sejt-jelző peptidek is vannak benne, izgalmas választás, ha egy általános bőrminőség-javító + anti-aging misszióra indulnál a bőrápolási rutinodban.
  • NIOD Fractionated Eye Contour Concentrate: Összeszámolni is nehéz, összesen 14féle peptidtechnológiát tartalmazó célzottan szemkörnyékre való szérum, köztük sejt-jelző, botox utánzó és a bőr rejutalációját segítő peptidekkel. Átfogó, ultra-okos termék, ami egyszerre lazítja el a mimikai izmokat (vagyis a "gyors fix" elvén csökkenti a szarkalábak láthatóságát) és segíti a bőr strukturális megújulását is: serkenti a kollagéntermelést, halványítja a karikákat és csökkenti a fáradtság jeleit.
  • peptidek
  • The Ordinary Matrixyl 10% + HA: A híres, jól bevált Matrixyl 3000 technológiát tartalmazza, méghozzá nagy mennyiségben, így célzottan a kollagéntermelés serkentésére összpontosít. Emellett bónusz hialuront is találsz benne.
  • The Ordinary Multi-Peptide + HA Serum: Széles spektrumú merítés a legismertebb peptid technológiákból, összesen 6féle peptiddel és amino savakkal. Tartalmaz sejt-jelző peptideket (például a Matrixyl technológiát is, igaz, kisebb mennyiségben, mint a speciális Matrixyl szérum) és botox utánzó peptideket.
  • The Ordinary Argireline Solution 10%: a leghíresebb botox utánzó peptidet nagy mennyiségben tartalmazó célzott szérum, ami szuperül beválhat a szem körüli és a homlokon jelentkező mimikai ráncok ellen.
  • NIOD Re: Pigment: kimondottan a pigmentfoltok halványításában segítő peptidekből tartalmaz, szám szerint 3félét, és azokból sokat. Nemcsak a melanintermelést szabályozó enzimet képesek gátolni, de a már megtermelt pigment bőrfelszín felé való vándorlását is blokkolják, plusz a pigmentációért felelős MITF gén működését is hátráltatják. Rendkívül komplex szemléletű szérum, hatásos segítség, ha éppen a pigmentfoltok halványítása a bőrápolásod fókusza.
 

Kezdd itt, ha a személyes,
tudatos bőrápolási rutinodat keresed :)

Komplett rutint keresel?
Kattints a rutinvarázslóra!

 

Peptidek használata

A peptidek nagyon barátságok hatóanyagok, és általánosságban könnyen is használhatóak. Jól rétegezhetőek, és kombinálhatóak úgy általában bármivel: akár retinollal, akár C-vitaminnal, akár hámlasztóval együtt használhatod őket. A rutinodban a szérumok sorában jöjjön, és nyugodtan használd őket reggel és/vagy este. Bónuszként még kellemesen hidratálják is a bőrödet, és még a nagyon érzékeny bőrön is be szoktak válni. :)

A könnyű használat tekintetében egy pici kivétel a GHK-Cu, vagyis a NIOD Copper Amino Isolate Serum 3 1:1 és a The Ordinary Multi-Peptide + HA Serumszéruma. A GHK-Cu ugyanis a savakkal (vagyis hámlasztók vagy tiszta C-vitamin) nem kedvelik egymást. Emiatt érdemes tisztítás után mindjárt legelőször használni, még a hámlasztód előtt (akkor is, ha a hámlasztód folyékony állagú). Miután felvitted, várja cirka fél percet (ennyi idő alatt a copper peptide teljesen felszívódik a bőr felső rétegéből), és folytathatod a sort a rutinodban.



Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

Források

  1. Gorouhi F, Maibach HI, Role of topical peptides in preventing or treating aged skin, Int J Cosmet Sci. 2009 Oct;31(5):327-45. [link]
  2. Caroline Aldag, Diana Nogueira Teixeira, Phillip S Leventhal, Skin rejuvenation using cosmetic products containing growth factors, cytokines, and matrikines: a review of the literature, Clin Cosmet Investig Dermatol. 2016; 9: 411–419. [link]
  3. Silke Karin Schagen, Topical Peptide Treatments with Effective Anti-Aging Results, Cosmetics 2017, 4(2), 16 [link]
  4. Valamint az összetevőkről az információk forrása az INCIDecoder, ahol a kutatási referenciákat is megtalálod [link]