C vitamin es retinoid - anti-aging alapok

A tudatos bőrápolás egyre ismertebb dolog, és így az is, hogy egy bőrápolót elsősorban az összetevői alapján érdemes megítélni, nem például aszerint, hogy milyen jól hangzó jelző van ráírva (pl. firming, lifting, arcszobrász vagy revitalizáló megjelölések) vagy éppen milyen az illata.

Ha pedig anti-agingről van szó, akkor kiemelten fontos, hogy tudd, melyik összetevők azok, amik valóban hatásosak. Sok ugyanis a félrevezető információ, például még mindig találkozni ránctalanító hatást ígérő kollagénes krémekkel (klikk ide, és olvasd el, miért nem ránctalanítanak a kollagénes krémek), vagy olyan formulákkal, amik egy-egy antioxidáns "csodaerejére" alapozva ígérnek feszesebb, fiatalosabb bőrt (klikk ide, és olvasd el, hogy az antioxidánsok valójában hogyan hatnak a bőrödre).

De mik azok az összetevők, amik tényleg hatásosan veszik fel a harcot a bőröregedés látható jeleivel, vagyis a ráncokkal, pigmentfoltokkal, fakó, fényét és feszességét vesztett bőrképpel? Ebben a cikkben ezt szedtük össze Neked >>

Anti-aging/Smart-aging bőrápolás: olyan, mint a diéta

Az arcápolásra érdemes úgy tekinteni, mint az egészséges táplálkozásra. Minél több, a bőr számára hasznos összetevőt juttatsz a bőrödbe, annál egészségesebben és fiatalosabban fog működni.

A smart-aging és az anti-aging nem ránctalanítást, nem botox-hatást jelent, és nem is ígéri ezeket. Ez inkább egy arcápolási szemlélet, ami összetevők összehangolt munkájával segít a bőrödet a lehető legegészségesebben és így a legfiatalosabban tartani.

Jó tudni: Újabban szokás (legalábbis nálunk :)) különválasztani a smart-aginget és az anti-aginget. Sokban nem különbözik a kettő, talán csak annyiban, hogy a smart-aging a megelőzésre fókuszál, míg az anti-agingben már a problémamegoldás is benne van. Igazából az összetevők, amiket érdemes keresned, mindkettőnél azonosak, azonban pl nem biztos, hogy az erősség ugyanolyan kell, hogy legyen. Másik különbség, hogy a smart-aging egy megengedőbb fogalom, mert azt is próbáljuk vele érzékeltetni, hogy az öregedés alapvetően nem negatív dolog. Sőt, inkább kiváltság. Bababőre pedig nem marad az embernek élete végéig: így a tudatos bőrápolás mellett az (ön)elfogadás is nagyon fontos.

Amit tehát fontos tudnod, hogy önmagában egyetlen hatóanyag sem képes mindenre, olyan hogy "csodaösszetevő" nincsen, még akkor sem, ha vannak olyan sztárhatóanyagok, amik extra hatékonynak számítanak anti-aging terén (ezekről részletesebben picit lentebb olvashatsz).

Ezért a legtöbb esetben nem elég, ha egy sztárösszetevőt szúrsz ki, és mindenben mostantól csak azt keresed. Az egyoldalú megközelítés általában nem a leghatékonyabb megoldás. Csak képzeld el például, mi történne, ha gondolnál egyet, és mostantól kizárólag brokkolin élnél. Persze, a brokkoli nagyon egészséges, igazi healthy-hero zöldség, de mégiscsak kiszúrnál magaddal egy ennyire egyoldalú brokkoli-diétával. Kövesd inkább a koktél szemléletet: törekedj rá, hogy az egészséges bőrműködéshez szükséges összetevők sokaságával lásd el bőrödet. Ahogy a szervezetednek változatos étrendre, úgy a bőrödnek is változatos összetevőkre van szüksége ahhoz, hogy a legjobb formáját hozhassa. Ettől persze lehet, hogy van kedvenc anti-aging összetevőd, és úgy döntesz, annak szeretnéd kimaxolni a hatását, míg más összetevőkből gyengédebbet használsz. A lényeg, hogy tudd: a fiatalos bőrműködés nem egyetlen összetevőn fog múlni :)

 

 

Mi az, ami NEM fog segíteni az anti-aging bőrápolásban

Folytatva a fent megkezdett gondolatot: ne egyetlen terméktől várd, hogy hatásosan felvegye a harcot a ráncokkal vagy éppen a pigmentfoltokkal. Ahogy csodaösszetevő, úgy csodatermék sincsen. Tipikus tévhit például, hogy a kollagénes ránctalanító krém csodákra képes, és ha beszerzel egy ilyet, akkor hipp-hopp eltűnnek, de legalábbis sokat simulnak a ráncaid. Ez sajnos nincs így. Persze, értjük a logikát, hiszen a bőrödet többek között a kollagén tartja feszesen, akárcsak a sátrat a sátorrudak. Ha ezek a rudak összetöredeznek, eltünedeznek a sátorból, akkor az veszít a feszességéből is. De ettől még hiába is dobálsz rá kívülről rudakat, azok nem fognak csodás módon a helyükre menni, és ugyanez igaz a kollgénnel is. Ő egy hatalamas óriásmolekula, ami nem szívódik be a megfelelő helyre, és még ha be is szívódna, nem fog "csodásan" a megfelelő struktúrába rendeződni.

Felejtsd el azt, hogy a napbarnított bőr fiatalosabbnak, egészségesebbnek néz ki. Ez sincs így, de még ha esetleg átmenetileg így is érzed, ne feledd: a napsugarak nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy később a bőröregedés jelei csak még láthatóbbakká váljanak. Mi több, a kutatások szerint a bőröregedés jeleinek mintegy 80%-áért a káros napsugarak felelnek, ezért nem jó ötlet a "barnább=jobb" szemléletet követned.

Ugyancsak nem jó ötlet automatikusan életkor szerint ápolni a bőrödet (például 35+, 50+ bőrápolókat választani). A drogériás kínálatban megszokott életkor szerinti felosztásról érdemes tudni, hogy csak nagyon nagy általánosságban mond el bármit is a termékről, és az, hogy milyen hatóanyagból mennyi van benne, nem feltétlen a kor szerinti felosztástól függ. Jó tudni, hogy az 50+-os termékekben sincsen olyan összetevő, amitől egy 30+-os bőr hirtelen túl fiatalossá válna (ráadásul a legtöbb érett bőre való termék testes, zsíros szokott lenni, míg a bőr idősebb korban sem feltétlenül száraz). Életkor helyett mindig a saját bőröd típusát (száraz vagy zsíros) és az aktuális bőrporblémáidat vedd figyelembe (ráncok, pigmentfoltok, vagy éppen pattanások, rosacea stb.), és az ezeknek megfelelő állagokat és top, bizonyított hatóanyagokat válaszd, majd - ha ez nem fedi az anti-aging célokat - szúrj be a rutinba egy-egy bőröregedés elleni szupersztárt is. De mik közül is érdemes válogatni?

Anti-aging termékek

7 dolog, ami kell a bőrödnek

Ha az anti-aging fontos neked, vagyis az, hogy a bőröd a lehető legjobb formáját hozza, fiatalos és egészséges legyen, akkor jó tudni, mik azok a top hatóanyagok vagy összetevőtípusok, amiknek ott a helye a rutinodban:

1) Fényvédő

Te is tudod, hogy a káros napsugarak mennyire ártalmasak: a bőröregedés látható jeleinek mintegy a 80%-áért is felelhetnek, a komolyabb bőrelváltozásokról nem is beszélve... Légy tudatos a megelőzésben! Ha kicsit is fontos az anti-aging, akkor egy jó fényvédő a kiindulás, amit az év 365 napján fontos használni. Fényvédelem nélkül a többi bőrápolód is sokkal kevésbé hatásos, ezért akkor is érdemes fényvédőznöd, ha már nem a megelőzésen, hanem a korrigáláson van a hangsúly.

Fontos, hogy széles spektrumú fényvédő formulát válassz (vagyis olyat, ami az UVA és UVB sugarak ellen egyaránt véd), és használd minden reggel bőségesen. Törekedj rá, hogy legalább egy ötforintosnyi mennyiséget használj az arcod + nyakad területeire minden reggel, ha pedig sokat vagy napon, akkor érdemes lehet pár óránként frissíteni a fényvédőt. [Ha bizonytalan vagy, milyen típusú fényvédőt és hogyan érdemes használni, klikk ide & olvasd el.]

A fényvédőkért kattints ide >>

 

Tipptáblázat

Szempont

Ajánlott termék

érzékeny bőr (akár rosaceás is) + anti-aging

fizikai / ásványi fényvédők, bőrtípus szerint:
normál/száraz + érzékeny bőrre: Paula's Choice Calm Mineral Moisturizer SPF 30 normál/száraz bőrre;
kombinált/zsíros + érzékeny bőrre: Paula's Choice RESIST Super-Light Wrinkle Defense SPF 30;
minden bőrtípusra (ragyogásfokozó finish): Paula's Choice DEFENSE Essential Glow Moisturiser SPF 30
vagy újgenerációs szűrőkkel működő kémiai fényvédők, bőrtípus szerint:
normál/száraz + érzékeny bőrre: Altruist Dermatologist Sunscreen SPF50;
kombinált/zsíros + érzékeny bőrre: Altruist Dermatologist Face Fluid SPF50;
minden bőrtípusra (extra tartós hatás): EVY Daily UV Face Mousse SPF 30

anti-aging, nem érzékeny bőr

választhatsz fizikai / ásványi fényvédőt (pl. lásd fent), vagy kémiai / organikus fényvédőt, bőrtípus szerint:
normál/száraz bőrre: Paula's Choice RESIST Skin Restoring Moisturizer with SPF 50;
kombinált/zsíros bőrre: Paula's Choice RESIST Youth-Extending Daily Fluid SPF 50;
minden bőrtípusra (kimagasló UVA védelem): EVY Daily UV Face Mousse SPF 50

 


2) Retinoid

Ha a nagyágyút keresed, akkor egy jól felépített és komplex, sokoldalú bőrápolási rutinba illesztve a retinoidfélék rengeteget fognak tudni segíteni. A retinoidoké ugyanis az anti-aging bőrápolás királyi családja, amik nemcsak a megelőzésben, de a már meglévő ráncok korrigálásában is képesek segíteni. Igazi kollagénépítő superhero családról van szó, és szerintünk mindenki rutinjában feltétlen ott a helye valamelyik tagjának (például a retinolnak, a retinalnak vagy a HPR-nek), aki smart-aging/anti-aging szemlélet mentén ápolja a bőrét, és mondjuk elmúlt már 25 :)

Érdekel részletesebben, mit tud és miért is jó a bőrödnek? Akkor klikk ide, és olvasd el, miért nagy szám a retinol (pontosabban retinoidok családja) a bőrápolásban!

A retinoidos szérumokért kattints ide >>

 

Tipptáblázat

Szempont

Ajánlott termék

érzékeny bőr vagy kezdő retinoidozó

gyengéd hatóanyagtartalmú, jól tolerált szérum:
Geek & Gorgeous 101 A-Game 5;
Paula's Choice RESIST Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum;
Skintegra Retiron 0.05

tapasztalt retinoidozó, intenzív hatás

középerős / erős hatóanyagtartalmú szérum:
Geek & Gorgeous 101 A-Game 10;
Paula's Choice Clinical 1% Retinol Treatment;
Paula's Choice Clinical 0.3% Retinol + 2% Bakuchiol Treatment

 


3) Antioxidánsok

Nem kérdés, az antioxidánsok fantasztikusak a bőr egészsége szempontjából, amik hatékonyak a kollagénromboló szabad gyökök ellen. Az antioxidánsoknak ezernyi formája ismert, a dobogósok között pedig olyanokat említhetünk, mint a multitasking C-vitamin, a hatását fokozó Ferulic sav és E-vitamin, a superoxid dismutase (SOD), a béta-karotin, a glutation, a zöld tea, a szója kivonat, az ázsiai gázló, illetve aktív komponense a madecassoside, vagy a gránátalma kivonat. Minél több antioxidáns-hatóanyagot találsz a bőrápolódban, annál jobb! (Best practice, ha szeretnéd a legtöbbet kihozni a bőrödből: használj reggelente egy tiszta 10-20%-os C-vitaminos szérumot, és utána egy az antioxidánsok széles skáláját tartalmazó szérumot).

Érdekel részletesebben, mit tudnak és miért is jók az antioxidánsok a bőrödnek? Akkor klikk ide, és olvasd el, mit is jelentenek az antioxidánsok a bőröd számára. Ha tudni szeretnéd, miért jó és mire való a C-vitamin a bőrápolásban, klikk ide!

Az antioxidáns szérumokért kattints ide >>

A C-vitaminos szérumokért kattints ide >>

 

Tipptáblázat

Szempont

Ajánlott termék

érzékeny bőr + anti-aging aox koktél-szérum: Paula's Choice Calm Repairing Serum
normál/száraz bőrre aox koktél-szérum: Paula's Choice RESIST Super Antioxidant Concentrate Serum
kombinált/zsíros bőrre aox koktél-szérum: Paula's Choice RESIST Ultra-Light Super Antioxidant Concentrate Serum
C-vitamin szérum kimondottan könnyű állaggal:Geek & Gorgeous 101 C-Glow
minden bőrtípusra aox koktél-szérum: Paula's Choice Earth Sourced Berry Serum;
C-vitamin szérum selymes & könnyű állaggal: Paula's Choice C15 Super Booster;
C-vitamin bőrtónust egységesítő fókusszal: Paula's Choice 25% Vitamin C + Glutathione Clinical Serum

 


4) AHA (elsősorban glikolsav)

Ha nincs kimondottan érzékeny bőröd, akkor egy klassz AHA hámlasztó sokat segíthet a fiatalos bőrműködésben. Az AHA-félék az elhalt hámsejtek gyengéd eltávolításával gyorsítják a természetes bőrmegújulási folyamatot, ami idővel sajnos mindenkinél lelassul. A glikolsav 10% körüli mennyiségben ráadásul a kollagéntermelés serkentésében is segít, ezért szuper ötlet egy anti-aging fókuszú rutinban valamilyen AHA-t használni.

Ha AHA-t és retinoidot egyaránt szeretnél használni (ami alapvetően jó ötlet :)), akkor tudd, hogyan érdemes a retinolt kémiai hámlasztóval együtt használni.

Tudni szeretnéd, miért jó és mire való az AHA a bőrápolásban? Olvasd el!

Az AHA hámlasztókért kattints ide >>

 

Tipptáblázat

Szempont

Ajánlott termék

érzékenyebb bőr vagy kezdő AHA-zó (rosacea nem)

gyengéd hatóanyagtartalmú AHA hámlasztó:
Paula's Choice RESIST Daily Smoothing Treatment with 5% AHA

tapasztalt AHA-zó, intenzív hatás

középerős / erős hatóanyagtartalmú AHA hámlasztó:
Paula's Choice Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant ;
Paula's Choice RESIST Advanced Smoothing Treatment 10% AHA;
Geek & Gorgeous Smooth Out 12% AHA + Cactus Liquid

 


5) Bőrazonos vegyületek

Az egészséges, fiatal bőr egyik veleszületett adottsága, hogy olyan anyagokat tartalmaz, melyek segítségével felszíne sima és bársonyos, képes jól megkötni a vizet, képes védelmet nyújtani a környezeti ártalmakkal és a fertőzésekkel szemben, és újjáépíti a bőr külső, illetve mélyebb szerkezetét, ha sérülne. Hosszadalmas lenne felsorolni ezeknek a hatóanyagoknak a teljes listáját, de a keramidoktól a lecitinig, a glicerintől a zsírsavakig közéjük tartozik például a hialuronsav, szódium PCA, amino savak, urea, különböző proteinek, koleszterin vagy glükózaminoglikánok.

És hogy miért is jó, ha bőrazonos vegyületekben (is) gazdag rutint követsz? Mert segítik a bőr külső védőrétegének egészségesen tartását, fokozzák a bőr ellenálló-képességét, megakadályozzák a bőr vízvesztését, a bőrt simává és puhává teszik, plusz drámaian javítják a bőr szerkezetét és tónusát, folyamatos használat mellett megakadályozzák a bőrszárazságot és –húzódást is.

 

Tipptáblázat

Szempont

Ajánlott termék

hialuronsavas szérum

Geek & Gogreous 101 HA 5 Rich;
Paula's Choice Hyaluronic Acid Booster

zsírsavakban/keramidokban gazdag arcápolók

Paula's Choice Omega+ Complex Serum;
arcolajok, példáulSkintegra Naro

 


6) Peptidek

A peptidek még mindig újoncnak számítanak a tudatos bőrápolásban, de nagyon ígéretes csoportról van szó, akik között kifejezetten anti-agingre specializálódott nagyágyú összetevőket is találunk. A sejt-jelző peptidek például tipikusan ilyenenek: fő feladatuk a kollagéntermelés serkentése, és ebben elég jók is :) A leghíresebb sejt-jelző peptid a Matrixyl technológia, ami két, egymás hatékonyságát segítő peptid keveréke tulajdonképpen, a híres Tripeptide-1-é (a Matrixylban palmitinsavhoz csatolva található) és a Palmitoyl Tetrapeptide-7-é.

Szintén szuperek a bőröregedés jeleinek csökkentése szempontjából az ún. "vivő" peptidek, vagyis azok, amik A-ból B-be képesek fontos dolgokat juttatni. A leghíresebb vivő peptid a Copper-Tripeptide-1 (vagyik GHK-Cu), ami azért különleges, mert a bőr általános egészségi állapotán holisztikusan javít, és átfogóbb módon járul hozzá a fiatalos bőrműködéshez, mint legtöbb másik peptid.

Harmadik csoport pedig a botox utánzó peptideké, amik képesek a mimikai izmokat ellazítani, kicsit utánozva a Botoxot (nyilván messze nem olyan hatásosan :)). A leghíresebb botox utánzó peptid az Argireline, vagyis az Acetyl Hexapeptide-8, illetve a Syn-Ake (Dipeptide Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate).

A peptidek minden bőrtípuson remekül működni szoktak, érzékeny bőrön és például zsíros bőrön is :)

Olvasnál részletesebben a peptidekről? Akkor kattints ide!

A peptid szérumokért kattints ide >>

Szuper peptide szérumok

7) Bőrtípusnak megfelelő állag

Most, hogy tudod, mik azok az összetevők, amiket jó, ha bevetsz egy anti-aging szemléletű bőrápolási rutinban, már csak az a kérdés, hogy melyik típusú terméket válaszd a sok közül? Vajon a lotion, a gél, a szérum, a krém, a balzsam vagy a folyékony állag a megfelelő számodra?

Kis állag kalauz:

  • * A tömör, nehéz krémek, balzsamok és kenőcsök bőrpuhító, lágyító hatásúak, ezért kitűnőek a száraz és a nagyon száraz bőrűek számára. Több száz olyan összetevő ismert, ami puhává és bársonyossá teszi a bőrt, széles körben népszerűek például az illatanyagmentes növényi olajak (például a csipkebogyó, marula, vagy chia olaj) és a növényi zsírok, mint a shea vaj, vagy kakaóvaj. A gazdag állagú krémek ezekből tipikusan nagyobb mennyiségben tartalmaznak, és száraz-nagyon száraz bőrre érdemes őket használni.
  • * A lotion és a szérum könnyed állaga miatt a normál és a kombinált bőr számára ideális.
  • * A gélek és a folyadékok nagyon-nagyon kis eséllyel tömítik el a pórusokat, és a zsíros és problémás bőr számára kitűnőek, mivel se nem gátolják (a túlszárítás szintén nem tesz jót!) se nem serkentik a bőr olajtermelését.
  • * Kombinált bőrűeknek sokszor érdemes egyszerre több típusú kozmetikumot is használni: például a T-vonalban vagy a zsírosabb területeken gél, a száraz foltokon pedig krém állagú terméket.

Szuper anti-aging termékek

 

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!