Teljesen meg tudjuk érteni, ha kicsit össze vagy zavarodva a fényvédőket illetően. Az az igazság, sajnos még az sem annyira bevett szokás (legalábbis nálunk), hogy mindennap érdemes fényvédőt használni. Pedig, a tudatos bőrápolás a mindennapi fényvédelemnél kezdődik, és nemcsak azért, mert egy jó fényvédő a nr. 1 anti-aging dolog, amit csak tehetsz, de azért is, mert ezzel védekezel a káros, komoly bőrelváltozásokkal szemben is.

De ha még tudod is, mennyire fontos a mindennapi fényvédelem, akkor is felmerülnek kérdések: például hogy mennyi fényvédő az elég? Mekkora adagot a legjobb reggelente a bőrödre felvinni, érdemes-e utána egy kicsit várni, és páróránként újrakenni? Mit jelent, hogy SPF? Most ezekre a gyakori kérdésekre igyekszünk minél alaposabban válaszolni :)

Miért fontos a fényvédelem?

Sokan azt hiszik, hogy fényvédőzni csak akkor fontos, ha tavasz vagy nyár van, ha szépen süt a nap, neadjisten, az ember napozik. Könnyű azt gondolni, főleg télen vagy ha esik az eső, hogy "áh, nem is annyira süt a nap, minek ide a fényvédő". Pedig a napi fényvédelem az év 365 napjára vonatkozik, vagyis télre és nyárra is.

Az igaz, hogy a hidegebb évszakokban a barnulást okozó UVB kevesebb van, mint mikor hétágra süt a nap, de jó tudni, hogy a legalább annyira káros UVA télen-nyáron ugyanúgy jelen van. De ez miért is fontos?

Azért, mert a bőröregedés folyamatait az UV (és ráadásul elsősorban az UVA) jelentősen felgyorsíthatják, olyannyira, hogy egy 2013-as kutatás szerint: "A klinikai bőröregedést nagymértékben befolyásolják a külső tényezők, különösen a napártalom. Az UV-sugaraknak való kitettség az arcon megjelenő bőröregedés jeleinek mintegy 80%-áért felelős."

Vagyis ahhoz, hogy megelőzd a bőröregedés (ráncok, pigmentfoltok, megereszkedett bőr) korai jeleit, érdemes valóban mindennap fényvédőzni. Ráadásul a többi bőrápolód is csak akkor tud megfelelően hatni, ha használsz fényvédőt mellette.

Kevés az időd? Nézd meg a videót, részletesebb infókért pedig olvasd el a teljes cikket :)

 

Mi az a fényvédő?

A fényvédő (így is találkozhatsz vele: fényvédős hidratáló, nappali krém, és ha egész testre való kiszerelést takar, akkor naptej) egy hidratáló alapú formula, amit különböző típusú és hatékonyságú fényvédő összetevőkkel dúsítanak, és ezen kívül még lehet, hogy bőrtípusodnak vagy bőrproblémádnak megfelelő célzott összetevőket is találsz benne, mint például a Paula's Choice fényvédőiben.

Azt, hogy egy termék fényvédős-e, onnan tudod rénézésre megállapítani, hogy rá van-e írva az, hogy SPF. Az SPF (Sun Protection Factor) azt jelenti, hogy az adott összetevők a káros UV sugaraknak az 1/SPF értékét NEM szűrik ki. Vagyis:

  • egy SPF30-as fényvédő a sugaraknak a 96,666%-át kiszűri, és a 3,333%-át nem szűri ki,
  • egy SPF50-es az UV 98%-át szűri ki, és a 2% nem.

Az, hogy milyen fényvédő összetevők vannak a termékben, alapvetően két csoportra oszthatók: vannak a kémiai (vagy pontosabban fogalmazva organikus) fényvédők és a fizikai (vagy más néven ásványi, ill. pontosabban inorganikus) fényvédők, illetve létezik néhány "hibrid" fényszűrő is. Akár kémiai, akár fizikai a szűrő az, nagyrészt a sugarak "elnyelésével" és hővé alakításával működik és véd minket a káros UV sugaraktól, emellett pedig a fizikai szűrők a sugarak egy részét vissza is verik, akár egy tükör. Általában annak, akinek érzékenyebb bőre (vagy például rosaceás), érdemesebb lehet fizikai szűrős fényvédőt választani, annak, akinek nincs kimondottan érzékeny bőre, sokszor kényelmesebb egy kémiai.

  • Fizikai szűrőből csak kettő van: cink-oxid (zinc oxid) és a titánium-dioxid (titanium dioxid)
  • Kémiai szűrőből jóval többféle, pl: avobenzone, bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl Triazine (Tinosorb S), ethylhexyl methoxycinnamate (octinoxate), octocrylene stb.

Mekkora faktorszámú fényvédőt érdemes használni?

Többféle faktorszámú fényvédő létezik (pl. SPF 10, 15, 20, 30, 50), ezért felmerülhet a kérdés, hogy vajon melyik lehet az ideális. A mi véleményünk, hogy egy tudatos bőrápolási rutinban egy mindennapi, minimum SPF 30-as fényvédő klassz, nyáron akár válthatsz is SPF 50-re. Ha pigmentfoltokkal küzdesz, akkor pedig az SPF 50 az, amit érdemes használnod, télen is.

Mi ennek az oka? Kicsit az óvatosság is: általában csak kevesen használnak annyi fényvédőt, amennyi szükséges volna (hogy mennyi fényvédőt érdemes használni, arról kicsit lentebb olvashatsz részletesen), másrészt, ahogy azt éppen az ez alatti kérdésnél majd látod: a fényvédő hatékonysága idővel arányosan sajnos csökken, még akkor is, ha nem vagy közvetlenül napon.

Amit ezzel kapcsolatban még érdemes tudni, az a fényvédők vagy fényvédőt tartalmazó termékek rétegzése. Alapvetően ez tök jó ötlet, mert így egy picit jobban biztosítod, hogy több védelmet adj a bőrödnek. Viszont, amit tudnod kell, hogy a faktorszámok nem fognak összeadódni. Vagyis ha van pl. egy SPF 30-as fényvédőd és egy SPF 20-as alapozód, akkor a védelem nem SPF 50 lesz, hanem maximum SPF 30 (ehhez persze az is kell, hogy bőségesen használj belőlük).

Tetszik a cikk? Nyomj egy like-ot! :)

Tényleg újrakenjem páróránként?

Egy friss kutatás UV-érzékeny kamera segítségével megjelenítette, hogy mi történik a fényvédőddel a bőrödön idővel.

A kísérletben 6 órát vizsgáltak, és annyi fényvédőt vittek fel, amennyit egy átlagember kábé szokott. A képen a "Blank" a fényvédő nélküli állapotot jelöli, a T0 a fényvédő felkenése utáni közvetlen pillanatot, a T3h képet 3, a T6h-t 6 órával a fényvédő felvitele után készítették.

A felkenés utáni szinte feketés arc azt jelenti, hogy a fényvédő szuperül végzi a dolgát, és klasszul elnyeli a sugarakat. A bőr világosodása pedig azt jelzi, hogy idővel kopik a fényvédelem, és már kevesebb UV-t képes elnyelni a fényvédő. Ilyenkor a bőröd, pontosabban benne a melanin nyeli el a sugarakat, ezért tűnik az UV-érzékeny kamera képén szeplősebbnek.

A képek azt jól szemléltetik, hogy idővel romlik a fényvédő hatékonysága, még akkor is, ha egész nap az irodában ülsz, és nem ér közvetlenül napfény (ilyenkor cirka 30%-ot romolhat a hatékonyság). Ez azt jelenti, hogy ha sokat vagy napon, mindenképp jó ötlet pár óránként újrakenni. Akkor is kend újra, ha egész nap az irodában voltál, de munka után egy kis strandolást vagy játszóterezést terveztél. Ha nem mész sehová, akkor is jó ötlet felfrissíteni a fényvédelmet, ha van rá lehetőséged, de ami biztos: törekedj rá, hogy reggel bőséges mennyiséget vigyél fel a bőrödre.

Mennyi fényvédőt használj?

Mégis, mennyi fényvédőt kellene használni? A legtöbb bőrgyógyász véleménye általában megegyezik abban, hogy ha az egész testedet szeretnéd bekenni, egy uncia fényvédő már szuper. Egy uncia egyébként saccperkábé annyi, mint egy felespohár: egészen pontosan 28,35 gramm. Ennyi kell, ha a fejed búbjától a lábujjaidig be akarod kenni magad fényvédővel.

A felespohár-szabály persze feltételezi, hogy mondjuk csak bikini van rajtad, vagy mondjuk egy short és egy top. Minél több (nem átlátszó) ruhát viselsz, annál kevesebb fényvédőre van szükséged, mivel a ruházat maga is véd. Persze, ha naphosszat a napon vagy, azért ne bízd magad egyedül a ruhára; ilyenkor jó ötlet lehet kicsit "aláfényvédőzni", vagy például olyan speciális ruhákat keresni, amik maguk is fényvédősek.

A kutatások egyébként 2 mg/cm2 mennyiséget szoktak vizsgálni, ami egy átlagos méretű arcnál kb 1.2g-ot jelent, ami kábé 1/4 teáskanálnyi. Ha ezt kiméred pontosan, akkor ez meglepően sok, és a legtöbben nem is tudjuk ezt tartani, de tudd, hogy fényvédőből a több a jobb szinonimája.

Ha arra törekszel, hogy ennek a cirka felté, egy jó ötforintosnyi mennyiséget használj naponta, akkor az már klassz :) Pláne, ha esetleg újra is kened páróránként, vagy például az alapozód/BB krémed is tartalmaz bónuszban fényvédőt.

Persze kell majd egy picit kísérletezned a fényvédőd állagától és textúrájától függően is. Rá kell jönnöd, melyik hogyan terül a bőrön. Egy gazdagabb, krémesebb formulából például egy ötforintosnyi adag többet jelent, mint egy folyékony társa esetében.

Ezzel egyébként megválaszoltuk azt a gyakori kérdést is, hogy elég-e, ha fényvédős alapozót/BB krémet használsz: sajnos nem. Ezekből a termékekből ugyanis általában a kellő mennyiség (1/4 teáskanál) olyan 1/6-át vagy legjobb esetben is 1/3-át szoktuk felvinni.

 

Kezdd itt, ha a személyes, tudatos bőrápolási rutinodat keresed :)

Komplett rutint keresel?
Kattints ide a rutinvarázslónkra!

 

Mi történik, ha nem használsz fényvédőt?

Ha nem véded magad a káros napsugaraktól, akkor sokat teszel például azért, hogy a bőröregedés jelei korábban jelentkezzenek, mint egyébként kellene. A káros UV sugarak felelnek a ráncok és pigmentfoltok mintegy 80%-áért, és ebből logikusan következik, hogy ha nem használsz mindennap fényvédőt, akkor kiteszed a bőrödet ennek a károsodásnak, és egyébként az akár súlyosabb egészségügyi kockázatoknak is.

Kattints ide, és itt találsz három nagyon szemléletes képet arról, hogy mi történik a bőrrrel, ha hosszú távon, nap mint nap UV sugárzás éri >>

A legjobb védekezés a megelőzés: ha mindennap, az év 365 napján használsz egy bőrtípusodnak megfelelő, min. SPF 30-as széles spektrumú fényvédőt, akkor sokat teszel bőröd egészségéért.

SOS mitesszer elleni rutin - előtte utána

Mikor vidd fel a fényvédőt?

A legtöbb egészségügyi szakértő és bőrgyógyász-kutató egyetért abban, hogy a fényvédőt mindig, mindig, a bőrápolás legutolsó lépéseként használd. Ha bármiféle bőrápolót még felviszel rá, akkor azzal csökkented a hatékonyságát.

Jó tudni: Mivel a legtöbb fényvédő hidratáló alapú, ha egy bőrtípusodnak megfelelő hidratálást adó fényvédőt választasz, akkor reggel nyugodtan kihagyhatod a „sima” hidratálás lépését. Ha olyan fényvédőt használsz, ami nem hidratál kellően, de mégis ő a szimpatikus, akkor csak vigyél fel alá a sima, esti hidratálódból egy keveset.

Tipp: Használj egy szuper antioxidáns szérumot a fényvédőd alá, mert klasszul felturbózza a fényvédőd hatékonyságát! Vagy, használj egy C-vitaminos szérumot, mert ő szintén turbózza a fényvédelem hatékonyságát.

Extra tipp: Válassz olyan C-vitaminos szérumot, ami E-vitamint és ferulic acidot is tartalmaz, ugyanis ez a trió akár meg is nyolcszorozhatja egymás hatékonyságát. Ha a maximumot keresed, akkor a Paula's Choice C15 Super Boostert ajánljuk, vagy pénztárcabarát kategóriában szuper választás a Geek & Gorgeous 101 C-Glow

Figyelem-figyelem: Sokszor kérdeztek minket, hogy a fényvédős hidratálótok után reggel használjatok-e még „sima fényvédőt” is. A fényvédő fényvédő, és akár nappali hidratálónak, akár simán fényvédőnek nevezzük, ugyanúgy védeni fog a káros napsugaraktól. Válassz egy minimum SPF 30-asat, és használd bőségesen mindennap.

Kell várni, mielőtt az utcára lépsz?

A fényvédő fajtájától függetlenül a fényvédőben lévő UV szűrők felkenés után "azonnal" működnek, és védenek az UV sugaraktól. Ami viszont egy pici időbe telik, az az, hogy a fényvédő formula "egyenletesen eloszoljon", és a filmréteg, amit hagy a bőrödön stabilan "elhelyezkedjen". Emiatt felkenés után jó ötlet 8-15 percet várni, mielőtt rásminkelsz vagy öltözködéssel vagy egyéb módon az arcodhoz "nyúlkálsz".

Mi van akkor, ha ablak mellett ülsz?

Sajnos, ha csak egy ablak választ el a napsugaraktól, attól még a káros UVA-sugarak (ezek azok a sugarak, amik a bőröregedést okozzák) ugyanúgy érik a bőrödet. Az üveg ugyanis csak az UVB-sugarakat, vagyis a leégésért felelős sugarakat tudja kiszűrni – micsoda pech. Így, ha ablaknál ülsz, akkor bizony nem árt, ha tényleg felfrissíted bőröd fényvédelmét néhány óránként. Ma már léteznek speciális ablaküvegek vagy fóliák is, így ha van rá módod, akár be is szerezhetsz egy ilyet.

Hogyan sminkelj fényvédő fölé?

Ha olyan alapozó használsz, ami nem tartalmaz fényvédőt, akkor az picit „higítja” a fényvédődet. Ilyenkor ezek a tippek jól jöhetnek a felvitelkor:

  • Várj 8-10 percet, mielőtt elkezded felvinni az alapozót.
  • Lefelé irányuló, gyengéd mozdulatokkal applikáld az alapozódat.
  • Ne dörzsölj, mellőzd a hátulról előre haladó mozgásirányokat.
  • Ne nyomkodd feleslegesen a bőrödet.
  • Használj beauty blendert vagy ecsetet.

És hogy vajon összevonható-e a két lépés? Mi azt javasoljuk, hogy ne tedd! Általánosságban a fényvédődet nem jó ötlet semmivel sem összekeverni, se boosterrel, se sminkkel, se semmivel. A keverés miatt nem tudhatod, hogy nem csökken-e a fényvédelem hatékonysága (jó eséllyel igen, még ha a másik formula és fényvédős), illetve léteznek nem kompatibilis, egymást instabillá tevő fényvédő összetevők is, így a fényvédődet mindig használd önmagában, és adj neki kb 10 perc "száradási" időt.

 

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!