peptidek

Várandósan az ember lányának az egyik leggyakoribb kérdése, hogy szabad-e ezt vagy azt csinálni, enni vagy éppen magadra kenni. Vajon a bőrápolásodat akkor is érdemes átvariálni, ha láthatóan semmi sem változott, minden ugyanolyan, mint volt?

Mik azok a hatóanyagok, amiket nyugodtan használhatsz továbbra is, és mik azok, amiket jobb ilyenkor kerülni?

Vagy mi a teendő, ha a hirtelen hormoningadozások miatt valami új bőrprobléma üti fel a fejét, például pigmentfoltok vagy pattanások jelennek meg?

Kevés az időd? Nézd meg a videót :)

 

Bőrápolás kismamaként: mit változtassak?

A jó hír, hogy alapvetően nem kell megváltoztatnod a bőrápolásodat, legalábbis nem nagyon. Ha a bőröd ugyanolyan, mint a várandósság előtt volt, akkor néhány összetevő kivételével (lásd lentebb) ilyenkor is ugyanúgy folytathatod a rutinodat.

Persze, tudjuk: az ember aggódik, és a biztosabbnál is biztosabbra akar menni. Talán a leggyakoribb félelem és tévhit várandósság alatt, hogy a kozmetikumok "túl mélyre" szívódnak, és ezzel gondot okoznak. Érdemes azt a megnyugtató gondolatot szem előtt tartanod, hogy a bőr evolúciósan arra fejlődött, hogy kívül tartsa a dolgokat, és megvédje a benti részeinket. Nem véletlen hívják a bőr külső rétegét védőrétegnek is. (Ha érdekel, hogyan épül fel a bőr, és melyik rétegének mi a feladata, akkor olvasd el ezt a cikkünket.)

Ráadásul a kozmetikumok 99%-nak egyébként is az a célja, hogy a bőröd külső rétegére hasson: a fényvédőnek kívülről kell megvédenie a bőröd a káros UV sugaraktól, a hidratáló a külső, elhalt hámsejteket tartalmazó réteget segít hidratálni (a lentebbi rétegeket már táplálják a vérerek), a lemosó a felszínt akarja megtisztítani stb.

Szóval ne aggódj, a legtöbb formuládat ugyanúgy tudod ilyenkor is használni, mint máskor. Persze mindig egyeztess az orvosoddal is, abból nem lehet baj. :) Azért előrebocsájtjuk Neked: a legtöbb olyan bőrápolót, ami nem tartalmaz gyógyszernek minősülő hatóanyagot, nyugodtan használhatod terhesen is.

A vényköteles készítmények, és szabadon kapható, de FDA (az USA-ban az FDA határozza hagyja jóvá a gyógyszereket) vagy SCCS (Európában ugyanezt a feladatot ez a szervezet látja el) által szabályozott hatóanyagokat tartalmazó termékek már más tészta. Most összeszedtük Neked, hogy mit érdemes tudni, az otthoni bőrápolás tekintetében.

Összetevő kisokos: mit használj & mit kerülj?

Gyakran kérdezitek tőlünk, hogy mi a helyzet például a benzoyl peroxide-ot, a fényvédőt vagy szalicilsavat (salicylic acid) tartalmazó bőrápolókkal. És az anti-aging összetevőket tartalmazóakkal? Vajon használhatjátok őket a várandósság és a szoptatás ideje alatt is?

Ebben a cikkben az elismert amerikai szervezet, az American College of Obstetricians and Gynecologists (Amerikai Szülészorvosok és Nőgyógyászok Kollégiuma) hivatalos véleménye alapján írunk Neked:

Barátságos hatóanyagok, amiket terhesen és szoptatás alatt is használhatsz

 • Fényvédő összetevők –Várandósan is ultrafontos fényvédőt használni, és természetesen használj is! Akár fizikai (más néven ásványi), akár kémiai (azaz organikus) szűrőket tartalmazó fényvédőt használsz, mindkettőt biztonságosan alkalmazhatod továbbra is. Néha hallanni azzal kapcsolatos riogatást, hogy az organikus szűrőket ilyenkor bizony kerülni kell, mert túl mélyre szívódnak, és gondot okozhatnak. A valóság azonban az, hogy a kémiai szűrők felszívódása is mindenféle káros határérték alatt van, az Amerikai Szülészorvosok és Nőgyógyászok Kollégiuma nem találta tudományosan megalapozottnak az ezzel kapcsolatos félelmeket. A napi fényvédelem továbbra is erősen ajánlott, a kilenc hónap alatt és utána is; abban az esetben pedig, ha fokozott bőrérzékenységet tapasztalsz a terhesség idején, válassz kíméletes, fizikai/ásványi fényvédőket, vagyis olyan termékeket, amiknek az aktív hatóanyaga a titánium-dioxid (titanium dioxide) és/vagy a cinkoxid (zinc oxide), vagy olyanokat, amik ugyan kémiai szűrősek, de a szűrők alacsony összmennyisége miatt ajánlottak érzékeny bőrre is. [Mért fontos a mindennapi fényvédelem? Nézd meg!]
 • Glikolsav, tejsav, mandulasav (AHA) & PHA – A bőr természetes megújulását segítő és gyorsító savak szintén biztonságosan használhatóak az otthoni bőrápolókban található mennyiségben, vagyis még 10-12%-ban is tudod használni most is. [Mire való és miért jó a bőrödnek az AHA & a PHA? Olvasd el!]
 • Azelainsav és Potassium Azeloyl Diglycinate (PAD) – Biztonságosnak tekinthető a bőrödre kenve ilyenkor is, ráadásul hatásos pluszt jelentenek, ha például pigmentfoltok, rosacea vagy pattanások jelentkeznek. [Mire való és miért jó a bőrödnek az azelainsav és a PAD? Olvasd el!]
 • C-vitamin, niacinamide, cink, hialuronsav és peptidek – Biztonságosnak tekintett összetevők a bőrápolásban is, és várandósság alatt is. Ha bármilyen bizonytalanság felmerül benned, egyeztess az orvosoddal. [Mire való és miért jó a bőrödnek a niacinamide? Olvasd el!; Mire való és miért jó a bőrödnek a hialuron? Olvasd el!; Mire valók és miért jók a bőrödnek a peptidek? Olvasd el!; Mire való és miért jó a bőrödnek a C-vitamin? Olvasd el!].

Mérsékelt mennyiségben ajánlott hatóanyagok

 • Szalicilsav (BHA) – A pattanások-mitesszerek elleni szupersztár összetevő csak nagy koncentrációban kerülendő terhesség és szoptatás ideje alatt. A bőrápolókban található átlagos 1-2% viszont biztonságosnak mondható, juhéé! (Itt, Európában, egyébként sem használható több otthoni termékekben.) [Mire való és miért jó a bőrödnek a BHA? Olvasd el!]
 • Benzoyl peroxide – Nagyon hatásos összetevő pattanások ellen. Sajnos azért nem fenékig tejfel a dolog, ugyanis a „valamit valamiért” elve mentén nem kicsi az ár, amit az utra-hatásosságért cserébe fizettet a bőröddel. Igazából mi azt ajánljuk, hogy várandósság ide vagy oda, inkább csak akkor nyúlj hozzá, ha semmi más nem segít eléggé. A jó hír viszont, hogy alacsony koncentrációban, vagyis 5%-ig tudod használni most is (az összetevőt az Akneroxidban találod, patikában szerezheted be). [Hogyan használd a benzoyl peroxide-ot? Nézd meg!]

Hatóanyagokat, amiket terhesen inkább kerülj

 • Retinoidok: retinol, retinal és Hydroxypinacolone Retinoate (HPR (Granactive retinoid hatóanyaga)) – Kicsit ellentmondásosak az adatok és a vélemények, de ha 1000%-ra szeretnél menni, akkor ilyenkor kerüld a retinoidokat tartalmazó termékeket. A nem vényköteles hatóanyagok közül a retinol (és származékai) kerülése mondható a legmegalapozottabbnak, bár itt is inkább túlóvatoskodásról van szó, és bizonyítottan inkább a szájon át bevett tretinoin okoz gondot (ami viszont tényleg!). Mivel a retinoidok azonban tretinoin-származékok, és kevés adat áll rendelkezésre, mert nagyon nehéz kutatásokat végezni (melyik várandós nő jelentkezne egy "vajon biztonságos-e" típusú kutatásra?), biztos, ami biztos alapon inkább érdemes kerülni ilyenkor őket. De tudd, hogy ha retinolozol, és egyszer csak kiderül, hogy kisbabát vársz, akkor sem kell kétségbe esni: végeztek olyan kutatást, amiben olyan nőket vizsgáltak, akik az első triszemeszterben – nem tudván, hogy várandósak – retinoloztak, magzatkárosodás pedig nem volt kimutatható. [Mire való és miért jó a bőrödnek egyébként a retinol? Olvasd el!]
 • Arbutin – A hydroquinone származéka (ami kerülendő összetevő ilyenkor, de Európában csak nehezen és vényköteles formulákban érhető el), igaz, annál sokkal gyengédebb. Szuper hatóanyag, ha pigmentfolthalványításról van szó, de ha 1000%-ra szeretnél menni, nagy mennyiségben kerüld ilyenkor, de legalábbis egyeztess az orvosoddal.

terhes

Bőrprobléma kisokos

Most, hogy tudod, melyik összetevővel hogyan érdemes terhesség & szoptatás alatt kalkulálni, nézzük, mit is tegyél, ha hirtelen megváltozik a bőröd, és valami új probléma jelentkezik.

Pigmentfoltok (hiperpigmentáció) terhesség alatt

Várandósság alatt gyakran tapasztalt jelenség, hogy pigmentfoltok jönnek elő a bőrödön, tipikusan melasma (májfoltok). Többnyire nagyobb foltokban jelentkezik a homlokon, a felsőajakon és az orca területein. A jó hír része, hogy sokszor magától el is múlik, viszont sajnos nagyon makacs is tud lenni, és nagyon tartósan, sok éven át is meg tud maradni. Több alfaja is van, és fajtától függő, hogy mennyire reagál jól a kezelésekre, az enyhébb, "felszínibb" esetek otthoni módszerekkel pár árnyalatot halványíthatóak.

Itt most vázlatosan leírjuk Neked a legjobb tippeket, ha kíváncsi vagy részletesen, hogyan halványítsd a pigmentfoltokat, kattints ide. (De tudod, ugye? A retinolt a legtanácsosabb ilyenkor talán inkább kerülni).

 • A kiindulás: a fényvédelem. Mivel a bőr pigmentációját nr. 1 befolyásoló tényező az UV sugarak miatti ártalom, ezért ultrafontos, hogy minden reggel, az év 365 napján használj fényvédőt, méghozzá bőségesen. (A bőséges olyan 5 forintosnyi mennyiséget jelent az arcod + nyakad területein eloszlatva). A legjobb, ha SPF 50-es fényvédőt használsz, nyáron mindenképpen, de jobb, ha télen is.
 • Használj AHA hámlasztót! Az AHA segít kipörgetni a bőr legkülső rétegében felhalmozódott elszíneződéseket, 10-12%-os mennyiségben nyugodtan használhatod!
 • Használj olyan összetevős formulát, ami gátolja a pigmenteket (melanin) termelő enzimeket, tehát C-vitaminos, azelainos vagy speciális peptideket tartalmazó bőrápolókat.
 • Vess be olyan formulát, ami segíti a megtermelt pigmentek felfelé vándorlását. Például egy 5-6%-os niacinamide jó választás, illetve a speciális peptidek is tudják ezt is.

Pigmentfoltok ellen ajánlott termékek


Terhességi csíkok

A terhességi csíkok tipikusan a terhesség alatt vagy közvetlenül utána jelentkeznek, kialakulásuknak oka, hogy a baba növekedésével együtt a bőr is rövid időn belül kinyúlik. A hirtelen nyúlás miatt roncsolódik vagy szétszakad a bőr kollagénből és elasztinból összekapaszkodó szerkezete (különösen az elasztin rongálódik, ami a rugalmasságért felelős), ez pedig nyomokat hagy maga után.

A csíkok kialakulására való hajlam örökletes, tehát egyes nőket érint a probléma, míg másokat egyáltalán nem. Hogy ez miért van így, még nem ismert pontosan.

A terhességi csíkok eltüntetése egyike a legkeményebb bőrproblémáknak. Fájdalom, de nincs olyan kozmetikai összetevő vagy termék, ami bizonyítottan és jelentősen javítana a megjelenésükön.

De jó tudni, hogy ha a terhesség idején egy hidratálókrémmel vagy egy illatanyagmentes növényi olajjal masszírozod a pocakot, kisebb eséllyel alakulnak ki a csíkok.

Miután a baba világra jött, és vége a szoptatási időszaknak is, a retinoltartalmú (akár vényköteles) készítmények tudnak segíteni valamennyit a problémán. Például a 0,1% retinolt tartalmazó Paula’s Choice RESIST Retinol Skin-Smoothing Body Treatment, egy erősebb, például 0,05% retinalt tartalmazó Geek & Gorgeous 101 A-Game 5 formula, vagy akár egy intenzív, például a 0,1% retinal hatóanyagtartalmú Geek & Gorgeous 101 A-Game 10 jó ötlet lehet. Kattints ide a többi retinolos formuláért!

Vagy vedd fontolóra (természetesen most is csak a szülés és a szoptatási időszak után), hogy bőrgyógyászati segítséget kérsz. Jó ötlet lehet kipróbálni a villanófényes IPL vagy PDL kezelést, és a professzionális bőrmegújító hámlasztást. Természetesen Te is segítheted a hatékonyságot, ha otthon AHA vagy BHA savas hámlasztást végzel!

Klassz hidratálók és növényi olajak


Rosacea kezelése terhesség alatt

Nem nagyon gyakori, de előfordul, hogy várandósság alatt rosaceás lesz a bőröd (és esetleg utána is az marad, tartósan). A rosacea makacs dolog, de egy jól megválasztott rutinnal tudod csökkenteni a jeleit. A fő elvek:

 • Minden jel szerint a rosaceás bőr még a terhesség alatt is kezelhető a metronidazole hatóanyag segítségével. Ez az összetevő megtalálható például a vényköteles Rosex gélben – de erről egyeztess az orvosoddal is természetesen.
 • Szerezz be egy bőrnyugtató, gyengéd hámlasztót BHA-val és/vagy PHA-val, ez segíteni fog a gyulladáscsökkentésben.
 • Az azelainsav és a PAD nemcsak az aknék és a pigmentfoltok ellen hatásosak, de kutatások szerint a rosacea tüneteit is enyhítik. Jó hír, hogy biztonságosan használhatod terhesség idején is!
 • Tanácsos beszerezni egy nagyon gyengéd, ásványi alapú fényvédőt is, olyat, aminek az aktív hatóanyaga a titánium-dioxid (titanium dioxide) és/vagy a cinkoxid (zinc oxide). Ha várandós vagy, ha nem, ez mindig sokat segít.

Ajánlott termékek rosacea esetén


Pattanások terhesség alatt

Várandósság alatt előfordulhat az is, hogy pattanásos lesz a bőröd, vagy éppen rosszabbodnak a már meglévő pattanásaid. Ha ez történik, akkor tudd, ugyanazok a módszerek fognak Neked is beválni, mint bárki másnak, aki problémás bőrrel küzd.

Nem biztos, hogy könnyű dolog lesz persze, és vannak olyan összetevők (a retinoidok, és azok vényköteles változatai), amiket a legjobb, ha inkább kerülsz ilyenkor, de egy gondosan kialakított és követett rutinnal jó esélyed van arra, hogy javíts a dolgon. A türelem persze fontos tényező, légy kitartó: olyan 3 hónap is kellhet egy-egy okos rutinnak, míg szemmel látható változást hoz.

A legjobb tippjeinket, hogy mit tegyél pattanások ellen, ide kattintva találod.

Ajánlott termékek pattanások ellen


Smart-aging ilyenkor is!

Akkor sem kell lemondanod az anti-aging termékekről, ha éppen várandós vagy, de ebben az időszakban a retinolos formulákat, ha 1000%-ra akarsz menni, inkább helyettesítsd valami mással.

A legtöbb klassz hatóanyag viszont (mint például a C-vitamin, a niacinamide, a peptidek, az antioxidánsok) terhesség alatti használatának nem ismeretek káros hatásai.

Sőt, nagyon ajánlott antioxidánsokat tartalmazó bőrápolók további használata a terhességtől kezdődően is, ami pedig nr. szabály ilyenkor is: fényvédelem, fényvédelem, fényvédelem.

Néhány anti-aging nagyágyú

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

Források

 1. Canadian Family Physician, 2011/június, 665-667. o.
 2. American Journal of Clinical Dermatology, 2003/7, vol.4., 473-492. o.
 3. Precarie International, 2005/június, 100-101. o.
 4. Teratology, 2001/május, 186-192.o.
 5. FDA
 6. Melissa M. Montalvo, How Likely is Dermal Absorption of Cosmetics? [link]
 7. Pina Bozzo, Angela Chua-Gocheco, Adrienne Einarson, Safety of skin care products during pregnancy [link]
 8. Rashmi Sarkar, Pooja Arora, K Vijay Garg, Cosmeceuticals for Hyperpigmentation: What is Available? [link]
 9. F.A. Andersen, Final Report On the Safety Assessment of Glycolic Acid, Ammonium, Calcium, Potassium, and Sodium Glycolates, Methyl, Ethyl, Propyl, and Butyl Glycolates, and Lactic Acid, Ammonium, Calcium, Potassium, Sodium, and Tea-Lactates, Methyl, Ethyl, Isopropyl, and Butyl Lactates, and Lauryl, Myristyl, and Cetyl Lactates [link]
 10. Burtin P, Taddio A, Ariburnu O, Einarson TR, Koren G., Safety of metronidazole in pregnancy: a meta-analysis. [link]
 11. S.Z. Awan, J. Lu, Management of severe acne during pregnancy: A case report and review of the literature [link]
 12. Rita V. Vora, Rajat Gupta, Malay J. Mehta, Arvind H. Chaudhari, Abhishek P. Pilani, and Nidhi Patel, Pregnancy and Skin [link]
 13. Valamint az összetevőkről az információk forrása az INCIDecoder, ahol a kutatási referenciákat is megtalálod [link]