hilauronsav

Sokszor mondjuk, hogy nem hiszünk a csodaösszetevőkben, mert nincsen olyan varázslatos hatóanyag, ami hipp-hopp megoldja a világ (legalábbis a bőröd) összes búját. Ennek éppen az ellenkezője igaz: minél több bőrtípusodnak és bőrproblémádnak megfelelő hasznos összetevőt viszel fel, annál látványosabb eredményre számíthatsz.

De van néhány olyan összetevő, ami ha nem is csoda, de szupersztár státuszt élvez. Ilyen például a hialuronsav, ami a bőrben természetesen is megtalálható hidratáló elem, és verhetetlen, ha vízmegtartásról van szó. Ez persze még nem minden, amit ez a szupermolekula (és sok kiváló származéka) tud, szóval nézzük, hogy miért is jó a bőrödnek, és egyáltalán: mi az a hialuronsav?

Kevés az időd? Nézd meg a videót, részletesebb infókért pedig olvasd el a teljes cikket :)

Mi az a hialuronsav & miért jó?

A hialuronsav (hyaluronic acid vagy hyaluronan) egy szép nagy, ismétlődő egységekből álló cukormolekula (glükozaminoglikán, GAG). A szervezet egyik természetes építőeleme, és a testet behálózó szövetekben mindenütt megtalálható. Egy egészséges, 70 kg-os felnőtt testben például mintegy 15 g-nyi van belőle, ennek a fele pedig ráadásul a bőrben összpontosul.

De miért olyan nagy szám a bőrápolásban? Azért, mert utánozhatatlanul képes a bőr nedvességmegtartó erejét fokozni. Ami azt illeti, az összes összetevő közül ebben ő a legjobb: a saját súlyának akár az ezerszeresét képes vízben megkötni. Ez körülbelül olyan, mintha Te súlyzók helyett 10 elefántot emelgetnél edzéskor – elképesztően sok! Ezért szuper választás a hidratálókrémed hatásának a feltuningolására (önmagában hidratálásra igazán csak zsíros bőrűeknek fog beválni).

Ez a képesség nagyon előkelő helyet biztosít a hialuronsavnak az összetevők V.I.P. körében: mert legyen szó száraz, vagy éppen zsíros bőrtípusról, csakis a kellően hidratált bőr tud egészségesen és fiatalosan működni. A vízhiányos, dehidratált bőr kevésbé puha és rugalmas, a felszínén megjelennek a finomvonalak, vagy szárazságráncok. Ezek ugyan nem valódi, a kollagénrostok elszakadozása miatt keletkező ráncok, de ugyanúgy évekkel idősebbnek mutatnak. A hialuron egyik erőssége, hogy ezeket ki tudja simítani, a bőrödet feltölti, puhává és rugalmassá teszi.

De a hialuronsav ennél többet is tud: nem csak fokozza a bőr saját nedvességmegtartó képességét, de a bőr természetes védőrétegét is erősíti, képes a bőröregedést okozó szabadgyökökkel harcolni, és gyulladáscsökkentő hatása is van. Szóval, tényleg igazi multitalentum!

5 dolog, amiben segít a hialuronsav:
 • Fokozza a bőr természetes vízmegtartó képességét
 • Teltebbé, puhábbá és rugalmasabbá teszi a bőrt
 • Simítja a finomvonalakat és apróbb ráncokat
 • Támogatja a bőrregenerációt: erősíti a bőr természetes védőrétegét, gyulladáscsökkentő hatású
 • Antioxidáns tulajdonságú (segít a bőröregedés folyamatait felgyorsító szabadgyökökkel szemben harcolni)

Hialuron szérumok

Molekulasúly és hialuron

Kémiai szerkezetét tekintve a hialuron egy ún. polimer, vagyis ismétlődő egységekből felépülő nagy molekula. Ezek az egységek ismétlődhetnek sokszor vagy éppen kevésszer, így lehet az, hogy hialuronsav sokféle molekulasúlyban létezik. Nincsenek szigorú definíciók, de a leggyakrabban nagy, közepes és alacsony molekulasúlyokat szokás megkülönböztetni.

De miért fontos a hialuron molekulasúlya? Ami azt illeti, ez egy elég bonyolult kérdés. Egyrészt a hialuron felszívódását a molekula mérete nagy valószínűséggel befolyásolja. A nagyobb méretű – a kutatások jelenlegi állása szerint – hajlamosabb a felszínen maradni (bár születtek olyan kutatási eredmények is, amik arról adnak hírt, hogy a hialuron felszívódását aktívan segíti a bőr, így képes ő is mélyebbre szívódni), míg a kisebb méretű (ami egyébként még mindig szép nagy molekula) hajlamosabb mélyebbre hatolni.

Ez alapján az ember lánya azt gondolhatja, hogy akkor a kis molekulasúly biztosan jobb is, de a dolog ennél komplikáltabb, és nem feltétlen így van. Egyrészt a bőr legkülső részének legalább annyira szüksége van ápolásra, mint a kicsit mélyebb rétegeknek, és sokszor ez a különbséget jelenti meeeh és jeeeh között. Másrészt pedig a különböző molekulasúlyú hialuronok különböző arányban hordozzák azokat a tulajdonságokat, amiket fentebb összeszedtünk: a nagy molekulasúly előnye, hogy neki a legmagasabb a vízmegtartó képessége, a kicsié, hogy a felszívódása valószínűleg neki a legjobb, a közepes molekulasúly szuperképessége pedig a bőr védőrétegének erősítése. Éppen ezért azt kijelenteni, hogy az egyik feltétlen jobb, mint a másik, nem lehet. Talán a legjobb, ha a választott szérumod ilyet is, olyat is tartalmaz.

A hialuronsav néhány formája

Egy összetevő szupersztár státuszának biztos jele, ha megjelennek a különféle származékai. Ma már jópár féle hialruon létezik, arra nem is vállalkozunk, hogy az összeset felsoroljuk, de nézzünk 1-2 érdekesebbet!

 • A "sima" hialuronsavnál (hyaluronic acid) jóval gyakoribb a só forma (na nem szó szerinti „só”, kémiai értelemben véve „só”. Tudod: sav, bázis, só…), a nátrium-hialuronát, vagyis Sodium Hyaluronate. A kettőt gyakran szinonímaként is emlegetik, mindegyiknek van kicsi, közepes és nagy változata. A só forma elterjedtebb, mert stabilabb és könnyebben formulázható, de mindegyik ugyanolyan szuperül hat.
 • A hialuron egyik újabb, a hialuronfeltöltésekből a kozmetikumokba átkerült formája a Sodium Hyaluronate Crosspolymer. Ez "keresztkötött" hialuronsav, "normál" hialuron savból képzett, összekapcsolt láncolatok egysége. Vízmegkötő képessége még a sima hialuron savnál is nagyobb (a gyártó szerint kb ötszöröse), és a hidratáló hatása hosszabban is tart, plusz segíti a víz és a vízben oldódó aktív összetevők felszívódását.
 • A hidrolizált hialuron (Hydrolyzed Hyaluronic Acid) egy alacsony molekulasúlyú változata a sima hialuronnak, és azért jó, mert a súlya kis módosításaival különböző tulajdonságai domboríthatóak ki az összetevőnek (bőrregenerációs képesség; finomvonalak simítása; hosszantartó hidratálás).
 • A természetes eredetű hialuronok közé tartozik a rezgőgomba-kivonat (Tremella Fuciformis), illetve az olyan tengeri eredetű változatok, mint a Pseudoalteromonas Exopolysaccharides. Ezek szintén hidratáló, simító és extra antioxidáns tulajdonságaik miatt klasszak, illetve kozmetikailag "elegánsabbak" tudnak lenni, mint a klasszikus hialuron.
 • Kakukktojás, de mindenképp írnunk kell a hialuron elővegyületekről is. A feladatuk, hogy a bőr saját hialuron termelését boostolják, így belülről is fokozva a hatást. Szuper kis okos összetevők, amik között olyat is találsz, ami – a gyártó kémcsöves kutatásai alapján – 2 nap alatt akár 282%-kal is képes fokozni a hialuron szintézist.

Tetszik a cikk? Nyomj egy like-ot! :)

Hogyan válassz hialuronos terméket?

Már csak 2 dolog van hátra: hogy leírjuk, hogyan érdemes hialuronos terméket választani, és utána aztán hogyan építsd a bőrápolási rutinodba. Annyit elárulunk előre, nem lesz túl nehéz dolgod :) A hialuronok nagyon népszerű összetevők, és sok termékben meg is találod őket. Persze mindig ellenőrizd azért az összetevőlistát, hogy ne túlzottan a lista végén álljon. A lista végén szereplőkből ugyanis csak kevés van a kozmetikumban, emiatt pedig talán nem azt fogod kapni, amit vártál.

A legtöbb hialuronsavat tartalmazó terméket a hidratálók és a szérumok között fogod megtalálni. Nálunk külön katágóriában találod a hidratáló szérumokat, amik többnyire hialuronokkal működnek. Fontos szem előtt tartani, hogy attól, hogy valamiben van hialuron, még a többi összetevőn is sok múlik. Sokszor elmondjuk, de ismétlés a tudás anyja, sose válassz olyan kozmetikumot, amiben irritáló összetevők vannak, például szárító hatású alkohol, illatanyagok, illóolajak (teljes lista az irritáló hatású összetevőkről itt), mert ezek könnyen visszavonhatják mindazt a jót, amit a hialuron tenne a bőröddel. Nálunk viszont ilyen bőrápolót nem fogsz találni, csakis gyengéd, irritáló összetevőktől mentes, gondosan válogatott termékeket <3

Hogyan építsd a rutinodba?

A hilauronsav szérumok általában könnyed, olajmentes szérumok, így a rutinodban is a szérumok sorában van a helyük. Velük is érdemes betartanod a "hígabbtól a sűrűbbig" elvet: az olajat is tartalmazó emulziós szérumok és/vagy krémek elé, de a folyadékok (pl. tonikok, hámalsztók, mistek) után jöjjön. Vagy, ha úgy kényelmesebbnek találod, akár hozzá is cseppentheted a hidratáló krémedhez. Mindennel szépen tudod kombinálni, nem tudunk olyan összetevőről, amivel összevesznének a bőrödön. Használhatod reggel és/vagy este, vagy akár csak hébe-hóba, amikor jól esne egy kis extra hidratálás.Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

 

Források

 • Eleni Papakonstantinou, Michael Roth, George Karakiulakis, Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging, Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1; 4(3): 253–258. [link]
 • Schlesinger T, Rowland Powell C., Efficacy and safety of a low-molecular weight hyaluronic Acid topical gel in the treatment of facial seborrheic dermatitis, J Clin Aesthet Dermatol. 2012 Oct;5(10):20-3. [link]
 • Brown TJ, Alcorn D, Fraser JR., Absorption of hyaluronan applied to the surface of intact skin, J Invest Dermatol. 1999 Nov;113(5):740-6. [link]
 • Valamint az összetevőkről az információk forrása az INCIDecoder, ahol a kutatási referenciákat is megtalálod [link]