pattanások kezelése

A pattanás az egyik leggyakoribb és legfrusztrálóbb bőrprobléma világszerte, ami a közhiedelemmel ellentétben nem csak a tinédzsereket érinti. Több mint 15 év személyes tapasztalattal a hátunk mögött a pattanások elleni küzdelem minden gyakorati, elvi, lelki és nem-lelki oldalát is sajnos túl jól ismerjük mi magunk is...

De fel a fejjel: most leírjuk Neked, mik állnak a pattanások kialakulásának hátterében, és főleg azt, hogy mik azok a tudatos, bizonyított hatóanyagok, bőrápolási módszerek és étkezési tippek, amikkel legyőzheted a pattanásokat, még akkor is, ha súlyos esetről van szó!

A cikk részletesebb és sok extra infó van benne, de a pattanások kialakulása + kérmekkel ezt hogyan hátráltathatod részt meg tudod nézni videóban is:

A pattanások oka (mélyebb vs. közvetlen)

Biztos sokszor hallottad már, hogy a pattanások kialakulása baktériumokkal (konkrétan pl. a C. acnes baktériummal) van összefüggésben, vagy éppen azt, hogy hormonális. Lehet, hogy elgondolkodtál már, hogy most akkor melyik is az igazi ok, vagy hogy is van ez?

A helyzet az, hogy a pattanások kialakulásának (és úgy általában mindennek :)) vannak mélyebb és közvetlen okai is. A közvetlen okok alatt azt értjük, ami konkrétan a bőrön történik, tehát például a C. acnes baktériumok (a C. acnes egyébként a Cutibacterium acnes rövidítése, ez a régebben Propionibacterium acnes, vagyis P. acnes néven ismert baktérium új, fancy neve) ténykedése egy közvetlen ok. De annak, hogy a Te bördön a C. acnes baktéiumok miért rosszalkodnak, más valaki bőrén pedig miért nem, annak van általában valami "mélyebb" oka, például a hormonális ok az egy gyakori mélyebb ok.

Ami egy gyulladt pattanás kialakulásakor a bőrön történik, az mindenkinél nagyon hasonló folyamat (mindjárt le is írjuk), és egy pattanás elleni krém vagy hatóanyag ezt a folyamatot hátráltatja valami módon. Vagyis mindegy például az életkorod, hogy tinédzser vagy még, vagy felnőtt, az ebben a cikkben leírt hatóanyagok és tudatos bőrápolási módszerek segíteni fognak!

A mélyebb okok viszont változóak lehetnek, és sajnos nem is lehet mindig kideríteni, hogy mik azok. De ha rájössz a saját mélyebb okodra, akkor a pattanás elleni bőrápolási rutin mellett életmód/diéta változtatásokkal szintén szép javulást lehet elérni. Ebben a cikkben elsősorban a közvetlen okokkal és az azokat kezelő hatásos bőrápolási rutinnal fogunk foglalkozni, de felsorolásszerűen most írunk Neked pár gyakori mélyebb okot, illetve egy későbbi részben leírjuk Neked a tudományosan legmegalapozottabb diétatanácsokat is a pattanások kordában tartásához.

Lássuk tehát a leggyakoribb mélyebb okokat (amik közül akár több is vonatkozhat egyvalakire sajnos...):

 • Hormonális: a leggyakoribb mély ok, ami az androgén és az insulin hormonokhoz kapcsolódik. Tipikus tünete, hogy a bőröd állapota a menstruáció előtt jelentősen romlik, illetve ha csináltattál hormon tesztet, akkor az androgén hormon inkább a felső (de még normális!) tartományba esik, az estrogén viszont az alsóba. Ezt a típusú pattanást a diéta is jelentősen tudja befolyásolni, amiről később külön részben írunk.
 • Gyulladásos: a szervezetben lévő normálisnál nagyobb mennyiségű gyulladás is okozhat pattanásokat, ami meglepő módon sokszor a bélrendszer egészségével függ össze. Ha étkezések után gyakran van kényelmetlen érzésed, jellemző rád a székrekedés, vagy épp a hasmenés, és a bőröd pattanásos, könnyen lehet, hogy van összefüggés.
 • Stressz okozta pattanások: ha vizsgaidőszakban mindig leromlik a bőröd, vagy felnőttként például ha munkahelyi stressz ér, akkor nálad ez egy jelentős tényező. Sajnos stresszt kezelni, mérsékelni egyáltalán nem könnyű dolog, ebben a cikkben nem is fogunk foglalkozni vele, de általános stresszkezelési és életmód tippek, mint például a rendszeres mozgás, segíthetnek.
 • Fizikai irritáció okozta pattanások: ez egy könnyen felismerhető és kezelhető típus, ott keletkezik, ahol rendszeres fizikai irritáció, dörzsölés ér. Például télen a homlokodon a sapka alatt, háton a hátizsák pántja alatt stb. A dolog megoldódik, ha a fizikai irritációt megszüntetjük.
 • Túlérzékenység a sminkre, az irritáló hatású összetevőkre, ritkább esetekben bizonyos ételekre; egyéb allergia vagy gyógyszeres kezelés. Ha rájössz, hogy pontosan mire vagy túlérzékeny, akkor szintén könnyen megoldható a dolog.

Akár magadra ismertél egy vagy több mély oknál, akár nem, olvass tovább, mert a bőrön lejátszódó folyamatok mindenkinél hasonlóak, és akármi is a mélyebb ok, tudatos, pattanás elleni bőrápoló módszerekkel rengeteget lehet javítani a bőrödön. Ha pedig a mélyebb okot is tudod, és a megfelelő bőrápolást bőrbarát diétával is kiegészíted, akkor tényleg minden esélyed megvan a gyönyörű, tiszta bőrre! :)

 

Kezdd itt, ha a személyes,
tudatos bőrápolási rutinodat keresed :)

Komplett rutint keresel?
Kattints a rutinvarázslóra!

 

A pattanások kialakulása - ez történik a bőrödön

A pattanások kialakulásának folyamatát érdemes megértened, mert ez segít abban, hogy ügyesen hátráltasd a folyamatot. Ezek a fő lépések:

 • A pórusok eltömődnek: A pórusok belsejének a fala ugyanúgy hámlik, ahogy a bőrfelszín is, viszont a pattanásokra hajlamos bőrtípusoknál ez a hámlási folyamat nem megy elég olajozottan, és az egyenetlenül hámló sejtek hajlamosak egymáshoz tapadni. Az összetapadt hámló sejtek mellett ráadásul a problémás bőrtípus sokszor a kelleténél több olajat is termel, ami sűrűbb is a normálisnál, így a sűrű zsír + összetapadt hámsejtek könnyen dugacsot képeznek, és eltömítik a pórusokat. Az eldugult (de még nem gyulladt pórust) komedónak nevezzük, aminek ha nyílt a vége, fekete színűre oxidálódik, és voálá, ő a mitesszer.
 • A C. acnes baktériumok elszaporodnak: Az eltömődött pórus zsírgazdag és légszegény környezete szuper táptalaj a baktériumoknak, különösen a gyulladt pattanások egyik fő okának számító Cutibacterium acnes baktériumnak. A C. acnes észlelve a kellemes környezetet vidám szaporodásba kezd.
 • Az immunválasz: gyulladás: Az immunrendszer észleli, hogy elszaporodtak a baktériumok, és próbálja megjavítani a dolgokat. Emiatt nagy mennyiségű fehérvérsejtet kezd termelni, ezeknek a feladata a baktériumok legyőzése. A gyulladás tulajdonképpen a harcban elesett baktériumok és fehérvérsejtek egymásra halmozott tetemeiből áll, ami gennyedést eredményez. Ha túl sok a baktérium + genny, a pórus fala nem bírja a terhelést és "átszakad", így létrejön a nagy, gyulladt pattanás.

Mielőtt áttérünk arra, hogyan mit tegyél a pattanások ellen, nézzük meg gyorsan a leggyakoribb tévhiteket, és hogy mit NE tegyél!

A pattanások kialakulása
A pattanás kialakulásának különböző fázisai. Forrás: Leslie Baumann, MD, Cosmetic Dermatology, 2nd edition, 123.

Tévhitek, amik csak rontanak a helyzeten

A pattanásokkal kapcsolatban sajnos rengeteg tévhit kering, és nagyon sokan "csokitorta" termékeket használnak, vagyis olyanokat, amik rövidtávon jónak tűnnek, hosszabb távon viszont nemhogy nem segítenek a pattanásokon, de még rontanak is rajtuk. A pattanások legyőzése csakis tudatosan és okosan lehetséges, így fontos, hogy Te ne dőlj be ezeknek a tévhiteknek!

Mítosz #1: A pattanások leszáríthatók. – Valójában egyedül bőröd nedvességtartalmát tudod „leszárítani” magadról, aminek viszont semmi köze a pattanásokhoz. Ha megvonod a bőrödtől a vizet és más nedvességmegkötő vegyületeket is "lelszárítasz", veszélyezteted a bőröd megújulásra való képességét, és azt, hogy harcolni tudjon a gyulladások ellen; ez pedig a baktériumok elszaporodásának kedvez. A bőr felszínéről vagy a pórusokból óvatosan felitatni a fölösleges olajat egészen mást jelent, mint kíméletlen hatóanyagok „segítségével” leszárítani az arcodat!

Mítosz #2: A pattanásokat a bőrödön lévő kosz okozza – Ez a tévhit sokszor oda vezet, hogy az ember lánya megszállottan tisztítja az arcát különböző szappanokkal és agresszíven habzó lemosókkal. Sajnos a csikorgóan tiszta érzés lehet, hogy kellemes, de nemhogy nem segít, de fokozza is az irritáció és a szárazság esélyét. A pattanásos bőrt "bőrradírokkal kezelni" szintén hatalmas tévedés, ami a bőrfelszínen mikorsérüléseket okozva még fokozhatja is a gyulladást, és a baktériumok "egyenletes" eloszlatásához vezethet. Felejtsd el a szappanokat, bőrradírokat és úgy általában a nagyon habzó, agresszív lemosókat is.

Mítosz #3: A pattanás helyileg kezelhető. – Szalicilsav (BHA) vagy benzoyl peroxid alapú termékekkel (bővebben mindkettőről lentebb) csökkentheted az aknék pirosságát és duzzanatát, de ez nem azt jelenti, hogy segítségükkel a pattanás okát is megszüntetheted. Ha mindig csak a látható bucikat kezeled, akkor a még láthatatlan, de már javában alakuló aknék teljes kifejlődését semmi sem fogja megakadályozni. A pattanások helyi kezelése jó lehet azoknak, akiknél csak ritkán és korlátozott mértékben jelentkezik a probléma; ha azonban nem ebbe a (szerencsés) csoportba tartozol, jobb, ha a mélyebb okokra is összpontosítasz!

Mítosz #4: Ha csíp vagy bizserget, akkor hat! – Nincs semmi tudományos bizonyíték rá, hogy azok az összetevők, amik bizsergetik vagy csípik a bőrödet, kicsit is hatékonyak lennének pattanások vagy zsíros bőr ellen. A leggyakoribb ilyen összetevő az alkohol, a mentol, a borsmenta, az eukaliptusz vagy a citrom, ami számos pattanás elleni készítmény összetevőlistájában megtalálható. A várt hatás helyett viszont ezek a hatóanyagok inkább irritációt váltanak ki, ami csak ronthat bőröd állapotán! Az irritáció ugyanis stimulálja a pórusok mélyén található érző idegvégződéseket, ennek köszönhetően pedig fokozódik a faggyútermelés.

Mit NE tegyél

A pattanások legyőzéséhez van több alapvető dolog is, amit mindenképpen be kell tartanod, de azt is fontos tudni, hogy mit NE tegyél, mi az, amivel csak rontasz a helyzeten:

 • Ne használj túl erős vagy irritáló hatású kozmetikumokat! Az aknés bőr kezelésének titka a kíméletesség, gyengédség. Jegyezd meg, hogy a pattanásos bőr egyben érzékeny bőr is!
 • Semmiképp se szappannal vagy szilárd tisztítóval moss arcot, mert azok az összetevők, amik a szilárdságért felelősek, eltömíthetik a pórusaidat. A szappan ráadásul szárít is, a magas pH-értéke pedig kedvez a baktériumok szaporodásának! Senkinek nem ajánljuk a szappant, de pattanásos bőrűeknek különösen NEM.
 • Ne piszkáld a pattanásaidat! Ha alig hozzájuk érve, máris "kipukkannak", akkor kinyomhatod őket, de ne feledd: a mód, ahogyan hozzájuk nyúlsz, a különbséget jelentheti gyógyulás és hegesedés között! Abban pedig bizonyosan mély az egyetértés, hogy semmi sem rosszabb egy hegnél, amit később csak óriási harcok árán tudsz eltüntetni! Ha könnyedén nem jön, sose gyötörd! (Mi is tudjuk, hogy nem könnyű ennek a dolognak ellenállni, ezért ha mégis nyomkodod magad, legalább csináld a lehető legjobban - ebben a videóban ehhez adunk fontos tippeket).
 • Soha ne használj túl forró vagy túl hideg vizet, mikor az arcodat tisztítod vagy a pattanásokat kezeled! A forró borogatás vagy a jégkocka nem jóbarát; nem segítik elő az aknék visszahúzódását, sem a gyógyulás folyamatát. Helyette viszont gyulladást okozhatnak, ami tovább mélyíti a problémát. A hideg és a forró víz a mendemondák ellenére nem zárja be vagy nyitja ki a pórusokat! A langyos víz a jóbarátod.
 • Ne használj alkoholos tonikokat és kozmetikumokat, se olyanokat, amiben illóolajok, illatanyagok, vagy frissítő, hűsítő összetevők vannak, mint a mentol, eukaliptusz vagy a citrus kivonatok! Ezek az összetevők nem az érzékeny bőr barátai, és így a pattanásos bőré sem (sőt semelyik bőrnek sem a barátai :)).

Mit tegyél pattanások ellen

Jöjjön végre a lényeg, vagyis, hogy mit tegyél a pattanásaid ellen. Helyileg, krémekkel akkor leszel sikeres, ha a pattanások kialakulása részben leírt folyamatot ügyesen, lehetőleg minden lépésben hátráltatod. Lássuk hogyan!

A pórusok eltömődésének minimalizálása (BHA hámlasztó)

Nézzük a top hatóanyagokat, amikkel segítheted, hogy a pórus falának természetes hámlása gördülékeny legyen. Azt is leírjuk, melyik hatóanyagot miben találod, és hogyan használd.

 • BHA vagyis szalicilsav: olajban oldódó kémiai hámlasztó összetevő, ami igazi arany-standardnak számít a problémás, mitesszeres, pattanásos bőr kezelésében. A pórusokba bejutva normalizálja a pórusfalak hámlását, ráadásul gyulladáscsökkentő hatása is van, vagyis több ponton is hátráltatja a pattanások keletkezésének folyamatát. Azt javasoljuk, hogy folyadék formában használd, mint egy tonikot, arcmosás után, napi egyszer (reggel vagy este, amikor kényelmes). A termék választásnál figyelj arra, hogy tudd a BHA mennyiségét (ideálisan 1-2%), tudd a pH-értéket (ideális 3-4 között), és a termék alkoholmentes és irritáló összetevőktől mentes legyen (a nálunk lévő BHA hámlasztók ilyenek, de általános jótanácsnak írtuk :)).
 • Retinoid: a retinolfélék igazi szupersztárok, amik nemcsak az anti-aging nagyágyúi, de pattanások ellen is hatásosak, sőt eredetileg a pattanások kezelésére találták fel őket. Úgy segítik a pórusok tisztán tartását, hogy nem engedik, hogy az elhalt hámló sejtek összetapadjanak és dugacsot képezzenek. Ha fiatal vagy, és választanod kell, akkor válassz elsőre BHA hámlasztót, de ha már az anti-aging is szempont, akkor egy retinolféle szuper választás. Sőt, a kettőt kombinálhatod is, például úgy, hogy reggel használsz egy BHA hámlasztót, este pedig egy retinoidos szérumot, vagy este BHA folyadék után várj pár percet, és utána kend fel a retinoid szérumodat. (Ha erős a retinoid és a BHA termék is, akkor a kettő együtt könnyebben okoz irritációt. Mindig figyeld a bőröd, és ha láthatóan hámlik, vegyél vissza a gyakoriságból és/vagy erősségből.) Plusz információ, hogy egyes retinoidoknak, mint a retinalnak, antibakteriális hatása is van, ezért különösen jó ötlet lehet ilyen típusú formulát választani.
 • Niacinamide: szintén szupersztár összetevő, ami a zsírtermelés és pórusméret normalizálásával és gyulladáscsökkentő hatásával is segíti a pattanások elleni harcodat. Bátran kombinálhatod BHA-val és retinoidfélével is, használhatod akár reggel, akár este, vagy akár napi kétszer is.
 • Zinc PCA, sarcosine és egyéb zsírtermelés-normalizáló összetevők: a túlzott zsírtermelést kozmetikumokkal nehéz visszafogni (igazán hatékonyan gyógyszerekkel lehetséges, lásd lejjebb), de egy picit lehet rajta segíteni a zsírtermelést szabályozó egyik fontos enzim (5α-reductase) blokkolásával. A Zinc PCA és a sarcosine két viszonylag jobban bizonyított ilyen összetevő, de újgenerációs növényi kivonatok is ígérik, hogy segítenek. Őket inkább mint kiegészítés lehet érdemes bevetni az előbb írt három top hatóanyag (BHA, retinoid, niacinamide) mellé.

Ajánlott termékek

C. acnes baktériumok elleni harc

Teljes nevén Cutibacterium acnes névre hallgat az a gonosz baktérium, ami a gyulladt pattanások nagyon nagy részénél jellemző. Ha inkább gyulladt pattanásaid vannak, mint mitesszereid, akkor ez a fázis a Te esetedben hiper-szuper fontos. Lássuk a top hatóanyagokat:

 • Benzoyl Peroxide (BP): bár az USA-ban szabadon kapható, és a Paula's Choice-nak is van egy szuper BP kezelése, sajnos az EU-s szabályok szerint a BP tartalmú kezelések csak a patikákban kaphatóak, így itthon csak gyógyszertárban tudod a BP tartalmú Akneroxid nevű krémet beszerezni. Kapható 5%-os és 10%-os változatban is, de elég az 5%-os, a kutatások azt mutatják, hogy ugyanolyan hatékony, de kevesebb mellékhatással. A BP a ma ismert leghatékonyabb pattanás elleni kezelés, viszont érdemes tudni, hogy sajnos a szuper hatásnak ára van: egyrészt erősen szárítja a bőrt, másrészt pro-oxidáns, vagyis az antioxidáns ellentettje, így tartós használattal öregít is. Akkor fordulj hozzá, ha más nem használ, és kombináld bátran az előző szekcióban írt pórus tisztán tartó hatóanyagokkal. A BHA - BP kombináció igazi arany standardnak számít, és még a súlyos eseteken is bámulatosan sokat tud segíteni!
  Hogyan használd az Akneroxidot? Nézd meg videón >>

   

   

 • Azelainsav: a BP-nél a bőrhöz jóval szelídebb, de szuper hatóanyag, amivel 10% feletti mennyiségben vényköteles pattanás elleni kezelésekben (Skinoren) is találkozhatsz, nálunk pedig 10%-os mennyiségben tudod próbára tenni. Az azelainsav több fronton is hátráltatja a pattanások kialakulását: C. acnes elleni hatása mellett remek gyulladáscsökkentő, és a pórusokban is normalizálja a "sejtek viselkedését". Érdemes megnézned, hogy BP helyett az azelainsav is hat-e, illetve ha önmagában nem elég, akkor egy kezdeti, 2-3 hónapos, mindennapos BP kúra után fenntartásként BP-vel másnaponta felváltva használva minimalizálhatod a szükséges BP mennyiségét (ez utóbbi több éves, saját tapasztalat, nem kutatással megerősített dolog :)).
 • Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP): magunk is nemrég fedeztük fel, és nagyon megörültünk neki, hogy az SAP nevű C-vitaminszármazékról egyre több és egyre biztatóbb pattanás elleni kutatás jelent meg. Már 1%-os mennyiségben is szuperül hat a C. acnes ellen, 5%-ban pedig a benzoyl peroxide-hoz fogható hatása van. Retinoiddal kombinálva kifejezetten szinergikusan működik együtt a problémás bőrön. Szuper opció, ami nemcsak hogy nem bántja és öregíti a bőrt, hanem még kifejezetten jót is tesz neki! Legalább kiegészítő hatóanyagnak több mint érdemes bevetni!
 • Retinal: ahogy fentebb is írtuk, néhány retinoidféle antibakteriális hatású is, és otthoni bőrápolás fronton ilyen hatóanyag a retinal, ami már 0,05%-ban képes kifejteni ezt a hatását.
 • Zinc PCA: a zsírtermelést visszafogó hatása mellett C. acnes ellen is hat, kiegészítő hatóanyagként szintén jó opció.

Ajánlott termékek

Gyulladás csökkentése

Ne feledd, a pattanás egy gyulladásos betegség, emiatt is kiemelten fontos, hogy általánosságban is kíméletesen és gyengéden bánj a bőröddel. A gyulladáscsökkentő hatóanyagok remek kiegészítői a pattanás elleni kezeléseknek, és jópár hatóanyag, amit az előző szekciókban felsoroltunk, ilyen módon is hat.

A korábban már említett BHA (vagyis szalicilsav), az azelainsav és a niacinamide is gyulladáscsökkentő tulajdonsága révén is működik, de bármilyen gyengéd, illat-, alkohol- és illóolajmentes, gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmazó szérum vagy hidratálókrém remek kiegészítője egy pattanás elleni rutinnak. Keresd például a Beta-Glucan, a Madecassoside (Cica), a Panthenol vagy az Allantoin összetevőket a termékekben, ezek mind szuper bőrnyugtató tulajdonságúak (és mellette például hidratálnak is).

Szintén fontos, hogy kíméletes, pH-helyes lemosóval moss arcot, és különösen, ha használsz Benzoyl Peroxide-ot, ne feledkezz meg a megfelelő hidratálásról. A kiszárított, alulhidratált pattanásos bőr sokkal nehezebben regenerálódik, az egészséges védőréteg fenntartása és a megfelelő hidratálás Neked is fontos, szuper fontos.

Végül pedig az urbán legendákkal ellentétben a nap nem tesz jót a pattanásoknak, maximum a lebarnult bőrön kevésbé láthatóak, de egyébként a napsugárzás annyira tesz jót a bőrnek, mint a dohányzás a szervezetnek. Egyáltalán nem. Légyszi vigyázz a bőrödre, és használj fényvédőt mindennap.

Ajánlott termékek


Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

Étkezési tippek pattanások kezelésére

Az étkezés és a pattanások közötti összefüggést vizsgálni tudományos pontossággal nem könnyű, de az utóbbi időben egyre több és egyre megalapozottabb a bizonyíték arra, hogy igen, van összefüggés a diéta és a pattanások között, különösen a hormonális és a gyulladásos típusú pattanásoknál.

Ez persze nem jelenti azt, hogy van csodatevő, pattanásokat hipp-hopp eltüntető étel (ha lenne, tudnánk róla, hidd el), se azt, hogy van valami borzasztó étel, ami mindenkinél pattanásokat okoz, csak annyit, hogy sajnos úgy tűnik, hogy a tipikus "nyugati diéta" nem ideális a bőr egészsége szempontjából, és egyénileg változó, hogy kinél pontosan melyik étel vagy ételek és milyen módon befolyásolják a pattanásokat.

Az egyik legismertebb tanulmány a témában, hogy két nem-nyugati populációt megvizsgálva (a Pápua Új-Guineához tartozó Kitava szigeten élőket és a Paraguayban élő Ache vadászó-győjtögető népcsoportot) a kutatók arra jutottak, hogy ezekben a népcsoportokban a pattanás teljesen ismeretlen fogalom. Több mint 1000 embert huzamosabb ideig megvizsgálva, konkrétan senkinek egy árva darab pattanása nem volt. Hogy mi ennek a pontos oka, azt persze nehéz tudni, de a kutatók nagyrészt a nyugatitól teljesen eltérő, sokkal egészségesebbnek tartott diétájukkal magyarázzák.

Szóval hogyan is esznek a Kitava szigeten, és mit tanulhatunk tőlük?

 • A szénhidrát-bevitelük kizárólag alacsony GI/GL típusú: a GI a glikémiás indexet rövidíti (a GL pedig a glikémiás terhelést), és sajnos minden, ami nagyon finom (legalábbis szerintünk, de konkrétan a cukorról és a fehér, feldolgozott gabonákról van szó), azok lényegében magas GI/GL indexű dolgok. Valószínűleg olvastad már, hogy a "fehér szénhidrátok" egyébként sem egészségesek, és nagyon úgy tűnik, hogy nemcsak a testsúlyodat, de a pattanások számát is nagyban növelik, különösen a hormonális típusú pattanásokat. A Kitava szigeten egyébként yam gyökér és édes krumpli adja a szénhidrát-bevitel nagyrészét, és egyáltalán nem esznek magos gabonákat, vagy abból készült ételeket, vagyis ott a búza, és így a liszt és az abból készült dolgok ismeretlen fogalmak. A hozzáadott cukor szintén ismeretlen náluk, gyümölcsöt fogyasztanak, főleg guavát, ananászt, banánt, papayát, mangót, és dinnyét.
 • A diétájuk Omega-3 zsírsavakban gazdag: Ha szoktál az egészséges étkezésről olvasni, akkor biztos belebotlottál már abba, hogy a mai nyugati diétában nagyban eltolódott az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya. Míg ez régen a vadászó-gyűjtögető időkben 1:1 közeli volt, manapság a 15 :1-hez közeli az arány, ami számos betegség és sok más dolog miatt sem jó, beleértve a bőrödet és a pattanásokat. Kitaván a fehérjebevitel nagyrészét gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakban gazdag halak adják. A mai realitásokat figyelembe véve csak diétából kihozni a megfelelő omega zsírsav arányt kb. lehetetlen (persze több halat enni klassz dolog), viszont omega-3 zsírsavat szedni (néha halolaj néven fut) az egyik tudományosan legmegalapozottabb étrend kiegészítő manapság, és lehet, hogy még a pattanásaid is javulni fognak tőle.
 • Nem fogyasztanak tejtermékeket: Sajnos a tej és a tejtermékek a magas GI szénhidrátokhoz hasonlóan gyorsan és nagyon megemelik a vércukorszintet, ráadásul a tej egyéb, kisbociknak kedvező, de embereknek nem feltétlen jót tevő hormonokat is tartalmaz, így különösen a hormonális okokból jövő pattanásokat sokszor a legnagyobb mértékben negatívan befolyásoló ételcsoport. Természetesen ez sem válik be mindenkinél, de ha még nem próbáltad és sok tejterméket fogyasztasz, akkor érdemes lecsökkentened a tejfogyasztásodat, vagy ha kibírod, akkor próbaként egy 3-4 hetes tejmentes diétát is tarthatsz, hogy kiderítsd, Nálad ez jelentős befolyásoló tényező vagy sem.

A fenti három tanács jó hír része egyébként az, hogy nemcsak a pattanások, de az általános egészség szempontjából is abszolút jó dolog gyakorlatilag mindhárom pont. Ha tudsz, törekedj egy általánosan egészséges, alacsony cukor- és tejtartalmú, alacsony GI szénhidrátokon alapuló, zöldségekben, gyümölcsökben és omega-3 zsírsavakban gazdag diétára, és a bőröd és az általános egészséged is valószínűleg javulni fog.

Amit még érdemes kipróbálni:

 • Szedj cink étrend-kiegészítőt: 30 mg cink naponta bizonyítottan csökketni a gyulladt pattanások számát 3 hónap alatt kb 30%-kal. Vagyis önmagában nem fog csodát tenni, de napi egy cink tablettát bevenni nem nagy dolog, a megfelelő bőrápolási rutin + diéta mellett még tovább segíteni fog, hogy kordában tartsd a pattanásokat.
 • Pre- és probiotikumok szedése: Különösen, ha a bélrendszeri egészséged nem százas, és a tünetek alapján úgy érzed, hogy inkább gyulladásos típusú pattanásaid vannak, érdemes kísérletezned probiotikumokkal, illetve megnövelned az erjesztett ételek (pl. savanyú káposzta, kefír, kombucha tea) fogyasztását.

Türelem és tudatos próbálgatás, példa rutinok

Ha itt tartasz az olvasásban (köszi szépen! :)), akkor már szuper sokat tudsz arról, hogy mik a top hatóanyagok és módszerek arra, hogy legyőzd a pattanásaidat. Amit még tudnod kell, hogy nincsen egy csodahatóanyag, csodamódszer, ami biztosan mindenkinél működik. Ha lenne, akkor tudnánk róla, pattanás nem létezne, és nekünk sem kellett volna ennyi lehetőséget felsorolni egy ilyen hosszú cikkben.

Egy tudatos és hatékony, a pattanásokat kezelő bőrápolási rutin olyan, mint a ruhatár, egyéni, és magadra kell szabni. Türelmesnek és kitartónak kell lenned, és okosan végigpróbálgatni a hatóanyagokat, hogy rájöjj, nálad melyik működik a legjobban. A közhiedelemmel ellentétben 4 hét sajnos édeskevés, a bőr felső rétege ugyan megújul, de a pattanások alatta indulnak, és reálisan egy-egy hatóanyagnak 8-12 hét szükséges, hogy megmutassa használ-e vagy sem.

Ennek tudatában nézzünk néhány lehetséges példa rutint és hatóanyag kombinációt!

Basic + Arany-standard rutin: BHA + Benzoyl Peroxide kombináció
REGGEL ESTE
1. Lemosó: G&G 101 Jelly Joker (pénztárcabarát)
VAGY PC Clear lemosó (felsőbb kategória)
1. Lemosó: G&G 101 Jelly Joker (pénztárcabarát)
VAGY PC Clear lemosó (felsőbb kategória)
2. Fényvédő: Altruist Face Fluid SPF 50 (pénztárcabarát)
VAGY PC Clear fényvédő SPF 30 (felsőbb kategória)
2. BHA Hámlasztó: G&G Cheer Up
3. BP Szérum: Akneroxid 5% (patikákban kapható)
4. Hidratálás: G&G 101 Hydration Station (pénztárcabarát)
VAGY PC Clear Oil-Free Moisturizer (felsőbb kategória)
BHA + Azelain + Niacinamide kombináció (Azelain helyett másnaponta használható Akneroxid is "fenntartó, BP-minimalizált" rutinként)
REGGEL ESTE
1. Lemosó: G&G 101 Jelly Joker (pénztárcabarát)
VAGY PC Clear lemosó (felsőbb kategória)
1. Lemosó: G&G 101 Jelly Joker (pénztárcabarát)
VAGY PC Clear lemosó (felsőbb kategória)
2. Szérum: G&G 101 B-Bomb 10% Nia szérum 2. BHA Hámlasztó: G&G Cheer Up
3. Fényvédő: Altruist Face Fluid SPF 50 (pénztárcabarát)
VAGY PC Clear fényvédő SPF 30 (felsőbb kategória)
3. Azelain Szérum: PC Clear 10% Azelain szérum (felsőbb kategória)
4. Nyugtató hidratálás: PC Calm hidratáló krém


SAP + retinal + BHA + Niacinamide kombináció
REGGEL ESTE
1. Lemosó: G&G 101 Jelly Joker (pénztárcabarát)
VAGY PC Clear lemosó (felsőbb kategória)
1. Lemosó: G&G 101 Jelly Joker (pénztárcabarát)
VAGY PC Clear lemosó (felsőbb kategória)
2. BHA Hámlasztó: G&G Cheer Up 2. Nyugtató tonik: G&G 101 Liquid Hydration
3. Szérum: G&G 101 B-Bomb 10% Nia szérum 3. Retinal szérum: G&G A-Game 5 szérum
3. Fényvédő: PC Clear fényvédő SPF 30 4. Hidratáló SAP-vel: PC Resist Clear Skin
Pattanások ellen

Amikor a vény nélkül kapható termékek csődöt mondanak

Ha az eddig leírt tudatos módon ápolod a bőrödet, akkor minden esélyed megvan arra, hogy drámai javulást érj el az arcod állapotán még akkor is, ha súlyos pattanásokról van szó. De sajnos néha előfordul az is, hogy az ember mindent jól csinál, a pattanások mégsem múlnak, vagy nem eléggé. Ha kimerítetted a fenti opciókat, akkor a következő lépés a bőrgyógyász, aki vényköteles kezelésekkel még többet tud segíteni.

Most röviden, a teljesség igénye nélkül felsoroljuk Neked ezeket a lehetőségeket is, hogy tudj róluk, és felkészülten érkezz a bőrgyógyászhoz. Ez természetesen nem helyettesíti az orvos véleményét, vele beszéld át a lehetőségeket, az előnyöket és hátrányokat, és mindig hallgass arra, amit tanácsol!

Vényköteles, helyileg alkalmazható antibiotikumok – Számos külsőleg alkalmazható antibiotikumos gél vagy kenőcs létezik, ami segíthet a pattanásokon. Ilyen például az erythromycint tartalmazó Zineryt, Aknefug, Aknemycin és Davercin vagy a clindamycint tartalmazó Dalacin.

A vényköteles antibiotikumot bevetheted önállóan, de az eredmény fokozása érdekében akár kombinálhatod is benzoyl-peroxiddal. A BP ugyanis felgyorsítja az antibiotikum működési folyamatát, növeli a gyulladások és sérülések elleni tevékenység aktivitását, valamint hozzájárul, hogy a szervezeted képes legyen tolerálni a baktériumölő készítményt. Röviden: elősegíti a kezelés hatékonyságát. Az egyik legnépszerűbb és leghatásosabb kezelésben, a Duac gélben például 1% klindamicin és 5% BP együtt található meg, és jó választás lehet, ha a vény nélküli termékek csődöt mondtak. Az antibiotikumos kezelést arctisztítás és BHA hámlasztás után alkalmazd, a szérum lépések sorában. Az antibiotikumok hátránya, hogy sajnos rezisztenciát is okozhatnak, így előfordul, hogy egy idő után nem működnek tovább.

Nagy dózisú azelainsav – Az azelainsavról írtuk már fent, hogy szuper összetevő pattanások ellen, és ha úgy érzed, hogy a 10% körüli szabadon kapható változatok használnak, de nem eléggé, akkor a bőrgyógyászod segítségével tudsz erősebb verzióra váltani. A Finacea gél 15%-os, a Skinoren kenőcs pedig 20%-os koncentrációban tartalmazza a hatóanyagot.

Az azelainsavat egyébként az Egyesült Államokban 2002-ben hagyták hivatalosan is jóvá mint akné elleni hatóanyagot. Bevethető rosacea ellen is (különösen az ún. "acne-rosacea" ellen, ami a rosacea azon típusa, ami kicsit hasonlít az aknéra). Az azelainsav a leghatározottabban “A listás” összetevő az aknékezelésben, és ráadásul kevesebb az esélye az irritációnak, mint például a vényköteles retinolsav-származékok vagy a nagyobb koncentrációjú benzoyl peroxid esetében.

Helyileg alkalmazott retinoidok (adaplane) – Az azelainsavhoz hasonlóan, a retinolnak is van vényköteles, "erősebb" változata. Itthon a Differin gélben található az adaplane nevű A-vitaminszármazék, amivel 2in1ben módon a ráncok és a pattanások ellen is felveheted a küzdelmet. Vigyázz vele, mert erős hatóanyag, gyakori mellékhatása a bőrszárazság, hámlás és irritáció, így érdemes a használatát fokozatosan bevezetni, és figyelni a megfelelő hidratálásra.

Szájon át bevehető antibiotikumok – Noha a lenyelhető antibiotikumok rendkívül hatásosak tudnak lenni aknék ellen, sajnos a mellékhatásaik sem elhanyagolhatók. Talán legnagyobb hátrányuk, hogy a „rossz baktériumokkal” együtt végeznek a hasznos mikrobákkal is. A folyamatos szedésük éppen ezért hüvelygombához és emésztőszervi problémákhoz vezethet.

Az aknékat okozó baktériumok ráadásul hamar hozzászoknak a gyógyszerhez, és rezisztensek lesznek rá. Ez azt jelenti, hogy ha fél évnél tovább szedsz egy pattanás elleni antibiotikumot, előbb-utóbb elmarad a hatása! (A mellékhatásai ugyanakkor továbbra sem múlnak el.)

A legújabb kutatások szerint azonban, ha csak kis dózist alkalmazunk az antibiotikumból, akkor a rezisztencia kialakulása elkerülhető. A huzamosabb ideig alkalmazott, úgynevezett „szub-antimikrobás” dózis javíthat a pattanásos bőr állapotán, ugyanakkor jelentősen csökken az esélye annak, hogy a baktériumok egy idő után rezisztensek lesznek (vagyis nem szűnik meg a gyógyszer hatása hosszabb szedés során sem). Az alacsonyabb dózisnak feltehetően inkább gyulladáscsökkentő hatása van, mint antibakteriális, de úgy tűnik ez is elég a C. acnes baktériumok ellen. Ez persze nem azt jelenti, hogy a szervezeted nem fogja mindezt megsínyleni. Legjobb, ha a kis dózisú vagy szokásos antibiotikum kúra előnyeit és hátrányait megbeszéled a bőrgyógyászoddal!

Szájon át bevehető retinoidok – A híres-neves Roaccutannak és számos generikus utánzatának is egy A-vitaminszármazék, az isotretinoin a hatóanyaga, ami hihetetlenül hatásos lehet a pattanások kezelésében, de sajnos a hátrányok is ugyanolyan jelentősek. Ő a nagyágyú, amit a legsúlyosabb esetekben szokás bevetni, és valóban csodát tud tenni.

A leggyakoribb mellékhatások, hogy a pattanások eleinte tovább súlyosbodnak, a száj rendkívüli módon kiszárad és cserepes lesz, a bőr pedig szintén szárazzá és érzékennyé válik, valamint napérzékeny lesz. Ritkábban fejfájás és izomfájdalom is előfordul. A gyógyszer továbbá súlyos születési rendellenességet is okozhat, így fokozottan ügyelni kell, hogy ne essünk teherbe a szedése alatt. Mielőtt isotretinoin hatóanyagú gyógyszer szedése mellett döntesz, részletesen beszéld meg az előnyöket és a hátrányokat bőrgyógyászoddal!

Ebben a videóban dr. Tamási Béla bőrgyógyásszal alaposan körbejártuk az isotretinoin-témát, így ha érdekel a dolog, érdemes megnézni:

 

 

Fogamzásgátló tabletta – Bizonyos fajták mérséklik a pattanások számát és a túlzott faggyúképződést annak köszönhetően, hogy csökkentik az androgén hormonok hatását (amiknek általában nagy szerepük van a pattanások kialakulásában).

A fogamzásgátló tabletta szintetikus ösztrogén és progeszteron (azaz női hormonok) keveréke. Bizonyos progeszteronok megemelik a szervezet férfinemihormon-termelését, míg mások ellenkezőleg: gátolják azt. Mivel az androgén (férfi nemi hormon) befolyásolja a faggyúmirigyek működését, a blokkolása célravezető lehet zsíros bőr és pattanások esetén. Ennek eredményeképpen vannak olyan fogamzásgátló tabletták, amik elfogadottak az akné kezelésében, a hatásuk viszont sajnos leginkább csak addig tart, amíg szeded őket.

Ne felejtsd el azonban, hogy ezeknek a tablettáknak is megvannak a hátulütői (különösen ha dohányzol - trombózisveszély), így mindenképpen beszéld meg orvosoddal a tudnivalókat. A fogamzásgátló tabletta önmagában általában nem a megfelelő eszköz a pattanások kezelésére, inkább a megfelelő bőrápolási rutin melletti kiegészítésként szolgálhat azoknak, akik enyhe vagy középsúlyos aknével küzdenek.

A csata megnyerhető!

Ahogy olvashattad, jópár módszer létezik arra, hogy csökkentsd, szerencsés esetben teljesen legyőzd a pattanásokat. Használj kíméletes, minőségi, kifejezetten pattanások elleni hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumokat! Kerülj mindent, ami kicsit is irritáló lehet! Étkezz egészségesen! Ha ez még önmagában nem lenne elég, akkor bőrgyógyászod segítségével bevetheted a vényköteles készítmények nagyágyúit is.

Hidd el, a türelem, a kitartás és a tudatosság csodát tesz a pattanások ellen, ha pedig ezt itt most olvasod, akkor Neked megvan mindhárom! 15 év tapasztalattal a hátunk mögött, és a cikkben leírt minden egyes módszert (és még jópár "alternatív módszert" is) végig próbálva írjuk Neked, hogy ne csüggedj, sikerülni fog Neked is. Válaszd ki milyen hatóanyagokat próbálsz ki elsőre, és vágj bele!


Források

 1. Leslie Baumann, MD, Cosmetic Dermatology, 2nd edition (könyv)
 2. Seppo Puusa, Clear For Life: Science-Based Natural Acne Treatment Program (könyv)
 3. A felsorolt hatóanyagok kutatási referenciákkal megtalálhatóak az INCIDecoderen: Benzoyl Peroxide, BHA, Retinol, Niacinamide, Azelaic acid, Sodium Ascorbyl Phosphate
 4. Cordain, Loren, et al. Acne vulgaris: a disease of Western Civilization, Arch Dermatol. 2002;138(12):1584-1590. (link)