lemosok

A bőrápolás legelső lépése a lemosás, ami nagyon egyszerűnek hangzik: az ember csak fog valamit, ami tisztít, és azzal jól átmasszírozza a bőrét. De jó tudni, hogy a lemosás lépését éppen annyira érdemes átgondolni, mint akármelyik másik lépést a rutinodban. A tudatos bőrápolás ugyanis itt kezdődik. A tiszta bőr egészségesebb is, ráadásul a többi bőrápoló is jobban működik, ha előbb gyengéden lemosod a bőrödet. Éppen ezért nem mindegy, milyen arctisztítót választasz magadnak! De mi alapján döntsd el, hogy mit érdemes használni? Vajon bármi jó lehet a bőrödre: a tejes lemosótól kezdve a micellás vízen át akár a szappanig? Fontos-e a dupla tisztítás? Egyáltalán: hányszor kell naponta lemosót használni? Ebben a cikkben egy csokorba szedtünk Neked mindent fontos infót, amit a lemosásról tudni érdemes!

Miért ne hagyd ki a lemosást?

Talán ezt a dolgot nem is kell túlmagyarázni: ha az ember nem távolítja el a felesleges koszt és sminket a bőréről, akkor azok ott mindenféle galibát okozhat. Például baktériumtanyává alakulhat át, megbonthatja a bőröd természetes védőrétegét, egyenetlenebbé és elgyötörtebbé tehetk a bőrképet stb. Ezért az arctisztítás kulcslépés, ez az, amit naponta legalább egyszer (este) mindenképpen érdemes megcsinálni.

De miért nem jó a tiszta víz? Csak próbáld ki, látni fogod: a víz önmagában nem képes az olyan szennyeződések, sminkmaradványok és fényvédő összetevők eltávolítására, amiket egy klassz lemosó könnyedén lepucol a bőrödről. Tiszta bőrön pedig a többi bőrápolód is sokkal hatásosabb!

Kevés az időd? Akkor nézd meg inkább videón >>


Így működik az arctisztító

Fajtától függetlenül szinte minden lemosó ún. felületaktív anyagokkal (surfactants) működik. Ezeket úgy képzeld el, mint az ebihalakat: egy vízkedvelő fejből és egy olajkedvelő farok részből állnak, valahogy így néznek ki:

Ezek az „ebihalak” attól függően, hogy milyen arctisztítóval van dolgod, különböző gömb alakú elrendeződésekben (ún. micellákban) várakoznak a formulákban. A víz alapú lemosókban az olajkedvelő farokrész van befelé és a vízkedvelő fejek kifelé, míg az olaj alapú lemosókban éppen fordítva, a vízkedvelő fejek befelé, az olajkedvelő farkak kifelé (hasonló a hasonlóhoz vonzódik, illetve az ellentétesek taszítják egymást alapon).

Mikor a bőrödre felviszed a lemosót, ezek a felületaktív anyagok a farkukkal – mint egy tépőzárral – magukhoz tapasztják az olajat, faggyút és a szennyeződéseket. Ahogy leöblíted az arcodat, a vízkedvelő fejek mágnesként a vízhez vonzódnak, az olajkedvelő farokrészek pedig többnyire gyorsan összefogódzkodnak, és gömb alakba (micellákba) zárják a szennyeződéseket és faggyút. Voálá: ahogy végeztél az öblítéssel, a bőröd tiszta.

Az egyetlen gond a felületaktív anyagokkal, hogy nem okosak. Vagyis nem tudják megkülönböztetni, hogy mi fölösleges a bőrödön (vagyis mi a kosz), és mi nem (vagyis mik a bőr fontos részei, mint NMF-ek és lipidek). Ezért alapvetően minden felületaktív anyag kicsit szárító és roncsoló hatású is, mert a koszon túl valamennyi hasznos bőr alkotóelemet is eltávolít.

Ez azt jelenti a bőrödre nézve, hogy ha agresszív lemosót választasz (pl. erősen habzó, csikorgóan tisztára mosó lemosókat és a hagyományos, magas pH-jú szappanokat) és/vagy nem öblíted le rendesen a lemosódat (vagy például ha a micellás vizedet egyáltalán nem öblíted le) vagy csak egyszerűen neked személy szerint túl erős lemosót választasz, akkor az fontos lipideket (főleg koleszterolt és zsírsavakat), illetve NMF elemeket (főleg amino savakat) vonhat el a bőrödből. A lemosókra éppen ezért mondjuk azt, hogy mindegyik kicsit "egyensúlyozó" termék: azt kell megtalálnod, ami személy szerint téged jól tisztít, de nem túltisztít, ez pedig sokszor bőrtípus kérdése.

Érdemes tudni, hogy ha kitartóan, nap mint nap rossz típusú lemosót használsz, ami túl sok jó dolgot veszel el a bőrből, akkor az megbonthatja a bőrszerkezetet, így a bőröd kiszáradhat, ellenállóképessége is csökkenhet. Ha érzékenyebb bőröd van (pl. pattanásokra hajlamos, vagy nagyon száraz, ekcémára hajlamos), akkor extra fontos, hogy kíméletes, gyengéd lemosót válassz, ami minimálisan bántja csak a bőrt, és az egyéb hidratáló és emolliens összetevőivel azonnal kompenzálja is a dolgot.

A legjobb arctisztító: milyet válassz?

Ma már annyiféle arctisztító közül választhatsz, hogy szinte minden ujjadra jut egy. Van géles, habzó, krémes lemosó, ott vannak a szappanok, az olajos lemosók és balzsamok, a kendők, a kétfázisú lemosók, nomeg a micellás vizek is... Huhh! Felsorolni is nehéz, hát még kiigazodni. Olyan, hogy "legjobb" természetesen nincsen, mert mindenki bőre más és más, ezért más is fog beválni. De szerencsére van pár fogódzkodó, ami segíthet a választásban:

 • a bőrtípusod a lemosó állagát határozza meg:
  • Száraz – Normál bőr: válassz krémes/olajos vagy lotion, nem-habzó formulát, olyat, ami hidratáló összetevőket is bőven tartalmaz.
  • Kombinált – Zsíros bőr: ha ebbe a csoportba tartozol, akkor is kerüld a túlságosan habzó és szárító lemosókat (nálunk nincs ilyen, de azért írjuk, hogy tudj róla, bárhol bármilyen lemosót választasz :)), mert azok hosszú távon károsíthatják a bőrt. A géles, könnyű lotion vagy a folyékony állag mind jó lehet, illetve érdemes lehet próbát tenned a dupla tisztítással is.
 • ha arctisztításhoz keresel lemosót, vagy nem szoktál túlságosan sminkelni, akkor egy sima, vízzel tökéletesen leöblíthető lemosó szuper lesz! A vízbázisú lemosókat egyébként onnan ismerheted fel, hogy az összetevőlistán az első összetevő a víz (Aqua vagy Water).
 • ha sminkeltávolításra keresel valamit, akkor pedig szükséged lesz egy olyan lemosóra (is), ami nap végén elbánik a makacs szempillaspirállal és tartós alapozóval is. Az olajos lemosókat és balzsamokat, vagy a micellás vizeket Neked találták ki! Az olajos lemosókat és balzsamokat egyébként onnan ismered fel, hogy nem víz az első összetevője, hanem valamilyen olaj vagy észterféle (ez sokféle lehet, de ha nem víz, akkor nagyon nagy eséllyel olajos lemosóval van dolgod :)).

Hogyan válaszd ki a legjobb lemosót bőrtípusonként? Nézd meg videón >>


Azt, hogy egy választott arctisztító téged nem "túltisztít"-e, úgy tudod ellenőrizni, hogy miután használtad, veszel egy micellás vízzel átitatott vattakorongot, és áttörlöd vele a bőrödet. Persze, a korong sosem lesz 100%-ig tiszta, de ha úgy látod, hogy szinte teljesen tiszta, akkor az a lemosó téged kellően tisztít. Ha viszont a korong nem tiszta vagy azt érzed a lemosás után, hogy húzódik a bőröd, akkor az a lemosó nem neked való.

Arra, hogy vajon túl fog-e tisztítani, szárítani fog-e téged a lemosó, amit kinéztél, valamennyire következtethetsz például a termék pH-értékéből is. A bőrödről jó tudni, hogy enyhén savas, 5 körüli pH-n érzi jól magát. Ha ennél magasabb a pH-érték, az könnyen a bőregyensúly felbomlásához vezethet. (Ennek az okáról bővebben írunk a következő pontban.) Érdemes tehát az alacsony pH-n működő lemosókat keresned.

Arcmosás szappannal: jó ötlet?

Ha kicsit is adsz arra, hogy a bőrödet egészségesen tartsd, akkor kerüld azokat a tisztítókat, amik nem elég kíméletesek a bőröddel – jó messzire. Tudjuk, évezredes múltja van (és nemrég még óriási divat is volt ráadásul), de sajnos a szappanok többet ártanak, mint amennyit használnak. Hiába is kellemesen frissítő az érzés, ha a bőröd közvetlenül szappanozás után nyikkanásig tiszta, ez nem jót jelent. Hosszútávon biztosan nem.

A szappanokkal két nagy gond is van, mindegyik önmagában is elég ahhoz, hogy ne használj nap mint nap szappant. Az egyik a nagyon magas pH-értékük (10 körüli), a másik pedig, hogy a szappanban lévő felületaktív anyagok a kelleténél agresszívebbek, és túl sok jó dolgot elvesznek a bőrből.

Kezdjük a pH-val: ahogy fentebb is írtuk, a bőr pH-ja enyhén savas, 5 körüli – és erre az értékre is van berendezkedve. Ha egy magas pH-értékű szappannal (vagy szappan alapú lemosóval) tisztítod rendszeresen a bőrödet, a következők történhetnek:

 • a pattanásokat is okozó Cutibacterium (ez a P. Acnes baktérium új neve) remekül érzi magát magas pH-értéken, és szenved a bőröd természetes, 5 körüli értékén. Ha hagyod szenvedni, az jó – legalábbis normális. Ha viszont szappannal kellemetes környezetet teremtesz neki, akkor hipp-hopp elszaporodik (helló, pattanások!).
 • a sok-sok jótékony mikroorganizmus ellenkezőleg: 5 körüli pH-n érzi jól magát, és szenved, ha ezt drasztikusan megemeled. A kényes egyensúlyi állapot így könnyen kibillen!
 • néhány kulcsfontosságú enzim ugyancsak 5 körüli pH-n érzi jól magát: például a lipidek termelésében jelentős szerepet játszók. Ha tehát őket kényelmetlen helyzetbe hozod, akkor a bőrsejtjeidet tartó „malter” satnyul, a bőröd védőrétege sérül, és már a nyakadon is van (szó szerint) az irritáció, a gyulladás stb.

Ami a hasznos anyagok eltávolítását illeti, ez a két kis grafikon jól szemlélteti a dolgot. Azt olvashatod le róluk, hogy egy gyengéd lemosó és egy átlagos szappan egyetlen egy használattal mennyi, a bőr számára fontos elemeket (amino savat és koleszterolt) von el a bőrből. Ahogy látod a szappan jóval többet, és ez egyetlen egy használat csak!

A grafikon forrása: Leslie S. Baumann, M.D., Cosmetic Dermatology: Principles and Practice, 31. fejezet. 267.

Mi a helyzet az SLS-el?

Az SLS (vagyis Sodium lauryl sulfate) klasszikus mumusnak számít, ha arctisztításról van szó. De valóban annyira ártalmas? A helyzet nem ilyen egyszerű. Alapvetően az SLS-el az a gond, hogy annyira kicsi méretű, hogy könnyedén beszívódik a legkülső rétegen túlra. Így pedig ott fejti ki a hatását, ahol nem kéne. A tudomány azonban rengeteget fejlődött ezen a területen is. Ha ugyanis mesterségesen megnöveljük a micellák méretét, amibe az ebihalak rendeződnek, akkor az SLS is kíméletesebbé tehető. Ha tehát ezt az összetevőt látod az összetevőlistán, még nem biztos, hogy maga a termék rossz minőségű – de ha 1000%-ra akarsz menni, akkor nos, tudod. Keress másik lemosót (a nálunk lévő lemosók SLS mentesek, sőt az az igazság, hogy arcitsztítókban ma már ritka az SLS úgy egyébként is).

Figyelem! Az SLS nem összekeverendő a SLES-el (vagyis sodium laureth sulfate), ami gyengéd felületaktív anyagnak számít.

Milyen gyakran moss arcot?

Napi egyszer, esténként mindenképp érdemes alaposan letisztítani a bőrödet, ez nem kérdés. Ami inkább kérdés szokott lenni, hogy reggel mennyire fontos, vagy hogy esetleg napi kettőnél többször van-e értelme arcot mosni.

Ahogy írtuk már fent, a lemosás egy "egyensúlyozó" művelet, és bármennyire is kíméletes a lemosó, valamennyire "bántja a bőrt", sőt maga csak a víz is szárító hatású. Emiatt átesni a ló túloldalára nem érdemes, napi kettőnél többször semmiképp sem kell arcot mosni (persze lehetnek kivételek, pl. sportolni mész vagy hasonló).

A reggeli arctisztítás nem feltétlen szükséges, attól is függ, hogy az esi rutinban miket használsz, és azok mennyi "maradékot" hagynak reggelre az arcodon. Ha használsz nehezebb, olajokban és emolliensekben gazdagabb dolgokat, akkor érdemes azok maradványait egy gyengéd lemosóval leszedni, hogy aztán a reggeli rutinban használt termékek klasszul tudjanak beszívdni és működni a bőrödön.

Ha nem érzed szükségét a reggeli lemosásnak, akkor is érdemes reggel egy langyos vizes öblítéssel indítani, mert a melegebb, nyirkos bőrön aztán a többi termék jobban tud működni.

Ami az esti lemosást illeti, használj minimum egy vízzel könnyen leöblíthető, kíméletes lemosót, ha pedig sminkelsz is, akkor érdemes kipróbálnod a dupla lemosást (lásd következő rész).

Mi az a dupla lemosás?

A dupla lemosás (double cleansing) pontosan azt jelenti, amit a neve sugall: két lemosót egymás után. Az első ilyenkor a sminkeltávolításra fókuszál, a második pedig a bőr kíméletes tisztítására és az első lemosó maradékainak eltávolítására. Az elv pedig mögötte az, hogy két gyengéd lemosó lépés összességében egyrészt gyengédebb, másrészt makulátlanabb eredményt ad, mint ha egy lemosóval hosszasan dörzsölnéd az arcodat.

A dupla lemosásban az első lemosó lehet egy tisztító balzsam, egy olajos lemosó vagy akár egy micellás víz – ezek ugyanis kifejezetten hatékonyan távolítják el a makacs sminket és a fényvédő maradékait is, amik jelentős filmréteget szoktak hagyni a bőrön, és pláne nehezen birkózik meg velük egy sima lemosó, ha még vízállóak és tartósak is. A második pedig egy vízzel tökéletesen leöblíthető, bőrtípus szerinti gyengéd lemosó, ami a bőr áttisztítását szolgálja, és az olajos lemosó esetleges maradékait távolítja el.

A dupla lemosás néhány esetben kifejezetten hasznos, máskor viszont inkább felesleges. Ha sminkelsz, lelkiismeretesen fényvédőzöl, vagy zsírosabb a bőröd, akkor arra bíztatunk, próbáld ki! Ha viszont nem szoktál erősebb sminket viselni a szemeden sem, akkor egy hagyományos, vízzel leöblíthető lemosó is szuper lesz!


Ha tanácstalan vagy, milyen kombinációkat lenne érdemes kipróbálnod, akkor néhány tipp:

 1. Pénztárcabarát verzió: 1. lemosó: Geek & Gorgeous 101 Mighty Melt + 2. lemosó: Geek & Gorgeous 101 Jelly Joker
 2. High-end verzió: 1. lemosó: Paula's Choice Perfect Cleansing Oil + 2. lemosó: Paula's Choice RESIST Perfectly Balanced Foaming Cleanser

A micellás víz jobb, mint egy sima lemosó?

Ez egy trükkös kérdés, tudod miért? Mert a micellás víz is egy sima, híg vizes alapú lemosó, ezért fajátja válogatja, melyik jobb vagy éppen rosszabb. A micellás víz ugyanúgy felületaktív anyagokkal működik, mint a legtöbb lemosó, és azok kedvelt koreográfiáját követve micellákba rendeződik a flakonban, és abba is zárja koszt, sminket stb., amit a vattapamaccsal eltávolítasz a bőrödről.

De hogyan is működik pontosan? A vatta hasonló hatást gyakorol a felületaktív ebihalakra, mint a víz. Vagyis, a fejrészt vonzza, a farokrészt taszítja. A smink, a szennyeződés és a faggyú pedig, amit el akarsz távolítani, pont fordítva. Így a vattára a fejek rákapaszkodnak, a farokrész pedig összetépőzárazza, amit kell a bőrödről.

A micellás víz a vattás mozdulatnak köszönhetően is, könnyebben eltávolítja a makacs sminket, például a szemedről. Mi éppen ezért dupla lemosáshoz ajánljuk őt, első lépésként.

De vajon le kell-e mosni? A hivatalos ajánlás szerint nem muszáj, hiszen a vattára az ebihalak rákapaszkodnak, a felületaktív anyagok roncsoló hatását pedig más összetevők igyekeznek kiküszöbölni. Mi mégis azt tanácsoljuk, hogy ha nap mint nap micellás lemosót használsz, mosd le (sőt, jöjjön utána akár egy másik lemosó is), mert a vattás módszerrel a felületaktív anyagok egy része a bőrön marad, és ott feleslegesen kárt okozhat.

A micellás víz egyébként eredetileg a "backstage"-be lett kitalálva, hogy a modellekről gyorsan és víz nélkül le tudják szedni az egyik sminket a másik felkenése előtt, vagyis alkalmi használatra, speciális körülmények között. Nap mint nap micellás vizet használni "fő" lemosóként, vizes öblítés nélkül egy amúgy klassz terméknek mondhatni, hogy a félreértelmezése.

Hogyan használd a lemosódat?

Végül nézzünk néhány praktikus tanácsot, vagyis azt, hogy pontosan hogyan is használd a lemosódat.