lemosok

A bőrápolás legelső lépése a lemosás, amiről eddig keveset beszéltünk, pedig fontos: a tudatos bőrápolás itt kezdődik. A tiszta bőr egészségesebb is, ráadásul a többi bőrápoló is jobban működik, ha előbb gyengéden lemosod a bőrödet. Éppen ezért nem mindegy, milyen arctisztítót választasz magadnak! De mi alapján döntsd el, hogy mit érdemes használni? Vajon bármi jó lehet a bőrödre: a tejes lemosótól kezdve a micellás vízen át akár a szappanig? Fontos-e a dupla tisztítás? Egyáltalán: hányszor kell naponta lemosót használni? Ebben a cikkben egy csokorba szedtünk Neked mindent fontos infót, amit a lemosásról tudni érdemes!

Miért ne hagyd ki a lemosást?

Talán ezt a dolgot nem is kell túlmagyarázni: ha az ember lánya nem távolítja el a felesleges koszt és sminket a bőréről, akkor azok ott mindenféle galibát okozhatnak. Például baktériumtanyává alakulhatnak át, megbonthatják a bőröd természetes védőrétegét, egyenetlenebbé és elgyötörtebbé tehetik a bőrképet stb. Ezért az arctisztítás kulcslépés, ez az, amit naponta legalább egyszer (este) mindenképpen érdemes megcsinálni.

De miért nem jó a tiszta víz? Csak próbáld ki, látni fogod: a víz önmagában nem képes az olyan szennyeződések, sminkmaradványok és fényvédő összetevők eltávolítására, amiket egy klassz lemosó könnyedén lepucol a bőrödről. Tiszta bőrön pedig a többi bőrápolód is sokkal hatásosabb!

Kevés az időd? Akkor nézd meg inkább videón >>

Így működik az arctisztító

Fajtától függetlenül szinte minden lemosó ún. felületaktív anyagokkal (surfactants) működik. Ezeket úgy képzeld el, mint az ebihalakat: egy vízkedvelő fejből és egy olajkedvelő farok részből állnak, valahogy így néznek ki:

Ezek az „ebihalak” a farkukkal – mint egy tépőzárral – magukhoz tapasztják az olajat, faggyút és a szennyeződéseket. Ahogy leöblíted az arcodat, a vízkedvelő fejek mágnesként a vízhez vonzódnak, az olajkedvelő farokrészek pedig többnyire gyorsan összefogódzkodnak, és gömb alakba (ún. micellákba) zárják a szennyeződéseket és faggyút. Voálá: ahogy végeztél az öblítéssel, a bőröd tiszta.

Az egyetlen gond a felületaktív anyagokkal, hogy nem okosak. Vagyis nem tudják megkülönböztetni, hogy mi fölösleges a bőrödön (vagyis mi a kosz), és mi nem (vagyis mik a bőr fontos részei, mint NMF-ek és lipidek). Ezért alapvetően minden felületaktív anyag kicsit szárító és roncsoló hatású is, mert a koszon túl valamennyi hasznos bőr alkotóelemet is eltávolít.

Ez azt jelenti a bőrödre nézve, hogy ha agresszív lemosót választasz (pl. erősen habzó, csikorgóan tisztára mosó lemosókat és a hagyományos, magas pH-jú szappanokat) és/vagy nem öblíted le rendesen a lemosódat (vagy például ha a micellás vizedet egyáltalán nem öblíted le), akkor az fontos lipideket (főleg koleszterolt és zsírsavakat), illetve NMF elemeket (főleg amino savakat) vonhat el a bőrödből.

Ha kitartóan, nap mint nap rossz típusú lemosót használsz, ami túl sok jó dolgot veszel el a bőrből, akkor az megbonthatja a bőrszerkezetet, így a bőröd kiszáradhat, ellenálló-képessége is csökkenhet. Ha érzékenyebb bőröd van (pl. pattanásokra hajlamos, vagy nagyon száraz, ekcémára hajlamos), akkor extra fontos, hogy kíméletes, gyengéd lemosót válassz, ami minimálisan bántja csak a bőrt, és az egyéb hidratáló és emolliens összetevőivel azonnal kompenzálja is a dolgot.

A legjobb arctisztító: milyet válassz?

Ma már annyiféle arctisztító közül választhatsz, hogy szinte minden ujjadra jut egy. Van géles, habzó, krémes lemosó, ott vannak a szappanok, az olajos lemosók és balzsamok, a kendők, a kétfázisú lemosók, nomeg a micellás vizek is... Huhh! Felsorolni is nehéz, hát még kiigazodni. Olyan, hogy "legjobb" természetesen nincsen, mert mindenki bőre más és más, ezért más is fog beválni. De szerencsére van pár fogódzkodó, ami segít a választásban:

 • a bőrtípusod a lemosó állagát határozza meg:
  • Száraz – Normál bőr: válassz krémes/olajos vagy lotion, nem-habzó formulát, olyat, ami hidratáló összetevőket is bőven tartalmaz.
  • Kombinált – Zsíros bőr: ha ebbe a csoportba tartozol, akkor is kerüld a túlságosan habzó és szárító lemosókat (nálunk nincs ilyen, de azért írjuk, hogy tudj róla, bárhol bármilyen lemosót választasz :)), mert az hosszú távon károsítja a bőrt. A géles, könnyű lotion vagy a folyékony állag mind jó lehet!
 • ha arctisztításhoz keresel lemosót, vagy nem szoktál túlságosan sminkelni, akkor egy sima, vízzel tökéletesen leöblíthető lemosó szuper lesz!
 • ha sminkeltávolításra keresel valamit, akkor pedig szükséged lesz egy olyan lemosóra (is), ami nap végén elbánik a makacs szempillaspirállal és tartós alapozóval is. Az olajos lemosókat és balzsamokat, vagy a micellás vizeket Neked találták ki!

Arcmosás szappannal: jó ötlet?

Ha kicsit is adsz arra, hogy a bőrödet egészségesen tartsd, akkor kerüld azokat a tisztítókat, amik nem elég kíméletesek a bőröddel – jó messzire. Tudjuk, évezredes múltja van, és mostanában óriási divat, de sajnos a szappanok többet ártanak, mint amennyit használnak. Hiába is kellemesen frissítő az az érzés, ha a bőröd közvetlenül szappanozás után nyikkanásig tiszta, ez nem jót jelent. Hosszútávon biztosan nem.

A szappanokkal két nagy gond is van, mindegyik önmagában is elég ahhoz, hogy ne használj nap mint nap szappant. Az egyik a nagyon magas pH-értékük (10 körüli), a másik pedig, hogy a szappanban lévő felületaktív anyagok a kelleténél agresszívebbek, és túl sok jó dolgot elvesznek a bőrből.

Kezdjük a pH-val: a bőr pH-ja enyhén savas, 5 körüli – és erre az értékre is van berendezkedve. Ha egy magas pH-értékű szappannal (vagy szappan alapú lemosóval) tisztítod rendszeresen a bőrödet, a következők történhetnek:

 • a pattanásokat is okozó Cutibacterium (ez a P. Acnes baktérium új neve) remekül érzi magát magas pH-értéken, és szenved a bőröd természetes, 5 körüli értékén. Ha hagyod szenvedni, az jó – legalábbis normális. Ha viszont szappannal kellemetes környezetet teremtesz neki, akkor hipp-hopp elszaporodik (helló, pattanások!).
 • a sok-sok jótékony mikroorganizmus ellenkezőleg: 5 körüli pH-n érzi jól magát, és szenved, ha ezt drasztikusan megemeled. A kényes egyensúlyi állapot így könnyen kibillen!
 • néhány kulcsfontosságú enzim ugyancsak 5 körüli pH-n érzi jól magát: például a lipidek termelésében jelentős szerepet játszók. Ha tehát őket kényelmetlen helyzetbe hozod, akkor a bőrsejtjeidet tartó „malter” satnyul, a bőröd védőrétege sérül, és már a nyakadon is van (szó szerint) az irritáció, a gyulladás stb.

Ami a hasznos anyagok eltávolítását illeti, ez a két kis grafikon jól szemlélteti a dolgot. Azt olvashatod le róluk, hogy egy gyengéd lemosó és egy átlagos szappan egyetlen egy használattal hány miligram, a bőr számára fontos elemeket (amino savat és koleszterolt) von el a bőrből. Ahogy látod a szappan jóval többet, és ez egyetlen egy használat csak!

A grafikon forrása: Leslie S. Baumann, M.D., Cosmetic Dermatology: Principles and Practice, 31. fejezet. 267.

Mi a helyzet az SLS-el?

Az SLS (vagyis Sodium lauryl sulfate) klasszikus mumusnak számít, ha arctisztításról van szó. De valóban annyira ártalmas? A helyzet nem ilyen egyszerű. Alapvetően az SLS-el az a gond, hogy annyira kicsi méretű, hogy könnyedén beszívódik a legkülső rétegen túlra. Így pedig ott fejti ki a hatását, ahol nem kéne. A tudomány azonban rengeteget fejlődött ezen a területen is. Ha ugyanis mesterségesen megnöveljük a micellák méretét, amibe az ebihalak rendeződnek, akkor az SLS is kíméletesebbé tehető. Ha tehát ezt az összetevőt látod az összetevőlistán, még nem biztos, hogy maga a termék rossz minőségű – de ha 1000%-ra akarsz menni, akkor nos, tudod. Keress másik lemosót (a nálunk lévő lemosók SLS mentesek, sőt az az igazság, hogy arcitsztítókban ma már ritka az SLS úgy egyébként is).

Figyelem! Az SLS nem összekeverendő a SLES-el (vagyis sodium laureth sulfate), ami gyengéd felületaktív anyagnak számít.

Milyen gyakran moss arcot?

Napi egyszer, esténként mindenképp érdemes alaposan letisztítani a bőrödet, ez nem kérdés. Ami inkább kérdés szokott lenni, hogy reggel mennyire fontos, vagy hogy esetleg napi kettőnél többször van-e értelme arcot mosni.

Ahogy írtuk már fent, a lemosás egy "egyensúlyozó" művelet, és bármennyire is kíméletes a lemosó, valamennyire "bántja a bőrt", sőt maga csak a víz is szárító hatású. Emiatt átesni a ló túloldalára nem érdemes, napi kettőnél többször semmiképp sem kell arcot mosni (persze lehetnek kivételek, pl. sportolni mész vagy hasonló).

A reggeli arcmosás nem feltétlen szükséges, attól is függ, hogy az esi rutinban miket használsz, és azok mennyi "maradékot" hagynak reggelre az arcodon. Ha használsz nehezebb, olajokban és emolliensekben gazdagabb dolgokat, akkor érdemes azok maradványait egy gyengéd lemosóval leszedni, hogy aztán a reggeli rutinban használt termékek klasszul tudjanak beszívdni és működni a bőrödön.

Ha nem érzed szükségét a reggeli lemosásnak, akkor is érdemes reggel egy langyos vizes öblítéssel indítani, mert a melegebb, nyirkos bőrön aztán a többi termék jobban tud működni.

Ami az esti lemosást illeti, használj minimum egy vízzel könnyen leöblíthető, kíméletes lemosót, ha pedig sminkelsz is, akkor érdemes kipróbálnod a dupla lemosást (lásd következő rész).

GYIK: Mi az a dupla lemosás?

A dupla lemosás (double cleansing) pontosan azt jelenti, amit a neve sugall: két lemosót egymás után. Az első ilyenkor a sminkeltávolításra fókuszál, a második pedig a bőr kíméletes tisztítására és az első lemosó maradékainak eltávolítására.

A dupla lemosásban az első lemosó lehet egy tisztító balzsam, egy olajos lemosó vagy akár egy micellás víz – ezek ugyanis kifejezetten hatékonyan távolítják el a makacs sminket és a fényvédő maradékait is. A második pedig egy vízzel tökéletesen leöblíthető, bőrtípus szerinti gyengéd lemosó.

A dupla lemosás néhány esetben kifejezetten hasznos, máskor viszont inkább felesleges. Ha sminkelsz, vagy zsírosabb a bőröd, akkor arra bíztatunk, próbáld ki! Ha viszont nem szoktál erősebb sminket viselni a szemeden sem, akkor egy hagyományos, vízzel leöblíthető lemosó is szuper lesz!

Ha tanácstalan vagy, milyen kombinációkat lenne érdemes kipróbálnod, akkor néhány tipp:

 1. Pénztárcabarát verzió: 1. lemosó: The Ordinary Squalane Cleanser + 2. lemosó: Geek & Gorgeous 101 Jelly Joker
 2. High-end verzió: 1. lemosó: Paula's Choice Perfect Cleansing Oil + 2. lemosó: Paula's Choice RESIST Perfectly Balanced Foaming Cleanser

GYIK: a micellás víz jobb, mint egy sima lemosó?

Ez egy trükkös kérdés, tudod miért? Mert a micellás víz is egy sima, híg vizes alapú lemosó, ezért fajátja válogatja, melyik jobb vagy éppen rosszabb. A micellás víz ugyanúgy felületaktív anyagokkal működik, mint a legtöbb lemosó, és azok kedvelt koreográfiáját követve micellákba rendeződik a flakonban, és abba is zárja koszt, sminket stb., amit a vattapamaccsal eltávolítasz a bőrödről.

De hogyan is működik pontosan? A vatta hasonló hatást gyakorol a felületaktív ebihalakra, mint a víz. Vagyis, a fejrészt vonzza, a farokrészt taszítja. A smink, a szennyeződés és a faggyú pedig, amit el akarsz távolítani, pont fordítva. Így a vattára a fejek rákapaszkodnak, a farokrész pedig összetépőzárazza, amit kell a bőrödről.

A micellás víz a vattás mozdulatnak köszönhetően is, könnyebben eltávolítja a makacs sminket, például a szemedről. Mi éppen ezért dupla lemosáshoz ajánljuk őt, első lépésként.

De vajon le kell-e mosni? A hivatalos ajánlás szerint nem muszáj, hiszen a vattára az ebihalak rákapaszkodnak, a felületaktív anyagok roncsoló hatását pedig más összetevők igyekeznek kiküszöbölni. Mi mégis azt tanácsoljuk, hogy ha nap mint nap micellás lemosót használsz, mosd le (sőt, jöjjön utána akár egy másik lemosó is), mert a vattás módszerrel a felületaktív anyagok egy része a bőrön marad, és ott feleslegesen kárt okozhat.

A micellás víz egyébként eredetileg a "backstage"-be lett kitalálva, hogy a modellekről gyorsan és víz nélkül le tudják szedni az egyik sminket a másik felkenése előtt, vagyis alkalmi használatra, speciális körülmények között. Nap mint nap micellás vizet használni "fő" lemosóként, vizes öblítés nélkül egy amúgy klassz terméknek mondhatni, hogy a félreértelmezése.

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

Források

 1. Leslie S. Baumann, M.D., Cosmetic Dermatology: Principles and Practice, Cleansing agents, 2002, chapter 31.
 2. Two aspects which affect the harshness or mildness of cleansers: Micelle size and pH, KindofStephen, 2016.,
 3. KP Ananthapadmanabhan, DJ Moore, K Subramanyan, M Misra & F Meyer, Cleansing without compromise: the impact of cleansers on the skin barrier and the technology of mild cleansing, Dermatol Ther 2004, 17 Suppl 1, 16-25.
 4. HC Korting & O Braun-Falco, The effect of detergents on skin pH and its consequences, Clin Dermatol 1996, 14, 23-27.
 5. BL Kuehl, KS Fyfe & NH Shear, Cutaneous cleansers, Skin Therapy Lett 2003, 8. 1-4.
 6. Skin Ph And Urban Legends: An Argument Against Wait Times And Ph-Adjusting Toners, The Acid Queen, 2015.
 7. Lambers H, Piessens S, Bloem A, Pronk H, Finkel P., Natural skin surface pH is on average below 5, which is beneficial for its resident flora, Int J Cosmet Sci. 2006 Oct; 28(5):359-70.
 8. Seung Hun Lee, Se Kyoo Jeong, Sung Ku AhnAn, Update of the Defensive Barrier Function of Skin, Yonsei Med J. 2006 Jun 30; 47(3): 293–306.
 9. Jacquelyn Levin, Richard Miller, Guide to the Ingredients and Potential Benefits of Over-the-Counter Cleansers and Moisturizers for Rosacea, J Clin Aesthet Dermatol. 2011 Aug; 4(8): 31–49.
 10. Gfatter R, Hackl P, Braun F, Effects of Soap and Detergents on Skin Surface pH, Stratum corneum Hydration and Fat Content in Infants, Dermatology 1997;195:258–262.
 11. Korting H.C, Ponce-Pöschl E, Klövekorn W, Schmötzer G, Arens-Corell M, Braun-Falco O, The influence of the regular use of a soap or an acidic syndet bar on pre-acne, Infection, 1995; 23/2: 89-93.
 12. Schmid-Wendtner M.-H, Korting H.C, The pH of the Skin Surface and Its Impact on the Barrier Function, Skin Pharmacol Physiol 2006;19:296–302.