hilauronsav

Sokszor mondjuk, hogy nem hiszünk a csodaösszetevőkben, mert nincsen olyan varázslatos hatóanyag, ami hipp-hopp megoldja a világ (legalábbis a bőröd) összes búját. Ennek éppen az ellenkezője igaz: minél több bőrtípusodnak és bőrproblémádnak megfelelő hasznos összetevőt viszel fel, annál látványosabb eredményre számíthatsz.

De van néhány olyan összetevő, ami ha nem is csoda, de szupersztár státuszt élvez. Ilyen például a hialuronsav, ami a bőrben természetesen is megtalálható hidratáló elem, és verhetetlen, ha vízmegtartásról van szó. Ez persze még nem minden, amit ez a szupermolekula (és sok kiváló származéka) tud, szóval nézzük, hogy miért is jó a bőrödnek, és egyáltalán: mi az a hialuronsav?

Kevés az időd? Nézd meg a videót, részletesebb infókért pedig olvasd el a teljes cikket :)

Mi az a hialuronsav & miért jó?

A hialuronsav (hyaluronic acid vagy hyaluronan) egy szép nagy, ismétlődő egységekből álló cukormolekula (glükozaminoglikán, GAG). A szervezet egyik természetes építőeleme, és a testet behálózó szövetekben mindenütt megtalálható. Egy egészséges, 70 kg-os felnőtt testben például mintegy 15 g-nyi van belőle, ennek a fele pedig ráadásul a bőrben összpontosul.

De miért olyan nagy szám a bőrápolásban? Azért, mert utánozhatatlanul képes a bőr nedvességmegtartó erejét fokozni. Ami azt illeti, az összes összetevő közül ebben ő a legjobb: a saját súlyának akár az ezerszeresét képes vízben megkötni. Ez körülbelül olyan, mintha Te súlyzók helyett 10 elefántot emelgetnél edzéskor – elképesztően sok! Ezért szuper választás a hidratálókrémed hatásának a feltuningolására (önmagában hidratálásra igazán csak zsíros bőrűeknek fog beválni).

Ez a képesség nagyon előkelő helyet biztosít a hialuronsavnak az összetevők V.I.P. körében: mert legyen szó száraz, vagy éppen zsíros bőrtípusról, csakis a kellően hidratált bőr tud egészségesen és fiatalosan működni. A vízhiányos, dehidratált bőr kevésbé puha és rugalmas, a felszínén megjelennek a finomvonalak, vagy szárazságráncok. Ezek ugyan nem valódi, a kollagénrostok elszakadozása miatt keletkező ráncok, de ugyanúgy évekkel idősebbnek mutatnak. A hialuron egyik erőssége, hogy ezeket ki tudja simítani, a bőrödet feltölti, puhává és rugalmassá teszi.

De a hialuronsav ennél többet is tud: nem csak fokozza a bőr saját nedvességmegtartó képességét, de a bőr természetes védőrétegét is erősíti, képes a bőröregedést okozó szabadgyökökkel harcolni, és gyulladáscsökkentő hatása is van. Szóval, tényleg igazi multitalentum!

5 dolog, amiben segít a hialuronsav:
 • Fokozza a bőr természetes vízmegtartó képességét
 • Teltebbé, puhábbá és rugalmasabbá teszi a bőrt
 • Simítja a finomvonalakat és apróbb ráncokat
 • Támogatja a bőrregenerációt: erősíti a bőr természetes védőrétegét, gyulladáscsökkentő hatású
 • Antioxidáns tulajdonságú (segít a bőröregedés folyamatait felgyorsító szabadgyökökkel szemben harcolni)

Hialuron szérumok

Molekulasúly és hialuron

Kémiai szerkezetét tekintve a hialuron egy ún. polimer, vagyis ismétlődő egységekből felépülő nagy molekula. Ezek az egységek ismétlődhetnek sokszor vagy éppen kevésszer, így lehet az, hogy hialuronsav sokféle molekulasúlyban létezik. Nincsenek szigorú definíciók, de a leggyakrabban nagy, közepes és alacsony molekulasúlyokat szokás megkülönböztetni.

De miért fontos a hialuron molekulasúlya? Ami azt illeti, ez egy elég bonyolult kérdés. Egyrészt a hialuron felszívódását a molekula mérete nagy valószínűséggel befolyásolja. A nagyobb méretű – a kutatások jelenlegi állása szerint – hajlamosabb a felszínen maradni (bár születtek olyan kutatási eredmények is, amik arról adnak hírt, hogy a hialuron felszívódását aktívan segíti a bőr, így képes ő is mélyebbre szívódni), míg a kisebb méretű (ami egyébként még mindig szép nagy molekula) hajlamosabb mélyebbre hatolni.

Ez alapján az ember lánya azt gondolhatja, hogy akkor a kis molekulasúly biztosan jobb is, de a dolog ennél komplikáltabb, és nem feltétlen így van. Egyrészt a bőr legkülső részének legalább annyira szüksége van ápolásra, mint a kicsit mélyebb rétegeknek, és sokszor ez a különbséget jelenti meeeh és jeeeh között. Másrészt pedig a különböző molekulasúlyú hialuronok különböző arányban hordozzák azokat a tulajdonságokat, amiket fentebb összeszedtünk: a nagy molekulasúly előnye, hogy neki a legmagasabb a vízmegtartó képessége, a kicsié, hogy a felszívódása valószínűleg neki a legjobb, a közepes molekulasúly szuperképessége pedig a bőr védőrétegének erősítése. Éppen ezért azt kijelenteni, hogy az egyik feltétlen jobb, mint a másik, nem lehet. Talán a legjobb, ha a választott szérumod ilyet is, olyat is tartalmaz.

 

Kezdd itt, ha a személyes,
tudatos bőrápolási rutinodat keresed :)

Komplett rutint keresel?
Kattints a rutinvarázslóra!

 

A hialuronsav néhány formája

Egy összetevő szupersztár státuszának biztos jele, ha megjelennek a különféle származékai. Ma már jópár féle hialruon létezik, arra nem is vállalkozunk, hogy az összeset felsoroljuk, de nézzünk 1-2 érdekesebbet!

 • A "sima" hialuronsavnál (hyaluronic acid) jóval gyakoribb a só forma (na nem szó szerinti „só”, kémiai értelemben véve „só”. Tudod: sav, bázis, só…), a nátrium-hialuronát, vagyis Sodium Hyaluronate. A kettőt gyakran szinonímaként is emlegetik, mindegyiknek van kicsi, közepes és nagy változata. A só forma elterjedtebb, mert stabilabb és könnyebben formulázható, de mindegyik ugyanolyan szuperül hat.
 • A hialuron egyik újabb, a hialuronfeltöltésekből a kozmetikumokba átkerült formája a Sodium Hyaluronate Crosspolymer. Ez "keresztkötött" hialuronsav, "normál" hialuron savból képzett, összekapcsolt láncolatok egysége. Vízmegkötő képessége még a sima hialuron savnál is nagyobb (a gyártó szerint kb ötszöröse), és a hidratáló hatása hosszabban is tart, plusz segíti a víz és a vízben oldódó aktív összetevők felszívódását.
 • A hidrolizált hialuron (Hydrolyzed Hyaluronic Acid) egy alacsony molekulasúlyú változata a sima hialuronnak, és azért jó, mert a súlya kis módosításaival különböző tulajdonságai domboríthatóak ki az összetevőnek (bőrregenerációs képesség; finomvonalak simítása; hosszantartó hidratálás).
 • A természetes eredetű hialuronok közé tartozik a rezgőgomba-kivonat (Tremella Fuciformis), illetve az olyan tengeri eredetű változatok, mint a Pseudoalteromonas Exopolysaccharides. Ezek szintén hidratáló, simító és extra antioxidáns tulajdonságaik miatt klasszak, illetve kozmetikailag "elegánsabbak" tudnak lenni, mint a klasszikus hialuron.
 • Kakukktojás, de mindenképp írnunk kell a hialuron elővegyületekről is. A feladatuk, hogy a bőr saját hialuron termelését boostolják, így belülről is fokozva a hatást. Szuper kis okos összetevők, amik között olyat is találsz, ami – a gyártó kémcsöves kutatásai alapján – 2 nap alatt akár 282%-kal is képes fokozni a hialuron szintézist.

Hogyan válassz hialuronos terméket?

Már csak 2 dolog van hátra: hogy leírjuk, hogyan érdemes hialuronos terméket választani, és utána aztán hogyan építsd a bőrápolási rutinodba. Annyit elárulunk előre, nem lesz túl nehéz dolgod :) A hialuronok nagyon népszerű összetevők, és sok termékben meg is találod őket. Persze mindig ellenőrizd azért az összetevőlistát, hogy ne túlzottan a lista végén álljon. A lista végén szereplőkből ugyanis csak kevés van a kozmetikumban, emiatt pedig talán nem azt fogod kapni, amit vártál.

A legtöbb hialuronsavat tartalmazó terméket a hidratálók és a szérumok között fogod megtalálni. Nálunk külön katágóriában találod a hidratáló szérumokat, amik többnyire hialuronokkal működnek. Fontos szem előtt tartani, hogy attól, hogy valamiben van hialuron, még a többi összetevőn is sok múlik. Sokszor elmondjuk, de ismétlés a tudás anyja, sose válassz olyan kozmetikumot, amiben irritáló összetevők vannak, például szárító hatású alkohol, illatanyagok, illóolajak (teljes lista az irritáló hatású összetevőkről itt), mert ezek könnyen visszavonhatják mindazt a jót, amit a hialuron tenne a bőröddel. Nálunk viszont ilyen bőrápolót nem fogsz találni, csakis gyengéd, irritáló összetevőktől mentes, gondosan válogatott termékeket <3

Hogyan építsd a rutinodba?

A hialuronsav szérumok általában könnyed, olajmentes szérumok, így a rutinodban is a szérumok sorában van a helyük. Velük is érdemes betartanod a "hígabbtól a sűrűbbig" elvet: az olajat is tartalmazó emulziós szérumok és/vagy krémek elé, de a folyadékok (pl. tonikok, hámlasztók, mistek) után jöjjön. Vagy, ha úgy kényelmesebbnek találod, akár hozzá is cseppentheted a hidratálókrémedhez. Mindennel szépen tudod kombinálni, nem tudunk olyan összetevőről, amivel összevesznének a bőrödön. Egyébként pedig a hialuronsav olyan a bőrápolásban, mint a túró rudi a napban: mindig elfér :) Használhatod reggel és/vagy este, vagy akár csak hébe-hóba, amikor jól esne egy kis extra hidratálás.

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a hialuronsav?

A hialuronsav a bőrben természetesen is megtalálható molekula, ami fantasztikusan képes növelni a bőr vízmegtartó képességét. Top összetevő vízhiány ellen, ráadásul pumpáltabbá, simábbá és rugalmasabbá is teszi a bőrt. A molekula ismétlődő egységekből áll, és ettől függően különböző molekulaméretű hialuronok léteznek, mind egy picit másképp hat. A klasszikus, nagy molekulasúlyú változatoknak (sok ismétlődés) a legnagyobb a vízmegkötő képessége, míg a kismolekula-súlyúak (kevés ismétlődés) előnye a jobb felszívódás. A közepes molekulaméretű változatok a bőr védőrétegét erősítik extrán, míg az ún. keresztkötött hialuronok a hosszantartó hidratáló hatásukról ismertek.

Ha mindez nem lenne elég, léteznek ma már hialuron elővegyületek, amik a bőr saját hialurontermelését serkentik, vagy éppen növényi hialuronként is emlegetett kivonatok, amik előnye az extra antioxidáns hatás és a kellemesebb bőrérzet.

Mi a hialuronsav szérum hatása?

A hialuronsav saját súlyának akár ezerszeresét képes vízben megkötni, így hidratáltabbá teszi a bőrödet, feltölti nedvességgel. A bőröd teltebb, rugalmasabb és puhább lesz, ráadásul a hialuron segít kisimítani a vízhiány okozta apró ráncokat is és antioxidáns-bőrvédő tulajdonságai is ismertek. Vagyis, igazi multi-tasking összetevőről van szó, ami egyszerre több fronton is támogatja az egészséges, fiatalos bőrműködést.

A hialuronsav ránctalanít?

A hialuronsav a klasszikus értelemben nem csökkenti a ráncok méretét és mélységét (a meglévő ráncok korrigálására a retinoidfélék képesek, megfelelő fényvédelem mellett). A hialuron segít hidratáltabbá és egészségesebbé tenni a bőrödet, ezáltal simítja a szárazság/vízhiány okozta apró ráncokat, finomvonalakat. Tehát az otthoni bőrápolásban a hialuronsavnak nincs ráncfeltöltő vagy ránctalanító szerepe, viszont fantasztikusan feltölti a bőrödet, és puhább, rugalmasabb bőrt eredményez.

A gyógyszertári hialuronsav szérum jobb a többinél?

Hialuronsav szérum választásánál arra figyelj, hogy nagy mennyiségű hialuront tartalmazzon, és lehetőség szerint többféle molekulaméretű hialuron legyen benne. Kerüld az illatos vagy irritáló összetevőket tartalmazó termékeket, de ezen túl, hogy hol szerzed be, azt csak az dönti el, hol találod meg a számodra megfelelő terméket.

A nagy, a közepes vagy a kis molekulaméretű hialuronsav a jobb?

Erre nincs egyértelmű válasz, mert mindegyik egy kicsit másképp hat, ezért más-más előnye is van. A hialuron kémiailag ismétlődő egységekből álló molekula, ahol az egységek ismétlődhetnek sokszor, vagy éppen kevésszer. A klasszikus, nagy molekulasúlyú változatoknak (sok ismétlődés) a legnagyobb a vízmegkötő képessége, míg a kismolekula-súlyúak (kevés ismétlődés) előnye a jobb felszívódás. A közepes méretűek extra hatása a bőr védőrétegének erősítése, a hilauron-feltöltésekből a bőrápolásba átkerül keresztkötött változatok pedig a hosszabban tartó hidratáló hatásukkal jeleskednek.

Ma már a legtöbb hialuronsav szérum egyébként vegyesen tartalmazza a különböző hialuronokat. A Geek & Gorgeous 101 HA 5 Light szérum például ötfélét tartalmaz, főleg közepes méretű molekulákkal a fókuszban, ebben a high-tech NIOD MMHC2 szérumban pedig összesen 15féle hialuronformát találsz.Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

 

Források

 1. Eleni Papakonstantinou, Michael Roth, George Karakiulakis, Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging, Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1; 4(3): 253–258. [link]
 2. Schlesinger T, Rowland Powell C., Efficacy and safety of a low-molecular weight hyaluronic Acid topical gel in the treatment of facial seborrheic dermatitis, J Clin Aesthet Dermatol. 2012 Oct;5(10):20-3. [link]
 3. Brown TJ, Alcorn D, Fraser JR., Absorption of hyaluronan applied to the surface of intact skin, J Invest Dermatol. 1999 Nov;113(5):740-6. [link]
 4. Valamint az összetevőkről az információk forrása az INCIDecoder, ahol a kutatási referenciákat is megtalálod [link]