peptidek

Peptidekkel egyre több bőrápolóban találkozhatsz mostanában, és ez nem véletlen. Igazi feltörekvő anti-aging sztárok, amik ugyan viszonylag újoncok, de nagyon ígéretesek.

Ráadásul a peptidek nagyon változatos hatóanyagok, csomóféle van belőlük (folyamatosan érkeznek újak is) és sokféleképpen hatnak. Van, amelyik például trükkösen a kollagéntermelést serkenti, van, amelyik a botoxhoz hasonlóan a mimikai izmokat lazítja, de olyan peptidek is vannak, amik teljesen másra fókuszálnak, például a pigmentfoltok halványítására.

Ha a bőrápolásod célkeresztjében a bőröregedés jelei elleni harc áll, vagy nem bánnál egy kis anti-aging tuningot, akkor a peptideknek mindenképp ott a helye a rutinodban. De mit is tudnak pontosan, milyen fajtáik vannak, és hogyan érdemes őket használni? Ezt írjuk le Neked >>

Kevés az időd? Nézd meg a videót, részletesebb infókért pedig olvasd el a teljes cikket :)

Mi az a peptid?

Először is, egy kis biológia, persze csak nagyon vázlatosan: a bőröd és egyébként az egész szervezeted szuper fontos elemei a fehérjék (angolul protein), amik nagy molekulák, hosszú aminosav láncolatok. Ami a bőrt illeti, fehérje például a kollagén vagy az elasztin, amik a rugalmasságért és feszességért is felelnek, de gyakran emlegetett fehérje a hajnak fontos keratin, és rengeteg enzim is.

Szóval a fehérjék nagy, és változatos aminosav láncolatok (a láncolat egy helyén kb 20 féle amino sav lehet, amik sokféle hosszban, sorrendben és térbeli alakban tudnak összekapcsolódni), a kisebb fehérje darabkák pedig nem mások, mint a peptidek. Szóval gondolhatsz a peptidekre úgy, mint fehérjedarabkákra, vagy a másik irányból nézve úgy, mint rövid (2-50) aminosav láncocskákra. A szervezetben és a bőrben természetesen is sok peptid van, amik változatos sejtjelző funkciókat töltenek be.

Peptidek hatása és csoportosítása

A peptidek lehetnek egészen picik (csak 2-3 aminosav összekapcsolódása), vagy éppen nagyobbak (néhány tíz aminósav összekapcsolódása), és minden pozícióban lehet kb. 20 féle aminósav, így logikailag is könnyű látni, hogy nagyon-nagyon sokféle létezhet, és egy nagy és változatos összetevőcsoportról van szó.

Ami a kozmetikai peptideket illeti, ezek a bőrben természetesen is megtalálható testvéreiket utánozzák, vagy az ő mintájuk szerint alkotják meg őket. A legtöbb peptid persze az anti-agingre fókuszál, de egyéb speciális feladatokat ellátó peptidek is vannak. Nézzük a fő csoportokat:


Sejt-jelző peptidek

Más néven: sejtkommunikáló peptidek. Elég különleges kis csoportról van szó, aminek a fő skillje, hogy képes a kollagéntermelést serkenteni. Ez pedig azért jó, mert a kollagén olyan, mint a sátorrúd a sátorban: segít a bőrünket feszesen tartani.

A kollagén egyébként folyamatosan lebomlik és újratermelődik, körülbelül úgy, ahogy a hajunk is állandóan hullik, és új nő a helyére. Ez természetes. A gond csak az, hogy idővel sajnos egyre gyorsabban bomlik (amit külső környezeti tényezők, mint pl. az UV sugárzás csak erősítenek), és egyre kevesebb termelődik. Így összességében a kollagén fogy, idővel pedig megjelennek a ráncok.

A kollagénszintézis ösztönzése viszont bonyolult dolog. Logikusan azt gondolhatná az ember lánya, hogy hát csak kenjünk magunkra kollagénes krémet, és a dolog meg is van oldva, de ez sajnos nincs így. A közhiedelemmel szemben a kollagénes krém nem ránctalanít, nem lesz több kollagénünk tőle.

Ami azt illeti, a sejt-jelző peptideknek is cselhez kell folyamodniuk, hogy a bőrünket trükkösen kollagéntermelésre ösztönözzék. A koncepció a következő: a természetesen lebomló kollagén után maradt darabkák (vagyis peptidek) egyben jelzést is jelentenek a bőrnek, hogy hoppá, itt lebomlott a kollagén, ideje újat termelni. Ha pedig kollagén darabkákat (vagyis peptideket) juttatunk kívülről a bőrbe, akkor a szervezet azt az infót kapja, hogy biztos széttöredezett valahol valami, és belefog az utángyártásba.

A leghíresebb sejt-jelző peptid a Matrixyl technológia, ami két, egymás hatékonyságát segítő peptid keveréke tulajdonképpen, a híres kollagén darabka, Tripeptide-1-é (a Matrixylban palmitinsavhoz csatolva található) és a Palmitoyl Tetrapeptide-7-é.

Másik nagyon izgalmas sejt-jelző peptid a Myristoyl Nonapeptide-3 (vagy Retinopeptide 189), ami az anti-aging szupersztár retinol utánzására specializálódott. A nagy ígérete az, hogy hasonló hatású, mint a retinol, az arra jellemző irritáció kockázata nélkül. Gyártói felmérések során 0,1% retinolsavat (a retinol aktív formáját) és 5%, illetve 10% (ez nem a tiszta hatóanyag mennyisége, hanem a segédanyagokkal együtt értett, megvásárolható formája a peptidnek :)) Retinopeptide 189-et hasonlítottak össze. Utóbbi mennyiség a peptidből pedig egészen hasonló eredménnyel volt képes serkenteni a kollagénszintézist. A retinolsav több mint 50%-kal, míg a peptid 43%-kal.


Vivő peptidek

Ahogy a nevük is sejteti, a vivő peptidek a szállításban jeleskednek. Vagyis, olyanok mint egy jó futár: képesek valamit A-ból B-be juttatni, például olyan fontos nyomelemeket, mint a réz (copper) vagy a magnézium, amik nagyon fontosak a megfelelő enzimműködés és regenerációs képesség, úgy "am block" az egészség szempontjából.

A leghíresebb vivő peptid a Copper-Tripeptide-1 (vagyik GHK-Cu), ami a már említett Tripeptide-1 rézzel párosított változata. A GHK-Cu viszonylag régi motoros a peptidek között, 1973 óta ismert. Ami miatt különleges, hogy képes a bőr általános egészségi állapotán javítani, így kicsit holisztikusabb, átfogóbb módon járul hozzá a fiatalos bőrműködéshez, mint legtöbb másik peptid. Elsőként a gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatását bizonyították be, de jelentős az antioxidáns tulajdonsága is, és több kisebb, de ígéretes kutatás is van a kollagéntermelést serkentő hatásáról. Ha egy átfogóbb, regeneráló, holisztikusabb hatásra vágysz, akkor őt érdemes kipróbálnod!


Botox utánzó peptidek

Ez a csoport tulajdonképpen a megszakítás elvén működik, az ide tartozó peptidek az ingerületet átvivő folyamatot gátolják. Ez azért klassz dolog, mert így képesek a mimikai izmokat ellazítani, kicsit utánozva a Botoxot (nyilván messze nem olyan hatásosan :)). Az ellazított mimikai izmoktól ugyanis kevésbé tűnünk ráncosnak - persze jó, ha tudod, hogy ez igazából amolyan "gyors fix", az egészséges, fiatalos bőrműködést ezzel nem támogatod, inkább a látszatot tuningolod picit fel (ami persze szintén fontos :))

A leghíresebb botox utánzó peptid az Argireline, vagyis az Acetyl Hexapeptide-8. Persze, a hatása nem ugyanolyan azért, mint a botoxnak (ha ugyanolyan lenne, ki botoxoltatna még egyáltalán?), de otthoni bőrápolók tekintetében klassz eredményeket lehet vele elérni. Gyártói kutatások szerint 10% Argireline 15 nap alatt képes a ráncokat akár 17%-kal is csökkenteni.

Illetve ebbe a csoportba tartozik még egy feltörekvő, újgenerációs peptid is, a Syn-Ake (Dipeptide Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate), amiből 4% - szintén gyártói kutatások szerint - 28 nap alatt 21%-kal simább, és összességében 15-20%-kal kevésbé ráncos bőrt eredményez.


Egyéb, speciális peptidek

Ugyan anti-aging szempontból a fenti 3 csoport a legismertebb (sejt-jelző peptidek; vivő peptidek; botox utánzó peptidek), tudd, hogy ennél még többféle peptid létezik. Van olyan például (Tetrapeptide-30, Oligopeptide-68), ami a pigmentációs folyamatokat akadályozza, ezért szuperül beválik pigmentfoltok ellen. Van, amelyik ezen belül is a pigmentet (melanint) előállító enzim vagy MITF gén működését blokkolja vagy a pigment bőrfelszín felé való vándorlását akadályozza.

Egy másik típusú peptid éppen a melanintermelés fokozásában lesz segítségedre (Acetyl Hexapeptide-1), ezért szuper önbarnító összetevő. Más peptideknek mondjuk a gyulladáscsökkentés a fő profiljuk és a regenerációs, bőrmegújulási képesség fokozása (például a Renaissance néven ismert technológia peptidjei).


Mi tartalmaz peptideket?

A fenti áttekintésnél már láthattál termékajánlásokat, de nézzük át részletesebben is, hogy melyik szérum milyen peptideket is tartalmaz. Persze tudd, a peptidek annyira trendi összetevők lettek az utóbbi időben, hogy rengeteg, tényleg csomó termékben találkozhattok velük, például sok Paula's Choice vagy Hylamide és NIOD termékben. Ebben a kis felsorolásban most a magasabb mennyiségű peptideket tartalmazó szérumokat fogjuk sorra venni:

 • Paula's Choice Peptide Booster: Nagyon átfogó merítés a legizgalmasabb peptidekkel, szám szerint összesen 8 félével. Ezek a peptidek főleg sejt-jelző peptidek (például Matrixyl 3000, tiszta Tripeptide-1), és legújabb generációs peptidek, amik a bőr ragyogását, a bőrtónus egyésgességét és a keratintermelést turbózzák. Bónuszként a szérum még 10féle aminosavat és NMF összetevőket is tartalmaz, így egy általánosabb bőrminőség-javulást is elősegít.
 • NIOD Copper Amino Isolate Serum 2:1: A nevéből is kitalálható, fő erőssége a GHK-Cu tartalma (1%), de emellett 1% tiszta Tripeptide-1-et is tartalmaz, és még 4 másik peptidfélét. Tehát vivő peptidből a nagyágyút, plusz sejt-jelző peptidek is vannak benne, izgalmas választás, ha egy általános bőrminőség-javító + anti-aging misszióra indulnál a bőrápolási rutinodban.
 • NIOD Fractionated Eye Contour Concentrate: Összeszámolni is nehéz, összesen 14féle peptidtechnológiát tartalmazó célzottan szemkörnyékre való szérum, köztük sejt-jelző, botox utánzó és a bőr rejutalációját segítő peptidekkel. Átfogó, ultra-okos termék, ami egyszerre lazítja el a mimikai izmokat (vagyis a "gyors fix" elvén csökkenti a szarkalábak láthatóságát) és segíti a bőr strukturális megújulását is: serkenti a kollagéntermelést, halványítja a karikákat és csökkenti a fáradtság jeleit.
 • peptidek
 • Hylamide SubQ Anti-Age: A retinolt utánzó sejt-jelző peptiden kívül sejt-jelző peptideket tartalmaz, így a kollagéntermelés serkentéséhez hozzájárul. Bónuszként 5féle hialuront és szacharidokat is találsz benne, igazi 2in1 formula, egy hidratáló és egy anti-aging szérum tudásával. Kifejezetten szemre való testvérkéje, a Hylamide SubQ Eyes szintén sejt-jelző és ezenkívül botox utánzó peptideket tartalmaz.
 • The Ordinary Matrixyl 10% + HA: A híres Matrixyl 3000 technológiát tartalmazza, méghozzá nagy mennyiségben, így célzottan a kollagéntermelés serkentésére összpontosít. Emellett bónusz hialuront is találsz benne.
 • The Ordinary "Buffet": Széles spektrumú merítés a legígéretesebb peptid technológiákból, összesen 6féle peptiddel és amino savakkal. Tartalmaz sejt-jelző peptideket (például a Matrixyl technológiát is, igaz, kisebb mennyiségben, mint a speciális Matrixyl szérum) és botox utánzó peptideket.
 • The Ordinary Argireline Solution 10%: a leghíresebb botox utánzó peptidet nagy mennyiségben tartalmazó célzott szérum, ami szuperül beválhat a szem körüli és a homlokon jelentkező mimikai ráncok ellen.
 • NIOD Re: Pigment: kimondottan a pigmentfoltok halványításában segítő peptidekből tartalmaz, szám szerint 3félét, és azokból sokat. Nemcsak a melanintermelést szabályozó enzimet képesek gátolni, de a már megtermelt pigment bőrfelszín felé való vándorlását is blokkolják, plusz a pigmentációért felelős MITF gén működését is hátráltatják. Rendkívül komplex szemléletű szérum, hatásos segítség, ha éppen a pigmentfoltok halványítása a bőrápolásod fókusza.
 • Hylamide Booster Glow és The Chemistry Brand Glow Oil: Az Erythrulose mellett mindkét önbarnító termék Acetyl Hexapeptide-1-et tartalmaz, vagyis azt a speciális peptidet, amelyik a melaninképződést boostolja, így segít a saját színed előcsalogatásában. Ez azért jó például a DHA-val működő önbarnítókkal szemben, mert az eredmény sokkal-sokkal természetesebb.

Peptidek használata

A peptidek nagyon barátságok hatóanyagok, és általánosságban könnyen is használhatóak. Jól rétegezhetőek, és kombinálhatóak úgy általában bármivel: akár retinollal, akár C-vitaminnal, akár hámlasztóval együtt használhatod őket. A rutinodban a szérumok sorában jöjjön, és nyugodtan használd őket reggel és/vagy este. Bónuszként még kellemesen hidratálják is a bőrödet, és még a nagyon érzékeny bőrön is be szoktak válni. :)

A könnyű használat tekintetében egy pici kivétel a GHK-Cu, vagyis a NIOD Copper Amino Isolate Serum 2:1 széruma, ami savakkal (vagyis hámlasztók vagy tiszta C-vitamin) nem kedveli egymást. Emiatt érdemes tisztítás után mindjárt legelőször használni, még a hámlasztód előtt (akkor is, ha a hámlasztód folyékony állagú). Miután felvitted, várja cirka fél percet (ennyi idő alatt a copper peptide teljesen felszívódik a bőr felső rétegéből), és folytathatod a sort a rutinodban.

Példa anti-aging rutinok peptidekkel

A peptideket könnyen a bőrápolási rutinodba tudod illeszteni, mert tényleg fluid vagy fluid-géles állaguk van, és klasszul rétegezhetőek. A rétegezésnél az állag szerinti elvet kövesd, vagyis előbb a könnyedebb, vizesebb, utána a nehezebb, olajosabb szérumok következzenek. (Ez alól a sorrendezés alól a NIOD CAIS2 kivétel, ahogy egy bekezdéssel fentebb olvashatsz is erről).

És akkor végül jöjjön néhány példa rutin, az egyszerűbbtől a bonyolultabbig:

Bőrtípus: kombinált
Bőrprobléma: pattanások + anti-aging

Egyszerű rutin

REGGELESTE
1. Langyos vizes arcmosás 1. Lemosó: PC RESIST Perfectly Balanced
2. Szérum: TO Argireline Solution 10%2. Hámlasztó: G&G Cheer Up
3. Szérum: TO 10% Nia + Zinc
4. Szérum: TO "Buffet"
3. Fényvédő: PC RESIST Fluid SPF 50 5. Hidratáló: PC RESIST Clear Skin Hydrator

Profi rutin
REGGELESTE
1. Langyos vizes arcmosás 1. Lemosó: PC RESIST Perfectly Balanced
2. Szérum: NIOD CAIS22. Szérum: NIOD CAIS2
3. Szérum: TO 10% Nia + Zinc 3. Hámlasztó: G&G Cheer Up
4. Szemszérum: NIOD FECC4. Szérum: Hylamide SubQ Anti-Age
5. Fényvédő: PC RESIST Fluid SPF 50 5. Szérum: PC Clear Azelain sav
6. Szemszérum: NIOD FECC
7. Hidratáló: PC RESIST Clear Skin Hydrator

Bőrtípus: száraz
Bőrprobléma: anti-aging

Egyszerű rutin

REGGELESTE
1. Langyos vizes arcmosás 1. Lemosó: PC RESIST Optimal Results
2. Szérum: TO Argireline Solution 10%2. Hámlasztó: G&G Smooth Out
3. Szérum: TO "Buffet"
4. Szérum: TO HA 2%
3. Fényvédő: PC Skin Recovery SPF30 5. Hidratáló: PC RESIST Intensive Repair

Profi rutin
REGGELESTE
1. Langyos vizes arcmosás 1. Lemosó: PC RESIST Optimal Results
2. Szérum: NIOD CAIS22. Szérum: NIOD CAIS2
3. Szérum: TO Argireline Solution 10%3. Hámlasztó: G&G Smooth Out
4. Szemszérum: NIOD FECC4. Szérum: PC Peptide Booster
5. Fényvédő: PC Skin Recovery SPF30 5. Szérum: PC Omega
6. Szemszérum: NIOD FECC
7. Hidratáló: PC RESIST Intensive Repair

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

Források

 1. Gorouhi F, Maibach HI, Role of topical peptides in preventing or treating aged skin, Int J Cosmet Sci. 2009 Oct;31(5):327-45. [link]
 2. Caroline Aldag, Diana Nogueira Teixeira, Phillip S Leventhal, Skin rejuvenation using cosmetic products containing growth factors, cytokines, and matrikines: a review of the literature, Clin Cosmet Investig Dermatol. 2016; 9: 411–419. [link]
 3. Silke Karin Schagen, Topical Peptide Treatments with Effective Anti-Aging Results, Cosmetics 2017, 4(2), 16 [link]
 4. Valamint az összetevőkről az információk forrása az INCIDecoder, ahol a kutatási referenciákat is megtalálod [link]