kollagen
bőrápolási rutin

A kollagénnek nagyon fontos szerepe van a bőröd fiatalossága szempontjából, nem meglepő, hogy az anti-agingben sokat találkozhatsz ezzel a szóval. De vajon a kollagénnek ránctalanító hatása is van? Ha beszerzel egy kollagénes krémet, akkor azzal már kipipálhatod, hogy tettél a bőröregedés látható jelei ellen?

A helyes és meglepő válasz az, hogy sajnos nem, nem pipálhatod ki. Jó tudni, hogy a kollagénnek nincs anti-aging hatása a krémekben, nem véletlen tehát, hogy nincs is nálunk a shopban kollagénes termék. De hogy miért is felesleges a kollagén a krémekben, és hogy mit is csinál pontosan, azt most leírjuk, sőt videóban is elmondjuk Nektek. :)

Kollagén krém - VIDEÓ

Ha videózós típus vagy, akkor íme, ha pedig inkább olvasnál, akkor görgess lejjebb:

Kollagén mint kozmetikai összetevő

A kollagénnek valóban sok köze van a ráncokhoz, mert a bőr középső rétegében (dermis) olyasmi szerepet tölt be, mint a sátorban a sátorrudak: segít feszesen tartani a bőrt. A bőrben lévő kollagén egyébként természetes módon is folyamatosan lebomlik és termelődik, viszont idővel sajnos egyre gyorsabban bomlik (amit külső környezeti tényezők, mint pl. az UV sugárzás csak erősítenek), és egyre kevesebb termelődik. Így összességében a kollagén fogy, idővel pedig megjelennek a ráncok.

Logikus gondolat, hogy akkor uccuneki, pótoljuk a bőrben a kollagént kollagént tartalmazó krémmel. Rossz hír, hogy ez a "megoldás" sajnos két okból sem működik:

  • A kollagén nagy molekula, és nem tud a bőr középső rétegéig beszívódni: A bőrünk evolúciósan arra fejlődött ki, hogy kívül tartsa a mindenféle káros dolgokat, szóval a bőr középső rétegéig juttatni hatóanyagokat eleve nem egyszerű. A leggyakrabban emlegetett "ökölszabály", hogy egy molekulának 500 Dalton alatti méretűnek kell lennie ahhoz, hogy be tudjon szívódni, a kollagén viszont egy nagy fehérje, aminek a molekulasúlya a 10 ezres vagy 100 ezres Dalton nagyságrendben van.
  • Ha be is szívódna (amit nem tesz), akkor sem tudna megfelelően hasznosulni, vagyis nem tudna csodás módon arra a helyre "beépülni", ahová kellene: A bőr kollagénhálózata ugyanis rendkívül bonyolult, ráadásul többféle típusú kollagénből áll, amik bonyolult szerkezetet alkotva támogatják a bőr struktúráját. Így még ha be is szívódna megfelelően mélyre a bőrre kent kollagén, akkor sem tudna varázslatos módon a természetes kollagénhálózatba beépülni. A sátorrúd hasonlatnál maradva: attól, hogy rudakat dobálunk a düledező sátorra, az sajnos nem fog kifeszülni.

Szóval anti-aging szempontból a kollagén a krémekben nem különösebben hasznos, nem ránctalanít, viszont nem is teljesen hasznontalan összetevő, mert felületi hidratáló hatása van.

Mit tehetsz a több kollagénért a bőrben?

Logikus a kérdés, hogy ha a felkent kollagén nem segíti, hogy több legyen belőle a bőrben, akkor mit tehetünk? Ha tudatos bőrápolók vagyunk, akkor érdemes tudni, hogy ez a két legjobban működő és legbizonyítottabb módja annak, hogy több kollagén legyen a bőrben:

  • Vigyázzunk a már meglévő kollagénre: Vagyis lassítsuk a kollagén lebomlását, és védekezzünk a kollagént károsító környezeti tényezők ellen. Jól olvasod ki a sorok közül, igen: ez tulajdonképpen megelőzés, érdemes is időben elkezdeni. :) A kollagén lebomlását az UV sugárzás és egyéb környezeti károk (füst, szennyeződések, stressz) nagyban gyorsítják, és bőrápolással szuperül lehet ezek ellen védekezni. A mindennapi fényvédelem és az antioxidánsok az élharcosai ennek a kategóriának, amik hosszú távon segítik, hogy egészséges és fiatalos maradjon a bőröd.
  • Serkentsük a bőr saját kollagéntermelését: Anti-aging szempontból a "nagyágyúk" azok az összetevők, amik rá tudják beszélni a bőrt, hogy az termeljen több kollagént. A legbizonyítottabb ilyen összetevő a retinol, de van még jópár kollagén-termelés szempontból fontos hatóanyag, például a glikolsav, a C-vitamin, vagy a peptidek. Ezeket a hatóanyagokat érdemes tehát kollagén helyett a bőrápolókban keresned, és beépítened egy tudatos anti-aging rutinba.

 

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!