hatóanyag kombinálás - Niacinamide + C vitamin

Az, hogy milyen hatóanyagot mivel lehet vagy nem lehet együtt használni, nem alapdolog, sőt advanced level a tudatos bőrápolóknak is. Ettől persze még kiemelten fontos téma, hiszen az, hogy egy profi rutinban mit mivel és hogyan kombinálsz, a különbséget jelentheti meeh és jeeh, vagyis irritáció és látványos siker között.

A jó hír az, hogy ha okosan csinálod, azokat a hatóanyagokat is szépen össze tudod hangolni, amik egy kicsit nehezebben működnek együtt, de annyira szuper dolgokat tesznek a bőröddel, hogy csak egy kis logisztikai probléma miatt kár volna teljesen mellőzni őket. De mit, mivel, hogyan kombinálj pontosan? Ebben a cikkben ezt vesszük sorra: megnézzük, a top hatóanyagokat hogyan érdemes kombinálni, és mik azok a dolgok, amikre fontos lehet kicsit jobban odafigyelni egy többlépéses rutinban.

Kevés az időd? Akkor nézd meg inkább videón >>

Mi az, hogy hatóanyag?

Mielőtt bármibe is belemerülnénk, fontos tisztázni, mi az, hogy hatóanyag.

A hatóanyagok azok az összetevők, amik egy problémamegoldó formula fő hatásáról gondoskodnak. Példa a retinol, a retinal, a C vitamin, a hámlasztó savak (AHA, BHA), vagy éppen az azelainsav. Sokszor a pontos mennyiségüket is meg szokták adni (15% C-vitamin, 2% BHA, 1% retinol), és ők azok, akik nagy erőkkel a különböző bőrproblémákat célozzák.

Amit érdemes pluszban tudnod, hogy attól, mert valami egyszer főhatóanyagként szerepel egy formulában, még nem biztos, hogy mindig ez a feladata. Például a BHA a hámlasztók egy típusának főhatóanyaga, de kisebb mennyiségben kiegészítő, gyulladáscsökkentő összetevőként is szokták alkalmazni. C-vitamint is csomó termékben találsz, de ettől még nem biztos, hogy a terméknek az a fő hatóanyaga. A trükk, hogy megkülönböztesd, mikor „sima összetevő” és mikor főhatóanyag valami: nézd meg, hogy az első helyek egyikén áll-e, és azt is, hogy százalékosan, milligrammra vagy egyéb módon kiemelt helyen szerepel-e a csomagoláson. Ha mindkettőre igen a válasz, akkor jó eséllyel az lesz a termék főhatóanyaga.

A kozmetikai hatóanyagokat egyébként a legjobb, ha úgy képzeled el, mint a gyógyszerekben találhatóakat. A gyógyszerek esetében a szuper hatás sokszor „nincs ingyen”, vagyis akár mellékhatásokkal is számolhatsz, furcsa módon pedig az sem ritka, hogy a legerősebb hatóanyagoknak vannak éppen a legintenzívebb mellékhatásai is.

A bőrápolóknál ugyanez a helyzet, és éppen ezért fontos, hogy tudd, mit és miért csinálsz. Minél erősebb a formulában található hatóanyag és minél magasabb mennyiségű van belőle, sokszor annál biztosabban mellékhatásokkal is kalkulálhatsz. Ezek lehetnek pozitív vagy negatív mellékhatások, például lehetséges, hogy egy-egy hatóanyag érzékenyebbé teszi a bőrödet a napra, mások akár irritálhatnak is, ha nem figyelsz oda a kellő mennyiségre és gyakoriságra, de olyan is van, ami bónusz anti-aging tulajdonságokkal rendelkezik, vagy mellesleg mondjuk a pórusok működésének a helyreállításában is segíteni fog.

És akkor most nézzük a kicsit problémásabb vagy vitatottabb eseteket, amikor fontos odafigyelni arra, mit és hogyan használsz együtt (a cikk végén találsz egy hatóanyag térképet is, ha vizuális típus vagy :)).

Niacinamide + savak (AHA, tiszta C-vitamin)

Használhatod őket együtt? Vitatott, de igen!

Sokszor olvashatod, hogy niacinamide-ot nem ajánlott savakkal együtt használni, különös tekintettel tiszta C-vitaminnal nem, mert semlegesítik egymás hatását, vagy akár irritációt is okozhatnak együtt. A niacinamide és a savak, így a tiszta C-vitamin is, használhatóak együtt. Miért?

A niacinamide egy kimondottan stabil összetevő, amit nehéz kibillenteni az egyensúlyából. Azonban speciális körülmények között (nagyon magas hőmérsékleten, huzamos idő alatt és megfelelő környezetben) sav hatására niacinná alakulhat. Tulajdonképpen ezen átalakulás lehetősége miatt nem szokták savakkal együtt ajánlani, ami elméletben érthető, a gyakorlati használat során viszont elképesztően kicsi az esélye, hogy ez az átalakulás megtörténik.

Egymás után használva egy savakat és aztán egy niacinamide-ot tartalmazó terméket, tényleg nagyon-nagyon valószínűtlen, hogy bármi gondot okozna. Ez inkább csak a kozmetikai vegyészeknek okoz fejtörést, akik egy termékbe egyszerre szeretnének hámlasztó savakat és niacinamide-ot tenni (hozzátennénk, hogy ez is lehetséges, és létezik ilyen termék).

Ha mégis átalakulna, akkor tudd, hogy a niacin is jót tesz a bőrnek (sőt, talán éppen olyan jót, mint a niacinamide), viszont kipirosodást és csipkedő érzést okozhat. Ez elméletben kellemetlen lehet, különösen az érzékenyebb és/vagy problémás bőrűek számára. Természetesen ha valamiért Te mégis ilyesmit tapasztalsz, akkor az egyik reggel, másik este stratégia mindig működik.

A másik indok, amit kifejezetten a niacinamide + C-vitamin kombináció ellen szoktak felhozni, hogy ők ketten szeretnek "összekapaszkodni" (ezt jellemzően egy sárgás elszíneződésről ismerheted meg). Ez is a körülményektől függ, de például 3,8 körüli pH-értéken ez kifejezetten szeret történni, és ők ketten ún. niacinamide ascorbate complex-et formálnak. A pH kulcsfontosságú ebben, és minél inkább eltérünk ettől az értéktől, az összekapaszkodás annál kevésbé gyakori, sőt, az összekapaszkodott párosok is inkább ismét szétválnak, ha a pH-érték nem kedvükre való.

A bőr olyan 5,5 körüli pH-jú, vagyis nem kedvez az összekapaszkodásnak, még akkor sem, ha egy savasabb C-vitamin szérumot (például a Paula's Choice tiszta C-vitamin szérumát vagy a Geek & Gorgeous 101 tiszta C-vitamin szérumát) használunk, és erre visszük fel a niacinamide-ot.

Erről a dologról tehát megintcsak akkor érdemes beszélni, ha egy formula mindkét top hatóanyagot tartalmazza – a gyakorlatban egymás után használva nem történik lényeges változás. Ha (ha!) mégis történne, tudd, hogy a niacinamide ascorbate complex szintén jó hatással bír: van olyan kutatás, ami szerint hatásos pigmentfoltok ellen, és olyan is van, ami szerint segíti lassítani a tiszta C-vitamin lebomlását.

Tiszta C-vitamin + hámlasztók

Használhatod őket együtt? Igen, óvatosan.

Ez a kérdés ismét két dolog miatt szokott felmerülni. Az egyik, hogy sok helyen találkozni azzal az infóval, hogy a C-vitamin hámlasztó hatású lenne, két hámlasztót egymás után pedig (főleg jóból is megárt a sok alapon) nem ajánlott használni. A C-vitamin, más néven ascorbic acid, vagyis sav, de ettől még nem hámlaszt automatikusan. Az az igazság, egyetlen hiteles forrásban és kutatásban sem találkoztunk azzal az információval, ami megerősítené, hogy a C-vitaminnak esetleg hámlasztó hatása volna.

A másik érv, amit ki szoktak emelni, hogy miért ne használd együtt őket, az irritációval kapcsolatos. Persze, mindenki bőre más és más, így az edzettsége is más. Két gyengédebb termék, vagy egy gyengédebb, egy ütősebb jó ötlet lehet, ha szeretnél C-vitamint is és hámlasztót is használni. Ha szeretnél, de mégis az ütősebb mennyiségú, magas hatóanyag-tartalmú formulákban hiszel, akkor pedig itt is érdemes lehet az egyiket reggel, a másikat este használni, esetleg felváltva tenni őket másnaponta.

Amit még érdemes tudnod, hogy kémiailag a savak (BHA, AHA, PHA) és a tiszta C-vitamin kedvelik egymást – így ha kikísérletezted, Neked személy szerint milyen erősségek válnak be leginkább, akkor semmi akadálya, hogy kombináld a két hatóanyagot, sőt.

Hámlasztók + retinoid

Használhatod őket együtt? Igen, óvatosan.

Talán ez az egyik legkomplikáltabb kérdés mind közül, készítettünk is a témában egy külön videót:

 

 

A kémiai hámlasztók és a retinoid is szupersztár státuszú összetevők a bőrápolásban, olyanok, amiket érdemes lehet beépítened egy tudatos bőrápolási rutinba. A retinoidfélék legfőbb jó tulajdonsága, hogy serkenti a kollagéntermelést és nemcsak megelőzni, de korrigálni is képes a már meglévő ráncokat. Plusz segít a pigmentfoltok halványításában és pattanások ellen is hatásos. A hámlasztók pedig fajtától függően segítik az egészséges bőrműködést: az AHA-félék többnyire az anti-agingben nyújtanak segítséget (ráncok, pigmentfoltok ellen), a BHA a mitesszerek és a pattanások ellen, a PHA pedig az érzékeny bőr gyengéd hámlasztására és anti-aging ápolására való.

Ha érdekel részletesen, itt írtunk róla, miért must-have a hámlasztó (AHA, BHA vagy PHA). Ha pedig érdekel részletesen, miért nagy szám a retinol, és milyen hatással van a bőrödre, arról itt írtunk egy részletes cikket.

Amit tudnod kell, hogy alapvetően mind a hámlasztók, mind a retinol gyorsítják a bőr természetes megújulási folyamatát – és éppen ez az a dolog, ami miatt sokszor olvashatod vagy hallhatod, hogy jobb, ha nem használod őket egymás után.

A helyzet az, hogy alapvetően használhatod őket együtt. A hámlasztók ugyanis „felülről” dolgoznak, vagyis az elhalt hámsejtek közötti kötéseket vagdossák el, míg a retinol „alulról” dolgozik, tehát a sejtek osztódási folyamatát turbózza. A kulcs, hogy próbáld kisakkozni milyen erősség és gyakoriság válik be Neked a leginkább: egy gyengédebb hámlasztó és egy erősebb retinol, vagy fordítva, egy ütősebb hámlasztó és egy gyengéd retinol jó ötlet lehet. De akár felváltva is használhatod őket (egyik este ezt, másik este azt), vagy a hámlasztót reggel, a retinolt este.

Retinoid + niacinamde

Használhatod őket együtt? Igen, szuper ötlet!

Ez a kérdés talán a legkönnyebb, ugyanis a retinoidok és a niacinamide kifejezetten jó barátok. Ha például most vágsz bele a retinoidozásba, akkor kifejezetten jó ötlet lehet egy niás szérumot használni mellé. A retinol ugyanis a legelső időszakban kicsit megzavarhatja a bőr védőrétegét és csökkentheti a keramidszintézist, amit a niacinamide viszont képes ellensúlyozni.

Vagyis ha együtt használod őket, akkor a retinol jótékony hatása nem, de a mellékhatásai csökkennek, közben pedig a niacinamide klassz hatásait is élvezheted.

Szuper magas hatóanyag-tartalmú termékek

Savérzékeny hatóanyagok kombinálása (tiszta C-vitaminnal és kémiai hámlasztókkal)

A fehérje-jellegű hatóanyagok, mint például az enzimek, alapvetően szépen kombinálhatóak mindennel, de nem szeretik a savakat. A SOD (superoxide dismutase) és az EUK 134 tipikusan ilyen, ezért őket érdemes lehet akkor használni, mikor tiszta C-vitamin szérumot vagy kémiai hámlasztót nem, vagy esetleg várni a kettő használata között valamennyit.

Szintén savérzékeny a copper tripeptide-1, ha hámlasztóval egyidőben szeretnéd használni, akkor előbb a Copper jöjjön, várj fél vagy akár egy percet, és utána vidd fel a hámlasztódat.

Jól kombinálható, barátságos hatóanyagok

Végül jöjjenek azok a hatóanyagok, amiket mindennel együtt tudsz használni, és nem okoznak különösebb fejtörést. Ezek közül amelyikkel kapcsolatban néha felmerül, hogy kombinálható-e a savakkal és retinollal, az az azelain sav és a Potassium Azeloyl Diglycinate (PAD). Az azelain neve sav (a PAD egy nem-savas formája), ám ettől még nincs klasszikus értelemben vett hámlasztó hatása. Az azelainnak úgynevezett anti-keratolikus hatása van, ami azt jelenti, hogy szabályozza a bőr felső rétegében lezajló sejtosztódási és megújulási folyamatot, ezzel hátráltatva, hogy az elhalt hámsejtek túlságosan felhalmozódjanak. A hámlasztók ezzel szemben a felszínen (vagy pórus falon) lévő elhalt hámsejtek közötti kötéseket feloldva segítik azok könnyebb távozását a bőrről. Ebből pedig az is következik, hogy az azelain és a hámlasztók szépen használhatóak együtt. Ugyanígy a retinollal is jól együttműködik, az otthoni bőrápolókban található azelain és különös tekintettel újgenerációs, ígéretes származéka, a PAD gyengéden hatnak a bőrre.

Szintén könnyen és jól kombinálhatóak a különböző C-vitaminszármazékok, a bőrben természetesen is megtalálható, vízmágnes hialuronsav, a Beta-Glucan, a nyugtató Madecassoside, valamint az anti-aging bőrápolásban jeleskedő peptidek (kivéve a fent említett copper tripeptide-1-et).

Összefoglalásként pedig íme egy "hatóanyag térkép", ahol a lényeget igyekeztünk bejelölni Nektek:

Hatóanyag kombinálás - Retinol, Niacinamide, Hámlasztó savak (AHA, BHA), C vitamin

 

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

 

Források

  1. Can you use Niacinamide and Vitamin C (Ascorbic Acid) together? , Stephen Alain Ko, kindofstephen [link]
  2. Rate Studies on the Hydrolysis of Niacinamide, Per Finholt, Takeru Higuchi [link]
  3. Melanocytes' dendricity down-regulated by the association niacinamide–ascorbic acid, Marius Anton Ionescu, Agnes Gougerot, Anne-Marie Matta, Luc Lefeuvre, Michel Bohbot [link]
  4. Structure of Niacinamide-Ascorbate Complex and its Stabilized Mechanism of 1-Ascorbic Acid Moiety. Niacinamide-Ascorbate, HsingchuHsu Chen, Chau-Yang [link]
  5. Niacinamide increases biosynthesis of ceramides as well as other stratum corneum lipids to improve the epidermal permeability barrier O Tanno, Y Ota, N Kitamura, T Katsube, Shintaro Inoue, British Journal of Dermatology 143(3):524-31 · October 2000  [link]
  6. Cosmetic Science and Technology: Theoretical Principles and Applications, edited by Kazutami Sakamoto, Robert Lochhead, Howard Maibach, Yuji Yamashita, Elsevier, 2017 [link]
  7. A niacinamide információinak forrása az INCIDecoder, ahol a kutatási referenciákat is megtalálod [link]
  8. A retinol információinak forrása az INCIDecoder, ahol a kutatási referenciákat is megtalálod [link]
  9. A tiszta C-vitamin és a származékai információinak forrása az INCIDecoder, ahol a kutatási referenciákat is megtalálod [link]