Ha érzékeny a bőröd, azt biztosan felismered: sokszor lesz piros, akár viszket is, vagy apró kiütések jelennek meg rajta. Az érzékeny bőr kicsit olyan, mint egy borsószem királykisasszony; kényes, sok dolgot nem szeret, és rendkívül finoman kell vele bánni.

Ha Te is ezzel a problémával küzdesz, akkor pontosan tudod, mennyire nem mindegy, mit használsz a bőrödre, és hogy az a termékmegjelölés, hogy "hipoallergén" vagy hogy "érzékeny bőrre" önmagában nem feltétlenül jelenti a megoldást.

A megoldást az jelenti, ha tudatosan ápolod a bőrödet; ha tudod például, hogy milyen összetevőket érdemes a bőrápolókban keresni, miket jobb inkább csak mérsékelt mennyiségben vagy egyáltalán nem használni, és tisztában vagy vele, milyen alapelveket érdemes követni.

De mit is jelent pontosan az, hogy érzékeny a bőröd, milyen stratégiai elveket érdemes követned, és hogyan ápolhatod hatásosan? Ezt szedtük össze Neked :)

Bőrtípus vagy bőrprobléma?

Ha az ember nézelődik egy drogériában, sokszor találkozhat olyan hidratálókrémekkel, amikből létezik „kombinált bőrre”, „száraz bőrre” és „érzékeny bőrre” való változat. Ez alapján pedig logikusnak tűnik, hogy akkor az érzékeny bőr is egy bőrtípus – minden bizonnyal. Vagy mégsem?

Ahhoz, hogy megfelelően ápolhasd, fontos tudnod, hogy a bőrérzékenység nem bőrtípus, hanem bőrprobléma. A bőrtípus egy száraz–zsíros skálán való elhelyezést jelent, vagyis azt, hogy a bőröd magától mennyi olajat termel – ez nagyban befolyásolja azt, hogy milyen állagú termékek között érdemes kutakodnod. A bőrtípushoz pedig aztán különböző problémák járulhatnak: ráncok, pigmentfoltok, pattanások, mitesszerek vagy éppen bőrérzékenység. A problémák az adott formula összetételét és hatóanyag-tartalmát befolyásolják.

És akkor itt jön gond. Egyrészt, honnan tudhatod pusztán abból a megjelölésből, hogy "érzékeny bőrre" azt, hogy ezt a terméket száraz vagy éppen kombinált bőrre szánták? De ha erre rá is legyintesz, akkor jön a következő probléma, méghozzá az, hogy sajnos sok "érzékeny bőrre" való, illetve "hipoallergén" termék tartalmaz olyan összetevőket, amiknek valójában semmi keresnivalójuk egy valóban szenzitív bőrre szánt formulában. Ennek az az oka, hogy nincs szabályozva, hogy milyen termékekre szabad és nem szabad ezeket a dolgokat ráírni. Szóval, ha valamire rá van írva, az jó kiindulás, méghozzá arra, hogy tüzetesebben megvizsgáld, mit is tartalmaz az adott termék, és valóban Neked szánták-e.

Inkább videón folytatnád? Itt megnézheted (részletesebb infókért pedig olvass tovább!) >>

Mi az, hogy érzékeny bőr, és mi okozza?

A bőrérzékenység hátterében számos dolog állhat. Az egyik, hogy az érzékenység "csak" egyfajta tünet, ami valami komolyabb, bőrgyógyászati jellegű problémát kísér. Tipikusan érzékeny például a rosaceás, az ekcémás, a szeborreás dermatitises bőr, de érzékeny például a pattanásokra hajlamos, problémás bőr is.

Persze érzékenységet ezeken kívül is sok dolog okozhat: genetikai hajlam (például valami nem megy egészen flottul a keramid szintézissel nálad), irritáció, összetevő-allergia, valamiféle gyulladás, hőmérséklet ingadozás, tartósan alacsony páratartalom.

A legszuperebb mindig az, ha megfejted a kiváltó okokat és teszel is ellenük, de amit bőrápolás szempontjából érdemes tudnod, az az, hogy az érzékenység mindig a bőr barrier funkciójának, vagyis a védőrétegének a sérülésével jár együtt.

A bőröd védőrétege gyakorlatilag a külső rétegét jelenti, amit te is látsz szabad szemmel. Pontosabban megfogalmazva, a legkülső rétegen belül a sejtek körüli vízálló lipidburkot, vagyis azt a részt, ami mint a malter tartja a téglákat, vagyis a bőrsejteket. Gondolj rá úgy, mint egy stratégiai védelmi vonalra, ami a külvilággal közvetlenül érintkezik, és ami óvja a szervezetünket a környezeti ártalmaktól. Elsődleges feladata, hogy "vízállóvá" tegye a bőrt: a nedvességet és a jó dolgokat a bőrben tartsa, a környezeti stresszorokat és káros anyagokat viszont kinn tartsa.

Ebből az is következik, hogy ha valamilyen oknál fogva a skin barrier sérül, akkor védtelenebb is lesz: a sérült bőr irritált, pirosas, és gyulladt lesz, és gyakori kísérőtünet, hogy csípi/égeti a bőrödet az a bőrápoló is, amit általában szeretsz. Az átmenetileg vagy akár tartósan sérült védőrétegű bőr az érzékeny bőr, amivel nemcsak az a gond, hogy kellemetlen érzéssel jár, de az is, hogy az érzékeny bőr jobban ki van téve a káros baktériumoknak és a komolyabb bőrproblémáknak is (amik aztán akár még fokozottabb érzékenységgel járnak együtt).

Hogy mit tehetsz? Egyrészt, ha valami más, akár komolyabb bőrprobléma áll az érzékenység hátterében, akkor felkeresel egy jó bőrgyógyászt, és emellett otthon is tudatosan ápolod a bőrödet. Ha nincs bőrgyógyászati jellegű probléma, akkor is fontos, hogy odafigyelj arra, mit és miért használsz; hogy a bőröd nyugtatására és a védőréteg erősítésére fókuszálj, hiszen ezzel máris sokat teszel azért, hogy a bőröd ismét megtalálhassa az egyensúlyi állapotát, és ne legyen érzékeny.

Így ismerd fel: az érzékeny bőr tünetei

És akkor lássuk a listát, hogy milyen tünetek jelezhetik Neked, hogy érzékeny bőrről van szó:

 • gyakran kipirosodik
 • viszket a bőröd
 • csípő-égető érzés, ha valamit felkensz
 • kellemetlenül húzódik a bőröd
 • hámlik a bőröd és/vagy száraz foltok jelennek meg rajta
 • kiütésszerű pöttyök vagy duzzanatok jelennek meg (ez összetevő-érzékenység esetén gyakori tünet)

Jó tudni, hogy a bőröd nem akkor érzékeny, ha a fenti tünetek mindegyikét tapasztalod. Sőt, ezek általában nem egyszerre jelentkeznek, hanem jönnek-mennek, és amikor jönnek, akkor az nagyon kellemetlen tud lenni, máskor viszont olyan, mintha minden rendben volna, a bőröd normális, nem reagál "túl" a dolgokra. Mégsem jó ezeket a jeleket figyelmen kívül hagyni.

Az érzékeny bőr ápolása - alapelvek

Három stratégiai elv van, amit érdemes követned:

#1: A kevesebb több -- avagy: back to basics

Ha érzékeny a bőröd, akkor alapvető fontosságú, hogy tudd: a több nem a jobb szinonimája. Ez magára a bőrápolási rutinra és az egyes termékekre is vonatkozik. Hogyan?

Ami a rutint illeti: nem biztos, hogy Neked a legjobb stratégia egy 10 lépéses rutin követése, legalábbis amíg nem jön helyre a dolog valamennyire, biztosan nem. Ha érzékeny a bőröd, és tartósan nem javul a helyzet, akkor térj vissza az alapokhoz. Legyen egy jó lemosó–hidratáló–fényvédő hármasod, és ha ez stabilan megvan, akkor kezdd el feltölteni célzott, védőrétegerősítő és nyugtató hatású termékekkel a rutinodat. És ha ez is megvan, akkor kezdhetsz el olyan extra dolgokra is fókuszálni, mint például a ráncok vagy a pigmentfoltok problémája. Igen, tudjuk, ez így időigényesnek hangzik, és mi is tudjuk, hogy sokszor nagyon nehéz türelmesnek lenni, de ha érzékeny a bőröd, akkor fogadd meg ezt a tanácsot. Sokkal többre mész azzal, ha egyszer összeszorítod a szád és türelmesen, következetesen haladsz előre lépésről-lépésre, mint ha állandóan csak egy helyben toporogsz.

Ami pedig a termékeket illeti: jobb, ha kerülöd a kilóméterhosszú összetevőlistás dolgokat. Minél több összetevő van valamiben, annál nagyobb az esélye annak, hogy valamelyikre érzékenyen reagálsz. Ezért ha valami extrát keresel a bőrápolókban, akkor az – elsősorban – bőrnyugtató-erősítő típusú összetevő legyen (hogy mik is ezek, arról lentebb olvashatsz).

Ha bizonytalan vagy, hogyan és hol is találsz ilyen termékeket, akkor nézd meg a Paula's Choice CALM érzékeny bőrre való családját, ahol kombinált/zsíros és normál/száraz bőrtípusra is találsz kifejezetten bőrnyugtatásra és -erősítésre fókuszáló bőrápolókat, vagy a Paula's Choice OMEGA védőrétegerősítő kollekcióját.

#2: Kerüld, ami potenciálisan irritáló lehet

Ez az elv kicsit átfedésben áll az elsővel, de fontos, hogy külön is hangsúlyozzuk. Kiindulásképp feltétlenül figyelj rá, hogy semmi olyat ne használj (se bőrápolót, se sminkterméket), ami potenciálisan irritáló összetevőket (például alcohol denat., citrusfélék) tartalmaz. Jó, ha kerülöd illatanyagokat és illóolajakat is, ezek ugyanis semmi jót nem tesznek a bőröddel, viszont a leggyakoribb allergének.

Ha érzékeny a bőröd, akkor a mennyiségekkel is érdemes csínján bánnod. Persze, csábító mindenből a legintenzívebb, legütősebb darabot használni, de tudd, hogy ami másnak szuper, nálad elképzelhető, hogy irritáló hatású lesz. Ezért fontos, hogy tartózkodj a nagyon magas hatóanyag-tartalmú formuláktól: egy 10%-os glikolsavas hámlasztó vagy egy 1% retinol például nem a legjobb választás Neked. Válassz mindig gyengéd, alacsonyabb hatóanyag-tartalmú termékeket, és egynél-egynél idővel megpróbálhatsz talán egy erősebbet is.

#3: Egyszer egy elve

A harmadik stratégiai alapelv, hogy ne rohand le a bőrödet. Egyszerre mindig csak egy újdonságot vezess be a rutinodba, és jó, ha azzal is végzel pöttytesztet.

Ez azért fontos, mert ha egyszerre többféle dolgot kezdesz el használni, és valamit nem bír a bőröd, akkor nehezen fogod tudni kideríteni, vajon mi is lehetett, ami a galibát okozta. Míg ha egyszerre csak egy új dolgot vezetsz be, akkor ha azt nem is feltétlenül fogod tudni, hogy pontosan melyik összetevő (hatóanyag vagy éppen valamilyen segédanyag) a ludas, azt legalább tudni fogod, hogy melyik terméket kell félretenni.

Milyen bőrápolókat keress pontosan?

Ahogy fentebb is olvashatod, egyáltalán nem baj, ha a bőrápolóid nem tartalmaznak az alapfunkciókon kívül mindenféle extrákat. Minél többféle összetevő van valamiben, annál nagyobb az esélye, hogy valamit nem fog szeretni a bőröd.

Persze van néhány jól bevált összetevő és terméktípus, ami sokat segíthet a bőrnyugtatásban és a védőréteg erősítésében, lássuk, mik is ezek:

Gyengéd lemosó (esetleg bőrnyugtató összetevőkkel tuningolva)

Válassz nem vagy enyhén habzó, gyengéd lemosókat, ilyenek például a krémes vagy jelly állagú termékek. Semmiképp se használj magas pH-értékű szappant vagy erősen habzó terméket. Érdemes tudni, hogy minden lemosó egy kicsit szárító hatású is, még a leggyengédebb is, ezért fontos az is, hogy ne tisztítsd túl a bőrödet. Napi egyszer vagy egyszer-kétszer bőven elég arcot tisztítani.

 1. RESIST Optimal Results Hydrating Cleanser
  RESIST Optimal Results Hydrating Cleanser
  Regular Price 11890 Ft Akciós ár 10701 Ft
 2. Jelly Joker
  Jelly Joker
  Regular Price 2990 Ft Akciós ár 2691 Ft
 3. Skin Recovery Softening Cream Cleanser
  Skin Recovery Softening Cream Cleanser
  Regular Price 10990 Ft Akciós ár 9891 Ft

Védőrétegerősítő összetevőket tartalmazó hidratáló-tápláló formulák

Ide tartoznak a különböző tonikok, szérumok, krémek, arcolajak, amik közül jó, ha olyanokat választasz, amik védőrétegerősítő összetevőket is tartalmaznak (a linken részletesebben olvashatsz róluk). Mik ezek?

 • LIPIDEK: keramidok + zsírsavak + cholesterol
 • Panthenol
 • Niacinamide (kis mennyiségben, például az esti hidratálódba cseppentve)
 • Hialuronsav (közepes molekulasúly)
 • Linolsavban (Omega-6) gazdag olajak/ Squalane

Nyugtató hatású & érzékeny bőrre való hámlasztók

Ha érzékeny a bőröd, akkor okosabb az intenzívebb hámlasztókat kerülni. Ami beválhat és segíthet is a pirosság csökkentésében és a bőröd nyugtatásában, az a BHA méghozzá 1% körüli vagy az alatti, kis mennyiségben, a PHA, illetve a mandulasav, valamint okés lehet a tejsav (lactic acid), alacsonyabb mennyiségben, bár ő nem kimondottan az érzékenység csökkentésére fókuszál. Itt olvashatsz részletesebben is arról, milyen hámlasztót érdemes választanod.

Nyugtató hatású antioxidánsok, glucoside-ok és növényi kivonatok

Sok-sok olyan antioxidáns és növényi kivonat van, ami hatásosan segíti a bőröd nyugtatását, a gyulladáscsökkentést és segíti az egészséges bőrműködést is. Közülük is kiemelkedik a "cica", vagyis a Madecassoside, ami az ázsiai gázló vagy más néven Gotu Kola aktív komponense. Már 0,2%-ban számottevőek védőrétegerősítő tulajdonságai, és ebben a mennyiségben már a hidratáló, valamint pirosságcsökkentő hatásai is megmutatkoznak, miközben csökkenti az irritált vagy például psoriasis-os bőrre jellemző viszketést is.

Szintén szuper nyugtató és pirosságcsökkentő hatású a zabból származó Beta-Glucan, aminek bőrregeneráló és sebgyógyító hatása mellett hidratáló, bónuszban pedig anti-aging hatása is van. Kémiailag ez egyébként egy nagy cukormolekula (poliszacharid), ami ismétlődő egységből áll, hasonló szerkezetű, mint a jól ismert hialuronsav, hasonlóan jó (sőt, egyesek szerint jobb) hidratáló hatással. A PAD (

Illetve ebbe a csoportba tarozik továbá a nyugtató-gyulladáscsökkentő hatású zöld tea, az édesgyökér-kivonat, az allantion, a SOD, a CBD, a tasmán bors, az E-vitamin, csak hogy említsünk még párat :)

Gyengéd fényvédők (fizikai/ásványi fényvédők, vagy kimondottan érzékeny bőrre optimalizált organikus/kémiai összetételek)

Fontos, hogy mindennap használj fényvédőt, akkor is, ha érzékeny a bőröd. A napsugarak ugyanis könnyen felgyorsíthatják a bőrkárosodás folyamatait. Ez alól egyetlen kivétel van: ha nagyon súlyos esetről van szó. Ha a bőröd nagyon irritált, nagyon piros és minden csípi, akkor egy-két hétre tedd félre a fényvédődet is, és fókuszálj csak a nagyon gyengéd arctisztításra és a megfelelő hidratálásra.

Érzékeny bőrre többnyire az olyan fényvédők válnak be, amik vagy csak fizikai szűrőkkel működnek, vagy amik ugyan organikus szűrőket tartalmaznak, de azokat egyenként csak pici mennyiségekben.

Ásványi/fizikai fényvédőink:

Kémiai fényvédőink, amik érzékeny bőrre is szuperek:

Az EVY Technology fényvédő habjai érzékeny bőrre, és sérült védőrétegre is kifejezetten szuperek. A szabadalmaztatott hab technológia kifejezetten erősíti a védőréteget, a bennük található UV szűrők pedig gyengédek és mennyiségük az átlagnál kisebb.

Az Altruist fényvédők többsége szintén jó lehet érzékeny bőrre is, például ez a könnyed, SPF 30-as lotion, vagy ez a kifejezetten érzékeny bőrre optimalizált, színezett fényvédő.

Az érzékeny bőr ápolása – így fogj neki!

Ha most kezdesz neki annak, hegy felépíts egy jól működő, érzékeny bőrre való bőrápolási rutint, akkor a legjobb, ha a 3 stratégiai alapelvnek megfelelően először egy alapápoló szettből indulsz ki. Ha extra óvatos szeretnél lenni, akkor pedig még ezt is tovább bonthatod: először találd meg a bőrtípusodhoz igazodó lemosó + esti hidratáló párosát. Kombinált/zsíros bőrre gélesebb, frissítőbb lemosót és könnyű lotion vagy gél állagú hidratálót érdemes nézned, száraz bőrre pedig akár a tejesebb-lotionösebb lemosók is jók lehetnek, illetve a táplálóbb, gazdagabb krémek.

Ha találsz egy párost, ami szimpatikus, adj egy hetet neki, és figyeld a bőröd reakcióit. Ha minden rendben, akkor utána jöhet az alapápolás harmadik kulcselemének, a fényvédőnek a kiválasztása. (De ha úgy ítéled, akkor ezt a lépést az előzővel össze is vonhatod).

Ha megtaláltad a szimpatikus fényvédőt, akkor a triónak adj újabb pár hetet. Ha minden okés, és elégedett vagy az eredményekkel, nem is biztos, hogy tovább kell bővítened a repertoárt. Ha viszont úgy gondolod, elkél a segítség, akkor jöhet a gyengéd hámlasztó, illetve jöhetnek a nyugtató-erősítő típusú tonikok, szérumok és olajak. Ne feledd: egyszerre mindig csak egy újdonságot vezess be, és egyáltalán nem szükséges minden egyes kategóriából használni valamit. Válassz ki például egy klassz hámlasztót, hozzá egy nyugtató tonikot és keramidokban gazdag szérumot.

És ha úgy érzed, már ez is jó úton halad, akkor jöhetnek az extra dolgok. Ezek közül is mindig a gyengéd formulákból indulj ki, és esetleg idővel, egy-egy termékből megpróbálhatsz egy picit erősebbet is, bár egyáltalán nem biztos, hogy az esetedben erre szükség van (attól is függ persze, hogy mi okozza a bőrérzékenységet).

A peptidekről érdemes tudni, hogy többnyire barátságos összetevők, és hacsak nincs valamilyen egyéni érzékenységed, akkor nyugodtan használhatod őket a rutinodban. A retinoidokkal és C-vitaminokkal kapcsolatban viszont érdemes a gyengédebb változatok között szétnézned:

 

Hatóanyag

Ajánlott termék

retinoid

Geek & Gorgeous 101 A-Game 5;
Paula's Choice RESIST Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum;
The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion

C-vitamin (származék)

szuper lehet: Magnesium Ascorbyl Phosphate;
Ascorbyl Glucoside

 
Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!