anti-anging

Ebben a cikkben:

Aranyszabály, hogy az összetevőkre mindig nagy figyelmet kell fordítani – és ez nemcsak a bikiniszezon előtti villámdiétára vagy a hosszú távú egészségmegőrzésre vonatkozik. Ez a legfontosabb a bőrápolásnál is, hiszen bőröd szépsége nagyban múlik azon, hogy mit kensz rá. Nem győzzük hangsúlyozni: az egészséges és fiatalos arc, a ráncok késleltetése kozmetikumaid tartalmától és minőségétől függ. Nem kívánjuk persze, hogy kiigazodj a firming, lifting, arcszobrász és revitalizáló megjelölések tengerén, de segítségül leírjuk, mik azok az összetevők, amiket egy minőségi, hatásos anti aging terméknek feltétlenül tartalmaznia kell!

Eredményeket akarsz? Tekints a bőrápolásra úgy, mint a diétádra!

Bőrünknek, akárcsak a szervezetünk egészének változatos igényei vannak. Azt ugye mindenki tudja, hogy a testünk egészségéhez kiegyensúlyozott, változatos étrendre van szükség. A kozmetikai cégek célja viszont sokszor csak annyi, hogy elhidd, a fiatalság titka csakis az ő csodaösszetevőjük lehet. A marketing ilyenkor a következő: minél egzotikusabb egy hatóanyag neve, te annál jobban hiszel majd a varázserejében. De megfigyelted valaha is, hogy szinte minden második hónapban feltűnik egy-egy újabb csoda-összetevő? Észrevetted már, hogy egyik sem tartja be „tudományosan alátámasztott” ígéretét?! – A dolog úgy áll, hogy egy kozmetikum sem képes egyetlen hatóanyagnak köszönhetően látványos eredményt elérni. Legalábbis nem többet, mint egy rosszul megválasztott, egyoldalú diéta. A bőrnek ugyanis sokféle összetevő kiegyensúlyozott együttesére van szüksége ahhoz, hogy fiatalos és egészséges maradjon. Gondolj csak bele: ha mindig csak egyféle ételt vagy vitamint fogyasztanál, egy idő után csúnyán megbetegednél. A bőr is éppen így működik, hiszen ez tulajdonképpen a tested legnagyobb kiterjedésű szerve; változatos gondoskodást igényel ahhoz, hogy a legjobb formáját hozza és az öregedés árulkodó jeleit sokáig palástolja!

Felejtsd el a hangzatos ígéreteket!

Felkészültél a hideg zuhanyra? Nos, akkor elárulhatjuk, hogy a termék neve vagy leírása valójában SEMMIT nem árul el arról, mire fizetsz be. A bőrgyógyászok számára ez persze nem újdonság. Dr. Zoe D. Draelos, a Proctor&Gamble szakembere sokkoló tanulmányában például arról ír: „Mindegy, hogy alapozóról, anti aging éjszakai krémről, fényvédőről, antioxidáns szérumról vagy bőrhalványító kezelésről van-e szó, mindegyik kozmetikumnak tulajdonképpen hidratáló az alapja.” Az igazság pedig az, hogy akárhogyis nevezzék, ránctalanítónak, liftingnek vagy firmingnek, nincs lényegi különbség a termékek között. Dr. Draelos megjegyzi: „A kozmetikumok többsége hidratáló krém, amibe a marketing üzenetnek megfelelő néhány egyéb összetevő is van”.

Hogy a termék valóban hatásos legyen – tekintet nélkül arra, hogy éppenséggel krém, lotion, szérum vagy folyékony állagú-e, és főleg tekintet nélkül arra, minek kereszteljük el – olyan összetevőket kell tartalmaznia, melyek bizonyítottan hatásosak a bőröregedés látható jeleivel szemben. Vásárlásnál ne a cuki elnevezésre, főleg ne a tudományos-fantasztikus ígéretekre hagyatkozz! A bőrödnek olyan hatóanyagokra van szüksége, melyek karbantartják a bőr szerkezetét, mérséklik a szabad gyökök okozta károsodást és segítik a sejtek normális működésének fenntartását. Ne feledd: nem számít, mit írnak a dobozkára, te azokat az összetevőket keresd, melyek valóban anti aging hatással bírnak! A Paula’s Choice kutatócspata segít, hogy mik is ezek pontosan!

Öt dolog, ami kell a bőrödnek

Antioxidánsok

Nem kérdés, az antioxidánsok létfontosságúak a bőr egészsége szempontjából és hatékony fegyverek a kollagén romboló szabad gyökök ellen. Éppen ezért az egyik legfontosabb követelmény, hogy bőrápolód tartalmazza ezeket. Az antioxidánsoknak ezernyi formája ismert, a legismertebbek például az A, C és E-vitamin, a superoxid dismutase, a béta-karotin, a glutation, a szelénium, a zöld tea, a szója kivonat, a szőlőmag olaj vagy a gránátalma kivonat. Minél több antioxidáns-hatóanyagot találsz a bőrápolódban, annál jobb!

Mire képesek az antioxidánsok?

 • Mérséklik a szabad gyökök okozta károsodást és gyulladást, ami hosszú távon rongálja a bőröd.
 • Hatékonyabbá teszik a fényvédődet, és segítik a környezeti ártalmakkal szembeni ellenállást.
 • Segítik a bőr regenerálódását és fokozzák a kollagéntermelést.
 • Ha antioxidánsokat tartalmazó kozmetikumod tégelyes kiszerelésű, bátran gyanakodj, mert felnyitást követően a krém szabadon érintkezik a levegővel, emiatt az antioxidánsok hatékonysága csökkenhet!

 

Bőrazonos vegyületek

Az egészséges, fiatal bőr egyik veleszületett adottsága, hogy olyan anyagokat tartalmaz, melyek segítségével felszíne sima és bársonyos, képes jól megkötni a vizet, képes védelmet nyújtani a környezeti ártalmakkal és a fertőzésekkel szemben, és újjáépíti a bőr külső, illetve mélyebb szerkezetét, ha sérülne. Hosszadalmas lenne felsorolni ezeknek a hatóanyagok a teljes listáját, de a keramidoktól a lecitinig, a glicerintől a zsírsavakig találhatsz közöttük például poliszaharidokat, hyaluronsavat, szódium PCA-t, kollagént, elasztint, különböző proteineket és aminosavakat, koleszterint, glükózaminoglikánt és még sok mást is.

Mire jók a bőrazonos vegyületek?

 • Segítik a bőr külső védőrétegének egészségesen tartását, ami elengedhetetlen a bőr megfelelő hidratáltságához és egészségesen tartásához.
 • Megakadályozzák a bőr vízvesztését, a bőrt simává és puhává teszik
 • Fokozzák a bőr természetes ellenálló-képességét, segítik a bőr normális működését.
 • Drámaian javítják a bőr szerkezetét és tónusát, folyamatos használat mellett megakadályozzák a bőrszárazságot és –húzódást.

 

Sejtkommunikáló hatóanyagok

A napsugarak, az életkor és a hormonváltozások szinte megállás nélkül roncsolják a bőrsejteket, és bizony sokszor előfordul, hogy a regenerációs folyamat működésébe „porszem kerül”: nem sikerül helyreállítani az eredeti szerkezetet, helyette csak deformált, mutáns, toldozott-foldozott sejtet kapsz. Ilyenkor az lehet segítségedre, ha olyan hatóanyagokat juttatsz a bőrbe, melyek képesek "kommunikálni a sejtekkel" (innen az elnevezés) és azt jelezni neki, hogy a hibás sejtek helyett újból egészséges(ebb) sejteket készítsenek. Rendkívül izgalmas területe ez a bőrgyógyászatnak, melyben a kulcsszerepet a niacinamide, a retinol, a szintetikus peptidek, a lecitin és az adenosine trifoszfát játssza.

Mire jók a sejtkommunikáló hatóanyagok?

 • Képesek a sérült bőrsejteket a helyes működésre átprogramozni.
 • Biztosítják az információáramlást a sejtek között, így képesek a rosszul működő sejteknek megálljt parancsolni.
 • Csökkentik a sejtszintű károsodást, ami nayban hozzájárul a ráncok megelőzéséhez

 

Fényvédő

Közismert, hogy a napsugarak öregítik a bőrt, ráadásul rákot okozhatnak – sőt, nagy bánatunkra a nap egyike a leginkább rákkeltő, természetes jelenségeknek! A bőröregedés 75 százalékáért is a fényvédelem nélküli sütkérezés a felelős. Ne legyenek tehát hiú ábrándjaid: a károsodás folyamata gyakorlatilag abban a pillanatban elkezdődik, hogy kiteszed a lábad a napra. Ha nem szeretnél idejekorán foltos vagy ráncos lenni, jobb, ha te is mindennap használsz fényvédőt! Légy tudatos a megelőzésben! Hogy biztosítsd a kellő UVA-sugarak elleni védelmet, fontos, hogy a fényvédőd tartalmazzon legalább egy összetevőt közülük: titanium-dioxid (titanium dioxide), cinkoxid (zinc oxide), avobenzone, ecamsule vagy Tinosorb.

Mit tud egy minőségi fényvédő?

 • Meggátolja a ráncok, a súlyos gyulladások és a barna foltok kialakulását, hogy a bőrrákot már ne is említsük!
 • Egyaránt megfelelő védelmet biztosít az UVB (vagyis az égető) és az UVA (vagyis öregítő) sugarak ellen – ezt másként „széles spektumú védelemként” is ismerheted.
 • Legalább SPF15-ös számú fényvédőt válassz!
 • A minőségi nappali és az éjszakai krémek közötti egyetlen különbség, hogy a nappali tartalmaz fényvédőt.

 

Bőrtípusnak megfelelő állag

Most, hogy tudod, mik azok az összetevők, amiket minden ránctalanítónak vagy anti-aging kozmetikumnak feltétlenül tartalmaznia kell, csak egy kérdés maradt: melyik típusú terméked válaszd? Vajon a lotion, a gél, a szérum, a krém, a balzsam vagy a folyékony állag a megfelelő számodra?!

Így válaszd ki a Neked megfelelőt:

 • A tömör, nehéz krémek, balzsamok és kenőcsök lágyító hatásúak, ezért kitűnőek a száraz és a nagyon száraz bőrűek számára. Több száz olyan összetevő ismert, ami puhává és bársonyossá teszi a bőrt, széles körben népszerűek például az illatanyagmentes növényi olajak: a shea vaj, a kakaóvaj, a zsírsavak vagy a trigliceridek.
 • A lotion és a szérum könnyed állaga miatt a normál és a kombinált bőr számára ideális.
 • A gélek, a folyadékok és a nem-vízbázisú szérumok nagyon-nagyon kis eséllyel tömítik el a pórusokat, és a zsíros és problémás bőr számára kitűnőek, mivel se nem gátolják (a túlszárítás szintén nem tesz jót!) se nem serkentik a bőr olajtermelését.
 • Kombinált bőrűeknek sokszor érdemes egyszerre több típusú kozmetikumot is használni: például a T-vonalban vagy a zsírosabb területeken gél, a száraz foltokon pedig krém állagú terméket.

Nem számít, hol vásárolsz, az sem számít, mennyit költesz: nincs olyan csodaszer, ami azonnal fiatalos arcbőrt varázsol… A jó hír viszont az, hogy vannak olyan szakirodalom által alátámasztottan hatékony összetevők, amik hosszú távon segítik a bőröd fiatalos és egészséges működését! Mindegy, hogy a termék állaga lotion, krém, gél vagy szérum, minden bőrtípusnak ugyanazokra a csúcskategóriás hatóanyagokra van szüksége ahhoz, hogy hoszú távon is egészséges, fiatalos és sima maradjon. Ne feledd: fényvédő, antioxidánsok, bőrazonos vegyületek és sejtszabályozó hatóanyagok. Ezek azok, amiket egy jó anti aging termék feltétlenül tartalmaz!

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

(Források: Plastic and Reconstructive Surgery, February 2010, pages 719-724; Journal of European Academy of Dermatology and Venereology, February 2010, pages 219-222; Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprolology, January-February 2010, pages 20-26; Plastic and Reconstructive Surgery, January 2010, pages 378-383; American Journal of Clinical Dermatology, April 2010, pages 95-102; Journal of Drugs in Dermatology, October 2009, pages 932-936; Archives of Dermatological Research, September 2009, pages 609-613; Journal of Drugs in Dermatology, September 2009, pages 879-882;Journal of Investigative Dermatology, August 2009, pages 56-59; Journal of Cosmetic Science, July-August 2009, pages 415-422; The Journal of Dermatological Treatment, 2009, Vol. 5, pages 276-281; Experimental Dermatology, December 2008, pages 1063-1072; The Journal of Dermatology, October 2008, pages 637-642; Journal of European Academy of Dermatology and Venereology, September 2008, pages 1110-1118; Photodermatology, Photoimmunology and Photomedicine, August 2008, pages 164-174.)