Az antioxidánsokat egy fincsi zöld salátához vagy egy vitamindús green smoothie-hoz lehetne hasonlítani. Ugyan nem fognak látványos változást hozni a bőrképedben, például nem leszel az antioxidánsoktól (pl. a Q10-től sem) ránctalanabb, viszont nagyon sokat teszel azért, hogy a bőröd sokáig egészségesen és fiatalosan működjön.

Ezzel pedig igazából a legfontosabb dolgot teszed magadért: megelőzöd a bajt. Az antioxidánsok azok a szorgos kis összetevők, amik bármilyen kozmetikumot képesek magasabb szintre emelni a wow-skálán. A segítségükkel késleltetheted a bőröregedés jeleinek megjelenését, és hozzájárulsz ahhoz, hogy korodnak megfelelően mindig kicsit fiatalosabb, frissebb lehessen a bőröd. És minél több van benne belőlük, annál jobb! Az anti-aging bőrápolás egyik legbizonyítottabb összetevő csoportja - miért pontosan? Ezt szedtük össze Neked >>

Kevés az időd? Nézd meg a videót, részletesebb infókért pedig olvasd el a teljes cikket :)

Az antioxidáns jelentése

Az antioxidánsok nagyon sokfélék lehetnek: természetes eredetű vagy szintetikus összetevők is. Ami összeköti őket, az a szuper tulajdonságuk, hogy képesek felvenni a harcot a káros szabadgyökökkel szemben.

Pardon, mikkel szemben? A szabadgyökökkel, vagyis olyan instabil, könnyen reakcióba lépő részecskékkel szemben, amik káros láncreakciót (helló, oxidáció) tudnak beindítani a bőrödben. A szabadgyökök a természetes biológiai folyamatok során is folyamatosan keletkeznek, a szervezetben és a bőrben megtalálható antioxidánsok pedig folyamatosan harcolnak ellenük - ez így a természetes. A gond az ott van, amikor az egyensúly elbillen, és például a napsugarak, légszennyezés, stressz, kialvatlanság, egészségtelen étkezés stb. miatt a szabadgyökök elszaporodnak. Ilyenkor jól jön a bőrnek (és a szervezetnek :)) a plusz segítség.

Kémiai értelemben a szabadgyökök egyébként olyan "szingli", párosítatlan elektront tartalmazó molekulák, amik mindenáron szeretnének teljessé válni, és ezért képesek lopni is: más részecskéktől elveszik a nekik hiányzó elektronokat. Ezzel pedig sajnos láncreakciót indítanak, mert ezután a meglopott, és most már hiányos molekulák is mennek és szintén lopnak maguknak elektront, és így tovább. Közben pedig visszafordíthatatlan sérüléseket és deformációkat okoznak egymásnak. [1] Ezek a sérülések pedig hosszú időn keresztül halmozódnak, és és egy idő után - már ami a bőrt illeti - ráncok, pigmentfoltok, gyengébb természetes védőréteg stb. formájában lesznek láthatóak.

Egy szó mint száz, a szabadgyökök felgyorsítják az öregedési folyamatokat, az antioxidánsok pedig segítenek ellenük védekezni.

Az antioxidáns hatása a bőrödre

Oké, hogy segítenek a szabadgyökök ellen védekezni, de hogyan? A dolog nagyon logikus: megszakítják a láncreakciót. Az antioxidánsok olyan molekulák, amik oda tudnak ajándékozni egy extra elektront a szabad gyököknek, ezzel megszakítva az elektron lopkodó láncreakciót. [2] Voálá: mindenki boldog :)

A bőrödet is beleértve. Az antioxidánsok ugyanis képesek hátráltatni azokat a káros folyamatokat, amik a bőröregedéssel járnak, mint például a kollagén lebomlását.

Amiben az antioxidánsok szuperjó barátaid:
 • Segítenek megelőzni a korai ráncokat, a pigmentfoltokat
 • Sokat tesznek azért, hogy a bőröd egészséges, ragyogó lehessen
 • Bónuszként felturbózzák a fényvédőd hatékonyságát is [3] [4]

Ajánlott antioxidáns koktélok

Melyik antioxidáns a legjobb?

Csomóféle antioxidáns van, tényleg. De olyan, hogy legjobb, nincsen. Vannak persze összetevők, amik jobban hatnak a bőrműködésre, mint mások, és ezért gyakrabban is találkozhatsz velük az INCI-listákon. Csodaösszetevő viszont nincsen, ami varázsütésre átváltoztatja a bőrödet egymaga.

Ha antioxidánsokról van szó, akkor pláne érdemes a koktél-szemléletet követned! Sokféle szabadgyök létezik, és más-más antioxidánsok másokat képesek semlegesíteni, mind-mind egy picit másképp hat. A testednek is változatos étrendre van szüksége ahhoz, hogy egészséges legyen, és ugyanez a helyzet a bőröddel: többféle bőrbarát összetevő kell ahhoz, hogy a legjobb formáját hozza. A brokkoli önmagában például szuper, de mit gondolsz, mi lenne Veled, ha folyton csak brokkolit ennél?

5 antioxidáns, ami kell a bőrödnek

Szerencsére rengeteg szuper antioxidáns van, felsorolni is nehéz lenne :) De példaként írunk most 5 szupersztárt, amiket érdemes keresned az összetevő listákon:

 • C-vitamin:

  Irtó sok jó dolgot tesz a bőröddel azon túl is, hogy szuper antioxidáns, amik miatt egyértelműen ott a helye a rutinodban. Nemcsak felturbózza a fényvédőd hatását (főleg E-vitaminnal és ferulic aciddal kombinálva), de segíti a bőröd kollagéntermelését is, ami nr.1 dolog, ha tényleg komolyan gondolod az anti-aginget. De halványítja a pigmentfoltokat is, gyorsítja a bőr regenerálódását, csökkenti a gyulladást, és ragyogóbb, természetes bőrfényt ad. Elég hosszú kis lista! [6] Éppen ezért valamilyen formában, kisebb-nagyobb mennyiségben nagyon sokféle termékben megtalálod, az ajakápolóktól kezdve a hidratálókon keresztül a szérumokon át rengeteg mindenben. [Olvasnál még a C-vitaminról? Akkor klikk ide & tudd meg, miért jó a C-vitamin a bőrödnek!]

  Jó tudni: A C-vitaminnak többféle formája, származéka létezik. Így is találkozhatsz vele: vitamin C, ascorbic acid, L-ascorbic acid, tetrahexyldecyl ascorbate (olajban oldódó származék), ascorbyl glucoside, ethyl ascorbic acid, de még ennél is többféle létezik.

 • Szuper C-vitamin szérumok

   

 • E-vitamin:

  Zsírban oldódó vitamin, amit csak úgy nyel a bőr, ha felvisszük rá (mint kacsa a nokedlit :)). Természetes és szintetikus formában is találkozhatsz vele a bőrápolókban, igaz, természetes formájában jobban a bőr mélyére szívódik, ezért egy fokkal hatásosabb is.

  A legendás triónak ő az egyik oszlopos tagja a C-vitamin és a ferulic acid mellett, így ő is jelentősen növeli a fényvédőd hatását. Ez már önmagában elég lenne ahhoz, hogy a szívedbe zárd, de emellett védi a sejtfalakat is, és emolliensként táplál is.

  Jó tudni: Az INCI listán így találkozhatsz vele: vitamin E, tocopherol vagy tocotrienol.

 • Termékek E-vitaminnal

   

 • Superoxide dismutase:

  A káros szabadgyökök és az antioxidánsok háborújának 2 kimagasló szereplője van. A gonosz szerepében: a superoxide. A jó szereposztásában pedig: a Superoxide dismutase (SOD). A SOD azért különleges az antioxidánsok között, mert egy enzim, vagyis nem ő maga semlegesíti a szabadgyököket, hanem csak a folyamatot katalizálja, gyorsítja. Emiatt a sima antioxidánsokkal ellentétben "nem használódik el" egy szabadgyök semlegesítésekor, hanem folyamatosan tud küzdeni az újabb és újabb agresszorok ellen. És hogy mit tesz a bőrödért emellett? Segít semlegesíteni az UVB-vel szokásosan járó gyulladást és pirosságot, nyugtat, és feltölti a bőrt.

  Jó tudni: Mivel annyira klassz összetevőről van szó, már olyan összetevő is létezik, ami őt utánozza. Ilyen az EUK 134.

 • Termékek SOD-dal vagy EUK-kal

   

 • Zöld tea:

  Ha megiszod, ha a bőrödre összetevő formájában felviszed: mindenhogy szuperjót tesz a bőrödnek! Csökkenti az UV-sugarak miatti bőrkárosodást, és jelentős gyulladáscsökkentő hatása is van, ami szuperül jön, ha például pattanásokkal, rosaceával vagy ekcémával küzdesz. Ez éppen elég is ahhoz, hogy kiemelkedő helyet foglaljon el a bőrápolók INCI-listájában! De ha ez valakit nem győzött meg, hozzátesszük: ráadásul antibakteriális is.

  Jó tudni: Kulcsvegyülete az epigallocatechin-3 gallate (EGCG), de az INCI listán így is találkozhatsz vele: green tea, Camellia Sinensis Leaf Extract.

  Ezt is jó tudni: Zöld tea és zöld tea között hatalmas különbségek vannak, az összetevő-listán mégis csak egyféleképpen találkozhatsz vele. Éppen ezért, nem mindegy, hogy milyen terméket választasz!

 • Termékek zöld teával

   

 • Koenzim Q10:

  A bőrsejtekben természetesen is megtalálható vegyület, ami segíti a sejteket lendületben, aktívan tartani, vagy ha esetleg lustulnának, újabb lendületet adni nekik. Hozzájárul a bőr rugalmasságának a fenntartásához, energetizáló hatása mellett pedig remek gyulladáscsökkentő is!

  Jó tudni: Az INCI listákon többnyire így találkozhatsz vele: Ubiquinone.

  Ezt is jó tudni: Étrendkiegészítőként is szuper hasznos, de jó, ha tudod, a hatása hasonló a koffeinéhez, ezért jó eséllyel forgolódni fogsz tőle este az ágyadban!

 • Termékek Q10-zel


Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

Források:

 1. [1] L Chen, JY Hu & SQ Wang, The role of antioxidants in photoprotection: a critical review, J Am Acad Dermatol 2012, 67, 1013-1024.
 2. [2] Labmuffin.com: Antioxidants in skincare: What do they do? September 19, 2016
 3. [3] Hanson KM1, Clegg RM: Bioconvertible vitamin antioxidants improve sunscreen photoprotection against UV-induced reactive oxygen species. J Cosmet Sci. 2003 Nov-Dec;54(6):589-98.
 4. [4] Darr D, Dunston S, Faust H, Pinnell S: Effectiveness of antioxidants (vitamin C and E) with and without sunscreens as topical photoprotectants. Acta Derm Venereol. 1996 Jul;76(4):264-8.
 5. [5] Paula Begoun: Five Super Anti-Aging Antioxidants Your Skin Needs.
 6. [6] Vitamin C description.