Az antioxidánsokat egy fincsi zöld salátához vagy egy vitamindús green smoothie-hoz lehetne hasonlítani. Ugyan nem fognak látványos változást hozni a bőrképedben, például nem leszel az antioxidánsoktól (pl. a Q10-től sem) ránctalanabb, viszont nagyon sokat teszel azért, hogy a bőröd sokáig egészségesen és fiatalosan működjön.

Ezzel pedig igazából a legfontosabb dolgot teszed magadért: megelőzöd a bajt. Az antioxidánsok azok a szorgos kis összetevők, amik bármilyen kozmetikumot képesek magasabb szintre emelni a wow-skálán. A segítségükkel késleltetheted a bőröregedés jeleinek megjelenését, és hozzájárulsz ahhoz, hogy korodnak megfelelően mindig kicsit fiatalosabb, frissebb lehessen a bőröd. És minél több van benne belőlük, annál jobb! Az anti-aging bőrápolás egyik legbizonyítottabb összetevő csoportja - miért pontosan? Ezt szedtük össze Neked >>

Kevés az időd? Nézd meg a videót, részletesebb infókért pedig olvasd el a teljes cikket :)

Az antioxidáns jelentése

Az antioxidánsok nagyon sokfélék lehetnek: természetes eredetű vagy szintetikus összetevők is. Ami összeköti őket, az a szuper tulajdonságuk, hogy képesek felvenni a harcot a káros szabadgyökökkel szemben.

Pardon, mikkel szemben? A szabadgyökökkel, vagyis olyan instabil, könnyen reakcióba lépő részecskékkel szemben, amik káros láncreakciót (helló, oxidáció) tudnak beindítani a bőrödben. A szabadgyökök a természetes biológiai folyamatok során is folyamatosan keletkeznek, a szervezetben és a bőrben megtalálható antioxidánsok pedig folyamatosan harcolnak ellenük - ez így a természetes. A gond az ott van, amikor az egyensúly elbillen, és például a napsugarak, légszennyezés, stressz, kialvatlanság, egészségtelen étkezés stb. miatt a szabadgyökök elszaporodnak. Ilyenkor jól jön a bőrnek (és a szervezetnek :)) a plusz segítség.

Kémiai értelemben a szabadgyökök egyébként olyan "szingli", párosítatlan elektront tartalmazó molekulák, amik mindenáron szeretnének teljessé válni, és ezért képesek lopni is: más részecskéktől elveszik a nekik hiányzó elektronokat. Ezzel pedig sajnos láncreakciót indítanak, mert ezután a meglopott, és most már hiányos molekulák is mennek és szintén lopnak maguknak elektront, és így tovább. Közben pedig visszafordíthatatlan sérüléseket és deformációkat okoznak egymásnak. [1] Ezek a sérülések pedig hosszú időn keresztül halmozódnak, és és egy idő után - már ami a bőrt illeti - ráncok, pigmentfoltok, gyengébb természetes védőréteg stb. formájában lesznek láthatóak.

Egy szó mint száz, a szabadgyökök felgyorsítják az öregedési folyamatokat, az antioxidánsok pedig segítenek ellenük védekezni.

Az antioxidáns hatása a bőrödre

Oké, hogy segítenek a szabadgyökök ellen védekezni, de hogyan? A dolog nagyon logikus: megszakítják a láncreakciót. Az antioxidánsok olyan molekulák, amik oda tudnak ajándékozni egy extra elektront a szabad gyököknek, ezzel megszakítva az elektron lopkodó láncreakciót. [2] Voálá: mindenki boldog :)

A bőrödet is beleértve. Az antioxidánsok ugyanis képesek hátráltatni azokat a káros folyamatokat, amik a bőröregedéssel járnak, mint például a kollagén lebomlását.

Amiben az antioxidánsok szuperjó barátaid:
  • Segítenek megelőzni a korai ráncokat, a pigmentfoltokat
  • Sokat tesznek azért, hogy a bőröd egészséges, ragyogó lehessen
  • Bónuszként felturbózzák a fényvédőd hatékonyságát is [3] [4]

Ajánlott antioxidáns koktélok

Melyik antioxidáns a legjobb?

Csomóféle antioxidáns van, tényleg. De olyan, hogy legjobb, nincsen. Vannak persze összetevők, amik jobban hatnak a bőrműködésre, mint mások, és ezért gyakrabban is találkozhatsz velük az INCI-listákon. Csodaösszetevő viszont nincsen, ami varázsütésre átváltoztatja a bőrödet egymaga.

Ha antioxidánsokról van szó, akkor pláne érdemes a koktél-szemléletet követned! Sokféle szabadgyök létezik, és más-más antioxidánsok másokat képesek semlegesíteni, mind-mind egy picit másképp hat. A testednek is változatos étrendre van szüksége ahhoz, hogy egészséges legyen, és ugyanez a helyzet a bőröddel: többféle bőrbarát összetevő kell ahhoz, hogy a legjobb formáját hozza. A brokkoli önmagában például szuper, de mit gondolsz, mi lenne Veled, ha folyton csak brokkolit ennél?

5 antioxidáns, ami kell a bőrödnek

Szerencsére rengeteg szuper antioxidáns van, felsorolni is nehéz lenne :) De példaként írunk most 5 szupersztárt, amiket érdemes keresned az összetevő listákon:


Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

Források:

  1. [1] L Chen, JY Hu & SQ Wang, The role of antioxidants in photoprotection: a critical review, J Am Acad Dermatol 2012, 67, 1013-1024.
  2. [2] Labmuffin.com: Antioxidants in skincare: What do they do? September 19, 2016
  3. [3] Hanson KM1, Clegg RM: Bioconvertible vitamin antioxidants improve sunscreen photoprotection against UV-induced reactive oxygen species. J Cosmet Sci. 2003 Nov-Dec;54(6):589-98.
  4. [4] Darr D, Dunston S, Faust H, Pinnell S: Effectiveness of antioxidants (vitamin C and E) with and without sunscreens as topical photoprotectants. Acta Derm Venereol. 1996 Jul;76(4):264-8.
  5. [5] Paula Begoun: Five Super Anti-Aging Antioxidants Your Skin Needs.
  6. [6] Vitamin C description.