peptidek

Várandósan az ember lányának az egyik leggyakoribb kérdése, hogy szabad-e ezt vagy azt csinálni, enni vagy éppen kenni. Vajon a bőrápolásodat érdemes akkor is átvariálni, ha a bőröd láthatóan nem változott, minden ugyanolyan, mint volt?

Vannak olyan összetevők, amiket jobb ilyenkor kerülni? És mik azok, amiket nyugodtan használhatsz?

Vagy mi a teendő, ha a hirtelen hormoningadozások miatt valami új bőrprobléma üti fel a fejét, például pigmentfoltok jelennek meg, vagy például pattanások?

Ebben a cikkben ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg Neked. :)

Bőrápolás kismamaként: mit változtassak?

A jó hír, hogy alapvetően nem kell megváltoztatnod a bőrápolásodat, legalábbis nem nagyon. Ha a bőröd ugyanolyan, mint a várandósság előtt volt, akkor néhány összetevő kivételével (lásd lentebb) ilyenkor is ugyanúgy folytathatod a rutinodat.

Persze, tudjuk: az ember aggódik, és a biztosabbnál is biztosabbra akar menni. Talán a leggyakoribb félelem és tévhit várandósság alatt, hogy a kozmetikumok "túl mélyre" szívódnak, és ezzel gondot okoznak. Érdemes azt a megnyugtató gondolatot szem előtt tartanod, hogy a bőr evolúciósan arra fejlődött, hogy kívül tartsa a dolgokat, és megvédje a benti részeinket. Nem véletlen hívják a bőr külső rétegét védőrétegnek.

Ráadásul a kozmetikumok 99%-nak egyébként is az a célja, hogy a bőröd külső rétegére hasson: a fényvédőnek kívülről kell megvédenie a bőröd a káros UV sugaraktól, a hidratáló a külső, elhalt hámsejteket tartalmazó réteget segít hidratálni (a lentebbi rétegeket már táplálják a vérerek), a lemosó a felszínt akarja megtisztítani stb.

Szóval ne aggódj, a legtöbb formuládat ugyanúgy tudod ilyenkor is használni, mint máskor. Persze mindig egyeztess az orvosoddal is, abból nem lehet baj. :) Azért előrebocsájtjuk Neked: a legtöbb olyan bőrápolót, ami nem tartalmaz gyógyszernek minősülő hatóanyagot, nyugodtan használhatod terhesen is.

A vényköteles készítmények, és szabadon kapható, de FDA (az USA-ban az FDA határozza hagyja jóvá a gyógyszereket) vagy SCCS (Európában ugyanezt a feladatot ez a szervezet látja el) által szabályozott hatóanyagokat tartalmazó termékek már más tészta. Most összeszedtük Neked, hogy mit érdemes tudni, az otthoni bőrápolás tekintetében.

Összetevő kisokos: mit használj & mit kerülj?

Gyakran kérdezitek tőlünk, hogy mi a helyzet például a benzoyl peroxide-ot, a fényvédőt vagy szalicilsavat (salicylic acid) tartalmazó bőrápolókkal. És az anti-aging összetevőket tartalmazóakkal? Vajon használhatjátok őket a várandósság és a szoptatás ideje alatt is?

Ebben a cikkben az elismert amerikai szervezet, az American College of Obstetricians and Gynecologists (Amerikai Szülészorvosok és Nőgyógyászok Kollégiuma) hivatalos véleménye alapján írunk Neked:

Klassz hatóanyagok, amit terhesen is használhatsz:

 • Szalicilsav (BHA) – A pattanások-mitesszerek elleni szupersztár összetevő csak nagy koncentrációban kerülendő terhesség és szoptatás ideje alatt. A bőrápolókban található átlagos 1-2% viszont biztonságosnak mondható, juhéé! (Itt, Európában, egyébként nem használható több otthoni termékekben.) [Mire való és miért jó a bőrödnek a BHA? Olvasd el!]
 • Benzoyl peroxide – Nagyon hatásos összetevő pattanások ellen. Sajnos azért nem fenékig tejfel a dolog, ugyanis a „valamit valamiért” elve mentén nem kicsi az ár, amit az utra-hatásosságért cserébe fizettet a bőröddel. Igazából mi azt ajánljuk, hogy várandósság ide vagy oda, inkább csak akkor nyúlj hozzá, ha semmi más nem segít eléggé. A jó hír viszont, hogy alacsony koncentrációban, vagyis 5%-ig tudod használni most is (az összetevőt az Akneroxidban találod, patikában szerezheted be). [Hogyan használd a benzoyl peroxide-ot? Nézd meg!]
 • Glikolsav, tejsav (AHA) & PHA – Az anti-aging egyik koronázatlan királynője otthoni bőrápolókban található mennyiségben szintén okés, 10-12%-ig tudod használni most is. [Mire való és miért jó a bőrödnek az AHA & a PHA? Olvasd el!]
 • Fényvédő összetevők –Várandósan is ultrafontos fényvédőt használni, és nyugodtan használj is! Még a kémiai fényvédők is megfelelőek, a kémiai szűrők felszívódása is mindenféle káros határérték alatt van. Az Amerikai Szülészorvosok és Nőgyógyászok Kollégiuma nem találta tudományosan megalapozottnak az ezzel kapcsolatos félelmeket. A napi fényvédelem továbbra is erősen ajánlott, a kilenc hónap alatt és utána is; abban az esetben pedig, ha fokozott bőrérzékenységet tapasztalsz a terhesség idején, válassz kíméletes, fizikai/ásványi fényvédőket, vagyis olyan termékeket, amiknek az aktív hatóanyaga a titánium-dioxid (titanium dioxide) és/vagy a cinkoxid (zinc oxide). [Mért fontos a mindennapi fényvédelem? Nézd meg!]
 • Azelain sav és Potassium Azeloyl Diglycinate (PAD) – Biztonságosnak tekinthető a bőrödre kenve ilyenkor is, ráadásul hatásos pluszt jelentenek, ha például pigmentfoltok, rosacea vagy pattanások jelentkeznek.
 • C-vitamin, niacinamide, hialuronsav és peptidek – Biztonságosnak tekintett összetevők a bőrápolásban is, és várandósság alatt is. Ha bármilyen bizonytalanság felmerül benned, egyeztess az orvosoddal. [Mire való és miért jó a bőrödnek a niacinamide? Olvasd el!; Mire való és miért jó a bőrödnek a hialuron? Olvasd el!; Mire valók és miért jók a bőrödnek a peptidek? Olvasd el!].

Inkább kerüld, biztos ami biztos:

 • Retinol és Hydroxypinacolone Retinoate (HPR (Granactive retinoid hatóanyaga)) – Kicsit ellentmondásosak az adatok és a vélemények, de ha 1000%-ra szeretnél menni, akkor ilyenkor kerüld a retinolos termékeket. A nem vényköteles hatóanyagok közül a retinol (és származékai) kerülése mondható a legmegalapozottabbnak, bár itt is inkább túlóvatoskodásról van szó, és valójában csak a szájon át bevett tretinoin okoz gondot (ami viszont tényleg!). [Mire való és miért jó a bőrödnek egyébként a retinol? Olvasd el!]
 • Arbutin – A hydroquinone származéka (ami kerülendő összetevő ilyenkor, de Európában csak nehezen és vényköteles formulákban érhető el), igaz, annál sokkal gyengédebb. Ha 1000%-ra szeretnél menni, nagy mennyiségben kerülöd ilyenkor, de legalábbis egyeztetsz az orvosoddal.

terhes

Bőrprobléma kisokos

Most, hogy tudod, melyik összetevővel hogyan érdemes terhesség & szoptatás alatt kalkulálni, nézzük, mit is tegyél, ha hirtelen megváltozik a bőröd, és valami új probléma jelentkezik.

Pigmentfoltok (hiperpigmentáció) terhesség alatt

Várandósság alatt gyakran tapasztalt jelenség, hogy pigmentfoltok jönnek elő a bőrödön, tipikusan melasma (májfoltok). Többnyire nagyobb foltokban jelentkezik a homlokon, a felsőajakon és az orca területein. A jó hír része, hogy sokszor magától el is múlik, viszont sajnos nagyon makacs is tud lenni, és nagyon tartósan, sok éven át is meg tud maradni. Több alfaja is van, és fajtától függő, hogy mennyire reagál jól a kezelésekre, az enyhébb, "felszínibb" esetek otthoni módszerekkel pár árnyalatot halványíthatóak.

Itt most vázlatosan leírjuk Neked a legjobb tippeket, ha kíváncsi vagy részletesen, hogyan halványítsd a pigmentfoltokat, kattints ide. (De tudod, ugye? A retinolt a legtanácsosabb ilyenkor talán inkább kerülni).

 • A kiindulás: a fényvédelem. Mivel a bőr pigmentációját nr. 1 befolyásoló tényező az UV sugarak miatti ártalom, ezért ultrafontos, hogy minden reggel, az év 365 napján használj fényvédőt, méghozzá bőségesen. (A bőséges olyan 5 forintosnyi mennyiséget jelent az arcod + nyakad területein eloszlatva).
 • Használj AHA hámlasztót! Az AHA segít kipörgetni a bőr legkülső rétegében felhalmozódott elszíneződéseket.
 • Használj olyan összetevős formulát, ami gátolja a pigmenteket (melanin) termelő enzimeket, tehát C-vitaminos, azelainos vagy speciális peptideket tartalmazó bőrápolókat.
 • Vess be olyan formulát, ami segíti a megtermelt pigmentek felfelé vándorlását. Például egy 5-6%-os niacinamide jó választás, illetve a speciális peptidek is tudják ezt is.

Pigmentfoltok ellen ajánlott termékek
RE: Pigment

RE: Pigment

21 900 Ft
aPAD

aPAD

2 990 Ft


Terhességi csíkok

A terhességi csíkok tipikusan a terhesség alatt vagy közvetlenül utána jelentkeznek, kialakulásuknak oka, hogy a baba növekedésével együtt a bőr is rövid időn belül abnormálisan kinyúlik. A hirtelen nyúlás miatt roncsolódik vagy szétszakad a bőr kollagénből és elasztinból összekapaszkodó szerkezete (különösen az elasztin rongálódik, ami a rugalmasságért felelős), ez pedig nyomokat hagy maga után.

A csíkok kialakulására való hajlam örökletes, tehát egyes nőket érint a probléma, míg másokat egyáltalán nem. Ennek oka még nem ismert pontosan.

A terhességi csíkok eltüntetése egyike a legkeményebb bőrproblémáknak. Fájdalom, de nincs olyan kozmetikai összetevő vagy termék, ami bizonyítottan és jelentősen javítana a megjelenésükön.

Ha a terhesség idején egy hidratálókrémmel vagy egy illatanyagmentes növényi olajjal masszírozod a pocakot, kisebb eséllyel alakulnak ki a csíkok.

Miután a baba világra jött, és vége a szoptatási időszaknak is, retinoltartalmú (akár vényköteles) készítményeket is bevethetsz a csíkok halványítására. Például a 0,1% retinolt tartalmazó Paula’s Choice RESIST Retinol Skin-Smoothing Body Treatment, egy erősebb, például 0,5% retinolt tartalmazó The Ordinary Retinol 0.5% in Squalane formula, vagy a hipererűmű Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Treatment jó ötlet lehet. Kattints ide a többi retinolos formuláért!

Vagy vedd fontolóra (természetesen most is csak a szülés és a szoptatási időszak után), hogy bőrgyógyászati segítséget kérsz. Jó ötlet lehet kipróbálni a villanófényes IPL vagy PDL kezelést, és a professzionális bőrmegújító hámlasztást. Természetesen Te is segítheted a hatékonyságot, ha otthon AHA vagy BHA savas hámlasztást végzel!


Rosacea kezelése terhesség alatt

Nem nagyon gyakori, de előfordul, hogy várandósság alatt rosaceás lesz a bőröd (és esetleg utána is az marad, tartósan). A rosacea makacs dolog, de egy jól megválasztott rutinnal tudod csökkenteni a jeleit. A fő elvek:

 • Minden jel szerinte a rosaceás bőr még a terhesség alatt is kezelhető a metronidazole hatóanyag segítségével. Ez az összetevő megtalálható például a vényköteles Rosex gélben – de erről egyeztess az orvosoddal is természetesen.
 • Szerezz be egy bőrnyugtató, gyengéd hámlasztót BHA-val és/vagy PHA-val, ez segíteni fog a gyulladáscsökkentésben.
 • Az azelain sav és a PAD nemcsak az aknék és a pigmentfoltok ellen hatásosak, de kutatások szerint a rosacea tüneteit is enyhítik. Jó hír, hogy biztonságosan használhatod terhesség idején is!
 • Tanácsos beszerezni egy nagyon gyengéd, ásványi alapú fényvédőt is, olyat, aminek az aktív hatóanyaga a titánium-dioxid (titanium dioxide) és/vagy a cinkoxid (zinc oxide). Ha várandós vagy, ha nem, ez mindig sokat segít.
Ajánlott termékek rosacea esetén
aPAD

aPAD

2 990 Ft
Calm Down 4% PHA + BHA Liquid

Calm Down 4% PHA + BHA Liquid

Normál ár: 7 400 Ft

Akciós ár 6 660 Ft


Pattanások terhesség alatt

Várandósság alatt előfordulhat az is, hogy pattanásos lesz a bőröd, vagy éppen rosszabbodnak a már meglévő pattanásaid. Ha ez történik, akkor tudd, ugyanazok a módszerek fognak Neked is beválni, mint bárki másnak, aki problémás bőrrel küzd.

Nem lesz könnyű a dolog persze, és vannak olyan összetevők (a retinol és annak vényköteles változatai), amiket a legjobb, ha inkább kerülsz ilyenkor, de egy gondosan kialakított és követett rutinnal jó esélyed van arra, hogy javíts a dolgon. A türelem persze fontos tényező, légy kitartó: olyan 3 hónap is kellhet egy-egy okos rutinnak, míg szemmel látható változást hoz.

A legjobb tippjeinket, hogy mit tegyél pattanások ellen, ide kattintva találod.

Ajánlott termékek pattanások ellen


Anti-aging ilyenkor is!

Akkor sem kell lemondanod az anti-aging termékekről, ha éppen várandós vagy, de ebben az időszakban a retinolos formulákat, ha 1000%-ra akarsz menni, inkább helyettesítsd valami mással.

A legtöbb klassz hatóanyag viszont (mint például a C-vitamin, a niacinamide, a peptidek, az antioxidánsok) terhesség alatti használatának nem ismeretek káros hatásai.

Sőt, nagyon ajánlott antioxidánsokat tartalmazó bőrápolók további használata a terhességtől kezdődően is, ami pedig nr. szabály ilyenkor is: fényvédelem, fényvédelem, fényvédelem.

Néhány anti-aging nagyágyú
Peptide Booster

Peptide Booster

21 200 Ft
Survival 0

Survival 0

8 490 Ft
C15 Super Booster

C15 Super Booster

Normál ár: 19 800 Ft

Akciós ár 17 820 Ft

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

Források

 • Canadian Family Physician, 2011/június, 665-667. o.
 • American Journal of Clinical Dermatology, 2003/7, vol.4., 473-492. o.
 • Precarie International, 2005/június, 100-101. o.
 • Teratology, 2001/május, 186-192.o.
 • FDA
 • Melissa M. Montalvo, How Likely is Dermal Absorption of Cosmetics? [link]
 • Pina Bozzo, Angela Chua-Gocheco, Adrienne Einarson, Safety of skin care products during pregnancy [link]
 • Rashmi Sarkar, Pooja Arora, K Vijay Garg, Cosmeceuticals for Hyperpigmentation: What is Available? [link]
 • F.A. Andersen, Final Report On the Safety Assessment of Glycolic Acid, Ammonium, Calcium, Potassium, and Sodium Glycolates, Methyl, Ethyl, Propyl, and Butyl Glycolates, and Lactic Acid, Ammonium, Calcium, Potassium, Sodium, and Tea-Lactates, Methyl, Ethyl, Isopropyl, and Butyl Lactates, and Lauryl, Myristyl, and Cetyl Lactates [link]
 • Burtin P, Taddio A, Ariburnu O, Einarson TR, Koren G., Safety of metronidazole in pregnancy: a meta-analysis. [link]
 • S.Z. Awan, J. Lu, Management of severe acne during pregnancy: A case report and review of the literature [link]
 • Rita V. Vora, Rajat Gupta, Malay J. Mehta, Arvind H. Chaudhari, Abhishek P. Pilani, and Nidhi Patel, Pregnancy and Skin [link]
 • Valamint az összetevőkről az információk forrása az INCIDecoder, ahol a kutatási referenciákat is megtalálod [link]