nyári bőrápolás

 

Ha fordul az időjárás, mindig kicsit kérdés, hogy vajon azzal a bőrápolás is automatikusan változik-e? Mik azok a dolgok, amiket ugyanúgy lehet folytatni az arcápolásodban, mint addig, és miken célszerű változtatni, mikor itt a kánikula? Vannak-e olyan dolgok, amikre feltétlen fontos odafigyelni?

Ebben a cikkben a nyár versus bőrápolással kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket vesszük sorra. Leírjuk, min változtass, ha itt a hőség, illetve miket érdemes és nem érdemes használnod ilyenkor.

Figyelj oda extrán a fényvédelemre

Sokan tudják, hogy az egészséges, fiatalos bőr egyik elsőszámú ellensége a káros UV sugárzás. Az UV fények ugyanis felgyorsítják a bőröregedés folyamatát - sőt, egy kutatás szerint a ráncok és pigmentfoltok mintegy a 80%-áért a napsugarak a felelősek, a komolyabb egészségügyi kockázatot jelentő bőrelváltozásokról már nem is beszélve.

Ami a fényvédő versus nyár kérdést illeti, alapvetően kétféle ember létezik: az egyik, amelyik azt mondja, hogy "ha van egy klassz fényvédőm, amit mindig használok, az szuperül be fog válni most is, csak reggel felkenem, és voálá, megvagyok egész napra", a másik típus ilyenkor gondolkodás nélkül, azonnal SPF 50-es fényvédőre vált. (A harmadik típus szerencsére, amelyik azt gondolja, hogy nem is annyira fontos vagy egyáltalán nem fontos a fényvédelem, szerencsére egyre ritkább.) Na de kinek van igaza a fenti kettő közül?

Az a helyzet, hogy kicsit mindenkinek. Amit érdemes tudnod ezzel kapcsolatban, az egyfelől az, hogy a fényvédelmed hatékonysága az idő előrehaladtával csökken. Egy másik cikkünkben írtunk erről, de ismétlés a tudás anyja :) Egy friss kutatás UV-érzékeny kamera segítségével megjelenítette, hogy mi történik a fényvédőddel a bőrödön idővel.

A kísérletben 6 órát vizsgáltak, és annyi fényvédőt vittek fel, amennyit egy átlagember kábé szokott. A képen a "Blank" a fényvédő nélküli állapotot jelöli, a T0 a fényvédő felkenése utáni közvetlen pillanatot, a T3h képet 3, a T6h-t 6 órával a fényvédő felvitele után készítették.

A felkenés utáni szinte feketés arc azt jelenti, hogy a fényvédő szuperül végzi a dolgát, és klasszul elnyeli a sugarakat. A bőr világosodása pedig azt jelzi, hogy idővel kopik a fényvédelem, és már kevesebb UV-t képes elnyelni a fényvédő. Ilyenkor a bőröd, pontosabban benne a melanin nyeli el a sugarakat, ezért tűnik az UV-érzékeny kamera képén szeplősebbnek.

A képek azt jól szemléltetik, hogy idővel romlik a fényvédő hatékonysága, még akkor is, ha egész nap az irodában ülsz, és nem ér közvetlenül napfény (ilyenkor cirka 30%-ot romolhat a hatékonyság). Ez azt jelenti, hogy ha sokat vagy napon, mindenképp jó ötlet pár óránként újrakenni. Akkor is kend újra, ha egész nap az irodában voltál, de munka után egy kis strandolást vagy játszóterezést terveztél. Ha nem mész sehová, akkor is jó ötlet felfrissíteni a fényvédelmet, ha van rá lehetőséged, de ami biztos: törekedj rá, hogy reggel bőséges mennyiséget vigyél fel a bőrödre.

A másik dolog, amit a fényvédelem vs. nyár kérdéssel kapcsolatban érdemes tudnod, hogy az UV mennyisége az év során ingadozik (ez mind a bőr barnulásáért felelős UVB-re és a bőröregedést gyorsító UVA-ra igaz), nyáron pedig az UV sugárzás jellemzően erősebb, mint az év többi időszakában.

Az UV sugárzás mértékét egyébként az ún. UV index mutatja. Az index értéke általában 1-10 között mozog, de extrém erős, 11+-os is lehet. Az 1-2 még okés tartományban van (zöld színnel jelölik), a 3-5 mérsékelt (sárga szín), a 6-7 magas (narancs), a 8-10 nagyon magas (piros), a 11+-os érték extrém (lila) UV sugárzást jelent. Általában minél magasabb az értéke, annál inkább fontos, hogy fokozottan figyelmet fordíts a kellő fényvédelemre. Egy SPF 30-as fényvédő a téli időszakban klassz lehet, ha reggelente bőségesen viszel fel belőle (az arcodra például egy 5 forintosnyit), és ügyelsz rá, hogy ha szükséges, felfrissítsd a védelmet. Nyáron viszont okos dolog lehet SPF 50-es fényvédőre váltani (különösen, ha pigmentfoltokkal küzdesz), hiszen ilyenkor az UV-index is magasabb, de jó tudni, hogy itt is ugyanúgy fontos lehet, hogy időnként felfrissítsd a védelmet.

Ezen a képen a Finn Meteorológiai Intézet egy 2020. augusztusi, budapesti előrejelzését láthatjuk:

Túl sok lesz az infó, ezért ezt már csak inkább megemlítjük, hogy az sem teljesen igaz, hogy ha ablak mögött ülsz, akkor gyakorlatilag minden mindegy. Sajnos, nem az. A bőröregítő UVA sugarak egy része ugyanis átjön az ablaküvegen is, ezért érdemes akkor is használni reggel a fényvédődet, ha nem tervezed, hogy aznap kidugod az orrod otthonról. Tedd az abszolút kötelező megszokásaid egyikévé, télen-nyáron: ahogy minden reggel fogat is mosol, ezt is tedd meg magadért minden nap. Persze, ha ki sem mész a lakásból, egy picikét engedékenyebb lehetsz: ha reggel becsülettel fényvédőztél, akkor nem szükséges, hogy napközben újrakend a fényvédődet.

Szerintünk egyébként a legjobb, ha nyáron olyan fényvédőt használsz (főleg, ha sokat vagy napon), aminek az UVB védelmi értéke (SPF) mellett az UVA védelme is magas: az EVY Technology, valamint az Altruist formulái ilyenek, az UVA védelem minimum a megadott SPF érték 90%-a, ami már egy SPF 30-as fényvédőnél is elképesztő jó (sőt, egy "sima" SPF 50-esével bőven vetekszik), egy SPF 50-esnél pedig egyenesen fantasztikus. Ha pigmentfoltokkal küzdesz, azt tanácsoljuk, használj SPF 50-est közülük, egyébként az SPF 30-as ist szuper választás.

A nagy kérdés: hámlassz nyáron, vagy ne?

A fényvédelem mellett talán ez a másik dolog, amit sokszor kérdeztek tőlünk, és persze nem véletlenül. Megosztó téma, és ráadásul nagyon elterjedt az a tévhit is, hogy minden kémiai hámlasztó növeli a bőr fényérzékenységét. Ez nincs így, a dolog ennél sokkal árnyaltabb.

Ehelyett ezt érdemes tudnod:
 • AHA (különösen a glikolsav): valóban érzékenyebbé teszi a bőrt a napra (használat után egy héttel a bőr visszatér eredeti állapotába).
 • BHA és PHA: nem teszi érzékenyebbé a bőrt a napra, sőt... (az otthon használt mennyiségekben, pl. 2% BHA és 8% PHA)

Ez persze nem azt jelenti, hogy ha mondjuk BHA-t vagy PHA-t használsz, akkor mellettük a fényvédelem ne volna fontos! A fényvédelem mindig nagyon fontos (lásd fentebb), ez a tudatos bőrápolás alapja, a legjobb, amit csak a bőröregedés jelei ellen tehetsz, a komolyabb bőrelváltozásokról nem is beszélve.

És hogy akkor ez most mit is jelent? Azt, hogy hőségben is folytathatod a kedvenc hámlasztód használatát (ha csak jössz-mész, még az AHA-ét is, csak ne feledkezz meg a gondos napi fényvédelemről mellette. Azért persze jó, ha óvatos vagy: ha nem tartod magad megbízható fényvédőzőnek, akkor az erősebb AHA-kat tedd mindenképp félre, és várj velük őszig).

Ha érdekel jobban a téma, akkor olvasd el cikkünket arról, vajon szabad-e nyáron hámlasztanod?

Használjak hidratálókrémet hőségben?

Ez a kérdés vissza-visszatér, és a helyzet az, hogy nincsen rá teljesen egyértelmű válasz. Igazából, attól függ. Amit érdemes tudni, hogy a bőrnek természetesen mindig, egész évben hidratáltnak kell lennie ahhoz, hogy egészségesen működjön. Vagyis fontos, hogy rendben legyen a nedvességtartalma (ne legyen vízhiányos) és olajakban is kellően gazdag legyen (ne legyen száraz). Nézzük bőrtípus szerint, hogy kinek milyen típusú és állagú hidratálókat érdemes használnia, mikor itt a 30+ hőmérséklet!

Száraz bőr: Ha száraz a bőröd, akkor érdemes a gazdag-intenzív krémek helyett egy könnyedebb lotion formulát választani ilyenkor, amit ha szükséges, felturbózhatsz egy szuper arcolajjal. Így egyrészt Te döntheted el, éppen milyen intenzitású hidratálást szeretnél, másrészt anélkül tudod mindezt megoldani, hogy zsíros utóérzet maradna a bőrödön. A mi tippünk például a Paula's Choice Water-Infusing Electrolyte Moisturizer + Resist Moisture Renewal Oil Booster kombó, ketten együtt elképesztőek! Vagy másik szuper tipp: Skintegra Hydra-B + Skintegra Naro - bármelyik kombináció (és még sokféle) működhet.

Ha viszont ragaszkodó típus vagy, és még maradt a szokásos, kicsit krémesebb állagú hidratálódból, amit szívesen elhasználnál, az is teljesen érthető :) Best practice, ha ilyenkor hialuronsavas szérumot cseppentesz bele, azzal ugyanis kicsit könnyebbé teheted a krémed állagát. Mutatunk egy példát: The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA + Geek & Gorgeous HA 5 Rich. (Nem, nem muszáj, hogy a hidratálód és a hialuronszérum ugyanaz a márka legyen :)).

Normál bőr: Ha normál bőröd van, akkor a mozgástered is nagy. Ez egyrészt tök szuper, másrészt kis kísérletezést is igényel, hogy kitapasztald, Neked mi válik be leginkább. Nagy valószínűséggel egy könnyed hidratáló lehet a legjobb megoldás (például szuper a már említett Paula's Choice Water-Infusing Electrolyte Moisturizer vagy például a Paula's Choice Earth Sourced Antioxidant Enriched Natural Moisturizer is klassz lehet.) Szintén beválhat a picit nehezebb őszi/téli hidratáló + hialuron szérum kombináció, ha pedig ilyenkor hajlamos inkább zsírosodni a bőröd, akkor nézd meg a kombinált/zsíros bőrre való tippjeinket!

Kombinált vagy zsíros bőr: Ha kombinált a bőröd, és egy igazán könnyed hidratálót használsz (tipp: Paula's Choice DEFENSE Nightly Reconditioning Moisturizer, Paula's Choice Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel vagy Skintegra Hydra-B ), akkor az is lehet, hogy maradhatsz is a szokásos hidratálódnál, vagy ha soknak érzed, akkor keress egy klassz, hidratáló hatású liquid formulát! Egy minőségi (és természetesen alkoholmentes) tonik például nagyon klassz ötlet a célra. Ha inkább zsíros a bőröd, a mi tippünk a Skin Balancing Pore-Reducing Toner vagy a Geek & Gorgeous 101 Liquid Hydration. Ha kombinált és vízhiányos a bőröd, próbáld ki a Resist Advanced Replenishing Tonert.

Talán a toniknál is többen szoktak ilyenkor csak hialuronsavas szérumot használni - ez a trükk, főleg ha tényleg zsíros a bőröd, szuper lehet nyáron. Ha inkább a kombinált+vízhiányos mix a jellemző rád, akkor ennél is jobb, ha használsz egy enyhén hidratáló hatású antioxidáns szérumot is a hialuronsavas szérum mellé, például a NIOD Survival 0 szuper választás.

Változtass a szérumokon ilyenkor? A retinol például maradhat?

Főleg azoknak lesz szuper hírünk, akik makacs bőrproblémával küzdenek, ezért sokat számít nekik, hogy ne hagyjanak abba kezeléseket csak úgy ukkmukkfukk: gyakorlatilag minden szérumodat ugyanúgy használhatod tovább, mint eddig. Hacsak nem érzed azt, hogy túl sok lesz a jóból, és a több réteget ilyenkor nehezebben viseli a bőröd, nincs okod rá, hogy bármit is félretegyél csak azért, mert nyár van.

A retinol kérdésére mégis kicsit kitérnénk, mert ezzel kapcsolatban is sok téves infót lehet hallani. Vagyis, nem is sokat, hanem inkább egy határozott tévinfót, méghozzá azt, hogy a retinol, hasonlóan a glikolsavhoz növeli a bőr fényérzékenységét.

Érdemes tudnod, hogy a retinoidfélék - szemben a glikolsavval - nem növelik a bőröd fényérzékenységét. A retinoidok (retinol, retinal, HPR vagyis Granactive Retinoid) maguk fényérzékenyek, vagyis ha fény éri őket, veszítenek a hatékonyságukból, de a bőrödre nincsenek fényérzékenyítő hatással.

Ez igazából azt jelenti, hogy retinolt este érdemesebb használni inkább, hogy a legtöbbet adhassa a bőrödnek. Azt viszont semmiképpen sem jelenti, hogy akkor a fényvédelem nem is olyan fontos retinol mellett. Nagyon fontos: ha nem fényvédőzöl, akkor gyakorlatilag ami jót tesz a bőröddel a retinol, a káros UV sugarak szépen eliminálják is.

Esetleg amit érdemes ilyenkor beiktatnod (ha nem szerepel egyébként a rutinodban), az egy antioxidáns koktél vagy C-vitamin szérum, ezek ugyanis nagyban segítik a fényvédelmed hatékonyságát. A tiszta C-vitamin kiváltképp jeleskedik ebben, még jobb eredményekért pedig érdemes olyan szérumot választanod, amiben E-vitaminnal és ferulic aciddal van kombinálva, a trió együtt sokkal hatékonyabb ebben, mint a C-vitamin önmagában (tipp: Paula's Choice C15 Super Booster, illetve Geek & Gorgeous 101 C-Glow).

Mit tegyél, ha leégtél a napon?

Először is, reméljük, hogy ilyen nem fog előfordulni (tudod: a bőröregedés majdnem 80%-áért az UV-sugarak a felelősek). De ha már megesett a baj, van egy-két tippünk, mit tehetsz.

Ezeket tedd ilyenkor:

 • Menj olyan helyre, ahol nem éri a bőrödet a nap, és ha teheted, maradj is ott, vagy valami lenge, de a bőrödet takaró ruhában közlekedj. A legjobb, ha fedett helyet választasz, de ha erre nincs lehetőség, húzódj valami árnyékos területre.
 • Hűtsd le a leégett területet, használj például hideg vizes borogatást a dologhoz, hogy segítsd a gyulladás csökkentését. Akár több tízpercig vagy több óráig is így maradhatsz.
 • Ha nincs felhólyagosodva a bőr, kenj rá egy extra bőrnyugtatókat tartalmazó, napozás utáni nyugtató habot, például az EVY After Sun Mousse szuper választás a célra. Vagy, ha ilyen nincs kéznél, akkor egy könnyed, és mindenképpen irritáló összetevőktől mentes (alkohol és illatanyagmentes), gyengéd hidratálókrém és/vagy egy bőrpirosság elleni, nyugtató hatású tonik is szuper, például a Paula's Choice Calm gyulladáscsökkentőkben és bőrnyugtató összetevőkben gazdag tonikja.
 • Ha felhólyagosodott a bőr, fedd le egy tiszta kötéssel, nehogy elfertőződjön.

Ezeket ne tedd ilyenkor:

 • Ne rakj közvetlenül jeget a bőrödre, mert az csak további bőrkárosodáshoz vezethet.
 • Ne fedd le az érintett területet vastag balzsamokkal vagy kenőcsökkel/testvajakkal, mivel azok tovább hevítik a bőrt, így a bőr csak még jobban károsodik.
 • Semmiképp se legyen illatos, ha át szeretnéd kenni a bőrödet egy hidratálóval. Az illatanyag egyébként is rizikós lehet irritáció szempontjából, pláne ilyenkor.
 • A közhiedelemmel ellentétben az aloe vera önmagában nem fogja megoldani a leégés problémáját. Kombináld egy klassz hidratálókrémmel vagy kezeléssel – úgy sokat segít!

Mikor fordulj orvoshoz?

 • Nagyon erőtlennek érzed magad, és szédülsz is.
 • Túl gyorsan ver a szíved, vagy kapkodva veszed a levegőt.
 • A bőröd hideg, nyirkos.
 • Émelyegsz, lázad van, nagyon lehűltél vagy kiütések jelentkeztek.
 • Fájdalmas és esetleg elfertőződött hólyagok jelentek meg a bőrödön.

Így oldd meg a benőtt szőr problémáját!

Akár gyantázod, borotválod vagy epillálod, a szőreltávolító módszerek mindegyike hagyhat maga után kis, pattanásszerű foltokat és benövéseket. Ez még a hosszúnadrágos időszakban el is megy, de ha itt vannak a forró napok, akkor jobb, ha nincsenek jelen ezek a kis benövések és nyomok a bőrön.

Erre szuper ötlet lehet BHA-t (szalicilsav) használni, ami egyrészt segíti az egészséges pórusműködést (nemcsak az arcod, de a tested más területein is), másrészt klassz gyulladáscsökkentő hatású is. Plusz, segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, aminek köszönhetően a bőröd sokkal egységesebb lesz, és kevésbé hajlamos a szőrbenövésre. A mi tippünk a Paula's Choice Weightless Body Treatment 2% BHA, egy könnyű hidratáló-lotion formula, ami a hátadon vagy mellkasodon megjelenő esetleges pattanások ellen is klassz lesz.

 

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

 

Források

 • WHO Ultraviolet Radiation [link]
 • Labmuffin [link]
 • WHO UV Guide [link]
 • The Camera never lies: visualizing sun protection [link]