Kicsit furcsán hangzik, de nemcsak a zsíros, hanem a száraz bőr is lehet pattanásos. Persze, ilyenkor az ember kicsit összezavarodik: nem ellentmodás ez? Közismert, hogy az aknék csak a zsíros/kombinált bőr velejárói, vagy nem? Hát nem, legalábbis nem mindig. Ritka, de előfordul, hogy valakinek száraz érzetű és aknéra hajlamos a bőre, egyszerre. De vajon mi állhat a háttérben? És ami ennél talán még fontosabb: mit tegyél, hogy rendbe jöjjön, milyen összetevőket és termékeket vess be, hogy egyensúlyba hozhasd a bőrödet?

Egyszerre száraz, pattanásos és zsíros is?

Először is, fontos tudatosítani: abban, hogy vannak-e pattanásaid vagy sem, az életkorod szinte teljesen mellékes. Csak mert elmúltak a kamaszéveid, még nem jelenti, hogy automatikusan túl is lennél a nehezén, és többet nem fogsz kipattogni. Sajnos, a helyzet az, hogy még akkor sem vagy védve a pattanásoktól, ha tiniként ez a probléma szerencsésen elkerült. Bármilyen életkorban lehetnek pattanásaink akár hormonális, akár más okból.

Kevés az időd? Nézd meg a videót, részletesebb infókért pedig olvasd el a teljes cikket :)

Okés, ez világos. De az életkorod ide vagy oda, lehetséges, hogy a száraz bőröd pattanásos is? Lehetséges, igen, néha. A valódi száraz bőr és a pattanásosság ugyanis nagyon ritkán jár együtt, de mivel a stressztől kezdve az ételintolerancián át számos faktor lehet felelős az aknékért, ezt sem lehet teljesen kizárni. Mégis, érdemes tudni, hogy a legtöbb ilyen esetben valójában nem "igazi" száraz bőrrel állsz szemben. Ha a száraz bőrérzet egy furcsa, zsíros érzettel párosul, mintha mindkettő lennél egyszerre, akkor nagy valószínűséggel vízhiányos a bőröd, vagyis valamiért nem képes a megfelelő nedvességtartalmat megtartani. Ez a dehidratált érzet sokszor a rosszul megválasztott bőrápolók miatt van. Például a szappanok, az érdes mosdószivacsok vagy más fizikai radírok, a bőrtisztító készülékek folyamatos alkalmazása, vagy netántán alkoholos tonik és irritáló összetevőkkel teli termékek használata mind-mind kiválthatnak ilyen tüneteket (egyszerre száríthatnak és okozhatnak aknékat). Ahogyan természetesen a megfelelő hidratálás elmaradása sem javít a dolgon. Persze, mi is tudjuk, logikusnak tűnik, hogy ha zsírosabb a bőröd, nem kell hidratálni, de az az igazság, ez nincs így.

Ha pedig valójában vízhiányos bőrrel van dolgod, akkor bajt okozhat, ha nehéz hidratálókrémeket kensz magadra könnyű gélek helyett (ami például tipikus "reakció" a kombinált/zsíros + vízhiányos + pattanásos bőr esetén), és az sem jó dolog, ha nem használsz mindennap fényvédőt. (Ha ugyanis fényvédő nélkül mész ki az utcára, akkor növeled az esélyét annak, hogy különféle bőrproblémáid legyenek, mert a káros UV sugarak hozzájárulnak a természetes védőréteg gyengüléséhez, amitől a bőröd sérülékenyebb lesz és veszít a regenerációs képességéből is.) Egy szónak is száz a vége, a rosszul megválasztott termékek, vagy a nem megfelelő bőrápolási rutin követése, okozhat egyszerre zsíros-száraz-pattanásos bőrt.

A másik lehetséges gyakori oka annak, hogy miért van egyszerre száraz, zsíros és pattanásos bőröd, az, hogy a pattanás elleni kezelések sokszor száríthatnak is (mind a vénykötelesek, mind a kozmetikai termékek). Különösen, ha túl gyakran, vagy túl vastagon kened fel ezeket. De az igazság az, hogy ha rendeltetésszerűen használod, a szárító hatás akkor is előfordulhat (különösen a benzoyl peroxide tartalmú kenőcsök, amik egyébként nagyon hatékonyak). Ha ilyen erős, célzott kezelést alkalmazol, akkor különösen fontos egy kiegyensúlyozott bőrápolási rutin követése, és az, hogy csakis kíméletes, gyengéd bőrápolókat használj, olyanokat, amik irritáló összetevőktől mentesek, könnyedek, de a megfelelő hidratálásról is gondoskodnak. Ha ilyen, tudatosan felépített rutint követsz, és ezek után is azt látod, hogy bizony valami szárítja a bőrödet, fontold meg, hogy a szárító hatású aktív hatóanyagot csak ritkábban veted be! Például reggel és este helyett csak este, illetve este helyett csak minden másnap!

Könnyed hidratálók pattanásos bőrre

Hatóanyag-kombinálás, okosan

Azt is érdemes tudnod, hogy még a legjobb problémás bőr elleni rutin is félrecsúszhat, ha túlzásba viszed. Nem mindenkinek a bőre szereti például, ha egyszerre többféle pattanás elleni spéci hatóanyagot vetsz be. Ha például vényköteles retinoidot (például Differint) és benzoyl peroxid tartalmú antibakteriális terméket és BHA hámlasztót is használsz – egyiket a másik után – könnyen lehet, hogy a bőröd rosszul fog reagálni. Ha pedig még pluszban az egyébként fantasztikus hatású anti-aging összetevőkkel (mint például egy ütős C-vitaminos szérum) is próbálkozol, és azok közé tartozol, akik nem viselik jól a sokféle magas hatóanyag-tartalmú terméket, a bőröd könnyen kiakadhat.

A megoldás ilyenkor az, hogy tudd, milyen hatóanyagot, miért és hogyan kombinálsz. Ez persze nem könnyű dolog, és szükséged lehet némi türelemre, kísérletező kedvre is.

Sokaknak például szuper hatóanyag páros a BHA+belzoyl peroxide, és nincs szükség mellé másra (csak hidratálásra :)), másoknak viszont lehet, hogy egy retinol önmagában elég, és nem kell mellé semmi más.

Az is fontos, hogy fokozatosan szoktasd hozzá a bőröd ezekhez a típusú, ún. aktív összetevőkhöz, ne rohand meg egyszerre, és mindig figyeld, mire hogyan reagál. Van olyan, akinek elég csak egy retinolos készítmény mondjuk másnaponta, mások lehetséges, hogy azt tapasztalják, nekik leginkább az válik be, ha a benzoyl peroxidot és a retinolt kombinálják; egyiket egyik nap, másikat másik nap, reggel vagy este lemosást és tonizálást követően. A BHA pedig mondjuk minden másnap, reggel vagy este ugyanúgy lemosást és tonizálást követően (és még a vényköteles kenőcsök előtt) válik majd be legjobban.

Amit mindenképp érdemes figyelembe venni:

Ha tehát pattanásokkal küzdesz, kísérletezned kell, hogy Neked személy szerint mi és milyen módon válik be a legjobban. A pattanás kezeléséről szóló cikkünkben írunk tippeket, hogy miket milyen sorrendben érdemes kipróbálnod.

Ne várj azonnali eredményeket!

Sokan, ha beszereznek egy új terméket, vagy nekikezdenek egy új bőrápolási rutin követésének, azonnali eredményeket várnak, ami nem feltétlenül jó megközelítés, főleg, ha makacs bőrproblémákkal küzdesz, méghozzá többel is egyszerre. Általában azt szokás mondani, hogy egy-egy rutinnak egy hónapot érdemes adni, hogy lásd, működik-e, de problémásabb esetben (amilyen a Tied is, ha ezt a cikket olvasod) három vagy akár négy hónap is kellhet egy-egy jól összerakott rutinnak, hogy lásd, kezd-e használni.

Az a normális, ha a 3-4 hónap alatt fokozatos javulást veszel észre (persze tudd, hogy pattanásos bőrnél, az esetek 10-20%-ában ún. purging, vagyis kezdeti rosszabbodás is lehetséges). Ha túl hamar feladod, ördögi körbe kerülsz, és hiába is próbálsz ki újabb és újabb, akár egyébként klassz és nálad is működő dolgokat, nem fogod látni a várt változást. Tudjuk, nehéz, de légy kitartó, türelmes és következetes :)

Vajon használjak hidratálókrémet?

Az az igazság, bármilyen legyen is a bőröd, mindenképpen szükséged van megfelelő hidratálásra. Persze, ha aknékkal is küzdesz, nem a hagyományos, gazdag textúrájú krémeket érdemes bevetni (hiába is gondolod, hogy szomjazza őket a bőröd), hiszen azok az összetevők, amik a krémek tömörségéért felelnek, könnyen eltömíthetik a pórusokat és serkenthetik a faggyútermelést is.

De akkor mitévő legyél? A legjobb, ha könnyed gél vagy könnyű lotion állagú hidratálókat, emellett hidratáló tonikokat és szérumokat használsz, akár többet is egyszerre. Inkább több könnyed terméket rétegezz, mint egyetlen gazdag, nehéz krémet használj. Még jobb, ha olyan rutint építesz fel, amiben az összetevők széles spektrumon mozognak, antioxidánsokkal, bőrhelyreállító hatóanyagokkal és gyulladáscsökkentőkkel együtt, ami segíti a bőröd egészséges védőrétegét és megújulási folyamatait. Best practice például, ha egy hidratáló tonikot vagy egy vízmegtartásban szuper hialuronsavas szérumot és egy könnyű hidratálót kombinálsz, vagy főleg a nyári időszakban az is szuperül elég lehet, ha a hialuronos szérum mellé egy picit hidratálóbb antioxidáns szérum kerül. Például:

De persze ennél még szélesebb spektrumú ápolást ad, ha nemcsak kettőfélét kombinálsz össze, hanem akár hármat-négyet is. Például egy tonik - hialuronsavas szérum - antioxidáns szérum - könnyed hidratáló szuper lehet. Például:

Best practice lista, ha a bőröd száraz és pattanásos egyszerre:
  • Kerüld az irritáló és szárító hatású összetevőket és termékeket (például alkohol, illatanyag, a legtöbb illóolaj stb., szappan, radír, arclemosó, ami után húzódik a bőröd).
  • Építs fel egy tudatos bőrápolási rutint célzott hatóanyagokkal, és azt következetesen kövesd. Ha maga a hatóanyag szárít, használd ritkábban (pl. napi 2 helyett napi 1, akár csak másnaponta is elég lehet.)
  • Legyél türelmes és fokozatos: főleg, ha érzékenyebb a bőröd, egyszerre egyféle magas hatóanyag-tartalmú dolgot vezess mindig be.
  • Mindenképpen hidratálj napi kettőször is, és inkább több könnyed réteget használj, mint egy nehéz, vastag krémet!

Persze, nem elég a megfelelő hidratálásra odafigyelned, a pattanások ellen is fontos tenned. Itt egy rövid lista, milyen célzott hatóanyagokat lehet érdemes pattanások ellen bevetned (nem mindet egyszerre):

  • BHA vagyis szalicilsav -- segít a pórusok eltömődésének az akadályozásában (pórusfalak normális hámlását segíti) + gyulladáscsökkentő
  • niacinamide -- segít a pórusok eltömődésének az akadályozásában (faggyútermelés normalizálását segíti) + gyulladáscsökkentő
  • azelainsav -- segít az eltömődött pórusokban elszaporodó baktériumok számának csökkentésében (gyengéd a bőrhöz)
  • benzoyl peroxid -- segít az eltömődött pórusokban elszaporodó baktériumok számának csökkentésében (arany standard, extrahatásos, de mellékhatásokkal)
  • retinol -- segíti az egészséges pórusműködést, a sejteket "helyes" működésre segít programozni
  • gyulladáscsökkentő növényi kivonatok

Mit tegyél, ha még mindig száraz + patttanásos a bőröd?

Ha már minden best practice-en túlvagy, de továbbra is száraz a bőröd, akkor nincs mese, mást is be kell vetned.

Hiszen annak ellenére, hogy a pattanások egyik elsőszámú melegágya a túlzott olajtermelés, ami párosulhat vízhiányos, száraz érzetű bőrrel, vannak olyanok, akiknek ténylegesen nagyon száraz a bőrük. Esetükben a bőrfelszín nem eléggé zsíros, nincsenek mitesszereik, sem tág pórusaik. Ők azért küzdenek, hogy végre találjanak egy olyan hidratálót, ami csillapítja a bőrszárazságot, de nem súlyosbítja a pattanásokat sem, és ne kelljen amiatt aggódniuk, hogy az aknék elleni készítmények még jobban kiszárítják a bőrüket. Nem könnyű helyzet…

Amit tudnod kell, hogy minden, amit az előzőekben tanácsoltunk, Rád is érvényes! De emellett valószínűleg szükséged lesz egy olyan hidratáló krémre is, ami kielégíti a száraz bőr fokozott igényeit. Jó ötlet lehet tehát a pattanások elleni bőrápolókat száraz bőrre való, de nem komedogén termékekkel (azaz nem olyanokkal, amik eltömítik a pórusaidat) kiegészíteni. A PC Calm normál/száraz bőrre való és a PC Skin Recovery termékcsaládjai ilyenek, érdemes lehet a hidratáló tonikjaikat és a hidratáló krémjeiket is megnézned. Szintén érdemes lehet Neked a hialuron szérum helyett vagy mellett egy keramidokban és zsírsavakban gazdag, a bőr védőrétegét erősítő szérumot használni, mint amilyen a Paula's Choice Omega Szérum.

Extra hidratálás száraz és pattanásos bőrre

Ezen túlmenően vannak olyan arcolajak is, amik könnyűek és nem komedogének, szuper ötlet feltuningolni a könnyed állagú bőrápolóidat, vagy esténként utolsó rétegnek még a hidratáló krém fölé bevetni. A The Ordinary Squalane olaj például kedvenc a problémás bőrűek között vagy a The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil is linolsavban gazdag, könnyed olaj, ami nem tömíti el a pórusokat (ellenben például az argánolajjal, amit nem javasolunk ilyen típusú arcbőrre :)).


Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!