Ezt a vendégcikket az egyik kedves vásárlónk, Rétiné Lengyel Orsolya írta. Három hónapja használ Paula's Choice termékeket a rosaceás, érzékeny és kombinált bőrére. Ez a cikk hatalmas segítség mindenkinek, aki hasonló problémákkal kűzd, Orsolya ugyanis leírja benne személyes rutinját, és megsúgja az apró trükköket is, amiket bevet.

Kombinált, vízhiányos, de alapvetően problémamentes (aknéktól, pattanásoktól mentes) bőröm van, csak az orrom mitesszeres. A kozmetikusok mindig dicsérték. Én viszont nem szerettem, hogy piros eres az arcom, mindentől elpirulok, és hogy alapozó nélkül még csak ki sem merem tenni a lábam az utcára. Irigyeltem a babaarcú, egységes tónusú lányokat.

Év elején új kozmetikushoz mentem, aki feltette a kérdést: tudod-e, hogy enyhe rosaceád van? Hát nem tudtam. És ha ez nem lenne elég, nyáron sikerült még nagyon erősen le is égnem egy balatoni fürdőzésen... Az arcom nagyon rossz állapotban került.

Mivel nem olyan sokat tudtam róla, elkezdtem kutakodni a rosaceáról. Szinte az elsők között találtam meg ezt a cikket. Rádöbbentem, hogy micsoda szörnyű merényleteket követtem el eddig akaratomon kívül az arcommal; rájöttem, hogy miket rontottam el eddig a bőrápolásban, és felcsillant a remény arra is, hogy ezen változtathatok. Ahogy jobban és jobban beleástam magam a témába, egyre szimpatikusabbá vált a Paula’s Choice hitvallása (irritáló összetevők nélküli termékek, sok tápláló összetevő használata, és hogy állatokon nem tesztelnek), és mivel a fentebb említett cikkben komplett arcápolási rutint kínáltak a bőrömre, gondoltam, kipróbálom. Mit veszíthetek?

Nos, kijelenthetem, hogy semmit. Sőt, rengeteget nyertem. Az arcom már egy hét alatt ragyogóbb lett, tisztább, szebb tónusú, és a kombinált arcbőrrel járó problémáim (T-vonal csillogása, zsírosodása, a többi rész feszülése) is megszűntek. A reggeli és esti arcápolás a nap fénypontjává vált 

 

Mit rontottam el előtte? Mindent.

  • Hiába használtam kombinált bőrre arclemosót, arclemosás után feszült, húzódott a bőröm.
  • Így amilyen gyorsan lehetett, jött a gazdag hidratáló. Ami után a T-vonalam persze gyönyörűen bezsírosodott.
  • A mitesszerek ellen szinte minden nap próbálkoztam a fizikai arcradírokkal, amiktől fájt, kipirosodott az arcom.
  • Reggel alapozóval és púderrel fejeztem be az arcápolási rutint, de mivel nem szeretem a vastag rétegeket az arcomon, így ezek természetesen csak ideig-óráig használtak.
  • Nem használtam fényvédőt.

 

Hogyan változott az arcápolási rutinom PC termékekkel?

Naponta kétszer, reggel és este lemosással kezdem a bőrápolást. Ehhez a Hydralight One Step Face Cleanser lemosót használom, ez egy gél állagú termék, vízzel egyszerűen lemosható, és nem szárit egyáltalán. A bőrömnek igazi megváltás.

Este ezután a BHA hámlasztó következik. A lotion és a liquid formulát próbáltam ki, de az én bőrömhöz a liquid nem annyira passzolt, a lotion lett a befutó: a Skin Perfecting 1% BHA Lotion Exfoliant. Napi egyszeri használattal nagyon szépen rendben tartja a pórusaimat, és egységesíti az arcbőrömet. Mitesszerek ellen önmagában azért kevésnek bizonyult, de erre bevetek még egyéb fegyvereket és trükköket is, erről picit később.

Hámlasztó után várok egy fél órát, és jön a PC retinolos széruma (RESIST Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum). Kicsit szilikonos, mézes állagú, amit, ahogy olvastam, páran nem szeretnek. A magam részéről én élvezem a hatását, amit már a bemasszírozásakor is érzek. Táplálja a bőröm, abszolút megszűnteti a vízhiányos érzést. Mikor elfelejtettem időben rendelni, és kb. egy hétig nélküle éltem, nagyon megéreztem. És hiába a szilikonos állag, gyönyörűen beszívja a bőröm, semmi ragacsos érzést nem hagy.

Az estét hidratálóval fejezem be (Hydralight Moisture-Infusing Lotion). Ez egy nagyon könnyű hidratáló, az illatát egyébként annyira nem szeretem, de megbocsátom neki, mert cserébe nagyon jól hidratál, viszont az előtte sokszor tapasztalt (és utált!) reggeli zsírban tocsogásnak nyoma sincs. Puha, normál állagú, hidratált bőrre ébredek (és imádom!).

 

Olvastam valahol, hogy ha este megfelelően ápolod a bőröd, akkor reggel már nincs szükség plusz hidratálásra. Nem tudom, hogy igaz-e, vagy sem, de én kipróbáltam a trükköt, és részemről abszolút bevált a dolog.

Reggel, lemosás után mindjárt a másik kis kedvencemmel, a RESIST Ultra-Light Super Antioxidant Concentrate Serummal folytatom a rutint. Mit mondjak. Wow. A bőröm kisimul, a pirosság megszűnik, egy szó, mint száz: nagyon szeretem.

Az „I-re a pontot” pedig nálam a RESIST Super-Light Wrinkle Defense SPF 30 teszi fel. Ez egy enyhén színezett fényvédő, ami alapesetben valószínűleg picit szárítaná a bőrömet, de mivel este alaposan hidratálok, ezzel nincs gondom. Picit mattit, és egységes szint ad az arcomnak, amitől élettel telibbnek, egészségesebbnek tűnik. Egy leheletnyi púderrel együtt a T-vonalon, gyönyörű bőrt eredményez egész nap. Örömmel jelentem: alapozót már egyáltalán nem is használok! (Akinek esetleg ez a fényvédő nem az igazi, annak ajánlom a Hydralight Shine-Free Mineral Complex SPF 30 hidratálót, ami egy nagyon jó kis mattító hidratáló, ráadásul pl. a Bioderma BB krémmel nagyon szépen együttműködik).

 

Ígértem, hogy a mitesszerek elleni harcra még visszatérek, és itt jön számomra az utolsó csodatermék Paulától, ez pedig a 10%-os AHA hámlasztó (RESIST Weekly Resurfacing Treatment with 10% AHA). Tudom, hogy rosaceás bőrre nem ajánlják, de nem tudtam megállni… heti egyszeri használattal egyáltalán nem éreztem semmilyen negatív hatását. Sőt, a bőröm olyan sima lesz tőle, hogy legszívesebben egész nap simogatnám :) Aznap, amikor este lemosás után AHA-t használok, a BHA-t természetesen kihagyom, de a rutin többi része ugyanúgy megy. AHA hámlasztó után fel szoktam még tenni pórustisztító tapaszt is az orromra (a Balea tapaszait használom), ami sok csúnyaságot eltüntet, bár azt meg kell említenem, hogy egyre kevesebbet kell neki, amit én egyértelműen a BHA javára írok. A BHA+AHA+orrtapasz együtt nagyon szépen kitisztítja az orromon lévő pórusokat.

Ami még bejött, és odafigyelek rá, hogy ne fogdossam az arcomat (amire hajlamos vagyok), hisz koszos kézzel a bőrre is sok koszt lehet juttatni. Illetve a szérumokat nem viszem fel az orromra, hogy minél kevesebb krémmel találkozzon ott a bőröm, és tudjon lélegezni, ne tömődjenek el még jobban a pórusok.

 

Ez tehát az én arcápolási rutinom, amit immár két hónapja tartok. A bőröm szebb lett, hidratált, kevésbé piros, mindenfajta irritáció megszűnt az arcomon, és ezt a változást még én is alig hiszem el. Szeretek tükörbe nézni, és ezért köszönet a Paula’s Choice csapatának.

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!