hatóanyag kombinálás - Niacinamide + C vitamin

Ritkán, de előfordulhat, hogy egy-egy új termék bevezetése után rosszabb lesz a bőröd állapota, mint előtte volt: hirtelen elözönlik a pattanások. Ilyenkor az ember lánya csak kapkodja a fejét: hát nem éppen az ellenkező hatást kellett volna kiváltania? Mégis, mit jelenthet ez a kipattogzás? Vajon azt, hogy a bőröd nem bírja az adott formulát, és érdemes lehet azonnal abbahagynod a használatát, vagy esetleg valami mást? Talán a „purging”-gel vagy magyarul tisztulással, kezdeti rosszabbodással van dolgod? Honnan tudhatod, éppen melyikkel? És mi is ez a purging pontosan? Ebben a cikkben ezt írjuk le Neked >>

Mi az, hogy purging és mi okozza?

A purging vagy magyarul talán úgy lehetne mondani: tisztulás, kipattogzás, kezdeti rosszabbodás, egy elég ritka jelenség. Kétségbeejtő tud lenni, de tudd, ha valóban purginggel van dolog, az igazából nem rosszat, hanem jót jelent. Azt, hogy az adott termék, amit használsz, dolgozik és hatásos.

Tudd azt is, hogy a purging csak átmeneti, és jellemzően néhány hét után (4-8 hét után) el is múlik. Körülbelül az emberek 10-20%-át érinti, és elég hamar, az új termék első néhány használatát követően jelentkezik.

Kevés az időd? Akkor nézd meg inkább videón >>

De mi is ez a purging, és mi okozhatja? Tisztulást olyan hatóanyagok okozhatnak, amik felgyorsítják a bőröd természetes megújulási folyamatát és valamilyen módon beavatkoznak a pattanásképződés folyamatába is. Leggyakrabban BHA, más hámlasztó savak (AHA) vagy retinol szokott ilyet kiváltani, ritkábban előfordulhat esetleg azelainsavnál vagy a benzoyl peroxidnál is.

Az olyan összetevők, mint például a C-vitamin, a niacinamide, a hialuronsav vagy a bőrnyugtató antioxidánsok, hidratáló összetevők nem okoznak kezdeti rosszabbodást. Ha mégis azt tapasztalod, hogy például egy hidratálókrém bevezetése után ellepnek a pattanások, akkor az sajnos azt jelenti, hogy nem szereti a bőröd az adott terméket, és érdemes mielőbb abbahagynod a használatát. Ilyenkor ugyanis nem tisztul a bőr, vagyis nem a még nem látható pattanások felszínre jövése gyorsul fel. Ilyenkor így reagál a bőröd: pattanásokkal jelzi, hogy valami nem oké.

Purgingnél ezzel szemben nem új pattanások keletkeznek, hanem gyakorlatilag a bőrödben már hetek vagy hónapok óta készülődő, de még nem látható pattanások felszínre törése gyorsul fel, vagyis nem új pattanások keletkeznek, csak az eddig még láthatatlan, bőrfelszín alatti potenciál hirtelen és egyszerre „tolódik ki”.

Bőrnyugtatók purging idejére

Hogyan ismerhetem fel, hogy purging vagy reakció?

A nagy kérdés persze, hogy mégis hogyan tudod megkülönböztetni, hogy akkor most purginggel vagy reakcióval van vajon dolgod, érdemes kitartanod vagy azonnal abbahagynod az új termék használatát?

Jelek, amik purging-re utalnak, és ezért érdemes kitartanod a termék használata mellett:

  • új terméket kezdtél el használni, és ez valamilyen bőrmegújulást gyorsító aktív hatóanyagot tartalmaz (AHA, BHA, retinol, azelainsav, benzoyl peroxide)
  • az új termék bevezetése után hamarosan (néhány használat- 1-2 hét) elözönlenek a pattanások
  • a pattanások ott jelennek meg, ahol máskor is szoktak
  • a pattanások fajtája kevésbé jellemző, de sokszor inkább apró pattanások jelennek meg
  • a bőröd valahogy szebb is lesz közben (ahol nem jelentkezik a purging)

Jelek, amik reakcióra utalnak, és ezért jobb, ha azonnal abbahagyod a termék használatát:

  • új terméket kezdtél használni, és ez a termék nem tartalmaz bőrmegújulást gyorsító, aktív hatóanyagot
  • a pattanások máshol (vagy máshol is) megjelennek, mint ahol máskor is szoktak

Tippek a purging mérséklésére

Ahogy fentebb is írtuk, az embereknek csak nagyon kis hányadát érinti a purging jelensége, ezért ha új, pattanás elleni készítményt vezetsz be a rutinodba, először is, ne pánikolj, jó eséllyel nem fog érinteni a kezdeti rosszabbodás.

Ha mégis szeretnéd megtenni a lehető legtöbbet azért, hogy elkerüld, akkor jó ötlet lehet az adott terméket eleinte többnaponta, kicsit elnyújtva elkezdeni használni, vagy az is jó lehet, ha akár egy gyengédebb verzióval kezdesz. Ilyenkor persze a hatást is lassabban fogod látni, de nagyobb esélyed van arra, hogy elkerüld a purging-et.

A másik stratégia, hogy úgy döntesz, üsse kavics, kiböjtölöd ezt az időszakot, túlesel rajta, amint lehet. Itt is fontos, hogy sose piszkáld vagy irritáld a bőrödet, bánj vele gyengéden. Extra tipp: ilyenkor is figyelj oda a kellő hidratálásra, és használj gyulladáscsökkentőkben gazdag formulákat is, akár egy külön bőrnyugtató szérum is szuper ötlet.

 

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!