A bőrápolás csupa móka és játék, körülbelül addig a pontig, míg az első ráncok meg nem jelennek. Vagy addig, amíg észre nem veszed, hogy fényvédő nélküli évek kezdenek a bőrödön visszaköszönni. Vagy, míg rá nem jössz, hogy azok a pattanás utáni pirosas-barnás foltok vagy pigmentfoltok sajnos nem tűnnek el csak úgy maguktól.

Hogy ilyenkor mit teszel, egy retinolos szérumot, egy AHA-t, egy BHA-t, vagy éppen egy C-vitaminos kezelést vetsz-e be, csak rajtad és a bőröd egyéni igényein múlik. De vajon hogyan építs fel egy jól átgondolt, saját céljaidnak megfelelő, profi bőrápolási rutint? A dolog elsőre talán trükkösnek tűnik, de hamar rá fogsz jönni, hogy nem is annyira bonyolult a dolog. Ebben a cikkben leírjuk Neked, hogyan érdemes kialakítani a profi bőrápolási rutinodat, valamint azt is megtudhatod, hogyan hozhatod ki a legtöbbet belőle.

Mi az, hogy profi rutin?

A profi bőrápolási rutin az alaprutin felturbózva. Vagyis ugyanúgy tartalmazza a 3 legfontosabb lépést (lemosás, hámlasztás, nappali/esti hidratálás), de ezen túl célzott kezeléseket is bevet annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki a megjelenésedből, és bőröd a legegészségesebben működhessen.

Talán a profi rutin ijesztőnek tűnhet elsőre, de az a plusz 2-3 lépés, amit beiktatsz, igazából csak pár perccel hosszabbítja meg a reggeli és esti rutint. A különbség viszont szemmel látható lesz! Nagyon is szemmel látható!

Ha mégis félted az idődet, és Neked megéri, hogy pár perccel tovább aludhatsz, cserébe viszont csak egy gyors kis alaprutin fér bele a fürdőszobában, akkor sincs semmi gond. Nagyon sokan csinálják, hogy reggel bizony csak septiben elvégzik az alaprutint, este pedig egy teljesebb, profi rutint követnek. Ez is szuper megoldás!

Így állítsd össze a profi bőrápolási rutint!

Minden jó bőrápolási rutin ugyanazokon az alapokon nyugszik. Vagyis egy klassz lemosó – AHA/BHA – nappali/esti hidratáló hármasán (számszerűsítve ugyen négyesén, hiszen reggel fényvédős, este fényvédő nélküli hidratálót jó, ha használsz). Ez a 3 lépés az alaprutin 3 alkotóeleme, nem is véletlenül. Ha szeretnéd a bőrödet óvni a szennyeződésekkel, káros napsugarakkal szemben, azt szeretnéd, hogy természetes megújulási folyamata szépen, ritmusosan mehessen, ezeket a lépéseket nem tudod kikerülni [1,2,3,4].

De mi az a plusz, amit az alaprutinhoz még hozzátehetsz? Lássuk az egyes lépéseket! Persze ne feledd, ezek nem kötelező lépések, annyit használsz vagy alkalmazol belőlük, amennyit jónak látsz, és amennyi a bőrödnek jól esik. A fő szempont, hogy saját céljaidnak megfelelően válogasd össze a termékeket, és minden szempontból illeszkedjen az életviteledhez is a rutinod, hiszen a cél pontosan az (ezért is rutin a neve), hogy megerőltetés nélkül, szépen, rutinszerűen bele tudjon simulni az életedbe. Reggel sietsz? Akkor azt a lépést tedd át estére!

És akkor most lássuk az egyes lépéseket!

Lépés #1 – Lemosás

Egy gyengéd, vízzel tökéletesen leöblíthető lemosó a lehető legjobb módja a rutin indításának, legyen reggel vagy éppen este. Ezt a lépést semmiképpen sem érdemes elbliccelni, hiszen azzal csak azt éred el, hogy az utána következő lépések se lehessenek olyan hatásosak. Tisztább bőrön ugyanis a többi termék is jobban működik. Ha a bőröd zsíros vagy kombinált, akkor válassz egy könnyed, habzó lemosót vagy egy gélt. Ha a bőröd száraz, akkor pedig inkább a lotionök vagy krémes/tejes lemosók közül válogass. Ha normál bőröd van, akkor kicsit nagyobb a mozgástered, kísérletezz bátran, mi esik legjobban a bőrödnek! Amire figyelj, hogy mindenképp kerüld az illatosított, alkoholos vagy radíros formulákat! (A PC összes lemosója ilyen.)

Gyakran kérdezitek tőlünk, hogy vajon lemosóból mennyi az elég; mennyit érdemes használni egyszerre. Ez persze sok mindentől függ, például attól, mennyi sminket viselsz, milyen fényvédő van a bőrödön. Alapvetően elég egy fél tízforintosnyi mennyiség, de ha tényleg alaposan ki vagy sminkelve, jó ötlet előtte egy kifejezetten make up eltávolítására való sminklemosót is bevetni!

Mi a helyzet a Rinse-Off Maskokkal (vagyis a lemosható maszkokkal)? Ha szereted ezeket a maszkokat, akkor most, a lemosás után érdemes ezt a pluszlépést beiktatnod. Vidd fel a bőrödre, mosd le vízzel, és jöhet is a következő lépés. A maszk után nem kell még egyszer lemosót használnod, hiszen akkor azokat az összetevőket is eltávolítod, amiket a maszk a bőrödhöz pluszban adott. (A lemosható maszkokat és a leave-on (fennhagyandó) maszkokat ne keverd össze! Azokat a maszkokat, amiket nem kell lemosni, ne ezen a ponton, hanem az esti rutin legeslegutolsó lépéseként iktasd be!)

Lépés #2 – Tonik

A tonikot szokták essence-nek is, tonique-nak is, vagy mist-nek is nevezni. De akárhogy is nevezzük, a feladata ugyanaz: hogy sok-sok hasznos összetevővel töltse fel a bőrödet mindjárt lemosás után. Vagyis egy jó tonik gazdag antioxidánsokban, gyulladáscsökkentőkben, és bőrtípustól függően megfelelő mennyiségű hidratáló összetevőt is tartalmaz. Azoknak, akik folyton irritációval vagy vízhiánnyal küzdenek a tonikra különösen érdemes odafigyelniük – egy megfelelő tonikkal ugyanis sokat tudnak javítani bőrük állapotán, hiszen pontosan az a feladata ennek a termékcsoportnak, hogy küzdjön a káros szabadgyökök pusztítása ellen, nyugtassa és hidratálja a bőrt.

Lépés #3 – Hámlasztó

Egy jól megválasztott AHA (Alpha Hydroxy Acid) és/vagy BHA (Betha Hydroxy Acid) hámlasztó nagyon sokat tehet a bőröd egészséges és fiatalos működéséért, ami azt illeti, sokkal többet, mint például egy radír valaha is. A kémiai hámlasztók ugyanis úgy távolítják el a bőr felszínéről az elhalt hámsejteket, a felesleges olajat és a koszt, hogy közben extra kíméletesek bőröddel. Szuper megoldást jelentenek a fakó, öregedő (AHA) vagy éppen a pattanásos, mitesszeres (BHA) bőr problémáira.

A mennyiség, amit érdemes használni, formulánként változó, ahogyan a gyakoriságot is Neked kell kitapasztalnod. Általában az 1-2%-os BHA-t és az 5%-os AHA-t naponta, a 10%-os AHA-t heti 1-2 alkalommal a legjobb bevetni.

Lépés #4 – Szérum és/vagy kezelés és/vagy booster

Miután a hámlasztót a bőröd tökéletesen beszívta (pár perc), már jöhet is a következő lépés. Ez a lépés a célzott kezelések helye, ahol mindazt a pluszt megadhatod a bőrödnek, amire Neked személy szerint úgy érzed, szükséged van. Vagyis, ezen a ponton érdemes az antioxidáns szérumodat, a retinolos kezelésedet, a C-vitaminos kezelésedet, a folthalványító kezelésedet, a pattanások elleni azelain savas termékedet és a többi célzott kezelést bevetned. Persze nem kell választanod, szépen használhatod is ezeket a termékeket egymás után (ha boostert használsz, akkor egymással keverve). A lényeg, hogy mindig várja annyit, míg amit éppen felvittél, az szépen beszívódjon, és egy-egy terméket ne használj nagyon többször, mint azt használni érdemes (gondolunk itt például a Clinical 1% retinolos kezelésre: őt heti 1-3 alkalomnál többet ne használd például, ennyi is bőven elég a max hatáshoz).

És a sorrend? Igazából ez csak Rajtad múlik, kicsit kísérletezz, Neked hogyan a legszimpatikusabb a sorrend. A mi tippünk, hogy a legkönnyedebb állagútól haladj a vaskosabb textúrákig (de nincs lényegében tényleg jelentősége, csináld úgy, ahogy tetszik).

Lépés #5 – Hidratáló fényvédővel (nappalra) és hidratáló fényvédő nélkül (estére)

Nappalra mindenképp fényvédős hidratálót érdemes választani. A legjobb, ha a választott formulád min. SPF 25-ös, és jócskán tartalmaz antioxidánsokat, bőrregeneráló összetevőket is. Ezek az összetevők ugyanis segítik kezelni és megelőzni a bőrkárosodást, az irritációt, és segíenek abban is, hogy hatékonyan felvehetsd a kesztyűt a bőröregedés közvetlen okozói, a bőrben randalírozó szabadgyökökkel szemben. [1,2,3]

Estére ugyanakkor olyan hidratálót válassz, ami nem tartalmaz fényvédőt (minek is védenéd a bőrödet a napsugaraktól sötétben, a paplan alatt?). Ilyenkor is fontosak az antioxidánsok és a bőrregeneráló összetevők, és olyan plusz összetevőket is bevethetsz, mint például a retinol.

Persze a legmegfelelőbb hidratáló kiválasztása nem egyszerű, sok lánynak és fiúnak beletört már a bicskája… Ha zsíros vagy kombinált a bőröd, akkor gél vagy könnyű lotion állagú hidratálókat keress (de jó, ha tudod, hogy hidratálásra ezeknek a bőrtípusoknak is szüksége van!), olyanokat, amik kevesebb bőrpuhító összetevőt (emolliens) tartalmaznak. Ha száraz a bőröd, akkor az emolliensek a legjobb barátaid, és keress olyan formulát, amiben jócskán találsz belőlük is. A gazdagabb, krémes lotionök vagy krémek között nézz körül, velük csodás eredményeket érhetsz el!

Lépés #6 – Szemkrém, folthalványító plusz kezelés, fennhagyható maszk

Ha a pigmentfoltokat szeretnéd halványítani, vagy célzott pattanások elleni kezelést szeretnél, szuper ötlet azt a rutin végére tartogatni (de figyelem: most csak az esti rutinról beszélünk!). Itt pedig olyan kezelésekre gondolunk, amiket adott esetbe nem az egész arcodra, csak helyileg a kényes pontokra viszel fel. Plusz, ha szereted a hidratáló maszkokat (hmm, és ki ne szeretné őket?), most érdemes azt is felvinni.

Ilyenkor a legjobb a szemkrémet is használni, hogy minél szuperebbül ki tudja fejteni a hatását (őt este is, reggel is használhatod). Nappalra viszont a szemkrém csak akkor legyen az utolsó lépés, ha fényvédőt is tartalmaz. Ha nincs SPF tartalma, akkor utána még egy fényvédőt is vigyél fel az adott területre (is).

Hogyan hozd ki a legtöbbet a rutinodból?

Ahhoz, hogy a legtöbbet kihozhasd a bőrápolóidból, és általuk a megjelenésedből is, van néhány egyszerű „szabály”, amit érdemes betartanod, mármint az egyes lépések sorrendjére vonatkozóan. Ezek a „szabályok” leginkább a bőrápolók típusától függ. De tudd, hogy a szabályok nem merevek, és nem is kőbe vésettek: nyugodtan variálhatod is sorrendet (a józanész határain belül; tehát az alaprutin 3 lépését azért ne piszkáld), hogy kitapasztald, mi esik a legjobban a bőrödnek.

A profi rutin lépéseinek ideális sorrendje tehát:

  • Gyengéd, szappanmentes lemosó (Cleanser)
  • Tonik (Toner)
  • AHA vagy BHA hámlasztó (a gyakoriság egyéntől függ)
  • Szérum / Kezelés / Booster
  • Hidratáló (nappalra fényvédős, éjszakára fényvédő nélküli).
  • Plusz célzott kezelés

 

Hivatkozások:

  1. 1. Rabe J, Mamelak A, McElgunn P, Morison W, Sauder D. Photoaging: Mechanisms and repair. J Am Acad Dermato. 2006;55(1):1-19.
  2. 2. Vierkotter A, Schikowski T, Ranft U, Sugiri D, Matsui M, Kramer U, Krutmann J. Airborne particle exposure and extrinsic skin aging. J Invest Dermatol. 2010 Dec;130(12):2719-26.
  3. 3. Kornhauser A, Coelho S, Hearing V. Applications of hydroxy acids: classification; mechanisms; and photoactivity. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2010;20(3):135-142.
  4. 4. Babilas P, Knie U, Abels C. Cosmetic and dermatologic use of alpha hydroxy acids. J Dtsch Dermatol Ges. 2012;10(7):488-91.

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!