napvédelem

Ebben a cikkben:

Az ördög mindig a részletekben lakozik – ez a fényvédelemnél sincs másként. Csak hogy itt mindaz, amit nem tudsz, akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat.

Hiába nem tudsz róla, attól még árt

Ha napnak teszed ki magad, bizony nem kevesebbet, mint a bőrkárosodást kockáztatod. A napsugarak ugyanis súlyos elváltozásokat idézhetnek elő a bőrben: a ráncoktól kezdve a sötét pigmentfoltokon át egészen a rákos megbetegedésig. Éppen ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, amiket neked is mindenképpen szem előtt kell tartanod, ha egészséges és fiatalos bőrt szeretnél. Ne feledd, megfelelő fényvédelem nélkül hiába is használsz bármiféle kozmetikumot, nem érsz célt!

Hogy matekozz a fényvédelemmel?

 • Először is, nincs olyan, hogy biztonságos barnulás! Akár a napon, akár a szoláriumban barnulsz, az sajnos nem tesz jót.
 • A barnaságot a nap UVB-sugarai okozzák.
 • Az UVA-sugarak vagy más néven „csendes gyilkosok” alattomosan csapnak le rád. Nem érzékeled őket, mégis bőrrákot, ráncosodást és a szervezet ellenálló-képességének csökkenését eredményezik. (Ráadásul még az UV-védelem nélküli ablaküvegen is gond nélkül keresztülhatolnak.)
 • Hiába felhős vagy ködös az idő, a napsugarak akkor is jelen vannak, és munkálkodnak ellened.
 • Ha az árnyékban üldsz vagy kalapot viselsz, még az is csak a napsugarak egy részétől óv meg.
 • A napsugarak visszaverőnek az olyan felületekről is, mint például a víz, a homok vagy a fű, ezáltal a bőröd mindjárt duplán károsodik.
 • A tengerszinttől mért magasság csak fokozza a nap erejét: háromszáz méterenként mintegy 4 százalékkal nő a sugárzás mértéke. Tehát el ne feledd becsomagolni a fényvédőkrémedet síelés előtt sem!
 • A fényvédőkön és a fényvédőt tartalmazó kozmetikumokon olvasható SPF (Sun Protection Factor, német megfelelője az LFS) azt mutatja, meddig maradhatsz napon, mielőtt napégést szenvednél.
 • Az SPF szám nagyon fontos, de az csupán a leégés (azaz az UVB-sugarak) elleni védelem mértékét mutatja. Megmutatja, hogy hányszor hosszabb ideig tartózkodhatunk a napon, mielőtt a károsodási folyamat elindulna. De ez önmagában sajnos nem elég, a bőrödet az UVA-sugarak ellen is óvni kell! Ugyan néhány országban már bevezették az UVA-védelemről szóló kötelező megjelölést, ez nem mindenhol van így. Több európai országon kívül az Egyesült Államok, Kanada és Dél-Amerika sem tünteti fel egyértelműen, miféle védelemmel is vértezi fel az ember lányát a kiszemelt termék. A legbiztosabb, ha vetsz egy röpke pillantást az összetevőkre, mielőtt fényvédőt vásárolnál! Az INCI-listában keresd a cink-oxid (zinc oxid), a titánium-dioxid (titanium dioxid), az avobenzone (amit keresztelhetnek akár butyl methoxydibenzoylmethane-nak is), illetve az ecamsule (Mexoryl SX) és Tinosorb vegyületeket! A Paula’s Choice fényvédői UVA-sugarak elleni is hatékony védelmet biztosítanak.
 • Még ha 50-nél nagyobb SPF-számot találsz is rajta, a fényvédőd tudománya véges, és az UV-sugarak akár 3 százalékát átengedheti! Ráadásul a legtöbbször nem is használunk elégséges mennyiséget (az elvi számokat igencsak bő használat mellett mérik ki), így a valós védelem sokszor jóval kisebb, mint a dobozra írt szám. A napon tehát még úgy is kockázatos sütkérezni, ha bekented magad. Nincs ma olyan kozmetikum a világon, ami 100 százalékban védelmet nyújtana a károsodás ellen!
 • Általános szabály, hogy legalább 15-20 perccel azelőtt tedd fel a fényvédődet, hogy kimennél a napra.
 • Ne sajnáld a napvédőt, kend bőségesen!
 • Ha egynél több fényvédőt is tartalmazó terméket használsz, egy percig se gondold, hogy az SPF-számok értéke összeadódik! Ártani azonban biztosan nem árt, ha több fronton is gondoskodsz a kellő védelemről.
 • Az olyan kozmetikumok, melyek a fényvédő összetevők közül csak titánium-dioxiodot és/vagy cink-oxidot tartalmaznak (ezek az úgynevezett ásványi vagy fizikai fényvédők), biztosan nem irritáló hatásúak, és nyugodt szívvel használhatják őket az érzékeny bőrűek és azok is, akik rosaceával küzdenek. Kisbabák és gyermekek számára is az ilyen termék javasolt.
 • A tested minden olyan felületét, ami napsugarakkal érintkezik, mint például a kezed, a nyakad, a füled és a dekoltázsod, kend át alaposan fényvédővel! Nemcsak az arcod, de a bőröd másutt is elsősorban a napkárosodás miatt öregszik. A folyamatot pedig hatékonyan lassíthatod, ha a fényvédődet naponta használod.