maszkok

A maszk egy igazi, nagybetűs plusz, amiért extrán hálás lehet a bőröd, akkor is, ha a rutin, amit követsz, a profikéval vetekszik. Öreg motorosnak számít a bőrápolásban: már a több száz évvel ezelőtt élt anyáink is előszeretettel szépültek egy-egy DIY pakolás nyugalmában (még ha nem is DIY-nek nevezték akkoriban). Persze, a szépségipar azóta rengeteget fejlődött, és ma már külön maszkok léteznek az egyes bőrtípusok vagy bőrproblémák szerint. De mi is az a maszk pontosan, és miért érdemes Neked is használni?

Mi az, hogy maszk?

A professzionális maszkok sokáig a spa-k és a szalonok kiváltságai közé tartoztak, de szerencsére ma már egyre több otthoni használatra készült verzió is létezik. Ez azért szuper, mert ezek a termékek egészen egyedi módon és nagy mennyiségben képesek a bőrt hasznos összetevőkkel ellátni. Többnyire gyorsak és látványos hatásúak, kicsit tényleg olyan bőrképet adnak, mintha az ember lánya a hétvégéjét valamelyik wellness hotelben töltötte volna. Egyes maszkok például a mélyebb hidratálást segítik, mások felszívják a felesleges olajat a bőrről és a pórusokból, és olyanok is vannak, amik feltöltik, revitalizálják a bőrt, vagy éppen nyugtató hatásúak.

A maszkoknak többféle formája is létezik: az egyes bőrtípusoknak megfelelően vannak gazdag, krémes állagúak, lotionök, gélek (ezek sokszor ún. peel off maszkok, vagyis gumiszerűvé száradó, lehúzható maszkok) és pergővé száradó, agyagos állagúak. Vannak lemosandó és nem lemosandó maszkok. Ami pedig közös bennük, hogy mindegyiküket huzamosabb ideig kell a bőrön hagyni (10 perc és 10 óra között), és feltéve, hogy minőségi terméket választottál, a hatásuk olyan 1-3 napig érezhető.

De mikor számít minőséginek egy maszk? Ami azt illeti, mint minden bőrápolónál, itt is rengeteg mindenen múlik a dolog. A fő kritériumok ugyanazok, mint a többi kozmetikumnál:

  • Nagy mennyiségben tartalmaz az adott bőrtípusra és bőrproblémára összpontosító, tudományos kutatásokkal is alátámasztott, valóban hatásos összetevőket.
  • Lehetőleg illatanyag-mentes, nincs benne olyan, ami irritál (például illóolajakat, denat. alkoholt, citrusféléket).
  • Fontos a csomagolása: lehetőleg legyen tubusos vagy pumpás kivitel, tehát olyan, ami a igyekszik a legstabilabban tartani a formulát, és gondoskodik arról, hogy az a felbontástól számítva mindvégig ugyanolyan hatásos maradjon. A tégelyes kiszerelések sajnos nem a legjobbak: a maszk ugyanis levegővel és fénnyel érintkezve veszít a hatékonyságából, ráadásul hamarabb is megromlik.

Néhány szuper maszk

A maszkok fajtái

Maszkokból rengeteg típus létezik, itt most összeszedtük Neked a leggyakoribbakat:


Agyagos maszk & feketemaszk

Ha kombinált vagy zsíros a bőröd, és a felesleges olaj felszívása a célod, akkor egy agyagmaszk vagy egy aktív szenes maszk szuper ötlet! Az agyag és a szén utánozhatatlan módon képesek magukba szívni az olajat, ezért az eredmény nagyon látványos tud lenni. Egy jó agyag/feketemaszk ráadásul nemcsak a bőr felszínéről, de a pórusokból is képes felszívni a zsiradékot. Tiszta arcbőrre érdemes felvinni, például egy ráérős szombat délután, és olyan 10-20 perc után le kell mosni (nálunk lemosandó feketemaszk van, de természetesen van más verziója is).

Ami az agyagmaszkokat illeti, az egyik fő összetevő – tádáám – természetesen az agyag. Amire figyelj, hogy a kiválasztott termék ne tartalmazzon nagy mennyiségű olajat vagy emollienst. Ha ugyanis zsírosabb a bőröd, ezek nem feltétlenül a legjobbak.

Alapvetően kétféle típusú agyagmaszk létezik: a kaolin és a bentonite alapú maszkok. Mindkét típus kiváló mélytiszításra, és nagyszerűen szívja magába a zsiradékot. A kaolin maszkok kicsit gyengédebbek, így inkább érzékeny vagy helyenként szárazabb bőrre szokták használni őket (onnan ismered meg őket, hogy tipikusan rózsaszínűbbek), míg a bentonine alapúak ideálisabbak zsírosabb bőrre (ők zöldes árnyalatúak általában). A Skin Balancing Mask és a Pore Clarifying Charcoal Gel Mask mindkét agyagot tartalmazza, az utóbbi pluszban porózus szenet is, ami hasonlóan hatékony a felesleges zsiradék felszívásában, mint például az agyagok (1 gramm szén felülete ugyanis mintegy 500 négyzetméternek felel meg). Bónusz összetevőik pedig (antioxidánsok, gyulladáscsökkentők és hidratáló összetevők) pedig táplálják, feltöltik a bőrt, matt és puha érzést hagyva maga után.

Kicsit kakukktojás a NIOD Flavonone Mud-ja, ami szintén agyagos szisztéma (többféle agyaggal), egy kis csavarral. Nemcsak kiemelkedően hatékony a pórusokban rekedt felesleges zsiradék felszívásában is, és gyulladáscsökkentő hatású összetevőivel (pl. tengeri polyszacharidok, bisabolol, vörösszőlő) nyugtatja a bőrt, de a cirtusok belső, fehér falából származó flavanone segítségével a bőr hosszútávú egészséges működését is támogatja.

Tudnod kell viszont, hogy a legjobb agyagmaszk, agyagos szisztéma vagy feketemaszk sem fogja önmagában megoldani a túlzott faggyútermelés vagy a mitesszerek a problémáját. Rengeteget tud változtatni a bőrképeden, ezért érdemes hetente pár alkalommal beiktatni a bőrápolásba, de természetesen nem fogja helyettesíteni a lemosás, a tonik, a hámlasztás stb. lépéseit. Mindig teljes bőrápolási rutinra érdemes törekedni. Ha a bőr kiegyenlítése a fő célod, akkor nézd meg például a Skin Balancing család többi tagját is! Ha egyszerre küzdesz öregedő bőrrel és a kombinált/zsíros bőr problémáival, akkor pedig a Resist Kombinált/zsíros bőrre való családját érdemes megnézned. Ha új vagy a tudatos bőrápolás világában, és nem tudod, hogyan is kellene ennek az egésznek nekivágnod, akkor olvasd el, hogyan is állj neki a tudatos bőrápolási rutin felépítésének.


Hidratáló maszk

Akár kombinált, normál, akár száraz vagy éppen nagyon száraz a bőröd, egy jó hidratáló maszk igazi felüdülés lesz a bőrödnek.

Hogy mit is tud pontosan? Természetesen hidratáli, azt pedig szuperül :) Abban különbözik egy sima esti hidratálókrémtől, hogy sokkal gazdagabb annál, nagyobb dózisban tartalmaz hidratáló/vízmegkötő összetevőket, és tovább, mélyebben tudja kifejteni a hatását. A hidratáló maszkokat a legtöbb esetben nem szükséges, de le lehet mosni, minimum 10 perc elteltével. Persze, ha száraz bőröd van, akkor annál jobban jársz, minél tovább hagyod hatni – a legjobb, ha akár egész éjszakára fennhagyod (ilyenkor az esti bőrápolási rutin után, tehát hidratáló után vagy helyett érdemes felvinni).

Hidratáló maszkból is kétféle van: szárazabb bőrre való olajos és zsírosabb bőrre való vízmegkötő összetevőkön alapú. Persze a maszkok (ahogy egyébként a hidratálókrémek is), általában ezt is, azt is tartalmaznak. A döntő mindig az, hogy milyen arányban. A Paula's Choice Skin Recovery Hydrating Treatment Mask és annak újragondolt verziója, a Paula's Choice Rehydrating Moisture Mask is tartalmaz ezt is, azt is. Mivel ezek alapvetően normál-szárazabb bőrre készültek, a növényi olajak vannak túlsúlyban bennük, de mellettük ott vannak az olyan szupersztár vízmegkötők is, mint például a glicerin vagy a hialuron. Gazdagabb, krémes állagú maszkok, ami alaposan hidratál, nyugtat és segíti a bőr helyreállását. Érdemes lehet őket akár egész éjszakára fennhagyni, így reggel kisimult, puha bőrrel ébredhetsz!


Éjszakai maszk

Vagyis olyan maszk, amit egész éjszakára érdemes fennhagyni magadon. Ez lehet akár egy hidratáló maszk, lehet akár speciális problémamegoldó maszk is. Az esti bőrápolási rutin utolsó lépésében érdemes használni, szérum és hidratálás után, hetente pár alkalommal. A legfőbb erénye, hogy egy filmszerű réteget von a bőrödre, és azon keresztül intenzíven táplálja azt, miközben megvédi a kiszáradástól, és értékes összetevőkkel látja el. Bónusz, hogy a többi bőrápoló is hatásosabb lesz tőle, amit az esti rutinban a maszk előtt használtál.

A RADIANCE Renewal Mask például egy különleges, bőrproblémára összpontosító éjszakai maszk, ami a fakó, fáradt bőr számára „pumpál” értékes összetevőket a bőrbe (mint a niacinamide, az arbutin vagy a medveszőlő). Könnyed, ruganyos gél állaga van, így minden bőrtípuson remekül működik – egészséges, sugárzó ragyogást és hidratált érzést ad a bőrnek már másnap reggelre. Ha kombinált, normál vagy száraz a bőröd, és szeretnél fiatalosabban kinézni, akkor biztosan imádni fogod!


Hámlasztó maszk

Ma már olyan maszk is létezik, ami extra ütős mennyiségben tartalmaz hámlasztó összetevőket, és heti 1-2 alkalommal használva (a szokásos AHA-d vagy BHA-d helyett) extrán feltuningolja a hámlasztás hatékonyságát. A The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution elképesztő ütős mennyiségben tartalmazza például a két összetevőt, és szuperül beválik SOS megoldásként többek között mitesszerek ellen.

Amire figyelj: ha ilyen nagy dózisú, aktív összetevetőket tartalmazó maszkot választasz, feltétlenül olvasd át, hogyan is kell használni, kiknek ajánlott használni, és ne felejtsd el lemosni 10 perc elteltével.


Sheet maszk

A nevében is benne van: itt tulajdonképpen egy vékony, hajlékony, értékes összetevőkkel átitatott anyagot teszünk az arcunkra. A sheet maszkok skálája elég széles, vannak kifejezetten hidratáló hatásúak, és olyanok is, amik például a bőröregedés jelei ellen tartalmaznak fontos összetevőket. Igazából a többi maszk alapgondolatát hasznosítják ők is, csak egyszer használatos köntösben. Kényelmesek, egyszerűen használhatóak, de a külön csomagolás miatt kevésbé környezetbarátak (minden sheet maszk külön fóliában van), és egy használat után feltétlenül ki is dobandóak. Általában 10-30 percig kell fennhagyni őket, utána a maszkot eltávolítja az ember lánya, és kész is.

Miért jó egy maszk?

A maszk tehát egy szuper dolog, és ha olyat választasz, ami a Te problémádra fókuszál, nagyon hálás lesz érte a bőröd. Képes kicsit szélesebbre húzni a skálát, kicsit kiteljesíteni a bőrápolást, mert egyedi megoldásokat kínál a Te személyes igényeidre, és nagy dózisban képes a bőrödet fontos összetevőkkel ellátni. Ha valamihez hasonlítani kellene, talán azt mondanánk, olyan, mint a délutáni kávé: nélküle is ellehet lenni, persze, nem kötelező eleme a napnak. Viszont nemcsak kikapcsol, de fel is tuningol, a különbség pedig látható és érezhető lesz!Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!