Ami azt illeti, az olajak, különösen a növényi eredetűek, régi motorosok a kozmetikai iparban – gyakran találkozhatsz velük a hidratálók, szérumok és akár a sminktermékek összetevőlistáján is. De talán Te is észrevetted, hogy az utóbbi időben mintha egyre több és több márka dobna piacra olyan tiszta olajakat, mint az argán, a jojoba, a kókusz, vagy hozakodik elő olyan keverékekkel, amik – ígéretük szerint – a pattanásoktól kezdve, a rosaceán át egészen a ráncokig mindenre tudják a megoldást. Vajon az olajak tényleg csodaszerek? És ha igen, honnan tudhatod, melyiket érdemes választani?

Nos, mire a szakértői cikkünk végére érsz, kiderül. Ahogyan az is, mi az, amit valóban elvárhatsz egy arcolajtól.

Nekem való az arcolaj?

Ha száraz a bőröd, és nem találsz olyan hidratáló krémet, ami megszünteti a bőrszárazságot (főleg a hidegebb hónapokban), akkor szuper ötlet néhány csepp olaj segítségével felturbózni a hidratáló krémet. Egy olaj szintén kiváló választás a szemkörnyék érzékeny bőrének az ápolására. Persze zsíros bőrre nincs szükség olajos extra hidratálásra. Jó ötlet lehet viszont az olaj erejét a kombinált bőr szárazabb, húzódó területein bevetni. Persze csak okosan! A zsíros részeket kerüld ki, és arra is figyelj, hogy az olaj hajlamos „elmászni”.

Az olajak tehát szuperek arra, hogy felturbózd a hidratálást, de viszonylag ritkán használatosak önmagukban. Ennek az az oka, hogy önmagukban nem tartalmazzák az antioxidánsok széles skáláját, nincs bennük elég sejtregeneráló vagy sejtkommunikáló összetevő, ami pedig a fiatalos és egészséges bőrhöz nagyon is fontos. Éppen ezért, ami minket illet, nem javasoljuk, hogy a jól bevált hidratálódat a sarokba dobd, és csakis az olajak erejében bízva ápold a bőrödet.

Persze minden növényi eredetű olaj tartalmaz több-kevesebb antioxidánst, és szintén hasznos zsírsavakat is találsz bennük. A bőrnek viszont – tudod – a „minél több, annál jobb” elv alapon sok-sok hasznos összetevőre van szüksége ahhoz, hogy teljes pompájában ragyoghasson. Az arcolaj tehát roppant hasznos (főleg, ha tényleg minőségi terméket választasz), és nagyon sok olyan pluszt tud adni a bőrödnek, amit más termék aligha, de nem helyettesíti, inkább színesíti a többit.

Az olyan bőrproblémák például, mint a bőröregedés, a rosacea vagy a pattanások mind-mind nagyon összetettek, és csakis többféle termék összehangolt kombinációjával harcolhatsz ellenük sikeresen (rosaceás és száraz bőrre való mintarutint például itt találsz). A bőr nagyon bonyolult módon működik, és egyetlen összetevő sosem jelent megoldást minden problémára (bizony, még az olyan anti-aging hiper-erőművek sem, mint a retinol vagy a C-vitamin). És ha csak egy terméket használsz, az sem.

Melyik arcolaj a legjobb?

Az arcolajak két biztosan jó tulajdonsága, hogy hidratálnak, és tartalmaznak valamennyi antioxidánst is. A szépségrovatok ajánlataival ellentétben viszont az a helyzet, nincs olyan, hogy „legjobb arcolaj”. Vegyünk egy példát: az argán olajat manapság csodaösszetevőnek tartják, és tényleg klassz olaj, például rengeteg antioxidáns van benne. Ha viszont mondjuk zsírsavakkal szeretnéd ellátni a bőrödet, sok másik, kevésbé hangzatos nevű összetevővel jobban jársz (például a kender- (hemp), a kukorica (corn) vagy a ricinusolajjal (castor oil)).

Szóval többek között a szőlőmag-olaj (grapeseed), a kókusz (coconut), a jojoba (jojoba) vagy éppen a mandula olaj (almond) is mind kiváló, hiszen mindegyikük klassz hatással lesz a bőrödre, igaz, az egyes olajaknak más-más lehet a textúrája és a súlya a bőrön. Hogy melyik válik be a legjobban, azt Neked kell kikísérletezned. Általában annyit azért elmondhatunk, hogy a magasabb zsírtartalommal bíró olajakat (mint például a kókuszolaj) kicsit testesebbnek, súlyosabbnak fogod érezni a bőrödön, míg az alacsonyabb zsírtartalommal bíró társaikat (többek között a szőlőmag olajat) könnyedebbnek.

Ha pedig olyan arcolajat szeretnél, amivel tényleg felturbózhatod a bőrápolási rutinodat, olyat keress, ami többféle növényi olaj jó tulajdonságait is ötvözi – ilyen például a Resist Moisture Renewal Oil Booster.

Ezeket az olajakat kerüld

Fontolgatod, hogy kipróbálod a növényi olajokat? Ez kiváló ötlet! Viszont arra figyelj, hogy a választottad semmiképpen se tartalmazzon illóolajokat (például a levendulát (levander), eukaliptuszt (eucalyptus) és citrusos (citrus) olajakat). Nekik ugyanis más a hatásuk, mint az illatanyagmentes olajaké, és sajnos olyan vegyületeket tartalmaznak, amik irritációt okozhatnak. A citrusolajak például nagyban növelik a bőr fényérzékenységét (erről bővebben itt), ha UV-sugarak érik. Ennek ellenére sok arcolaj tartalmaz illóolajakat is, tehát lányok-fiúk, legyetek résen!

Egy kis segítséget ahhoz, hogy milyen összetevőket érdemes mindenképpen kerülni, itt találsz.

Így használd az arcolajat

Ha száraz bőrű vagy, csodás ötlet kedvenc (fényvédő összetevőket nem tartalmazó) hidratálódat vagy szérumodat pár csepp növényi olajjal megbolondítani. Látni fogod, sőt érezni, milyen a különbség! Vagy ha az szimpatikusabb, a lemosást, tonizálást és hámlasztást követő, de még a hidratálást megelőző lépésként pér cseppet csak úgy, önmagában is eloszlathatsz a bőrödön. Sőt vannak, akiknek az válik be, hogy a hidratáló krém után tesznek csak egy cseppet a száraz területekre.

Talán ennyiből is látható: nincs egy bevált recept arra, hogyan kell az arcolajakat használni. Csak egy valamire érdemes figyelni: ne keverj olajat a fényvédős hidratálódhoz! Az olaj ugyanis csökkenti a fényvédő aktív összetevők hatékonyságát.

A dolog lényege

Az arcolaj szuper bőrápoló, ami hatásosan felturbózza a hidratáló krémed vagy szérumod hatását. Elképesztő hatása van a száraz, hámló területekre, segít megszüntetni a bőrfeszülést és –húzódást. Vagyis, mindazt, amivel csak nehezen birkózik meg még egy jó hidratáló krém is. Egy olaj viszont „csak” olaj. Ne várd tőle a megváltást! A világ gondjait ő egyedül nem fogja megoldani, önmagában nem bánik el a komolyabb bőrproblémákkal, mint a ráncok, a rosacea vagy a pattanás. Száraz bőrűeknek sokat segíthet, zsíros bőr esetén viszont érdemes kétszer is meggondolni, használj-e olajat. Ahogy mondani szokás, kinek a pap, kinek a papné.

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!