zsiros bor

Ha mindennapos problémát okoz, hogy csillog az arcod (főleg a T-vonalban), és hiába mosod meg napjában akár többször is, pár óra múlva máris olyan érzésed van, mintha egy olajos réteg ülne a bőrödön, akkor biztosan Te is tudod: a zsíros bőrrel sajnos nem könnyű mit kezdeni. Pláne, hogy ez sokszor további problémákat is jelent: a zsíros bőr hajlamosabb mitesszerekre, tág pórusokra és pattanásokra is, mint a normál vagy száraz bőr.

Bár nem akarunk tovább frusztrálni a mostaninál, fontos, hogy tudd, nem mindegy, mit használsz és mit nem. Jópár olyan klassz összetevő van, ami segíthet a faggyútermelés visszafogásában, és sajnos az is igaz, hogy a rosszul megválasztott kozmetikumok gyakran csak még zsírosabbá teszik a bőrödet. A dolgot bonyolítja, hogy ez nemcsak akkor igaz, ha bizonytalan kezdőként egy gazdagabb krémet választasz esti hidratálónak, de néha akkor is, ha célirányosan a zsíros bőrre való termékeket keresed, csak nem tudod, mire is kellene figyelni. Vannak olyan kerülendő összetevők ugyanis, amik amolyan "csokitortaként" működnek: rövidtávon frissítőek, üdítőek, hatásosak, hosszútávon viszont irritálhatnak, és további faggyútermelésre ösztönözhetik a bőrödet.

Na de akkor mégis mit érdemes használni, és mit nem? Milyen összetevők a barátaid, és mik nem? Ma ezt vesszük sorra :)

Mi az, hogy zsíros bőr?

A bőr zsírosságáért a faggyú (sebum) felel, amit a faggyúmirigyek állítanak elő (sebaceaus glands - SG, ezekből az arcon mintegy 400-900 is lehet négyzetcentiméterenként). A sebum tulajdonképpen lipidek komplex mixtúrája: tri- és digliceridekből, zsírsavakból (57%), zsírészterekből (26%), squalene-ból (12%) és koleszterolból (2%) áll.

A sebum vagy magyarul az, hogy zsír ijesztőnek tűnik, olyannak, ami senki nem akar, de jó tudni, hogy a sebum alapvetően nem az ellenséged, sőt. Fontosabb feladatai közé tartozik:

  • segíti a bőröd jól hidratáltságát, magában tudja tartani a nedvességet és fontos olajakat
  • amolyan "vízálló rétegként" óvja a bőrödet a környezeti stresszorokkal szemben (ebben az is segít egyébként, hogy nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint, ami egy hatékony antioxidáns)
  • vannak arra vonatkoztató biztató kutatások, hogy erősíti a bőröd természetes fényvédelmét, elsősorban UVB ellen
  • olyan fontos dolgok "szállítóeszköze", mint például a zsíroldékony antioxidánsok (E-vitamin) vagy bizonyos antimikrobiális lipidek,
  • egyes lipidek pedig segítenek megelőzni vagy éppen kezelni a gyulladásokat is.

A gond akkor van, ha a bőröd valamiért túl sok faggyút termel – ezt orvosilag egyébként szeborreás bőrnek nevezik, ami tehát egyszerűen annyit jelent, hogy zsíros a bőröd. (Ezt azért hangsúlyozzuk, hogy tudd, a szeborreás bőr nem egyenlő a szeborreás dermatitissel, ami pedig már egy komolyabb bőrprobléma).

Zsíros bőrnél jellemzően megvastagszik a bőr külső része, vagyis az epidermis, a pórusaid kitágulnak, mivel szeretnének helyet adni a megnövekedett faggyúmennyiségnek a szabad távozásra. Az is sokszor előfordul, hogy a pórus belseje megvastagszik a hirtelen változásra, ettől pedig a faggyú nem tud kellően távozni belőle, felgyülemlik, összekeveredik az elhalt hámsejtekkel, és fekete/fehér mitesszereket vagy akár pattanásokat is okoz.

A zsíros bőr okai

Ezzel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy a zsíros bőr többnyire genetikus dolog, vagyis míg másnak például vékonyszálú a haja, Neked hajlamosabb a bőröd több sebumot termelni, mint kellene (különösen, ha bizonyos külső és belső tényezők szerencsétlenül összejátszanak). Ezzel párhuzamosan azt is jó tudni, hogy a túlzott faggyútermelés leginkább hormonális változásokhoz köthető. Azt a hormont, ami a sebum termlését leginkább szabályozza, androgénnek nevezik, ami igazából egy férfihormon, de minden nőnek és férfinak egyaránt megtalálható a szervezetében. Az ösztrogén ezzel szemben inkább akadályozza a termelődését. A bőr zsírtermelését ezenkívül nagyban befolyásolja az ún. DHT (DiHydroTestosterone) hormon, amit a szervezet az 5α-Reductase nevű enzim segítségével a testosterone hormonból állít elő.

Persze nemcsak a genetika és a hormonok, más dolgok is befolyásolhatják, hogy éppen mennyire zsíros a bőröd. Hogy csak néhány dolgot említsünk, például a stressz, a párás-meleg időjárás, bizonyos gyógyszerek, rosszul megválasztott bőrápolók és sminkcuccok, vagy helytelen étrend is mind-mind állhatnak a dolog hátterében.

Hogyan ismerhetem fel?

Ha nem vagy biztos benne, vajon Neked is zsíros bőröd van-e, a tipikus tünetek alapján megállapíthatod, amiket mindjárt le is írunk. Előtte annyi disclaimer, hogy ne érezd rosszul magad, ha nem tudod egyből megállapítani, vajon ebbe a kategóriába esel-e. Jó tudni ugyanis, hogy a zsíros bőrnek is két alverziója létezik: a jól-hidratált zsíros bőr és a vízhiányos zsíros bőr. Az előbbit viszonylag hamar tudja az ember, az utóbbi viszont kételyekre adhat okot: most akkor zsíros? Száraz? Milyen? Ez utóbbi alverzióval érdemes nagyon résen lenni, ha ugyanis száraz bőrre való, krémes állagokkal kezded el hidratálni a bőrödet, akkor nem fogsz közelebb jutni ahhoz, hogy komfortosan érezd magad a bőrödben.

Hogyan ismerheted fel az egyes zsíros bőr alverziókat?

A jól-hidratált, klasszikus zsíros bőr:

  • a bőröd lemosás után már 1-2 órával elkezd csillogni, és a nap felére síkos-zsíros érzetű
  • a sminked (ha használsz) hajlamos csúszkálni, vagy szó szerint lefolyik az arcodról
  • a legzsírosabb részeken előfordulhatnak mitesszerek, fehér mitesszerek vagy pattanások
  • a pórusaid jellemzően tágak, különösen az orrod, az állad és a halántékod körül
  • a bőröd textúrája sima
  • a hajad hajlamos gyorsabban zsírosodni, főleg az arcod vonalában

A vízhiányos zsíros bőr:

  • a bőröd lemosás után közvetlenül száraz, pergamenes érzetű, de pár óra elteltével mégis zsíros érzetű
  • a bőröd kevésbé csillog, inkább csak a T-vonalban
  • nem egyszerű alapozót találnod, mert egyszerre emelődnek ki a vízhiányos részek, és tűnik el a sminked a nap felére
  • a legzsírosabb részeken előfordulhatnak mitesszerek, fehér mitesszerek vagy pattanások
  • a bőröd textúrája egyenetlen
  • a hajad hajlamos gyorsabban zsírosodni, főleg az arcod vonalában

Tévhitek a zsíros bőrről

#1: Ha zsíros a bőröd, ne használj hidratálót

Hidratálásra minden bőrtípusnak szüksége van. Ha nem figyelsz oda erre, akkor könnyen vízhiányossá válhat a bőröd, ami általában sok más probléma melegágya is. Persze, nem mindegy, hogy milyen hidratálót használsz! A gazdag, krémes állagúak nem neked valók: ezek el fogják nehezíteni a bőrödet, eltömíthetik a pórusaidat, és csak súlyosbítják a helyzetet. (Lentebb ajánalni fogunk klassz hidratálókat :))

#2: A fényvédő csak tovább zsírosítja a bőrödet

Fényvédelemre mindenkinek szüksége van, akinek fontos a tudatos bőrápolás. (Ha nem vagy biztos benne, hogy miért fontos a mindennapi fényvédelem, kattints ide). Persze mi is jól tudjuk, micsoda kálvária zsíros bőrűként megfelelő fényvédőt találni, mert a fényvédők gyakran nehéz érzetűek, krémesek. De ettől még általánosságban nem igaz, hogy minden fényvédő zsírosítana, csak meg kell találni a megfelelő könnyed formulát, amit elviselsz a bőrödön. Persze, azt is tudjuk, hogy a dolog ennél is bonyolultabb, mert ha találsz is megfelelően könnyedet, ott az újabb csapda: nem ritka, hogy a könnyedséget például hozzáadott alkohollal érik el, és mint a tévhit #3-ban is írunk róla, az alkohol nem a (zsíros) bőr barátja, akkor sem, ha elsőre annak tűnik. (Lentebb ajánalni fogunk klassz fényvédőket :))

#3: Egy kis napozás segít, hogy kevésbé legyen zsíros a bőröd

A napozás semmiben sem segíti a bőröd egészségét, inkább csak ront a helyzeten. A bőröregedés jeleinek mintegy 80%-áért a káros UV sugarak felelnek, hogy a komolyabb bőrelváltozásokról ne is beszéljünk, ezért légyszi, ne gondold, hogy egy kis napozás gyógyír lesz a bőröd zsírosságára. Márcsak azért se, mert a napsugarak nem kiegyensúlyozzák, inkább kiszárítják a bőrt, ami minden, csak nem jó dolog (hello, egyszerre zsíros & vízhiányos bőr).

#4: Az alkoholos, frissítő és a szárító típusú termékek segítenek

Az ilyen termékeket nevezzük mi úgy, hogy csokitorta-termékek: rövidtávon tök jól esnek, hosszú távon viszont károsak lehetnek. Az olyan irritáló–szárító típusú összetevők, mint például az alkohol (alcohol, acohol denat.) ugyan tök kellemes formulákat tesznek lehetővé, és frissítőek lehetnek, sőt, még azt is érezheted, hogy de jó, végre valami leoldotta az arcodról a felesleges olajat; de rendszeres használattal csak kiszúrsz magaddal. Az alkohol hosszútávon nemcsak dehidratálja a bőrt, de fokozott faggyútermelésre is ösztönözheti a bőrödet.

Mi a helyzet a bizsergető–frissítő összetevőkkel, mint például a mentol (menthol), a menta (mint), az eukaliptusz (eucalyptus) és a citrusfélék? Sajnos ezek is a csokitorta-kategóriába esnek. Rövidtávon kellemesek lehetnek, hosszútávon viszont könnyen irritálják a bőrt (hello érzékeny bőr, hello kéretlen bőrproblémák).

#5: Minden, ami olajos (arcolaj, olajos lemosó), az ellenséged

Ez hatalmas általánosítás, olyan, mintha azt mondanád, minden gomba mérgező, csak azért, mert vannak mérgező gombák is. Az igaz, hogy sokféle növényi olajat érdemes kerülnöd, mert semmi szükséged rájuk, és csak elnehezítenék a bőrödet, azért ilyen általánosságban ez a dolog nem igaz. Ha neked például zsíros & vízhiányos a bőröd, akkor a Squalane sokat tud segíteni (tipp: The Ordinary 100% Plant-Derived Squalane vagy kicsit szárazabb érzetű olajért The Ordinary 100% Plant-Derived Hemi-Squalane).

Ami az olajos lemosókat illeti: ellentmondásosnak tűnik, de csak azért, mert olajakat tartalmaznak, nem válnak automatikusan a bőröd Darth Vadereivé, sőt. Az olajos lemosókról nagy vonalakban azt érdemes tudni, hogy "a hasonló a hasonlót oldja" elvet követve ezek a tisztítók nem csak felületaktív anyagokkal működnek, mint más tisztító társaik, hanem olyan olajakkal, amik maguk is vonzzák az olajat és a szennyeződéseket. Nagyon hatékonyak, ugyanakkor rendkívül gyengédek is, nem hagynak maguk után olajos réteget (szemben azzal, ha például egy sima arcolajjal tisztítod a bőrödet), és szuperhatékonyak tudnak lenni egy zsíros bőrre összerakott rutinban.

Disclaimer: olajos lemosót önmagában inkább a szárazabb bőrűeknek ajánljuk, ha zsíros a bőröd (márpedig ha itt vagy, az), akkor próbáld ki dupla lemosásban. Ha mitesszerekkel is küzdesz, akkor pedig ennek a mitesszerek elleni SOS kezelés részeként.

#6: Az erősen habzó lemosók vagy a szappan segít csökkenteni a zsírosságot

A csikorgatóan tiszta bőr jólesik, de sajnos nem jót jelent. Az erősen habzó lemosók vagy szilárd szappanok márpedig ilyenek. Kezdjük az előbbiekkel: az erősen habzó lemosók az esetek 99%-ában egyúttal agresszívek is, vagyis túl sok olyan dolgot is elvesz a bőrödből, amire annak az egészséges működéshez szüksége van. Ez pedig sérült védőréteget eredményezhet, a bőröd dehidratálttá válhat, és az ellenálló-képessége is csökkenhet.

Ami a szappanokat illeti, kábé ugyanez a helyzet: többet ártanak, mint amennyit használnak.A magas pH-értékű szappanok (ilyen a legtöbb) árt a bőrödön élő, hasznos enzimeknek és baktériumoknak, viszont segíti a Cuticulum baktérum elszaporodását, ami zsíros bőr esetén különösen nagy rizikófaktor a pattanások kialakulásában. Ha érdekel jobban, miért nem jó ötlet szappannal arcot mosni, kattits ide. (Lentebb fogunk ajánlani neked való, gyengéd lemosókat :))

Milyen alapápolókat keress?

Ha zsíros bőrrel próbáltál már gazdag állagú, krémes esti hidratálót, akkor biztosan tudod, minden, csak ez nem, amire a bőrödnek szüksége van. Zsíros bőrrel ugyanis nagyon fontos, hogy odafigyelj a bőrápoló termékek állagára is – az az igazság, minden bőrtípus közül talán nálad a legfontosabb. Kerüld a gazdag, krémes állagú, tápláló formulákat.

Milyen alapápolókat keress?

  • Dupla lemosás első lépéséhez lemosó: olajos lemosó vagy lemosó balzsam
  • Általános lemosó: kicsit- vagy nem-habzó lemosó, gél vagy zselés állagú
  • Fényvédő: minél könnyedebb állagú (ilyet inkább a kémiai fényvédők között fogsz találni)
  • Esti hidratáló: géles vagy könnyed lotion állagú hidratálók, nem baj, ha nem tartalmaz mindenféle tápláló olajat (ez a vízhiányos-zsíros bőr esetében is így van!)

[A mintarutinoknál találsz néhány konkrét termékajánlást :)]

Célzott összetevők és formulák, amik segíthetnek

És akkor juhé, jöjjön a jó hír: bár nincs tucatnyi hatóanyag, ami hatásos a bőr faggyútermelésének normalizálásában, szerencsére van néhány. Ezek az új-generációs, olajtermelést szabályozó (de a bőrt nem kiszárító) hatóanyagok többsége az 5α-Reductase enzimet blokkolják, és ezáltal segítenek visszafogni az olajtermelést. Csodára ne számítsunk, de azért érdemes velük (is) próbálkozni (hogy az "is" mire vonatkozik, azt kicsit később leírjuk).

Niacinamide (+ cink)

A niacinamide (vagyis B3 vitamin) rendkívül sokoldalú összetevő: segít ráncok és pigmentfoltok ellen, gyulladáscsökkentő hatású, segít feszesebbé tenni a kitágult pórusfalakat és normalizálni a faggyútermelést. Nem véletlen, hogy gyakran kombinálják cinkkel (Zinc PCA), a kettő ugyanis remekül kiegészíti egymást, és kifejezetten ütős páros, ha zsíros bőr mellett a mitesszerek, pattanások is jellemzőek.

Sarcosine

Bár kevésbé ismert összetevő (egyelőre), hatásosan tud segíteni abban, hogy a bőröd zsírossága egyensúlyba kerüljön. A Sarcosine egy aminosav származék, ami ahogy írtuk is, az ún. 5α-Reductase-t gátolja, így segít normalizálni a bőr faggyútermelését és a pórusok méretét.

PAD

Szintén a kevésbé ismert hatóanyagok közé tartozik a Potassium Azeloyl Diglycinate (PAD). Ez az azelainsav és a glicin (amino sav) házasságából született újgenerációs összetevő egyik top tulajdonsága éppen az, hogy segíti a túlzott olajtermelés normalizálását, emellett pedig kellemesen hidratál, és érzékeny bőrre is kifejezetten szuper. Bónuszként hatásos segítség a (például pattanás utáni) foltok ellen.

Nordihydroguaiaretic acid (NDGA) + Oleanolic acid párosa

Ez a megjegyezhetetlen nevű kombó szintén szuper segítség lehet, főleg, ha tág pórusok és mitesszerek is jellemzőek. Az előbbi abban segít, hogy a felgyülemlett elhalt hámsejtek könnyebben távozzanak a pórusokból, míg az utóbbi a zsírosság csökkentésében.

Szalicilsav (BHA)

Utoljára hagytuk, mert nem közvetlenül a faggyútermelésre hat a szalicilsav, vagyis BHA, mégis igazi must-have, ha zsíros bőrrel küzdesz. A BHA ugyanis egy olyan zsírban oldódó, gyengéd hámlasztó sav, ami képes a pórusok mélyére hatolni, és a pórusfalak hámlási folyamatát normalizálni. Ez kimondottan fontos, hiszen emlékezz csak vissza: ha túl sok faggyút termel a bőröd, a pórusfalak megvastagodhatnak, az elhalt hámsejtek pedig nem tudnak flottul távozni a bőrfelszínre. Ennek pedig könnyen a mitesszerek, pattanások megjenelése az eredménye.

Extra tippek, amik segíthetnek

Hogy mit tehetsz még ezen kívül? Szuper gondolat például heti egyszer-kétszer valamilyen agyagos maszkot használni. Amiért klasszak, hogy egyrészt a bőr felszínéről, másrészt a pórusokból is képesek zsiradékot felszívni, ezzel pedig hozzájárulnak a tiszta pórusokhoz és az egészséges pórusműködéshez.

Ami a sminkelést illeti: egy jó mattító primer csodákat tud tenni (vagy legalábbis segít), ahogyan kapható néhány nagyon klassz és bevált mattító púder is, és tapasztalatból tudjuk, hogy a mattító kendőcskék is nagyon-nagyon jól tudnak jönni napközben. Kerüld viszont a krémes vagy stick alapozókat, ezek könnyen eltömíthetik a pórusaidat és/vagy elnehezíthetik a bőrödet.

Mintarutinok

Basic mintarutin

REGGEL ESTE
1. Lemosó: G&G 101 Jelly Joker (pénztárcabarát)
VAGY Skintegra Amphibion (középkategória)
VAGY PC RESIST lemosó (felsőbb kategória)
1. Lemosó: G&G 101 Jelly Joker (pénztárcabarát)
VAGY Skintegra Amphibion (középkategória)
VAGY PC RESIST lemosó (felsőbb kategória)
2. Nia szérum: G&G 101 B-Bomb (pénztárcabarát)
VAGY TO 10% Nia + Cink (pénztárcabarát)
VAGY Skintegra Tria Light (középkategória)
2. BHA hámlasztó: G&G 101 Porefectly Clear (pénztárcabarát)
VAGY G&G Cheer Up (középkategória)
VAGY PC RESIST 2% BHA (felsőbb kategória)
3. Fényvédő: Altruist Face Fluid SPF 50 (pénztárcabarát)
VAGY PC Clear fényvédő SPF 30 (felsőbb kategória)
3.Hidratálás: G&G 101 Hydration Station (pénztárcabarát)
VAGY Skintegra Hydra B (középkategória)
VAGY PC Skin Balancing hidratáló (felsőbb kategória)

Pro mintarutin

REGGEL ESTE
1. Lemosó: G&G 101 Jelly Joker (pénztárcabarát)
VAGY Skintegra Amphibion (középkategória)
VAGY PC RESIST lemosó (felsőbb kategória)
1/1. Lemosó balzsam: G&G 101 Mighty Melt (pénztárcabarát)
VAGY Skintegra Atomic (középkategória)
VAGY PC Perfect Cleansing Oil (felsőbb kategória)
1/2. Lemosó: G&G 101 Jelly Joker (pénztárcabarát)
VAGY Skintegra Amphibion (középkategória)
VAGY PC RESIST lemosó (felsőbb kategória)
2. Tonik: G&G 101 Liquid Hydration (pénztárcabarát)
VAGY Skintegra Nectar (középkategória)
VAGY PC Skin Balancing Toner (felsőbb kategória)
2. BHA hámlasztó: G&G 101 Porefectly Clear (pénztárcabarát)
VAGY G&G Cheer Up (középkategória)
VAGY PC RESIST 2% BHA (felsőbb kategória)
3. PAD szérum: G&G 101 aPAD (pénztárcabarát) 3. Nia szérum: G&G 101 B-Bomb (pénztárcabarát)
VAGY TO 10% Nia + Cink (pénztárcabarát)
VAGY Skintegra Tria Light (középkategória)
4. Fényvédő: Altruist Face Fluid SPF 50 (pénztárcabarát)
VAGY PC Clear fényvédő SPF 30 (felsőbb kategória)
4.Hidratálás: G&G 101 Hydration Station (pénztárcabarát)
VAGY Skintegra Hydra B (középkategória)
VAGY PC Skin Balancing hidratáló (felsőbb kategória)


Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

Források

  • Zsíros bőrről szóló fejezet (Oily skin), chapter 10, Leslie Baumann, Cosmetic Dermatology, McGraw-Hill Education - Europe, New York, 2009, 75-81.
  • Skin types and their care, Prof. Dr. Pharm. V. Rogiers, Dermato-Cosmetology, Vrije Universiteit Brussel, BE, nem kiadott, egyetemi jegyzet
  • Sebaceous gland lipids, Mauro Picardo, corresponding author Monica Ottaviani, Emanuela Camera, and Arianna Mastrofrancesco, Dermatoendocrinol. 2009 Mar-Apr; 1(2): 68–71. [link]
  • Sebum, inflammasomes and the skin: current concepts and future perspective, Anne O Oyewole, Mark A Birch-Machin, Exp Dermatol. 2015 Sep;24(9):651-4.[link]
  • Sebocytes, multifaceted epithelial cells: lipid production and holocrine secretion, Marlon R Schneider, Ralf Paus, Int J Biochem Cell Biol. 2010 Feb;42(2):181-5.[link]
  • Identification of platelet-activating factor acetylhydrolase II in human skin, Mariangela Marques, Yong Pei, Michael D Southall, John M Johnston, Hiroyuki Arai, Junken Aoki, Takao Inoue, Holger Seltmann, Christos C Zouboulis, Jeffrey B Travers, J Invest Dermatol. 2002 Oct;119(4):913-9.[link]
  • Frontiers in sebaceous gland biology and pathology, Christos C. Zouboulis,Jens Malte Baron,Markus Böhm,Stefan Kippenberger,Hjalmar Kurzen,Jörg Reichrath,Anja Thielitz, Exp. Derm., 2008. [link]
  • Thematic review series: Skin Lipids. Sebaceous gland lipids: friend or foe? Smith K.R., Thiboutot D.M., J. of Lipid Research, February 2008, Pages 271-281. [link]
  • Az összetevőleírások forrásai: incidecoder.com és truthinaging.com