retinol

Ha bármennyire is érdekel az anti-aging vagy a smart aging, akkor a retinoidokat ki kell próbálnod.

Tényleg, kell.

A napi fényvédelem használat mellett ugyanis a retinolfélék családja a legbiztosabb és legbizonyítottabb dolog, ami tehetsz a hosszú távon egészséges és fiatalos bőrért.

Könyvtárnyi szakirodalom támasztja alá a hatását; csak kérdezd meg bármelyik bőrgyógyászt, olvass utána bármilyen tudatos, tudományos bőrápolással foglalkozó helyen, ebben az egyben gyakorlatilag mindenki egyetért: a retinol működik.

Szuper, kezdőknek is ideális retinolos termékünk a minden bőrtípusra való G&G 101 A-Game szérum, ami a retinoid família üdvöskéjét, retinalt tartalmaz, közép intenzív mennyiségben (0,05%). Ha nem akarsz elmélyülni a részletekben, de okosan akarod ápolni a bőröd, kezdd vele :) Használd minden este, reggel pedig használd mellé a kedvenc fényvédős hidratálódat, és máris megtetted a két legfontosabb dolgot a hosszú távon egészséges és fiatalos bőrért.

Ha viszont érdekelnek a részletek, olvass tovább, és a cikk végére retinol szakértő lesz Belőled. :) Először is tisztázzuk a fogalmakat, mi is az a retinol, retinal, retinolsav vagy éppen retinoid, hogyan is működik pontosan, és milyen hatást gyakorol a bőrödre, majd azt is sorra vesszük, hogy hogyan használd, és hogyan válaszd ki a Neked megfelelő terméket.

Ha pedig inkább videózós típus vagy, akkor íme:

Retinol vs. retinal vs. retinolsav vs. retinoidok vs. bakuchiol - mi micsoda?

Először is, kezdjük azzal, hogy mit is jelent az a szó, hogy retinoid. Ő igazából az összefoglaló név, amibe beletartozik a retinol, a retinal, a retinolsav és még jópár egyéb másik származék is. Vagyis retinoidok = A-vitamin származékok családja. A retinoidok a bőrápolás királyi családja. A családnak jópár tagja van, mindegyikre lehet úgy hivatkozni, hogy ő egy retinoid, vagy a retinoidok családjának a tagja.

A retinolsav a család "feje", ha a brit királyi-család hasonlatnál maradunk, akkor maga Károly király. Ő az aktív molekula, amit a bőr sejtjei értelmezni tudnak, és az ő parancsára a bőrsejtek mindenféle jó dolgot kezdenek csinálni, például több kollagént termelnek. Ismerős lehet a tretinoin szó is, ami a retinolsav szinonimája, vagyis tretinoin = retinolsav. A tiszta retinolsav az egyetlen (!) FDA által is jóváhagyott anti-aging hatóanyag, vagyis olyan és akkora mennyiségű bizonyíték van mögötte, mint a vényköteles gyógyszerek mögött, ő maga is vényköteles gyógyszer hatóanyag.

A retinol a tiszta A-vitamin szinonimája, és a királyi családban György hercegnek felel meg, vagyis két lépésre van a tróntól. Maga a retinol nem aktív molekula, de szerencsére a bőrben lévő enzimek (két lépésben) átalakítják retinolsavvá. Az átalakulás után pedig ugyanazt csinálja, mint a retinolsav, vagyis fiatalos működésre programozza át a bőrsejteket. Az átalakítás nem megy a leghatékonyabban, az általánosan elfogadott közelítés szerint a retinol 10-20-szor kevésbé hatékony, mint a retinolsav. Vagyis egy 1% retinol szérum hasonlóan hatásos, mint egy 0.1-0.05%-os retinolsav szérum (ez brutál erősnek számít, a kis számok ne tévesszenek meg !!!).

 

Kezdd itt, ha a személyes,
tudatos bőrápolási rutinodat keresed :)

Komplett rutint keresel?
Kattints a rutinvarázslóra!

 

A retinal (vagy más néven Retinaldehyde) a retinoidok famíliájában nagyon kiemelkedő pozíciót foglal el, ő a királyi család Vilmos hercege, vagyis a közvetlen trónörökös, aki csak egy átalakulási lépésre van a koronától, a retinolsavtól. Kutatások szerint a retinal egyébként több mint 10x olyan hatékonyan alakul át a bőrben az aktív sav formára, mint a retinol. Hatékonyságban közelebb esik a vényköteles retinolsavhoz, mint az otthoni bőrápolás szupersztár összetevőjének, a retinolnak a hatásához. Egy kutatás például, ami 0.05% retinalt és 0.05% retinolsavat hasonlított össze, arra jutott, hogy mintegy 18 hét távlatából mindkettő látványosan hatott a ráncok és a bőregyenetlenségek csökkenésében, a különbség nem volt jelentős. Hatékonysága ellenére a retinal mégis nagyon gyengéd, és jól tolerált hatóanyag.

Beszélnünk kell még a Hydroxypinacolone Retinoate (HPR)-ról, ami szintén a retinoidok családjának a tagja, méghozzá egy néhány éves új-generációs tagja. Ha a királyi családfán el akarjuk helyezni, akkor ő Károly királytestvére, Anna hercegnő lesz. A HPR mögött nincs még annyi kutatás és bizonyíték, mint a retinol vagy akár a retinal mögött, de a hatalmas ígérete az az, hogy ő maga is aktív molekula, akárcsak a retinolsav, vagyis nem kell átalakulnia és közben veszítenie a hatékonyságából, de mégsem okoz olyan irritáló mellékhatásokat, mint a tiszta retinolsav, sőt a retinolnál is gyengédebb a bőrhöz.

A retinoid család ígéretes tagja a Retinyl Propionate (RP) nevű észter is, ami 3 lépésre áll a tróntól, és Sarolta hercegnőnek (György húgának) felel meg a hasonlatunkban. (Nem összekeverendő a Retinyl Palmitate-tal, amiről Dr. Leslie Baumann híres Cosmetic Dermatology című könyvében azt írja, külsőleg, bőrre kenve, hatástalan). A Retinyl Propionate ugyanakkor megfelelően hasznosul, és átalakul a bőr számára értelmezhető retinolsav formára. Ami azt illeti, ő a leghatásosabb retinol észter, ami hasonló hatásokat ígér, mint maga a retinol, de annak mellékhatásai (irritáció) nélkül. Egy 2007-es tanulmány például 0.15% retinolt hasonlított össze 0.3% Retinyl Propionate-tal, és úgy találta, hogy mindkettő hatásos a ráncok és a hiperpigmentáció kezelésében, az RP 0,3%-kal még jobban is teljesített. Nálunk ebben a Paula's Choice RESIST Tripla Active formulában találsz belőle, 0,3%-os erősségben.

Ugyan kémiailag nem az A-vitaminok családjába tartozik, de hatásában sokféle módon hasonlít a retinoidfélékhez a bakuchiol, amiről mostanában egyre többet hallani, és ami megtalálható például a Paula's Choice Clinical 0.3% Retinol + 2% Bakuchiol Treatment-ben is. Sőt, a bakuchiol egy növényi eredetű molekula, ami antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellett - hasonlóan a retinolhoz - serkenti a bőr természetes kollagéntermelését is. Összességében érdemes tudni róla, hogy az évtizedek óta ismert és kutatott retinolhoz képest a bakuchiol hatásáról még jóval kevesebb szakirodalom van. Ami viszont van, az nagyon biztató, nem véletlenül szokták úgy emlegetni, mint "növényi retinol alternatíva". Ráadásul szuper "csapat-játékos" is: képes az egyébként kifejezetten instabil retinolt stabilizálni és a hatására is ráerősíteni. Mind anti-agingben, mind pattanások ellen szuper összetevő.

Ajánlott termékek

A teljes retinol szérum választékunkat itt találod >>

Retinol krém: mi a hatása, mit várjak tőle?

Dr. Leslie Baumann a Cosmetic Dermatology könyvében azt írja, hogy 125 (!!!) féle bőrbetegségnél van valamiféle hiteles adat arról, hogy a retinol (illetve a retinolsav) segít rajta. Az anti-aging és annak szinte minden vonatkozása (vagyis ráncok, a bőr feszessége, simasága, egyenletessége) a retinol erőssége, de hatásos a pattanások és pigmentfoltok kezelésében is.

Ha a retinolfélék hatását sejtszinten nézzük, akkor talán a legismertebb és legfontosabb tulajdonságuk, hogy serkentik a bőr saját kollagéntermelését, ami a feszesebb, ránctalanabb bőrhöz kulcsfontosságú. Ráadásul antioxidáns hatásuk is van, amivel pedig lassítják a meglévő kollagén lebomlását, szóval duplán is elősegítik a bőr egészséges kollagéntartalmát.

Emellett sok más fontos bőrben lévő fehérje és GAG (vízmekötő anyagok) termelődését is serkentik, és hosszabb távú használattal nem csak feszesebb, és kisimultabb, de hidratáltabb is lesz a bőr a retinoloktól.

Ha ez nem lenne elég, a retinolok szintén fontos hatása, hogy szabályozza a bőrsejtek osztódását, felgyorsítja a felső réteg megújulását, aminek a pigmentfoltok halványításában, pattanások elleni küzdelemben és a bőrfelszín simaságában is szerepe van.

Egy szó mint száz: a retinol sejtszinten működik, fiatalosabb és egészségesebb bőrműködésre bírja a sejteket. Anti-aging téren must-have, de pattanások és pigmentfoltok esetén is érdemes használni.

Hány éves kortól használjak retinoidot?

Sokan hiszik azt, hogy á, az anti-aging termékek ráérnek majd akkor, ha 40+os az ember, vagy mikor a mélyebb ráncok már komoly problémát jelentenek. Ez egyáltalán nincs így!

A kutatások azt mutatják, hogy a kollagén mennyisége a húszas évektől kezdve folyamatosan és közel egyenletesen csökken, évente kb 1%-ot ilyen grafikon mentén (ez a kutatás egyébként rámutatott a világ egyik nagy igazságtalanságára is, arra, hogy a férfiaknak minden életkorban több kollagén van a bőrükben, mint a nőknek, viszont a csökkenés mértéke férfiaknál és nőknél is ugyanolyan egyenletes.):

Ezért már a húszas években érdemes elkezdened egy gyengédebb retinolos terméket, 25 felett már erősebben ajánlott, 30 felett pedig igazi must-have!

Hogyan válasszak retinolos terméket?

Egy jó retinolos termék (és a nálunk lévő retinolos termékek :)) ismérvei ezek:

  • Ismert a hatóanyag pontos mennyisége: mivel a retinolfélék nagyon aktív hatóanyagok, fontos tudni, hogy mennyi van a formulában. Ha egy márka ezt nem hajlandó elárulni, érdemes másikat keresned.
  • A hatóanyag megfelelően stabilizálva van: a retinolok nagyon-nagyon instabil összetevők, és fény, levegő hatására hipp-hopp lebomlanak (fényérzékenyek). Tégelyes csomagolásban nem érdemes retinolos krémet venni. Legideálisabbak a légmentes csomagolásba került formulák (ilyenek a Paula's Choice retinol szérumok, amiket még speciális vákum alatti eljárással is gyártanak, vagy a Geek & Gorgeous 101 retinalos szérumok), illetve azok a formulák, amiben kapszulázott, stabilizált retinoid van. A formulában lévő további antioxidánsok is segíthetik a stabilitást, legtöbb esetben a BHT nevű szintetikus antioxidáns molekulát használják erre a célra.
  • Nincsen benne egyéb, irritáló összetevő: a retinol, főleg nagyobb mennyiségben "mellékhatásként" irritálhatja a bőrt, így egy retinolos krémnél főleg fontos, hogy ne legyenek benne felesleges irritáló összetevők, mint az alkohol, illatanyagok vagy illóolajok.

Ha a fenti három feltétel teljesül, akkor minden valószínűség szerint egy klassz retinolos termékkel van dolgunk, de honnan tudhatod, hogy személyesen Neked való-e? Két szempontot nézz meg:

  • A retinoid erőssége: nagy a kísértés, hogy azt gondolja az ember, hogy minél több, annál jobb, de ez nem mindig így van, és a retinoloknál sincsen így. Jópár kutatás megerősíti, hogy például a 0,1%-os retinolt kitartóan használva nagyon szép eredményeket érhetünk el, mindenféle mellékhatás nélkül. Ha most kezded a retinolozást és/vagy érzékenyebb a bőröd, akkor retinolok közül érdemes egy 0,1-0,2%-os formulával kezdeni, nincs szükség erősebbre. Ha már legalább egy gyengédebb formulát elhasználtál, és úgy érzed a bőröd bírna többet is, akkor kipróbálhatsz erősebbet, például egy 0,5%, akár egy 1%-os formulát. Amit jó tudni, hogy az 1% retinolból nagyon soknak számít, egy átlagos bőrön sosem kell minden nap használni, heti 2-3 alkalom elég.
    Jó tudni, hogy a retinolok közül a bőrhöz gyengédebb a retinal és a granactive retinoid technológiából ismert HPR. Ezért érzékenyebb bőrre az is jó megoldás lehet, ha alacsonyabb mennyiségű retinol helyett akár egy gyengéd/középerős retinalos terméket (a 0.05% retinalt tartalmazó G&G 101 A-Game 5 ilyen) választasz.
  • A termék állaga: a retinol olajban oldódó hatóanyag, így a legegyszerűbb retinolos formulák olaj alapúak. Ha száraz típusú a bőröd, és/vagy szívesen használsz olajokat, akkor ők Neked való termékek lehetnek. Az emulziós retinol szérumok, mint a PC Clinical 1% Retinol szérum, a Geek & Gorgeous 101 A-Game 5, a Geek & Gorgeous 101 A-Game 10 kellemesebb, gyorsabban beszívódó formulák, amik minden bőrtípuson jól szoktak működni. Kifejezetten szuper könnyed és gyorsan beszívódó formula a PC Resit 1% Retinol Booster, amit érdemes egy másik szérummal összekeverni, vagy magában használva szuperül működik zsírosabb bőrtípusokon.

Hogyan használjam és hova tegyen a rutinomba?

A használattal kapcsolatban három fontos tudnivaló van:

  • Használd esténként, az esti rutin részeként: már írtuk, hogy a retinolok nagyon instabil összetevők, és napközben fény hatására könnyen csökkenhet a hatékonyságuk. A bevett gyakorlat az, hogy retinolos terméket esténként érdemes használni.
  • Használj reggel fényvédőt, vagy fényvédős krémet: mivel a retinol serkenti a felső rétegének megújulását, egy picit növelheti a bőr fényérzékenységét. Mindennap fényvédőt használni így is, úgy is fontos, retinol mellett pedig szintén fontos.
  • Kísérletezz, hogy kitapasztald a Neked megfelelő erősséget/gyakoriságot: gyengédebb formula mindennap vagy erősebb formula heti néhány alkalommal, bármelyik működhet. Kísérletezz bátran, a lényeg, hogy tudd: ha irritált, érzékeny és/vagy hámló a bőröd, akkor sokallja a retinol mennyiségét, vegyél vissza belőle! Amire figyelj: ha ütősebb intenzitású retinolos terméket használsz, akkor azt már nem valószínű, hogy egy adott rutinban együtt tudod használni a hámlasztóddal. Ilyenkor érdemes lehet egyik este ezt, másik este azt hazsnálni, vagy a hámlasztódat átcsoportosítani reggelre.

Az esti rutin retinolos termékkel valahgy így mutat:

ESTE
1. Lemosó
2. Hámlasztó és/vagy Tonik (ha használsz)
3. Szérumok - Retinol szérum vagy retinal szérum
4. Hidratálókrém

Ha meggyőztünk, akkor itt tudsz egy szuper retinoid szérumot választani magadnak.

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

Források

  1. Az összetevők leírásánál használt forrás az [incidecoder.com]
  2. Mukherjee, Siddharth, et al. "Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety." Clinical interventions in aging 1.4 (2006): 327. [link]
  3. Journal of Drugs in Dermatology : JDD [2015, 14(3):271-280], One-year topical stabilized retinol treatment improves photodamaged skin in a double-blind, vehicle-controlled trial. [link]
  4. Journal of Cosmetic Dermatology, Mar 1, 2016, A comparative study of the effects of retinol and retinoic acid on histological, molecular, and clinical properties of human skin [link]
  5. Shuster, S. A. M., MARTIN M. BLACK, and E. V. A. Mcvitie. "The influence of age and sex on skin thickness, skin collagen and density." British Journal of Dermatology 93.6 (1975): 639-643.[link]
  6. Leslie Baumann, MD, Cosmetic Dermatology, 2nd edition, Retinoids, Chapter 30 - pages 256-262
  7. Fluhr, J. W., et al. "Tolerance profile of retinol, retinaldehyde and retinoic acid under maximized and long-term clinical conditions." Dermatology 199.Suppl. 1 (1999): 57-60. [link]
  8. Creidi, Pierre, et al. "Profilometric evaluation of photodamage after topical retinaldehyde and retinoic acid treatment." Journal of the American Academy of Dermatology 39.6 (1998): 960-965. [link]
  9. Draelos, Zoe Diana. "The latest cosmeceutical approaches for anti‐aging." Journal of Cosmetic Dermatology 6.s1 (2007): 2-6.