niacinamide (B3) vitamin a bőrápolásban

A tudatos bőrápolásban jónéhány olyan szuper összetevő van, ami fantasztikus hatással van a bőrre: például a retinoidfélék, a C-vitamin, az antioxidánsok, a hialuronsav vagy éppen a keramidok. Ők igazi csúcsösszetevők, szupersztárok, amik egyszerre több fronton is hatást gyakorolnak a bőrödre. És tudod melyik összetevő az, amelyik kimaradt a felsorolásból, de mindenképp ezen a listán van a helye? A niacinamide! De mire jó pontosan, miért is jó a bőrödnek? Leírjuk Neked!

Mi az a niacinamide & miért jó?

A niacinamide a B3-vitamin bőrápolásban használatos fancy neve. Ez egy sokat kutatott, bizonyítottan hatásos összetevő, ami meglepően sok mindenre jó. Vízben oldódik, nagyon könnyed, akár vízszerű formulákat is lehetővé tesz, így a kombinált-zsíros bőrűek is szuperül használhatják. És jól is teszik, ha használják, hiszen a Nia (ahogy a tudatos bőrápolók becézni szokták :)) nemcsak a bőröregedés tipikus jelei ellen (ráncok, foltok) segít, de kifejezetten anti-aknés hatása is van. Tényleg meglepően multi-funkciós összetevő, soroljuk is:

Kevés az időd? Akkor nézd meg inkább videón >>



  • Ráncok elleni hatás -- Körülbelül a húszas éveink közepétől kezdve a kollagéntermelés sajnos fokozatosan lassulni kezd a bőrben, emiatt pedig idővel megjelennek a ráncok. Általános tévhit, de a kollagént nem tudod kívülről pótolni, vagyis hiába is használsz kollagéntartalmú krémeket, azok nem fognak a bőrödbe csodás módon a megfelelő helyre beépülni, és nem fogják a bőrödet feszesebbé tenni (maximum hidratáltabbá). Ha valóban tenni szeretnél a ráncok ellen, akkor a mindennapi fényvédelem mellett a legjobb dolog, amit tehetsz, ha belülről turbózod a bőröd természetes kollagéntermelését és egyéb fontos fehérjéinek a termelését. A niacinamide pedig segít ebben :) 4-5%-os mennyiségben használva bizonyítottan serkenti a bőr természetes kollagén- (és egyéb fehérjék) termelését, így hosszútávon, folyamatosan használva hatásosan segíti a ráncok elleni harcot. (Azért tudd, hogy ebben igazán nagyágyúnak a retinoidok számítanak, így nem feltétlenül ajánljuk, hogy cseréld le a retinoidos szérumodat egy niásra, de kiegészítésnek mindenképpen jó ötlet, a retinoid és a niacinamide egyébként is nagyon jó barátok).
  • Pigmentfoltok elleni hatás -- A pigmentfoltok az egyik legmakacsabb bőrproblémák közé tartoznak, amikkel szemben többnyire csak akkor lehetsz hatásos, ha komplex támadási stratégiát dolgozol ki, és egyszerre több fronton is akadályozod a pigmentációs folyamatokat. Az egyik ilyen frontvonal, a pigment bőrfelszín felé való vándorlását gátló sereg egyik éllovasa a niacinamide. Tanulmányok szerint 2-5% niacinamide 8 héten át, naponta használva láthatóan halványítja a pigmentfoltokat, különösen, ha egyik jóbarátjával, az acetyl glucosamine-nal párosítják.
    Tipp: Ezt a kombót az ütős 10% Niacinamide Boosterben például megtalálod.
  • Pattanások elleni hatás -- Bár önmagában nem tudja megoldani a pattanások problémáját, de nagyon szuperül segíti a harcodat egy jól átgondolt és klasszul felépített, tudatos arcápolási rutin részeként. A nia ugyanis segít a faggyútermelés normalizálásában és gyulladáscsökkentő hatású is. Már 4%-os mennyiségben (naponta, hosszútávon alkalmazva) jelentősen hozzájárul a sikerekhez; egy kutatásban 8 héten át vizsgálva a résztvevők 82%-ánál lehetett javulást kimutatni.
    Tipp: A niát kifejezetten szuper ötlet lehet a rutinodban zinc PCA-val és/vagy sarcosine-nal kombinálni, amik tovább fokozzák a hatást: segítik a faggyútermelés normalizálását (anélkül, hogy szárítanának), a zinc ráadásul antibakteriális hatású is. Jó ötlet lehet például a Geek & Gorgeous 101 B-Bomb cinkkel és sarcosine-nal gazdagított szérumával próbát tenni.


  • Tág pórusok elleni hatás -- Amikor a pórusok kitágulnak (pélául azért, mert eltömődtek, és mitesszeressé váltak; vagy mert huzamos ideig nem használsz fényvédőt, és a káros UV-sugarak itt is pusztító hatást mérnek a bőrödre), akkor a pórusok fala ernyedtebbé válik, kevésbé lesz feszes. Ha eredményesen szeretnéd a pórusok méretét normalizálni, akkor fontos, hogy a pórusok falának feszesítésére is odafigyelj. A niacinamide ebben segít, simító és feszesítő hatásának köszönhetően rugalmasabbá teszi a pórusokat.
  • A bőr védőrétegét erősítő hatás -- A bőr védőrétege nagyon fontos szerepet játszik az egészséges bőrműködésben: óv és segít megőrizni a hidratáltságot. Ha sérül, akkor a bőröd például kiszáradhat, irritációra és gyulladásra hajlamosabbá válhat, és jobban ki lehet téve a környezeti ártalmaknak is. A védőréteg igazából egy kocsonyás anyag, ami a bőrsejtek között található, és főleg zsírsavakból, koleszterolból és keramidokból áll. A kutatások szerint már 2% niacinamide képes serkenteni a zsírsavak-, a koleszterol- és a keramidszintézist, ettől a bőröd pedig puhább és ellenállóbb lesz.
  • Bónusz hatások -- De nemcsak anti-aginben szuper, és nemcsak pattanások ellen érdemes bevetni. Bónuszként antibakteriális tulajdonságai is vannak, és segíti a bőröd UV-sugarakkal szembeni védekezőképességét. Kifejezetten jót tehet rosacea vagy ekcéma esetén, igaz, ilyenkor érdemes csínján bánni vele, és nem egy nagyon erős, 10%-os mennyiséggel kezdeni.
    Tipp: Ha érzékenyebb a bőröd, és Neked valamiért mégis az ütősebb mennyiségű naicinamide szérumok a szimpatikusak, akkor érdemes lehet az elején az esti hidratálódba cseppenteni belőle, hogy gyengíts az erején.

Ahogy a fenti listából láthatod, tényleg egy csúcsszuper, multi-tasking összetevőről van szó, ami egyszerre több fronton is segíti a hatásos bőrápolásodat. De jó ha tudod, egy fecske nem csinál nyarat: a tudatos bőrápolás egyik legfontosabb alapelve, hogy széles spektrumú ápolást nyújts a bőrödnek. A bőr nagyon bonyolult gépezet, és egyetlen összetevő önmagában sosem lesz képes ténylegesen átváltoztatni. Kövesd a koktél-elvet, tudd, hogy mindig többféle jótékony összetevő összehangolt munkájára van ehhez szükség.

Ajánlott ütős niacinamide-os szérumok

Hogyan válassz niacinamide-os terméket?

A niacinamide, ahogy láthatod, egy elég klassz összetevő, és pont ezért elég sokféle termékben is megtalálod. Például tonikokban, szérumokban, és hidratálókban is. Az, hogy mikor melyiket érdemes használni, az igényeidtől függ.

#1 szempont: mennyiség.
Ha még nem használtál niacinamide-ot, vagy érzékeny a bőröd, akkor először érdemes egy alacsonyabb mennyiséget tartalmazó niás termékkel kezdeni. Kombinált/zsíros bőr esetén például szuper ötlet lehet ez a Paula's Choice Skin Balancing tonik vagy a Skintegra Tria Light gél-krém. Ha már tudod, hogy szereti a bőröd az összetevőt, akkor válthatsz magas mennyiségre, a Paula's Chioice 10%-os vagy a Geek & Gorgeous 10%-os szérumára.

#2 szempont: bőrprobléma.
Ha a mennyiséget eldöntötted, a másik, amit vegyél fontolóra, az a célod, amit el szeretnél érni.

  • Ha például van egy klassz, problémás bőr elleni rutinod, ami bevált, és csak pluszban extrának be akarod szúrni picit a niacinamide-ot, akkor például egy kisebb mennyiségű tonik jó ötlet lehet (a fentebb linkelt Skin Balancing mellett a másik, ami szóba jöhet a Paula's Choice Resist tonikja).
  • Ha mondjuk problémás a bőröd, és célzottan szeretnél "nekimenni" a dolognak, akkor választhatsz egy ütősebben is, olyat, ami a niacinamide + cink párosát tartalmazza. A cink, ahogy fentebb is olvashattad, tovább fokozza a niacinamide hatását, és segíti a zsírtermelés normalizálását, valamint C. Acnes hatása is ismert (a gyulladt pattanásokat okozó baktérium). Ugyancsak jó ötlet lehet a dolgot a sarcosine-nal fokozni, ami szintén a faggyútermelést segít egyensúlyba hozni. A Geek & Gorgeous 101 B-Bomb jó ötlet lehet, ami a niacinamide-on kívül cinket és sarcosine-t is tartalmaz. Ha valamiért a te bőröd nem bírja a magasabb mennyiségű niacinamide-ot, de problémás a bőröd, akkor érdemes megnézni a fent linkelt Tria Lightot, ami 5% Niát tartalmaz.
  • De ha az anti-aging a szempont, akkor például jó ötlet a más szuper bőröregedés elleni hatóanyagot is tartalmazó Paula's Choice Resist Triple Active Total Repair szérumot kipróbálni, vagy ha egy ütős mennyiségű, szofisztikált formulát keresel, akkor a Paula's Choice 10%-os niáját ajánljuk - akkor is, ha a pigmentfoltok jelentenek problémát. Pigmentfoltokra egyébként érdemes lehet megnézni a kifejezetten ezt célzó PC CLINICAL Discoloration Repair Serum-ot is, ami a nia mellett még tranexamic acidot és bakuchiolt is tartalmaz.

Ajánlott kis mennyiségű niacinamide-os termékek



Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

Források

  1. Az összetevő-leírás forrása az INCIDecoder, ahol a kutatási referenciákat is megtalálod [link]