mennyi-retinol

A retinol (A-vitamin), pontosabban a retinoidfélék igazi szupersztár összetevők a bőrápolásban. Egy olyan VIP családról van szó, aminek könyvtárnyi szakirodalom támasztja alá a hatását: anti-aging must-have, a legbizonyítottabb és leghíresebben hatásos dolog ráncok ellen, de klassz pigmentfoltok és akár tág pórusok, pattanások esetén is. Ha új vagy a retinol témában, akkor mindenképpen kezdd ezzel a cikkünkkel, ahol leírjuk hogy miért is olyan nagy szám ez az összetevő, milyen típusai vannak, és hogyan érdemes használni.

Ha viszont már tudod, hogy használnál retinolféléket, de nem vagy benne biztos, hogy melyiket és milyen erősségűt, akkor olvass tovább, és segítünk Neked választani.

Mennyi retinol a legjobb?

Az, hogy mennyi & milyen retinoid a legideálisabb Neked, egyéni dolog, hasonlóan ahhoz, hogy melyik szabású farmer áll a legjobban rajtad. Olyan szempontokat érdemes figyelembe venned, mint:

  • milyen a bőrtípusod,
  • milyen bőrproblémákkal küzdesz
  • mennyire érzékeny a bőröd & mennyire tolerálja a hatóanyagot
  • most kezded a retinol használatot, vagy már rutinos vagy
  • az arcápolási rutinodban vannak-e más aktív hatóanyagok (pl. tiszta, nagy mennyiségű C-vitamin, kémiai hámlasztók)

Célzottan, egy retinol szérum esetén a 0,1-0,3% hatóanyag-tartalom* gyengédnek, a 0,5% körüli közepesen erősnek, az 1% pedig ultra-erősnek számít.
Egy másik retinoidféléből, a retinalból pedig a 0,05% közepesen erős, de jól tolerált, a 0,1% erősnek számít.
A Granactive Retionoidok esetében pedig a 2% gyengéd, az 5% közepesen erős.

Általános elv, hogy a több nem mindig a jobb szinonimája, és még a csodaösszetevő státuszhoz közel álló retinolra is igaz az, hogy önmagában nem képes mindenre. A változatos és egészséges étkezéshez hasonlóan a bőrödnek is antioxidánsok, bőrazonos és sejtkommunikáló összetevők együttesére van szüksége ahhoz, hogy top formáját adja.

*Figyelem! A hatóanyag-tartalom nem minden esetben egyezik azzal a százalékkal, ami a csomagolásra van írva. Pontosabban: a Granactive Retionoidok esetben a kiírt % a teljes technológiára vonatkozik, aminek általánosan a tizede a hatóanyag-tartalom. Például egy 5%-os Granactive Retionoid 0,5% HPR-t (tiszta hatóanyagot) tartalmaz. [Hogy teljes legyen a kép, tudd, hogy egy kivétel akad: a The Ordinary Granactive Retionoid 2% Emulsion esetében a cirka 0,2% HPR mellé még 0,1% retinol is került, vagyis összes hatóanyag tartalomra ő egy 0.3% körüli formula. Zárójel bezárva :)]

Ha most ismerkedsz a retinollal, nem érdemes ajtóstul rontani a házba, a legjobb, ha először elhasználsz egy-két gyengédebb szérumot, és utána, ha úgy érzed, még van felfelé út, akkor váltasz egy erősebb formulára.

Retinol vs. retinal vs. Granactive Retionoid

Ha körülnézel a Skinsmart retinol szérumok között, látni fogod, hogy vannak retinolos szérumok, retinalos szérumok és ún. Granactive Retionoidos termékek. Hogy micsoda? Most akkor az egyik retinol, a másik nem? De akkor miért ilyen hasonló a nevük...? Hogy is van ez?

Amit érdemes tudni, hogy ők mind az A-vitaminok királyi családjának tagjai, aminek a feje a retinolsav. A retinolsav vényköteles hatóanyag, és ő az, aki képes kommunikálni a bőrsejtekkel. Hogy egy A-vitaminféle mennyire hatásos mint összetevő, kicsit attól is függ, hogy hány átalakulási lépésre van szüksége ahhoz, hogy a bőrben retinolsavvá változzon.

A retinol a tiszta A-vitamin, ez tiszta sor. :) Ő két átalakulási lépésre van a retinolsavtól, és egy jól ismert, kikutatott, megbízható hatóanyag. A retinal a retinol nagytestvére, ha lehet így fogalmazni, ami egy átalakulási lépésre áll a retinolsavtól. A "Granactive Retionoid" az összetevőt gyártó cég (ami Grant Industries, szóval innen a Granactive rész) saját elnevezése, amiben az aktív hatóanyag kémiai neve a Hydroxypinacolone Retinoate (HPR), ami egy A-vitamin származékféle. Innen jön az, hogy pl. 2% Granactive Retionoid az valójában 0.2% HPR-t jelent. Mögötte egyelőre nincs olyan sok kutatás és bizonyíték, mint a retinol vagy akár a retinal mögött, de a hatalmas ígérete az az, hogy ő maga is aktív molekula, akárcsak a retinolsav, vagyis a bőrbe jutva nem kell átalakulnia.

Tehát vannak a retinoidok, az A-vitamin származékok családja. A retinol, a retinal és a HPR három prominens tagja ennek a családnak, a Granactive Retinoid pedig csak egy összetevő gyártó által adott fantázianév a HPR "higított", segédanyagokkal együtt járó változatára.

És akkor mi a különbség, melyiket érdemes választani? A lényeg ez: a retinol egy évtizedek óta ismert, szuper kikutatott és bizonyított hatóanyag, olyan mint az eminens osztályelső, aki minden vizsgán (kutatásban) jelesre végez. Hátránya viszont, hogy nagyobb mennyiségben gyakori az irritáló mellékhatás. A retinal egy szintén jól kutatott változat, de egyelőre kevésbé elterjedt. Szuper alternatíva lehet a retinolra, ráadásul kiemelkedően jó a tolerancia-aktivitás aránya, vagyis a hatásosságához képest meglepően gyengéd a bőrhöz. A HPR ezzel szemben egy néhány éves újonc, szinte csak gyártói adatok vannak még róla, de a nagy ígérete, hogy legalább olyan hatásos és aktív, mint a retinol (sőt!), viszont jóval gyengédebb a bőrhöz.

Vagyis: ha a bizonyított, bevált összetevőt keresed, akkor a retinolok vagy a retinalok között nézz szét, ha kísérletező típus vagy, akkor próbáld ki bátran a HPR-t. Egyénenként is persze változó lehet, hogy kinél melyik működik jobban, a puding próbája az evés.

De milyen erősségű is legyen a retinolos szérum? Mi a különbség? Ezt nézzük végig a következőkben.

Gyengéd retinolos formulák (0,1%-0,3% - illetve 0,05%)

Kinek ajánljuk? Ha most kezdesz először retinol szérumot használni, ha érzékeny típusú a bőröd, és/vagy ha sok egyéb aktív hatóanyag van már a rutinodban, akkor a gyengéd formulák csoportja szuper választás Neked!

Mi az előnye? Nem (vagy csak szuper ritkán) okoznak mellékhatásokat, a legtöbben minden gond nélkül, nap mint nap tudjuk őket használni. Szépen kombinálható más, aktív, magas hatóanyagtartalmú kezelésekkel, mint például egy 10% feletti tiszta C-vitamin szérummal és/vagy egy kémiai hámlasztóval.

Milyen eredményeket várhatsz? Használd türelmesen, napi egyszer, esténként a gyengéd retinol szérumodat, és néhány (3-6) hónap után szépen, látványosan segíteni fogja az egészséges és fiatalos bőrműködésedet. Egy 2015-ös kutatás szerint 0,1% retinol tartósan használva jelentősen javítja a photoaging okozta jeleket, és a javulás folytatódik hosszabb (egy éves) használat mellett.

Százalékértelmezés: Retinolból gyengédben minősül a 0,1-0,3% hatóanyagmennyiség; retinalból ugyan középerős, de tolerálhatósága miatt gyengédnek minősül a 0,05%; Granactive Retinoidból pedig a 2% (azaz 0,2% HPR) minősül gyengédnek.

A Skinsmart gyengéd retinolos termékei:

  • Paula's Choice RESIST Intensive Wrinkle Repair Retinol Serum – Selymes, szilikonos szérum, ami a 0,1% retinol mellett C és E vitamint, plusz bőrnyugtató összetevőket is tartalmaz. Minden bőrtípus számára szuper, mindennapi kiegészítője az esti rutinnak.
  • Paula's Choice CLINICAL Ceramide-Enriched Firming Moisturizer – Allin1 hidratáló, legalább +1 szérum tudásával, minden bőrtípusra. 0,1% retinolt, és mellette 5féle keramidot, 3féle C-vitamint tartalmazó formula, ideális hamisítatlan maximalistáknak vagy olyanoknak, akik szeretnék minél kevesebb termékből megúszni a rutint, de pontosan tudják, hogy a tudatos bőrápolás mennyire fontos.
  • Paula's Choice RESIST Retinol Skin-Smoothing Body Treatment – Célzott testápoló termék, gazdag textúrája, bőrpuhító (emollients) összetevőket, antioxidánsokat és 0,1% retinolt tartalmaz. Kifejezetten olyanoknak ajánljuk, akik korábban például sokat napoztak, és emiatt pigmentfoltok láthatóak a dekoltázsukon, vagy egy picit szeretnék fiatalosabbá tenni a bőrüket, nemcsak az arcukon, a testükön is.
  • Geek & Gorgeous 101 A-Game 5 – Középintenzív anti-aging szérum, akár megelőzésre, akár kezelésre. A retinal jól tolerált hatóanyag, így a 0,05% mindennap használható némi szoktatás után, és akár érzékeny bőrre is szuper választás. Állagát tekintve egy könnyen és gyorsan beszívódó lotion, ezért minden bőrtípusra klassz. Jó tudni, hogy a retinal antibakteriális hatású is, ezért egy anti-aging + pattanások fókuszú rutinban is szuper választás lehet.
  • The Ordinary Granactive Retinoid 2% in Squalane0,2% HPR-t tartalmazó olajos szérum, amit elsősorban normál/száraz bőrre ajánlunk, illetve azoknak a kombinált bőrűeknek, akik már ismerik a squalane-t, és szeretik.
  • The Ordinary Retinol 0.2% in Squalane – Szintén squalane-os alapban 0,2% retinollal, amit azoknak ajánlunk, akik szeretik a squalane-t, és jó ár-érték arányú formulát keresnek.
  • The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion – Talán az ő hatóanyag-tartalmát a legtrükkösebb kitalálni, pontosabban, nem lehet kitalálni. HPR-t és retinolt egyaránt tartalmaz, méghozzá 0,19% HPR-t és 0,1% retinolt - így az összerőssége 0,3%. Vizes alapú, könnyen és gyorsan beszívódó szérum, ezért minden bőrtípusra ideális. Szuper ár-érték arányú, bestseller formula.

Ajánlott gyengéd retinolos szérumok

A teljes retinol szérum és retinol olaj választékunkat itt találod >>

Magas erősségű retinolok (0,5%-1% - illetve 0,1%)

Kinek ajánljuk? Ha már túl vagy néhány üvegcse gyengéd retinoidos szérumon, és úgy érzed, mééég lehet fokozni a hatást, plusz a bőröd is szerette a hatóanyagot, akkor tovább léphetsz a közepes vagy a magas erősségű retinolok világába.

Mi az előnye? Az erősebb formuláknak természetesen erősebb anti-aging hatása van, de csak akkor, ha a bőröd jól tolerálja, és a mérleg nyelve nem billen az irritáció irányába (ha irritáció lép fel, mindig ritkítsd a használatot!). Lehetséges stratégia az is, hogy egy erősebb formulát csak másnaponta használsz, a többi napon pedig helyet hagysz a rutinodban egyéb klassz hatóanyagoknak (pl. peptidek, hámlasztók stb.).

Milyen eredményeket várhatsz? A Journal of Investigative Dermatology egyik tanulmánya szerint már 7 (!) nap alatt változás érhető el 1%-os retinol napi használata mellett a kollagéntermelés serkentésében. Ez persze nem azt jelenti, hogy 7 nap után máris szemmel láthatóak a változások, hanem azt, hogy a pozitív biológiai folyamatok a bőrben ilyen gyorsan elindulnak, és néhány hónap alatt szemmel látható változásokat hoznak.

Százalékértelmezés: Retinolból középerősnek a 0,5%, erősnek az 1% számít; retinalból erős a 0,1%; Granactive Retinoidból pedig az 5% (azaz 0,5% HPR) minősül középerősnek.

Ami fontos még, hogy ilyen erősség esetén fokozatosan szoktasd hozzá a bőrödet a formulához, különben drámai javulás helyett drámai irritáció lehet az eredmény. Ez különösen akkor igaz, ha "hűbelebalázs" módjára kihagytad a gyengéd retinolok lépcsőfokát, és egyből egy erősebbel vágsz neki a dolognak. Azt is jó tudni, hogy egy 1%-os formulát nem mindenkinek a bőre tolerál, lehetséges, hogy a max-erősség egyáltalán nem való Neked.

Ebben a videóban további segítséget kaphatsz ahhoz, hogyan láss neki egy ütős retinol szérum használatának >>

A Skinsmart erős retinolos termékei:

  • Paula's Choice CLINICAL 1% Retinol Treatment – Az 1%-os „retinolerőmű” C-vitamint, antioxidánsokat és növényi eredetű gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is tartalmaz. Nitrogénköpeny alatt gyártott, légmentesen csomagolt, stabilizált és klinikai vizsgálatokkal is alátámasztott lotion formula, ami minden bőrtípuson működik, normál, száraz bőrre pedig ideális. Ami azt illeti, ez az 1%-os koncentrátum a vényköteles, 0,05% tretinoint hasznosító retinoidok erősségéhez hasonló.
  • Paula's Choice Resist 1% Retinol Booster – Sokoldalú formula, ami szintén ultra-magas, 1% retinolt tartalmaz. Nagyon könnyű, fluid állaga miatt a kombinált és zsíros bőrűeknek szuper önmagában is, különlegessége pedig, hogy a segítségével Te magad szabályozhatod, milyen erősségű retinolt szeretnél éppen használni. Keverj 1-3 cseppet a kedvenc szérumodhoz vagy hidratálódhoz a személyre szabott retinol szérumhoz!
  • Paula's Choice Clinical 0.3% Retinol + 2% Bakuchiol Treatment – Egy különleges mixtúrát tartalmazó, ütős anti-aging szérum, ami 0,3% retinol mellett az annak hatását turbózó "növényi retinolból", azaz bakuchiolból további 2%-ot tartalmaz. Ezzel az erőssége körülbelül egy 1% retinoléhoz mérhető, bónuszban pedig még peptideket is tartalmaz a formula. A bakuchiol előnye továbbá, hogy antibakteriális is, így például egy anti-aging + pattanások fókuszú rutinban is szuper helye lehet. A szérum könnyed lotion állagú, minden bőrtípusra ideális.
  • Geek & Gorgeous 101 A-Game 10 – Intenzív anti-aging szérum 0,1% retinallal. A retinal jól tolerált hatóanyag, ám a 0,1% már ütős mennyiségnek számít belőle, így érdemes heti 2-3 alkalommal kezdeni a használatot és ha a bőröd jól tolerálja, néhány hét után áttérni a napi egyszeri használatra. Állagát tekintve egy könnyen és gyorsan beszívódó lotion, ezért minden bőrtípusra klassz. Jó tudni, hogy a retinal antibakteriális hatású is, ezért egy anti-aging + pattanások fókuszú rutinban is szuper választás lehet.
  • The Ordinary Granactive Retinoid 5% in Squalane 0,5% HPR-t, vagyis a bőrrel gyengédebb, újgenerációs retinoidot tartalmaz, squalane olajban. Alapvetően minden bőrtípusra ajánlott, de főleg normál/száraz bőrűek fogják szeretni; kombinált és zsíros bőrűek akkor válasszák őt, ha ismerik a squalane-t, és szeretik.
  • The Ordinary Retinol 0,5% in Squalane 0,5% retinolt tartalmaz squalane olajban feloldva. Erősebb, mint a Granactive Retinoid 5%, mivel nem HPR-t, hanem a nála erősebb retinolt tartalmazza, de gyengédebb, mint a Retinol 1% in Squalane. Azoknak jó választás, akik egy erős, de némi szoktatás után valószínűleg mindennap is használható formulát keresnek. Alapvetően minden bőrtípusra ajánlott, de főleg normál/száraz bőrűek fogják szeretni; kombinált és zsíros bőrűek akkor válasszák őt, ha ismerik a squalane-t, és szeretik.
  • The Ordinary Retinol 1% in Squalane 1% retinolt tartalmaz squalane olajban feloldva, így a TO vonalán jelenleg ő a legerősebb retinolos termék. Alapvetően minden bőrtípusra ajánlott, de főleg normál/száraz bőrűek fogják szeretni; kombinált és zsíros bőrűek akkor válasszák őt, ha ismerik a squalane-t, és szeretik.

Ajánlott magas erősségű retinolos szérumok

A teljes retinol szérum és retinol olaj választékunkat itt találod >>

GYIK: Hogyan használjam a retinolt kémiai hámlasztóval?

Klasszikus kérdés, ami időről-időre előkerül, és többféle válasz/stratégia is létezik rá. A bőrápolás alapvetően nem egy szigorú, kőbe vésett valami, hanem nagyon is kreatív és sok kísérletezést kívánó dolog. Tényleg: mindenki bőre más és más. A legjobb, ha úgy tekintesz a bőrápolásra, mint a ruhatáradra: vannak alap irányelvek, persze, de utána fontos, hogy ezek figyelembe vételével a saját igényeidre szabd a ruha-repertoárodat.

Ami a retinoidok vs kémiai hámlasztók kérdését illeti, amit fontos értened róluk az valami ilyesmi: a retinolok és a kémiai hámlasztók is a bőrmegújulás természetes folyamatát gyorsítják, de ezt teljesen máshogy teszik. A retinolfélék a bazális rétegben (a bőr felső rétegének a legalsó rétege) lévő bőrsejtek osztódást turbózzák, így ha tetszik, "alulról/belülről" dolgoznak; míg a hámlasztók a már a bőrfelszínen (vagy a pórusokban) lévő elhalt hámsejtek eltávolításában segítenek, így "felülről/kívülről" dolgoznak.

Ha ezt az elvet érted, akkor logikusan azt is láthatod, hogy hatványozhatod is akár a hatást, ha egyszerre belülről és kívülről ható összetevőket is bevetsz, illetve nyilván a retinoidoknak és a hámalsztó savaknak is van jópár egyéb és egymástól teljesen különböző hatása is.

Ami azt illeti, a retinoidfélék hatása a nap okozta bőrkárosodások kezelésében felerősödik, ha mellette otthoni kémiai hámlasztót is használsz. Ezt egy 2004-es kutatás is megerősíti, amiben 0,1%-os retinol és 8%-os AHA-sav együtt hatásosabb volt, mint akár a retinol, akár az AHA magában.

Oké, de akkor hogyan is használd őket együtt? Több stratégia is létezik, és a lényeg, hogy kísérletezd ki a hámalsztóból és a reitnoidból is az optimális erősséget, amit együtt a bőröd irritáció nélkül tolerál. Pl. a fent is említett 0,1% retinol + 8% AHA működhet, vagy egy másik Skinsmart kedvenc páros a Geek & Gorgeous 101 A-Game 5 (0,05% retinal) és a Cheer Up (5% mandulasav + 1% BHA) párosa. A retinolfélét mindig este használd, a hámlasztót pedig amikor jól esik, reggel is teljesen rendben van. Ha mindegyiket este használod, akkor nem árt várni közte legalább egy fogmosásnyit, de kipróbálhatod, hogy érzel-e a hatásban különbséget, ha negyed-fél órát vársz.

Persze ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül kell retinoidot és hámalsztót is használni. Egyáltalán nem. Ha bármilyen oknál fogva csak az egyik vagy a másik szimpatikus, ha kipróbáltad mindegyiket, és az egyik Nálad sokkal jobban működött, mint a másik, akkor használd azt, ami bevált, és maxold ki annak az erősségét. Napi 10% AHA mellett nem feltétlen kell retinol, vagy éppen napi 1% retinol mellett nem feltétlen kell hámlasztó. Azt is lehet, hogy naponta használsz egy olyan erős retinolt, amit elbír a bőröd, és csak heti egyszer teszel mellé (hogy ne legyünk félreérthetőek: helyette) egy ütősebb hámlasztást, hogy a felső bőrréteged is friss legyen, és jól beszívódjanak a dolgok. :)

GYIK: Milyen más szempont fontos, az erősségen kívül?

Persze, nemcsak a formula erősségén múlik az, hogy hogyan is fog hatni a bőrödre. A pontos mennyiség ismeretén kívül ugyanis még három fontos szempont van, amit érdemes figyelembe venned, mielőtt kiválasztanád a Neked legszimpatikusabb terméket:

  • A retinol megfelelően stabilizálva van: a retinol nagyon-nagyon instabil összetevő, és fény, levegő hatására hipp-hopp lebomlik. Tégelyes csomagolásban nem érdemes retinol krémet venni. Legideálisabbak a speciálisan vákuum alatt gyártott retinol formulák, amik aztán légmentes csomagolásba kerülnek (ilyenek a Paula's Choice retinol szérumok) vagy pedig azok a formulák, amiben kapszulázott, stabilizált retinol van, mint például a The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsionben. A formulában lévő további antioxidánsok is segíthetik a stabilitást, legtöbb esetben a BHT nevű szintetikus antioxidáns molekulát használják erre a célra.
    Ami a retinalt illeti, nos, ő még a retinolnál is jóval instabilabb hatóanyag, amit nem egyszerű stabillá tenni, de vannak olyan technológiák, amik ezt lehetővé teszik. Ha például az összetevő listán a a cyclodextrin és a Rubus Chamaemorus (Cloudberry) Seed Oil összetevőket is megtalálod (mint a Geek & Gorgeous 101 A-Game 5-ben és a Geek & Gorgeous 101 A-Game 10-ben), akkor tudhatod, hogy stabilizált retinal van a termékben.
  • Nincsen benne egyéb, irritáló összetevő: elsősorban a retinol, főleg nagyobb mennyiségben "mellékhatásként" irritálhatja a bőrt, így egy retinolos terméknél főleg fontos, hogy ne legyenek benne felesleges irritáló összetevők, mint az alkohol, illatanyagok vagy illóolajok. (Persze, tudd, hogy ha tudatos bőrápolási elveket követsz az ilyen potenciálisan irritáló összetevők sosem tesznek jót a bőrödnek, még akkor sem, ha az problémamentes).
  • Az állaga a bőrtípusodnak megfelelő: A retinol olajban oldódó hatóanyag, így a legegyszerűbb retinolos formulák olaj alapúak, mint a The Ordinary squalane alapú retinolos családja (például a Granactive Retinoid 5% in Squalane). Ha száraz típusú a bőröd, és/vagy szívesen használsz olajokat, akkor ők Neked való termékek lehetnek. Az emulziós retinol szérumok, mint a PC Clinical 1% Retinol szérum vagy a The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsionben kellemesebb, gyorsabban beszívódó formulák, amik minden bőrtípuson jól szoktak működni. Kifejezetten szuperkönnyed és gyorsan beszívódó formula a PC Resit 1% Retinol Booster, amit érdemes egy másik szérummal összekeverni, vagy magában használva klasszul működik zsírosabb bőrtípusokon. A retinal is olajban oldódik, viszont túl instabil ahhoz, hogy egyszerűen olajba téve formulázható legyen, ezért az Geek & Gorgeous 101 A-Game 5 és a Geek & Gorgeous 101 A-Game 10 formulák a hatóanyagot megfelelően stabilizáló technológia mellett a lotion-vonalat erősítve kellemes, gyorsan beszívódó emulziós textúrát kaptak.

Ha meggyőztünk, akkor itt tudsz egy szuper retinol szérumot vagy retinol olajat választani magadnak.


Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!