AHA, BHA, PHA - melyik hámlasztót válaszd

A tudatos bőrápolási rutin egyik szuperfontos alapeleme a hámlasztó (a mindennapi fényvédelem és mondjuk a smart-aging királynője, a retinoid família mellett). Egy jól megválasztott otthoni hámlasztó, vagyis egy klassz AHA (Alpha Hydroxy Acid, ilyen például a glükolsav (glycolic acid) és a tejsav (lactic acid)), BHA (Betha Hydroxy Acid, vagy másképp szalicilsav (salicylic acid)) vagy PHA (Polyhydroxy Acid, például gluconolactone) ugyanis nemcsak gyengéden eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőrről, de csomó jó dolgot tud tenni érted, és fajtától függően, célzottan képes segíteni a bőrproblémádon.

De milyen bőrproblémára melyiket válaszd pontosan? És milyen erőset? Ezt nem mindig lehet azonnal eldönteni. Most ebben segítünk :)

A legjobb otthoni kémiai hámlasztók ismérvei

A savak három csoportjából nem is olyan könnyű választani, mint azt elsőre gondolná az ember. Hiszen mi a különbség közöttük? Egyetlen betű?! - Nos, igen. Ez a betűnyi eltérés azonban nagy-nagy különbségeket takar, olyanokat, amikkel ha tisztában vagy, jó eséllyel könnyebben döntöd el azt is, melyik is lenne a legjobb választás számodra.

Viszont még mielőtt leírjuk a 3 hámlasztóféle különbségeit, jöjjön pár közös vonás. Például, hogy mindegyik hámlasztó feladata alapvetően az, hogy a bőr természetes megújulási folyamatát támogassa. Ebből a szempontból hasonlóak, mint a bőrradírok, csak sokkal-sokkal kíméletesebbek (és bónusz tulajdonságokkal is rendelkeznek). Míg a radírok ugyanis szó szerint ledörzsölik az elhalt hámsejteket a bőrfelszínről, és ezzel akár mikrosérüléseket vagy irritációt is okozhatnak (arról nem is beszélve, hogy ha pl. pattanásokra hajlamos a bőröd, még a bakteréiumok felszíni szétoszlatásában is "segítenek"), addig a kémiai hámlasztók az elhalt hámsejtek közötti kapcsolódások eloldásával segítik a szabad távozásukat.

És hogy miért fontos, hogy a bőrmegújulási folyamatot támogasd? Mert ha valami miatt (tipikusan például a napsugarak okozta bőrkárosodás, genetikai hajlam, csak szimplán a bőr öregedése, esetleg túl szárazzá vagy túl zsírossá vált bőr miatt) lelassul, akkor a bőröd fakóbb, élettelenebb lesz, és hajlamosabb is mindenféle kellemetlen bőrproblémára. Ilyenkor ahhoz, hogy minden a normális kerékvágásban mehessen, segítségre van szüksége.

Másik közös vonás, hogy különböző mértékben, de mind az AHA, a BHA és a PHA serkenti a bőr kollagéntermelését, így a bőr fiatalos, egészséges működését is. Mégis, vannak olyan nüasznyi vagy jelentősebb különbségek közöttük, ami miatt:

  • az egyikük anti-aging szempontból lesz jobb, ráncok & pigmentfoltok ellen (AHA)
  • másikuk az eltömődött pórusok miatti bőrproblémákon (mitesszerek, pattanások) segít (BHA)
  • a harmadik az érzékeny bőr hámlasztására a legjobb & a vízmegtartást is segíti (PHA)

De bármilyen savat is választasz, ha igazán minőségi otthoni kémiai hámlasztót szeretnél, akkor ezeket vedd figyelembe:

  • Tudd a pontos hatóanyag-tartalmat! Ha nincs feltüntetve, mennyi AHA, BHA vagy éppen PHA van a termékben, akkor gyanús, hogy nem elég, ráadásul nem fogod tudni azt sem megítélni, hogy mennyire erős vagy gyengéd termékről van szó. Ráadásul kis mennyiségben az AHA savakat gyakran a termék pH állítására használják, vagy a gluconolactone nevű PHA kis mennyiségben a termékben lévő tartósítószereket szokta támogatni. Szóval attól, hogy van az összetevő listán valamilyen sav, még nem biztos, hogy hámlasztóval van dolgod, így mi azt tanácsoljuk, hogy csakis olyan otthoni kémiai hámlasztót válassz, ahol a savak pontos mennyisége ismert!
  • Tudd a termék pH-értékét! Ez kiemelt fontosságú, hiszen a pH-érték dönti el, hogy a kémiai hámlasztód optimálisan fog-e működni. Ha nem találod ezt az adatot sehol, akkor az gyanúra ad okot. Nálunk, a Skinsmarton minden termékoldalon a leírásban vagy az összetevők fülecske alatt találod a pH-értéket. Az otthoni kémiai hámlasztó termékek 3-4 közötti enyhén savas közegben működnek optimálisan.
  • Nézd meg, milyen más összetevőket tartalmaz! Egy bőrápolót mindig a teljes INCI lista (összetevő-lista) alapján érdemes megítélni. Ha bónusz hasznos összetevőket is találsz benne, akkor szuper, ez csak még egy strigula a kiszemelted mellett. Ha viszont irritáló hatású összetevőket is látsz a listán (BHA mellett például különösen gyakori a bőrt szárító alkohol), akkor az egyértelműen egy hatalmas strigula a kontra oldalon. Nálunk minden kémiai hámlasztó illatmentes, alkoholmentes, és a savak mellett nyugtató és/vagy antioxidáns hatású összetevőket is tartalmaz.
  • Figyelj oda az állagra! E tekintetben 2 dolgot tehetsz: A.) bőrtípusodnak megfelelően választasz állagot (az elv, hogy minél inkább a skála zsírosabb felére esik a bőröd, annál könnyedebb, minél inkább a szárazabb felére, annál krémesebb állagot érdemes választani). Vagy B.) folyékony állagot választasz, ez ugyanis minden bőrtípuson remekül működik, gyorsan és hatékonyan beszívódik, ráadásul a rétegezést is megkönnyíti. Emiatt a Skinsmárton található hámlasztók többsége folyékony, amiket úgy használhatsz akár egy tonikot.

AHA vagy BHA vagy PHA?

És akkor jöjjenek az összetevők közötti különbségek. Ha tudod, melyik összetevő mire képes, könnyebb a választás is:

  • Az AHA elsősorban anti-agingben jeleskedik és az öregedő, napkárosodott és/vagy száraz, fakó bőr számára ideális. A bőrfelszín legkülső rétegéről eltávolítva az elhalt hámsejteket elősegíti a bőr természetes megújulását, halványítja a pigmentfoltokat és a barnás elszíneződéseket (pl. pattanások utáni barna foltok), és fokozza a bőr nedvességmegtartó képességét. Éppen ezért szuper választás a bőröregedés jeleinek látható csökkentésére is. Az AHA minden bőrtípusra szuperül bevethető, viszont rosaceás bőrrel jobb, ha kerüli az ember. Az AHA-k között kivételes a mandulasav, ami ugyan AHA, de kiemelten jó hatással van a problémás, zsírosabb bőrre és híres antibakteriális tulajdonságáról. Bónuszként pedig, nagy molakulamérete miatt extrán gyengéd is, ezért ő pl. jó választás lehet akár nagyon érzékeny, rosaceás bőrre is.
  • Az AHA-hoz hasonlóan, anti-aging hatása van a PHA-nak is, igaz, talán kevésbé intenzíven. Szintén klassz választás napkárosodott és/vagy száraz, fakó bőr számára. Úgy is szokták nevezni, "újgenerációs AHA", és kuzinjához hasonlóan a PHA is segíti a bőr természetes megújulását, halványítja a barna foltokat, és fokozza a bőr nedvességmegtartó képességét. Az AHA-nál gyengédebb, ezért érzékeny vagy rosaceás bőrre ideális.
  • A BHA nagyszerű a mitesszerekkel, pattanásokkal és tág pórusokkal küszködőknek, ugyanis a pórusok mélyére hatolva belülről is hámlasztja azokat, így segíti a kitisztulásukat és segít megakadályozni, hogy ismét eltömődjenek. A szalicilsav szuper a tág pórusok méretének normalizálására, ráadásul jelentős a gyulladáscsökkentő tulajdonsága is. Ez utóbbi miatt BHA javasolt rosaceás bőr hámlasztására is: csökkenti a kipirosodás mértékét, egyenletesebb bőrt eredményez.

Persze, annak sincs semmi akadálya, hogy egyszerre többféle hámlasztót építs a rutinodba, például egyszerre használj AHA és BHA savas hámlasztót (ha alapvetően mitesszeres és tág pórusú a bőröd, de pattanás utáni foltokkal is küzdesz, és az anti-aging kiemelt szempont számodra). Vannak olyan termékek, amik eleve tartalmaznak AHA-t és BHA-t is (például ez a mandulasav + BHA hámlasztó), vagy pedig best practice naponta egy gyengédebb BHA hámlasztót kombinálni heti 1-2 alkalommal egy erősebb AHA savas hámlasztóval.

Otthoni kémiai hámlasztók bőrmegújító vagy anti-aging fókusszal

Legyen szó megelőzésről vagy éppen kezelésről, ha tenni szeretnél a bőröregedés tipikus jelei ellen (ráncok, pigmentfoltok, feszességét vesztett bőr), akkor egy jól megválasztott AHA óriási segítségedre lesz! De melyiket válaszd?



Gyengéd AHA-k gyakori használatra és/vagy kezdőknek:

  • Ha most vágsz neki a hámlasztásnak, vagy az anti-aging esetleg még csak mint megelőzés fontos Neked (mert mondjuk huszonéves vagy), vagy esetleg gondot okoz a vízhiány, akkor egy tejsavas hámlasztó szuper ötlet. Tisztán lactic acid-os hámlasztóból kétfélét találsz nálunk, a The Ordinary Lactic Acid 5% + HA az érzékenyebb bőrűeknek, az erősebb, The Ordinary Lactic Acid 10% + HA a nem kimondottan érzékeny bőrűeknek lehet jóbarátja. Az 5%-ost akár mindennap is használhatod, a 10-est pedig heti pár alkalommal, edzettebb bőrön akár mindennap is.
  • Ha kezdő vagy a hámlasztásban, de kimondottan az anti-aging érdekel, akkor érdemes egy alacsonyabb mennyiségű, mindennap használható AHA-val indulni. A Paula's Choice Resist Daily-Smoothing Treatment 5% AHA szerintünk szuper kiindulópont, 5%-nyi glikolsavat tartalmaz, amelyik pedig a legbizonyítottabb anti-aging hatású AHA-féle. Normálkörüli és száraz bőrre szuper, a glikolsav mellett pedig sok más anti-aging összetevőt (többek között keramidokat, peptideket, EGCG-t, koffeinsavat) tartalmaz, könnyed lotion formulában. Másik szuper választás a Skintegra Lumoin folyadék, ami 5% AHA-t (glikolsav + tejsav), 1,58% PHA-t (gluconolactone), valamint hidratáló-nyugtató glicerint és panthenolt tartalmaz.
  • Szintén jó kezdőformula lehet egy gyengéd, mandulasavas hámlasztó is. Ahogy fentebb is írtuk, a makulasav kimondottan jó választás az érzékeny, akár rosaceás bőr hámlasztására is, plusz kiemelten jó hatással van a problémás, zsírosabb bőrre és híres antibakteriális tulajdonságáról. Ha ezek közül érint téged valamelyik, akkor a The Ordinary Mandelic Acid 10% + HA -t érdemes lehet kipróbálni.

Középerős, mérsékelten erős AHA-k akár gyakoribb használatra:

  • Ha egy kicsit ellenállóbb a bőröd, szeretnél akár mindennap, akár heti pár alkalommal egy picit erősebb glikolsavat használni, vagy csak heti pár alkalommal egy mindennapi BHA mellett, akkor jó ötlet lehet egy picit magasabb hatóanyag-tartalmú AHA-ra váltani. A klasszikus, Skin Perfecting 8% AHA Gel egy könnyed, vízbázisú gél, ami kombinált bőrre is ideális. Textúrájának köszönhetően pikk-pakk megszárad, és rendkívül hatásos. Testvérkéje, a Skin Perfecting 8% AHA Lotion pedig a szárazságra hajlamos bőr barátja lehet, a 8%-nyi glikolsav mellett ugyanis hidratáló összetevőket találsz még jócskán benne. Ha mégis inkább folyadék párti vagy, akkor például jó ötlet lehet a The Ordinary 7% glikolsavas tonikját kipróbálnod.

Erős AHA-k ritkább használatra (vagy edzetteknek):

Ha pedig szeretnéd jócskán felturbózni az anti-aging hatást, akkor válts egy 10-12%-os változatra, ami már turbóerővel segíti a bőrmegújulási folyamatot, serkenti a természetes kollagéntermelést, és hatásosan tesz a pigmentfoltok ellen is.

  • Szuper ötlet lehet például a PC RESIST Advanced Smoothing Treatment 10% AHA, ami 4féle AHA-t tartalmaz (köztük glikolsavat, tejsavat), egy kevés BHA-t, ami kisebb mennyiségben szuper bőrnyugtatásra és más anti-aging, illetve bőrnyugtató összetevőket. Nagyon komplex formula, átfogó hatással, amit annak ellenére, hogy 10%-os erősségű, viszonylag gyakrab tudsz használni (heti pár alkalomtól a szinte mindennapig is).
  • A Skinsmart paletta legmagasabb hatóanyag-tartalmú AHA-ja a Geek & Gorgeous Smooth Out 12% AHA + Cactus Liquid hámlasztója, aminek kifejezetten az a célja, hogy ütős mennyiségű AHA-val lássa el a bőrödet. Glikolsavat és tejsavat, emellett bőrnyugtató kaktusz kivonatot is tartalmaz, ami csökkenti a nagy mennyiségű AHA-k által általában okozott neuroszenzoriális irritációt. Így a hatékonyság kíméletességgel párosul, aminek köszönhetően - természetesen a bőröd edzettségétől is függően - akár mindennap is bevetheted. Kitűnő választás azoknak, akik a magas mennyiségű AHA-k előnyeit sűrűn és ezért fokozottabb intenzitással szeretnék megtapasztalni, de szeretnék az irritáció kockázatát minimális szintre csökkenteni.

Tipp: Igazi best practice például egy gyengédebb, mindennapi AHA + egy erős, heti pár alkalmas AHA kombója. Szuperül erősítik az anti-aginget és egymás hatékonyságát, ezért ha Neked kimondottan ez áll a fókuszodban, akkor jó ötlet lehet kipróbálni. A PC 5% AHA például szuper bázis, és mellé választhatod még pl. a G&G Smooth Out-ot vagy a PC Advanced 10% AHA szérumot. Amire mindig ügyelj, ha ezt a stratégiát követed, hogy soha ne használd egymás után a hámlasztókat, tehát pl heti 5x az 5% és helyette heti 2x a 10% remek ötlet :)

Nagyon erős AHA-k ritka használatra (és edzetteknek):

Otthoni kémiai hámlasztók problémás bőr fókusszal (mitesszerek, pattanások)

Ha Neked a mitesszerekkel, tág pórusokkal, pattanásokkal gyűlik meg a bajod, akkor érdemes egy BHA-típusú hámlasztót választanod.

  • Mitesszerek, pattanások: A Paula's Choice klasszikus Skin Percfecting 2%-os BHA-k bőrtípus szerint, különböző állagokban elérhetőek. Válaszd a lotiont, ha száraz a bőröd, a gélt, ha kombinált vagy zsíros, a folyékony liquid pedig elsősorban a kombinált/zsíros bőrűeknek fog leginkább beválni, de alapvetően bármilyen bőrtípuson használhatod (ez mindig a többi bőrápolódtól is függ).
  • Mitesszerek, enyhe aknés probléma: A Paula's Choice CLEAR termékcsalád kifejezetten a pattanások problémájára összpontosít. Ha kevésbé vagy pattanásos (tehát például hetente csak egy pattanásod bújik elő, vagy jellemzően kisebb pattanásaid és/vagy mitesszereid vannak), vagy fiatal bőrre keresel megoldást, akkor elsősorban a Clear Regular Strength Anti-Redness Exfoliating Solution 2% Salicylic Acid hámlasztót próbáld ki a családból. Azoknak is szuper alternatíva, akiknek a bőre valamiért nem tolerálja az extra erős változatot, mert ennek a pH-értéke magasabb, így gyengédebb a bőrhöz, plusz sok-sok gyulladáscsökkentőt is tartalmaz.
    Mitesszerek, állandó pattanások: Ha közepesen sok vagy sok pattanásod van (állandóan új aknék jönnek elő és ezek láthatóan nagyobb vagy mélyebb természetűek), az Extra Strength változat a számodra megfelelő választás. A folyékony formulába zárt szalicilsav mélyen a pórusok belsejébe hatol, és azokban az esetekben is sikerrel járhat, ahol a Regular Strength 2%-os formula kevésnek bizonyult. (Az Extra Strength összetételében egyébként megegyezik a Skin Perfecting BHA folyadékkal). Szintén jó ötlet lehet a Skintegra Clarion hámlasztója, ami pedig 4% AHA-t és 2% BHA-t tartalmaz, így egy kombinált megoldást nyújt a problémádra. A glikolsav ugyanis a bőr felszínéről, a szalicilsav a pórusok mélyéből segít eltávolítani a felgyűlt elhalt hámsejteket, így ketten együtt "kívülről és belülről" is támogatják az egészséges pórusműködést. A glikolsav pluszban segíti a pattanások utáni barnás (PIH) foltok halványodását, míg a BHA gyulladáscsökkentő hatású.
  • Mitesszerek, pattanások: Ha pénztárcabarát megoldásban gondolkodsz, és szereted az egyszerűbb, minimalista formulákat, akkor vagy a gél állagú G&G 101 Porefectly Cleart (benne a 2% BHA mellett sarcosine-t is találsz, ami a zsírtermelés csökkentésében segít) vagy a The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution hámlasztót érdemes lehet kipróbálnod, ami 2% BHA-val segít a mitesszerek és a pattanások ellen.
  • Mitesszerek, (súlyosabb) pattanások, zsírosság: A Geek & Gorgeous Cheer Up 6% Mandelic + BHA Liquid nemcsak az eltömődött pórusok miatti tipikus problémákat kezeli hatásosan (mitesszerek, tág pórusok, pattanások), de a túlzott faggyútermelést is csökkenti. Az egyedi összetételű formula 5% mandulasavat tartalmaz, ami az AHA-k ígéretes, gyengédségéről és antibakteriális hatásáról ismert változata. Hámlasztja a bőrfelszínt, de segíti a pattanások és az utána maradó foltok elleni küzdelmet is, antibakteriális tulajdonságú. Emellett pedig 1% BHA-t találsz benne, ami a pórusok tisztításában és a gyulladáscsökkentésben játszik fontos szerepet; valamint sarcosine-t, ami pedig a kifejezetten az olajtermelés normalizálására és a pórusok feszesítésére fókuszál.
  • Mitesszerek, anti-aging, érzékenyebb bőr: Az aknékat sajnos nem mindenki növi ki, az ugyanis, hogy érint-e a pattanások problémája, nem feltétlen életkortól függ. Ha Te az utóbbi csoportba tartozol, ráadásul a mitesszerek, pattanások mellél már ráncok is párosulnak, a Paula's Choice Resist Daily-Pore Refining Treatment 2% BHA hámlasztó Neked való! A Resist BHA ugyanis a szalicilsav mellett anti-aging összetevőket is tartalmaz, például antioxidánsokat és peptideket. Ő a legkönnyedebb állagú PC hámlasztó, a bőrön szinte teljesen vízszerű és súlytalan. Plusz, magasabb pH-értéke miatt gyengédebben hat, ezért érzékenyebb bőrre is klassz választás lehet.
  • Gyulladt pattanások & antibakteriális: Kiegészítő hámlasztónak egy BHA mellé jó ötlet lehet a mandulasavat is megpróbálni. A mandulasav ugyanis antibakteriális, ezért különösen beválhat gyulladt pattanások esetén. A The Ordinary Mandelic Acid 10% + HA 10%-ot tartalmaz belőle, és előnye, hogy gyengéd, ezért érzékeny bőrre is bevethető.
  • Ütős heti kezelés: Kiegészítésképp a napi hámlasztó(i)d mellé jó ötlet lehet heti 1-2 alkalommal egy nagyon ütős hámlasztó maszkot is használni, mint a 30% AHA-t és 2% BHA-t kombináló The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution vagy a PC Skin Perfecting 25% AHA + 2% BHA Exfoliant Peel lemosandó hámlasztókat. Ezt csak akkor ajánljuk, ha már tapasztalt vagy a hámlasztásban, és pontosan tudod, mennyire ellenálló a bőröd. Látványosan csökkenti a mitesszerek számát szinte azonnal, hosszú távon pedig sokat tesz a pattanások ellen is.

Klassz hámlasztók mitesszerek, pattanások esetén

Otthoni kémiai hámlasztók érzékeny bőrre

Ha érzékeny a bőröd, akkor különösen fontos, hogy odafigyelj arra, mit és persze milyen erőset használsz. Amit ugyanis mások minden gond nélkül a bőrükre kennek, Neked könnyen irritációt is okozhat. A hámlasztóknál is ez a helyzet. De mik közül érdemes választanod?

  • Bőrnyugtatás, hidratálás & enyhe mitesszerek: A Paula's Choice 1%-os Calm lotion-je pl. egy szuper kis bőrnyugtató lotion 1% BHA-val, bőrnyugtató és hidratáló összetevőkkel, ami segít a pirosság csökkentésében, támogatja a hidratáltságot, és enyhe mitesszeres problémák esetén is segíthet.
  • Bőrnyugtatás, vízhiány esetén & kis anti-aging: Ha inkább a folyékony állagot kedveled, akkor nézd meg a Geek & Gorgeous Calm Down 4% PHA + BHA Liquid-et, amit pont úgy tudsz használni, mint egy tonikot. Gyengéden hámlaszt, üdébbé, egységesebbé és fiatalosabbá teszi a bőrt, és közben BHA- és más gyulladáscsökkentő összetevő-tartalma miatt nyugtató hatású is. A PHA pedig nemcsak gyengéd anti-aging ápolást ad a bőrödnek, de extrán támogatja a vízmegtartó képességét is.
  • Kis anti-aging & antibakteriális: Szintén szuper választás érzékeny bőrre a The Ordinary Mandelic Acid 10% + HA. A mandulasav nagy molekulaméretének köszönhetően lassú felszívódású, és ezért különösen gyengéden hat. Nemcsak eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőrfelszínről, de extrán segít az egységes bőrtónus elérésében is, és ráadásul antibakteriális tulajdonságú, ami miatt rosaceára és pattanások+nagyon érzékeny bőrre is klasszul bevethető.
  • Enyhe vagy közepes mitesszerek, néha pattanások + kis anti-aging: A Paula's Choice Resist Daily-Pore Refining Treatment 2% BHA érzékenyebb, mitesszerekre hajlamos és már ráncokkal is küzdő bőrre lehet klassz. A magasabb pH-értéke miatt ugyanis nemcsak szuperül hámlaszt, de közben nagyon is gyengéd a bőrrel. A szalicilsav mellett ráadásul olyan anti-aging összetevőt is tartalmaz, mint például az antioxidánsok és peptidek.
  • Vízhiány esetén: A gyengéd tejsavas hámlasztó, a The Ordinary Lactic Acid 5% + HA a bőrfelszín gyengéd hámlasztásán túl a hidratálást segíti extrán, ezért szuper lehet például, ha még fiatalabb vagy, de érzékeny a bőröd és hajlamos a vízhiányra.

Klassz hámlasztók érzékeny bőrre


Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!