Miért jó a bőrödnek a C vitamin?

Ha nézegetted mostanában (mondjuk az elmúlt 10-15 évben :)) a kozmetikumok kínálatát, Te is biztosan tudod, hogy bőröregedést célzó termékekből és anti-aging hatóanyagokból bizony nincs hiány. Érdemes persze tudni, hogy nincsen egyetlen, minden bőrproblémát megoldó csodaösszetevő, sőt, mégcsak egyetlen csodatermék sem tud helyettesíteni egy jól átgondolt, tudatos rutint, de van néhány olyan multifunkciós szupersztár, ami más összetevők társaságában vagy nagy mennyiségben képes kiemelkedni a hatóanyagok sorából, és egyszerre többféle bőrproblémát egymagában is extrán jól kezelni. A C-vitamin éppen ilyen!

A C-vitamin (Ascorbic Acid) igazi 'A' listás összetevő, és nemcsak anti-agingben; olyan hatóanyagokkal említhető egy lapon, mint például a retinol, a niacinamide vagy éppen a hámlasztó összetevők. Egyszerre legalább 3féleképpen segíti az egészséges bőrműködést, méghozzá meglehetősen hatásosan. De mire is jó pontosan, és hogyan érdemes használni?

Kevés az időd? Nézd meg a videót, részletesebb infókért pedig olvasd el a teljes cikket :)

Miért fontos?

A C-vitamin szuper fontos az egészséghez - ez ismert tény. Valamikor a 19. században figyelték meg hajósok, hogy ha elég citrusfélét fogyasztanak, akkor nagyobb eséllyel elkerüli őket a kor egyik rettegett betegsége, a skorbut (ami kóros C-vitaminhiány esetén fenyegeti az embert). Körülbelül az 1930-as évek óta pedig már az is pontosan ismert, hogy nem a citrusoknak, hanem egészen pontosan a bennük nagyobb mennyiségben megtalálható C-vitaminnak köszönhetően maradhattak a hajósok is egészségesebbek.

A C-vitamin pedig nemcsak az általános egészségre, de a bőrre is szuper hatással van :) Sajnos viszont, a szervezetünk nem képes maga előállítani, ezért is kiemelten fontos, hogy pótoljuk. A gond csak az, hogy hiába is étkezel vitamindúsan, amit megeszel, nem fogja automatikusan növelni a bőröd C-vitamintartalmát is, ezért ami a bőrápolást illeti, a legjobb megoldás, ha kívülről, helyileg pótolod a C-vitamint. Ez azért is fontos, mert ráadásul a légszennyezés és egyéb környezeti ártalmak (például cigifüst, szmog, UV és HEV fények) ellened dolgoznak, és roncsolják a bőrödet, ezzel együtt pedig csökkentik a C-vitamintartalmát is.

A C-vitamin hatása a bőrre

Oké-oké. De mégis miért olyan fontos, hogy a bőrödet ellásd C-vitaminnal?

5 dolog, amiben segít a C-vitamin:
  • Antioxidáns védelmet ad & gyulladáscsökkentő hatású
  • Fényvédő alá kenve turbózza a fényvédelem hatékonyságát
  • Fokozza a bőr természetes kollagéntermelését
  • Segíti a pigmentfoltok halványítását
  • Ragyogásfokozó hatású: segít visszaadni bőröd természetes fényét

Antioxidáns védelem (& fényvédő boostoló hatás)

A C-vitamin egy vízben oldódó antioxidáns, ami bőrápolás tekintetében minden formájában (kicsit később leírjuk, melyik származékai a legjobbak) képes felvenni a harcot a bőrkárosító szabad gyökökkel. Vagyis azokkal a mini-ellenségekkel, amik a bőröregedés jeleinek egyik jelentős okozói. Fontos tudni, hogy a szabad gyökök miatti bőrkárosodást nem tudjuk teljesen elkerülni, mivel gyakorlatilag a mindennapi életben minket körülvevő környezet és a természetes biológiai folyamatok váltják ki – például a napsugarak, a szennyezés vagy egyszerűen az oxigén. Szerencsére ha a bőrödbe juttatod, a C-vitamin sokat tehet ez ellen (Dermatological Surgery, 2008 & Dermatology Research and Practice, 2012), sőt, e szerint a tanulmány szerint a bőrsejtekben történt DNS károsodás ellen is hatásos lehet, amit a szabadgyökök okozhatnak.

Az antioxidáns védelem egyébként azért is jó, mert reggel használva fokozza a fényvédőd hatásosságát, ami kulcsfontosságú dolog az anti-aging bőrápolásban. Ne feledd, a bőröregedés látható jeleinek (ráncoknak, pigmentfoltoknak) mintegy a 80%-áért a káros napsugarak a felelősek!

Kollagénturbózó hatás

Ami a ráncokat illeti, a C-vitamin ennél többet is tud tenni ellenük: hosszútávon képes a bőröd természetes kollagéntermelését turbózni. Ez azért fontos, mert a kollagén kívülről nem pótolható, vagyis hiába használsz kollagénes ránctalanítót, attól nem leszel kevésbé ráncos. A kollagén a krémekben hidratál, de ennél többet - ráncok ellen - nem tesz.

Egy 1999-es tanulmány szerint például 10% C-vitamin szérum 3 hónap alatt láthatóan csökkenti a ráncok láthatóságát. Egy pár évvel később született tanulmány pedig megerősíti, hogy már 5% C-vitamin 6 hónapon keresztül rendszeresen használva jelentősen javítja a ráncok láthatóságát és a bőr rugalmasságát (más dolgokon, például a pigmentfoltok láthatóságán, a bőr hidratáltságán és tömörségén túl).

Pigmentfolt elleni hatás

A pigmentfoltok halványítása trükkös és bonyolult dolog, és amilyen lassan alakul ki a bőrödben, annyi türelemre is van szükség a látható eredményekhez (persze nem szó szerint, hiszen a pigmentfolt akár több évtizedig is készülődhet a bőrödben, míg egy jó rutinnal olyan 12-16 hét alatt már látnod kell egy-két árnyalatnyi világosodást, amennyiben a pigmentfoltod halványítható).

Ahhoz, hogy hatásosan léphess fel a pigmentfoltok ellen, tudatos stratégiát kell bevetned, és ebben a C-vitamin is segít Neked. A C-vitamin ugyanis képes gátolni a pigmentek termelését szabályozó enzim, a Tyrosinase működését, vagyis ott hat, ahol a probléma gyökeredzik. Egy jó hámlasztó és/vagy retinol, plusz egy niacinamide-os szérum bevetése mellett szép eredményeket lehet vele elérni (persze csakis megfelelő fényvédelem mellett).

Ragyogásfokozó hatás

Anitoxidáns tulajdonságainak köszönhetően a C-vitamin támogatja az egészséges sejtműködést, és a főleg környezeti ártalmak, valamint UV károk miatt megfakult, élettelen bőrt segít ismét üdébbé és ragyogóbbá tenni. Vagyis, igazi jóbarátod abban, hogy a bőröd visszanyerje a természetes fényét és ragyogását. :) Ez a hatása ráadásul már rövidtávon megmutatkozik!

C vitamin szérumok

Tiszta C-vitamin vs. származékok

Általában egy összetevő "sztárságát" jelzi, ha megjelennek a különböző származékai is. A C-vitaminnak pedig számos származéka ismert, amik ugyan nem feltétlenül bírnak a tiszta C-vitamin minden szuper tulajdonságával, azért párat vagy akár többet igen, és szuper alternatívák lehetnek (hogy miért lehet egyáltalán szükség egyáltalán alternatívára, mindjárt írjuk).

Tiszta C-vitamin (aszkorbinsav, AA)

A legtöbb kutatás persze a tiszta C-vitamin, vagyis aszkorbinsav (ascorbic acid), más néven L-aszkorbinsav bőrre gyakorolt hasznos tulajdonságaival foglalkozik. Ez nem is csoda, mert ő az, ami minden jótékony hatást magában egyesít azok közül, amiket fent felsoroltunk (sőt, még ennél többet is, hiszen mindazokon túl bónusz gyulladáscsökkentő hatása is ismert, hosszútávon pedig növeli a bőrtömörséget és segít egyensúlyban tartani a bőrödet).

Az aszkorbinsav tehát igazi erőmű, főleg, ha más antioxidánsokkal kombináljuk, vagy megfelelően nagy mennyiségben használjuk (a 15% például egy best-practice mennyiség belőle). A tiszta C-vitaminnak egyébként két szuperjó barátja is van az antioxidánsok között: a C-vitamin, az E-vitamin (Tocopherol) és a ferulic sav (ferulic acid) legendás triójának a fokozott hatékonysága messzeföldön ismert (a Paula's Choice C15 szérumban például megtalálod a mágikus hármast, nagy mennyiségben; míg a Geek & Gorgeous 101 C-Glow-ban a 2 szinergikus antioxidánst kisebb mennyiségben). Ami azt illeti, az E-vitamin megduplázza a C-vitamin ún. photo-protektív hatását (vagyis fényvédőturbózó & antioxidáns hatását), a ferulic sav (és most kapaszkodj meg a székedben) pedig ezt a duplázott hatást tovább duplázza. Vagyis, ezt a mágikus trió, megfelelő arányban, nyolcszor olyan hatásos, mint a C-vitamin egymaga, ami azért szintén nem csekély mértékben hatásos.

C-vitamin szérumok tiszta C-vitaminnal

  1. C-Glow
    C-Glow
    Regular Price 3890 Ft Akciós ár 3501 Ft

De akkor miért is van szükség egyáltalán származékokra?

  • Elsősorban azért, mert amilyen elképesztő hatású, ugyanannyira "hisztis" összetevő is. Vagyis, nehéz formulázni, mert nagyon instabil. Vízben oldott állapotban egy kinyitott, tiszta C-vitaminos szérum a legjobb trükkökkel együtt is csak 3 hónapig őrzi meg a szavatosságát. Pont olyan, mint az egynyári szerelem: intenzív, de hamar elillan. Ezért van az, hogy a C-vitaminszérumok pár hónap alatt sárgásak, majd akár barnás színűek is lehetnek: ez jelzi azt, hogy a formula C-vitamin-tartalma hogyan fogy benne idővel.
  • A másik dolog, ami miatt a származékok színre léptek, az, hogy a C-vitamint a bőr nehezen szívja be. A bőrünk ugyanis az olajban oldódó dolgokat szívja inkább magába, az aszkorbinsav pedig, ahogy korábban is írtuk, vízben oldódik. Erre két megoldás is bevett: az egyik az alacsony pH-érték + felszívódást segítő oldószerek (pl. az Ethoxydiglycol), a másik, hogy vízmentes C-vitamin szérumot készítenek és oldatlan C-vitamint tesznek a formulába (ilyen például a The Ordinary 23%-os szuszpenziója és a The Ordinary 30%-os szilikonos kréme), ami persze azzal is együtt jár, hogy csak kevesebb hatóanyagot tud a bőrben hasznosulni, mint amennyit a formula egyébként tartalmaz.
  • Végül a harmadik ok, ami miatt ma már sok-sok származék is elérhető, a bőrérzékenységgel függ össze. A nagyobb mennyiségű (10% feletti) tiszta C-vitaminnál előforduló csípő-bizsergető érzet teljesen normális, de ha Neked érzékenyebb a bőröd, vagy például rosaceás, akkor lehetséges, hogy irritálni fog. Ezt persze nehéz előre megjósolni, így szerintünk mindig érdemes lehet óvatosan tesztelgetni: mert ha szereti a bőröd a C-vitamin, akkor viszont nagyon szereti!

A származékok között elég sok a szuper és ígéretes összetevő, olyanok is akadnak, akik a C-vitamin majdnem minden szuper tulajdonságával rendelkeznek, vagy például ajánlottabbak érzékeny és/vagy rosaceás bőrre. Általában mindegyikük stabilabb és könnyebben is formulázható, mint a tiszta C-vitamin, de az is igaz, hogy a hatásosságuk azért kisebb-nagyobb mértékben alulmarad a tiszta aszkorbinsavhoz képest. Fontos különbség továbbá, hogy míg a tiszta C-vitamin hatásosságát valós körülmények között, emberi bőrön is vizsgálták a kutatásokban, addig a származékok hatékonyságát eddig még leginkább kémcsöves, ún. in vitro tanulmányokban vizsgálták, ami azért nem teljesen ugyanaz. De kik is a leghatásosabb származékok?

C-vitamin szérumok származékokkal

Ethyl Ascorbic Acid (EAC)

A Deciem legkedveltebb C-vitaminszármazéka, amivel a high-end vonalukban és most már a The Ordinary palettában is találkozhatsz. Előnye, hogy a többi származékhoz képest a legnagyobb a C-vitamin aránya (50-60% vs 80% felett az EAC esetén), ami gyártói adatok szerint bőrbe jutva hatékonyan tiszta C-vitaminná alakul.

Szintén előnye, hogy meglehetősen stabil összetevő, ami ráadásul vízben és olajban is oldódik. Felszívódását tekintve is az EAC ígéretes származék: gyártói adatok szerint még az ebben egyébként szintén jól teljesítő Ascorbyl Glucoside-nál is könnyebben jut a bőrbe.

De hogy mit jelent ez a bőrödet tekintve? Az Ethyl Ascorbic Acid:

  • antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású,
  • minden jel szerint a kollagéntermelést is turbózza,
  • erősségét pedig a pigmentfoltok elleni hatása jelenti.

Amit érdemes tudni: az EAC nem rendelkezik (egyelőre) olyan kutatási háttérrel, mint a C-vitamin, és leginkább gyártói adatok állnak a rendelkezére, azok viszont meglehetősen bíztatóak!

Ascorbyl Glucoside

Általánosan az egyik legígéretesebb származéknak tekintik (ebben a The Ordinary szérumban 12%-ot találsz belőle), amiről már picit több háttérinfó is elérhető a gyártói adatokon kívül. Előnye, hogy szintén meglehetősen stabil, így a tiszta C-vitaminnal ellentétben könnyebben formulázható is, és tovább használható is. Kémcsöves kísérletek szerint a felszívódása is jobb, és a C-vitamin mindhárom jó tulajdonságát hordozza, igaz, szerényebb mértékben:

  • antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású,
  • minden jel szerint a kollagéntermelést is turbózza,
  • a pigmentfoltok elleni hatása is ismert.
  • plusz, 10-12%-os mennyiségben érzékeny bőrre is ideális lehet.

Tetrahexyldecyl Ascorbate (ATIP)

Olajban oldódó származék, szintén stabilabb, mint a tiszta aszkorbinsav és könnyebben is formulázható. Ugyancsak kiemelkedően ígéretes a származékok között, noha hatékonyságát egyelőre gyártói, kémcsöves kísérletek támasztják alá leginkább.

Egy független kutatásban, ami szilikonos 7% ATIP formulát vet össze szilikonos 10% tiszta AA-val, arra a következtetésre jutott, hogy míg szilikonos közegben a tiszta C-vitamin a bőr külsőbb rétegeiben marad, addig az ATIP könnyebben és gyorsabban beszívódik a bőr picit mélyebb rétegeibe is, és a ráncok csökkentésében is segít. Noha pici kutatásról van szó (10 vizsgált alannyal), azért az eredmények biztatóak, és ha szárazabb például a bőröd, az olajos ATIP mindenképp megér egy próbát!

De hogy mit jelent ez a bőrödet tekintve? A Tetrahexyldecyl Ascorbate:

  • antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású,
  • minden jel szerint a kollagéntermelést is turbózza (nagyobb mértékben, mint a tiszta C-vitamin),
  • a pigmentfoltok elleni hatása is ismert,
  • mivel olajos formulát tesz lehetővé, szárazabb bőrre ideális.

Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP)

Talán az egyik legstabilabb származék, és szintén a tiszta AA mindhárom mágikus tulajdonságát hordozza, azonban szerényebb mértékben, mint a C-vitamin. Arról, hogy a felszívódása mennyiben jobb vagy rosszabb, egyelőre nincs megbízható adat, ami miatt viszont mindenképpen helye van a legígéretesebb származékok sorában, az a pattanások elleni hatásossága.

Egy 2005-ös tanulmány szerint például 1% SAP hatékonyan felveszi a harcot a gyulladt pattanásokat okozó P. Acnes baktériummal szemben, 5% SAP pedig már jelentős gyulladáscsökkentő és P.acnes elleni hatással is bír. Már csak ezért is mindenképp aranylistás összetevő a pattanásokra hajlamos bőrűek számára, ebben a Paula's Choice hidratálóban például nagyobb mennyiséget találsz belőle. (Tipp: retinollal együtt használva különösen hatékony!)

Hogy mit jelent ez a bőrödet tekintve? A Sodium Ascorbyl Phosphate:

  • antioxidáns (gyengébb mértékben, mint a tiszta C-vitamin) és jelentős gyulladáscsökkentő hatású (jelentős mértékben),
  • minden jel szerint a kollagéntermelést is turbózza (gyengébb mértékben, mint a tiszta C-vitamin),
  • a pigmentfoltok elleni hatása is ismert,
  • antibakteriális hatású, különösen klassz lehet pattanásokra hajlamos bőrűeknek.

Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP)

Hasonlóan az SAP-hez, ő is meglehetősen stabil C-vitaminforma, egészen pH 7-ig. Arról, hogy hasonló antioxidáns hatású-e, mint a tiszta AA, sajnos egyelőre nem áll rendelkezésre adat, ami viszont mellette szól, hogy egyrészt hasonlóan képes serkenteni a bőr természetes kollagéntermelését, mint a C-vitamin, és a pigmentfoltok elleni hatása is ismert. Ráadásul érzékeny bőrre is ideálisabb választás lehet (10% körüli mennyiségben, mint például ebben a The Ordinary formulában), akár rosaceások számára is.

Hogy mit jelent ez a bőrödet tekintve? A Magnesium Ascorbyl Phosphate:

  • minden jel szerint a kollagéntermelést is turbózza (hasonlóan a tiszta C-vitaminhoz),
  • a pigmentfoltok elleni hatása is ismert,
  • 10% körüli mennyiségben ideális érzékeny bőrre is.


Hogy melyik a legjobb származék, és ezek milyen jó tulajdonságokkal rendelkeznek a tiszta C-vitaminhoz képest? Erre sajnos nincs egyértelmű, fekete-fehér válaszunk. A fentieken kívül segítségként még ezt a táblázatot tudod böngészni, amit egy, a Journal of Cosmetic Dermatologyban megjelent 2012-es tanulmányból másoltunk Neked ki:

Összefoglaló táblázat a  C vitamin származékokról

Hogyan válassz?

A fenti összefoglalóból is következtethetsz, de vegyük sorra még egyszer :) Ha nem kimondottan érzékeny a bőröd, akkor szerintünk a legjobb választás a tiszta C-vitamin, hiszen ő a legbizonyítottabb mindközül, ha tetszik, ő Madonna, akit a mai énekesnők utol érni próbálnak (bár ki tudja, lehet, hogy páran utol is érik, ez még elválik).

Az oldott C-vitamint a bőröd jobban tudja hasznosítani, mint a nem-oldottat, és az az előnye is megvan, hogy gyorsabb a felszívódása is, így reggel sitty-sutty tudod használni, és ezzel ki tudod használni a fényvédő-turbózó hatását is (ez a hatás pedig ugye a szinergikus antioxidánsokkal csak tovább nő: a mágikus hármast, nagy mennyiségben megtalálod a Paula's Choice C15 szérumban, míg a Geek & Gorgeous 101 C-Glow-ban a 2 szinergikus antioxidánst kisebb mennyiségben találod). Ha a folyékony állag mégsem szimpatikus, és nem bánod a lassabb felszívódást (plusz tesztelnéd, egy ütős mennyiség mire képes), akkor egy vízmentes C-vitaminos szérum is jó választás lehet, például The Ordinary 23%-os szuszpenziója és a The Ordinary 30%-os szilikonos kréme.

Ha érzékeny a bőröd, akkor a gyengédebb MAP-ot vagy az Acorbyl Glycoside -ot ajánljuk a The Ordinary szérumok közül. Az előbbi krémesebb, az utóbbi gélesebb állagú. Ha pattanásokra hajlamos vagy, akkor az eddigiek közül valószínűsíthetően bármelyik jó lehet, de Neked különösen megéri egy SAP-t tartalmazó formulát is használnod az antibakteriális tulajdonságai miatt.

Ha szárazabb a bőröd, akkor olajos ATIP megér egy próbát, ha pedig nem is száraz a bőröd, de nem bánod, hogy valami olajos érzetű, és kíváncsi vagy a Deciem kedvenc származékára, akkor az EAC-ra csapj le.

C-vitamin szérum használata

A C-vitaminnak szuper antioxidáns és fényvédő turbózó hatása van, ezért ha teheted, jó ötlet a C-vitaminos szérumot reggel mindenképp használni. Ez a vizes tiszta C-vitamint tartalmazó formuláknál vagy a származékokat tartalmazó könnyed, géles állagoknál kivitelezhető a legegyszerűbben. Ha szárazabb a bőröd vagy türelmes vagy, akkor viszont az olajosabb vagy krémesebb állagokat is érdemes lehet ilyenkorra (is) csoportosítani. Általánosságban azonban az olajos vagy krémes állagokat inkább estére javasoljuk, olyankor egyszerűbb a használatuk, és ha a fényvédő hatásának fokozó effektusát nem is, minden más jótékony hatást ugyanúgy élvezhetsz!

A C-vitaminszármazékokat a szérumok sorában, az állag szerinti elvet követve érdemes használni, akár reggelre, akár estére csoportosítod. Az állag szerinti elv nagy vonalakban a következő: előbb a vizes, géles szérumok jöjjenek, majd a trutyisabb, emulziósabb állagok, végül a krémes és olajos változatok.

Kérdéses a tiszta, vizes C-vitamin szérumok használata szokott lenni. Ezeknek az alacsony pH-értéke ugyanis felvet pár kérdést. Például hámlasztó előtt vagy után használd? A szérumok sorában, vagy esetleg máskor? Az az igazság, hogy erről megoszlanak a vélemények, és mindkét oldalon (vagyis, hámlasztó előtt vs. hámlasztó után) vannak jócskán érvek. Mi alapvetően az alacsony pH-értékű C-vitaminokat hámlasztás előttre ajánljuk, mindjárt a lemosást követő első lépésként. Ha persze csak reggel használod a C-vitaminod, és este hámlasztasz, a kérdés tárgytalan.

Ha meggyőztünk, akkor itt tudsz egy szuper C vitamin szérumot választani magadnak >>



Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

 

Források

  1. Topical vitamin C: a useful agent for treating photoaging and other dermatologic conditions. Farris PK, Dermatol Surg. 2005 Jul;31. [link]
  2. Free Radicals and Extrinsic Skin Aging. Borut Poljšak, Raja Dahmane, Dermatology Research and Practice Volume 2012. [link]
  3. Stimulation of collagen biosynthesis by topically applied vitamin C. B.V. Nusgens, P. Humbert, A. Rougier, A. Richard, C.M. Lapière.European Journal of Dermatology (2002), vol. 12, iss. 4, pp. 32-34. [link]
  4. Split-face study of topical 23.8% L-ascorbic acid serum in treating photo-aged skin. Xu TH, Chen JZ, Li YH, Wu Y, Luo YJ, Gao XH, Chen HD. J Drugs Dermatol. 2012 Jan;11(1):51-6. [link]
  5. Use of Topical Ascorbic Acid and Its Effects on Photodamaged Skin Topography. Steven S. Traikovich, DO. [link]
  6. Stability, transdermal penetration, and cutaneous effects of ascorbic acid and its derivatives. Nicholas P J Stamford. Journal of Cosmetic Dermatology, 2012, Dec;11(4):310-7. [link]
  7. A tiszta C-vitamin és a származékai leírásának forrása az INCIDecoder, ahol a kutatási referenciákat is megtalálod [link]