azelainsav

Az azelainsav nagyon sokoldalú összetevő, amiről idáig viszonylag kevesebb szó esett. Pedig a tudása szuper, ami alapján – akárcsak a retinolnak vagy például a niacinamide-nak – neki is feltétlen az A listás hatóanyagok között a helye. Amiben leginkább más, mint a gyakrabban emlegetett nagyágyúk, hogy anti-aging tudása ugyan nincsen, viszont három gyakori bőrproblémára is remekül hat. Ha pattanásokkal, pattanás utáni foltokkal, vagy egyéb pigmentfoltokkal küzdesz, az azelain sokat tud segíteni. De ennél többet is tud: fokozott bőrérzékenység vagy például rosacea esetén is szuperül beválik.

Éppen ezért, nem véletlen, hogy mostanában már egyre többet hallani felőle, sőt egy ígéretes származéka, a Potassium Azeloyl Diglycinate (PAD) is fokozatosan az előtérbe kerül. Márpedig, ha egy összetevőnek klassz származékai jelennek meg, az általában azt jelenti, hogy felfelé ível a csillaga.

De mit is tud az azelainsav pontosan, és miben más a PAD? Milyen bőrproblémákon és hogyan tudnak segíteni? Hogyan használd őket? Most ezt írjuk le Neked >>

Mi az az azelainsav?

Először is, egy kis geek infó: az azelainsav a búzában, rozsban és árpában természetesen is megtalálható vegyület, kémiailag egy ún. karbonsav, akárcsak az AHA vagy a BHA. Innen jön vele kapcsolatban egy gyakori félreértés.

Tévhit, hogy az azelainsav hámlasztana, úgy ahogy a kémiai hámlasztók teszik. Úgynevezett anti-keratolikus hatása van, ami azt jelenti, hogy szabályozza a bőr felső rétegében lezajló sejtosztódási és megújulási folyamatot, ezzel hátráltatva, hogy az elhalt hámsejtek túlságosan felhalmozódjanak. A hámlasztók ezzel szemben a felszínen (vagy pórus falon) lévő elhalt hámsejtek közötti kötéseket feloldva segítik azok könnyebb távozását a bőrről.

Mire jó az azelainsav pontosan?

Az azelainsav hatékonyságáról árulkodik, hogy számos vényköteles, pattanás elleni készítmény hatóanyaga. Vénykötelesen körülbelül 15-20%-os erősségben szokták a gélek tartalmazni, de ma már elérhető az azelainnak otthoni, kozmetikai változata is, amik pedig 9-10%-os erősségben tartalmazzák általában a hatóanyagot. És hogy miben is segíti a bőröd egészséges működését?

  • Antibakteriális hatás [pattanások, rosacea acnes elleni hatás]
    A pattanások kialakulásának egyik lépcsőfoka, hogy az eltömődött pórusokban elszaporodnak az ún. Propionibacterium acnes, vagyis P. acnes baktériumok, amik valamiért (pechünkre) imádnak a faggyús, zsúfolt közegben tenyészni. Ezt a bőrünk persze nem tűri, és fehérvértesteket küld a helyszínre, akik hadrendbe állnak a túlszaporulat ellen. De van az úgy, hogy jól jön az extra segítség, és az azelain sav ezt tudja nyújtani.
    Egy kutatás szerint például 20% azelain sav hasonlóan hatásos P. acnes ellen, mint 5%-nyi benzoyl peroxide (ami az arany standard összetevő ebben), viszont sokkal gyengédebb, és azzal ellentétben nincsenek olyan káros mellékhatásai, mint a bőr kiszárítása, vagy a bőröregedési folyamatok gyorsítása (a BP sajnos prooxidáns, vagyis az antioxidánsok ellentettje). Érzékeny, rosaceás bőrre is szuperül beválik!
  • Szabályozza a keratinizációs folyamatot, segíti az egészséges sejtosztódást [pattanások elleni hatás]
    Ahogy fentebb is írtuk, az azelain sav egyik szuper tulajdonsága, hogy szabályozza a bőr felső rétegében lezajló sejtosztódási folyamatot (méghozzá a pórusok belsejében lévő sejtekre is hat), és segíti, hogy a már meglévő sejtek egy ideálisabb módon öregedjenek el. Ez azért jó, mert ezzel segít csökkenteni a pórusok eltömődésének lehetőségét, így hozzájárul, hogy kevesebb mitesszer vagy éppen pattanás alakuljon ki.
  • Gyulladáscsökkentő hatás [pattanások és rosacea elleni hatás]
    A pattanás mindig gyulladásos elváltozás, ezért ha segítjük a bőrnyugtatást, akkor a pattanások elleni harcot is nagyban támogatjuk. Ez kulcsfontosságú persze rosacea esetén is, az azelain sav pedig ebben is tud segíteni: nyugtató hatású és hatásosan csökkenti a pirosságot is.
  • Melanintermelésért felelős enzim gátlása [pigmentfoltok, pattanás utáni foltok elleni hatás]
    A pigmentfoltok halványítása vagy PIH (pattanás utáni foltok egyik jellemző típusa) elleni küzdelem nemcsak abból áll, hogy az ember védi a bőrét a káros UV sugaraktól, vagy hogy igyekszik a bőrfelszínen lévő elszíneződött részeket „kipörgetni”. Az utánpótlást is el kell vágni, vagyis például a melanint (vagyis színtesteket) termelő Tyrosinase enzimet blokkolni kell a működésében. Ebben szuperjó az azelainsav, ami azt illeti, olyannyira, hogy a hatásosságát egyenesen az Európában csak nehezen és vénykötelesen elérhető, nagyágyú hydroquinone-hoz szokták hasonlítani.

Mit tud a PAD?

Felmerül a kérdés, hogy ha ennyire klassz egy összetevő, akkor mi szükség van származékokra? A kérdés tök jogos, és általában meg is van a dolog oka. Az azelain sav esetében ez az, hogy viszonylag egy hisztis királylányról van szó, aki nem szívesen elegyedik mindenféle más összetevővel, se vízben, se olajban nem igazán oldható. Ebből pedig az adódik, hogy az azelainsav csak nehézkesebb állagokat tesz lehetővé, vízkönnyed szérumokat nem. Pedig sokan a súlytalan állagokat kedvelik, főleg, a zsírosabb bőrtípusok, vagy a rétegzés hívei – nekik szuper dolog a PAD :).

A PAD az azelain sav és a glicin (amino sav) házasságából született újgenerációs összetevő, ami a tiszta azelainsavval ellentétben nagyon könnyed & gyorsan beszívódó formulákat is lehetővé tesz. Hatása a tiszta azelainsavhoz hasonló, felbukkant már egy rosacea és egy melasma (pigmentfolt féle) kezelésére született kutatásban is. A gyártó tesztjei szerint, ami a PAD különös erőssége:

  • Faggyútermelés szabályozása [pattanások, bőrzsírosság elleni hatás]
    Egyik top tulajdonsága, hogy képes a faggyútermelés szabályozását segíteni, vagyis a bőrzsírosságot csökkenteni és egy egyensúlyi állapotot fenntartani. Ez azért is jó, mert ha túl sok faggyút termel a bőröd, a pórusok nem biztos, hogy képesek a bőrfelszín felé való áramlásuk gondtalan biztosítására: egyszerűn túl nagy lesz a forgalom. Ilyenkor a pórusok, mint egy lufi, hajlamosak kitágulni, voálá: tág pórusok. Ráadásul ha a túl sok faggyú felhalmozódott elhalt hámsejtekkel találkozik (amik a zsírosabb, pattanásokra hajlamos bőrnél valamiért tapadósabbak, mint egy normál vagy száraz bőrnél), akkor a kettő keveréke dugacsot képez, és kész is a mitesszer, vagy akár a pattanás.
  • Melanintermelésért felelős enzim gátlása [pigmentfoltok, pattanás utáni foltok elleni hatás]
    Hasonlóan az azelainsavhoz, a PAD is képes a Tyrosinase enzim működését gátolni, ezzel pedig klasszul hozzájárul a pigmentfolt-halványító missziód sikerességéhez, vagy éppen a pattanások utáni foltok (PIH) eltüntetéséhez.
  • Kellemes hidratáló hatás
    A glicin "felmenőnek" köszönhetően kellemes, könnyed hidratálást képes adni a bőrnek, ami száraztól a zsírosig, minden bőrtípusnak fontos az egészséges bőr és a sugárzó bőrkép fenntartásához.

Azelain és PAD szérumok

Hogyan válassz?

Alapvetően két szempont alapján érdemes választanod:

#1 A helyzet súlyossága – Ha most kezded a problémás és/vagy rosaceás bőröd ápolását, nem biztos, hogy egyből egy vényköteles azelainsavas verzióra, vagy a kicsit kíméletlen benzoyl peroxide-ra van szükséged. Sőt, előbb talán jobb a gyengédebb dolgokkal kísérletezni, azzal csak jót teszel a bőröddel. Ami azt illeti, makacs és súlyosabb bőrproblémák kezelésénél a türelem is egy fontos tényező. Alakíts ki egy szép, széles spektrumú rutint, és adj neki legalább 3-4 hónapot, hogy lásd, hatásos-e. Ha 4 hónap múlva is úgy látod, ide bizony erősítés kell, akkor érdemes egy erősebb változatot kipróbálni.

#2 Állag szerinti preferenciák – A hatékonyság mellett fontos szempont lehet az is, mennyire kellemes Neked az adott formulát használni. Ha a könnyű-vizes állagokat szereted, akkor a Geek & Gorgeous aPAD széruma a Te formulád, ha a könnyű lotionöket, akkor az advanced, például BHA-val is feltuningolt Paula’s Choice azelain savas kezelése (Jó tudni: a PC két azelain savas formulája, a RESIST és a Clear ugyanaz a formula, csak más csonagolásban). Ha nem bánod a vaskos állagot és a szimpla formulát, akkor a The Ordinary krémesebb verzióját nézd meg.

Hogyan építsd a rutinodba?

Az azelainsav és a PAD is barátságos összetevő, és az otthoni bőrápolókban használt mennyiségekben (azelainsavból 10% körüli, PAD-ból 1-6% körüli) szépen kombinálható más összetevőkkel is, akár egy BHA, pórustisztító típusú, vagy egy AHA, anti-aging típusú hámlasztóval is.

A rutinodban a szérumok sorában következzen, a pontos helyét az határozza meg, hogy milyen textúrájú terméket választottál. Szérumoknál az állag szerinti elvet kövesd, vagyis a könnyű, vizes állagoktól haladj a krémesebb, nehezebbekig.

Tehát például ha a Geek & Gorgeous aPAD-et használod, az valószínűleg a szérumok között az első helyek egyikét fogja elfoglalni, míg a The Ordinary 10% Azelainja és a Paula’s Choice Clear és RESIST azelain savas széruma az utolsók egyikét. Érdemes legalább napi egyszer használni, akár reggel vagy este.



Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

 

Források

  1. Az azelainsav leírásának forrása az INCIDecoder, ahol a kutatási referenciákat is megtalálod [link]
  2. A Potassium Azeloyl Diglycinate (PAD) leírásának forrása az INCIDecoder, ahol a kutatási referenciákat is megtalálod [link]
  3. Berardesca, Enzo, et al. "Clinical and instrumental assessment of the effects of a new product based on hydroxypropyl chitosan and potassium azeloyl diglycinate in the management of rosacea." Journal of cosmetic dermatology 11.1 (2012): 37-41.
  4. Viyoch, Jarupa, et al. "Effects of trans-4-(aminomethyl) cyclohexanecarboxylic acid/potassium azeloyl diglycinate/niacinamide topical emulsion in Thai adults with melasma: a single-center, randomized, double-blind, controlled study." Current Therapeutic Research 71.6 (2010): 345-359.
  5. Veraldi, Stefano, et al. "Treatment of symptoms of erythemato-telangiectatic rosacea with topical potassium azeloyl diglycinate and hydroxypropyl chitosan: Results of a sponsor-free, multicenter, open study." Journal of Dermatological Treatment 26.2 (2015): 191-192.