Folyamatosan irritált, egyenetlen a bőröd, ráadásul sokszor hámlik is? Úgy érzed, Neked teljesen mindegy, tél van-e vagy nyár, a bőröd annyira száraz, hogy szinte nem is tudsz vele mit kezdeni? Akkor bizony nem vagy könnyű helyzetben! A súlyosan száraz bőr nagyon meg tudja keseríteni a mindennapokat – és általában olyan intenzív hidratálást kíván, amit a legtöbb krém nem tud biztosítani.

De szerencsére nem kell ezen a ponton feladni a küzdelmet. Nagyon gondosan oda kell figyelned a bőrápolásra, de ha ezt megteszed, jelentősen tudsz javítani a bőröd állapotán. A lényeg, hogy nagyon kíméletes, ultra-gyógyító termékeket válassz magadnak, és mindig figyeld a bőröd reakcióit. Ha felfedezel valamit a bőrápolási rutinodban, ami esetleg ronthat a bőröd állapotán, hagyj fel vele! Tudnod kell, lehetséges, hogy a bőröd újra puhább és egészségesebb legyen, de ehhez először meg kell értened, mi az oka az extrém szárazságnak.

Miért szárad ki a bőröm?

A bőr akkor válik fájdalmasan szárazzá, ha valamitől károsodik, ez a károsodás pedig olyan mértékű, hogy a bőröd már nem képes megtartani a természetes nedvességtartalmát, vagy azokat az összetevőket, amik a nedvességtartalomért felelősek. Ezért van az, hogy te ugyan szorgosan kened különféle hidratáló krémekkel, a bőröd egyenetlensége és repedezettsége nem javul. Ilyenkor már nem érdemes egyik hidratáló krémet a másik után próbálni. Ehelyett inkább koncentrálj arra, hogy újjáépítsd bőröd természetes védőrétegét!

A bőr védőrétege tulajdonképpen az a legkülső réteg, ami a mélyebb rétegeket megóvja az időjárás viszontagságaival, az irritációval és az egyéb környezeti ártalmakkal szemben. Ha ez a védelem sérül – mondjuk azért, mert egyszerűen „túltisztítottad” az arcod (például szappannal megbontottad a szerkezetét), nem figyeltél oda a megfelelő fényvédelemre, alkoholt tartalmazó kozmetikumot használtál vagy ekcémás vagy – a bőr elveszíti az önregenerálódás képességét. Ha ez megtörténik, megfelelő bőrápolási rutin nélkül nem is tudja önmagát gyógyítani – vagy csak nagyon-nagyon nehezen.

Így gyógyítsd a súlyosan száraz bőrt (igen, lehetséges!)

Ha eredményeket akarsz, türelemre lesz szükséged. Egyik lépés jön a másik után, apránként. Az első lépcsőfok az irritált, száraz bőr legyőzésében pedig egyértelműen a helyes bőrápolás. Rajtad múlik, hogy például a lemosó, amit használsz, segít vagy tovább ront-e a helyzeten. Az erős tisztító hatású összetevők (többek között a nátrium lauril-szulfát (sodium lauryl sulfate) vagy a nátrium C14-16 olefin-szulfonát (sodium C14-16 olefin sulfonate)), a természetes és szintetikus illatanyagok mind-mind súlyosbítják a helyzetet, és csökkentik bőröd regenerációjára való képességét.

Használj inkább gyengéd, a bőrhöz maximálisan kíméletes formulákat! Szuper választás a Skin Recovery Softening Cream Cleanser, ő egy szappanmentes, növényi olajakban gazdag, tápláló lemosó, és maximálisan gyengéd a bőrhöz. Fontos az is, hogy elfelejtsd a mosdókesztyűket és szivacsokat! Ezek ugyanis ultra száraz bőr esetén csak tovább fokozzák az irritációt.

Lemosás után tejes, hidratáló tonikra lesz szükséged. Válassz olyat, ami gyulladáscsökkentőket és bőrazonos vegyületeket is tartalmaz (keramidokat, glicerint (glycerin) és koleszterolt (cholesterol)). Ezek roppant nagy szerepet játszanak abban, hogy bőröd minél hamarabb regenerálódni tudjon, és nagy valószínűséggel, ha súlyosan száraz, híján is van a bőröd nekik. A bőrazonos összetevők a bőrödben természetesen megtalálható vegyületek pótlásával nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy később megfelelően tudd hasznosítani a hidratáló krémekben és más kozmetikumokban lévő összetevőket. A gyulladáscsökkentők pedig segítenek nyugtatni a bőrt, és fokozni az irritációval szembeni ellenállást.

Próbáld ki, hogy a tonikodat felturbózod pár csepp minőségi arcolajjal, meg fogsz lepődni! A mi tippünk a Resist Advanced Replenishing Toner és a Resist Moisture Renewal Oil Booster párosa, igazán klasszak együtt! Plusz, a leggyengédebb bőrnek is elég kíméletesek, összetevőikkel pedig nagyban hozzájárulnak a bőr megbontott védőrétegének helyreállításához.

Persze a hidratáló krémről se feledkezz meg! Egy minőségi, intenzív és bőrszerkezetet erősítő formula kulcslépés a súlyosan száraz bőr ápolásában. A hagyományos krémek sajnos sokszor elbuknak ezen a ponton – Neked viszont olyat kell keresned, ami lipideket, keramidokat, nem zsíros hatású növényi olajakat és gyulladáscsökkentőket is tartalmaz. Tégy egy próbát problémamegoldó hidratáló krémünkkel, amit kifejezetten a nagyon száraz, súlyosan száraz és érzékeny bőr számára fejlesztettünk ki! A Clinical Ultra-Rich Moisturizer a leggazdagabb formulánk, aminek egyik legfontosabb tulajdonsága éppen az, hogy a sérült bőrszerkezet helyreállítását célozza.

Figyelj rá, ne száradjon ki megint

Most, hogy sorra vettük, hogyan tudod hatékonyan kezelni a súlyosan száraz bőrt is, a következő lépés, hogy odafigyelj rá, és ne száradjon ki megint. Összeszedtünk néhány hasznos tippet ehhez:

  • Tudjuk, nem könnyű, de meg kell állnod, hogy hosszas és forró fürdőket vagy zuhanyokat vegyél! Ha hosszasan vízzel érintkezik a bőröd, az gyengíti a szerkezetét, és félő, hogy megbontja a védőréteget. Kutatások szerint már egy 20 perces tusolás is ilyen hatással lehet.
  • Ne csak az arcodra használj gyengéd lemosót, figyelj rá, hogy az egész testedet kíméletes és szappanmentes tusfürdővel mosd le!
  • Egy minimum SPF 30-as fényvédő elengedhetetlen, ha nem akarod, hogy megint kiszáradjon a bőröd. Ez akkor is fontos, ha éppen felhős az idő: az UV-sugarak ugyanis mindig érik a bőrödet, és módszeresen gyengítik az ellenálló- és regenerációra való képességedet. (Ha szükségesnek tartod, nyugodtan aláhidratálhatsz a fényvédőknek.)
  • Míg a mosdószivacsos megoldások és a bőrradírok tiltólistásak a súlyosan száraz, érzékeny bőrűek számára, egy klassz AHA (Alpha Hydroxy Acid) és egy BHA (Beta Hydroxy Acid) nagyon sokat tud segíteni abban, hogy kordában tartsd a bőrödet. Az otthoni hámlasztók előnye, hogy úgy távolítják el a bőrödről az elhalt hámsejteket és tisztítják ki a pórusokat, hogy közben nagyon gyengédek. Mindkét dolog fontos a regenerációban: az elhalt bőr eltávolításával segíted a megújult bőr felszínre jutását, a pórusok kitisztításával utat engedsz a hidratáló összetevők felszívódásának.
  • Jó ötlet lehet beszerezni egy párologtatót otthonra! Ha a levegő kicsit párás, az segít a bőrt hidratáltan tartani. Különösen a hideg évszakokban van ennek jelentősége, hiszen a fűtés nagyon ki tudja szárítani a levegőt. A legjobb, ha a hálódba is teszel egyet.
  • Kerüld az irritáló összetevőket (listát itt találsz róluk)! Sajnos nem mindig egyértelmű, melyik termék tartalmaz ilyeneket, és melyik nem. Ne feledd: a természetes nem a jó szinonimája, a szintetikus pedig nem a rosszé. Ilyen alapon ugyanis a gyilkos galócának is biztosan használnia kellene – amit azért aligha tesz. Ha súlyosan száraz a bőröd (de egyébként mindig, minden esteben), figyeld az összetevőlistát! Ez az egyetlen módja, hogy meggyőződj róla, a termék, amivel szemezel, tényleg Neked való!

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!