A rosacea sokszor nehezen felismerhető, makacs és frusztráló bőrprobléma. A felismerése főleg az elején trükkös, mert általában csak finoman és időnként jelentkeznek a tünetei. A jó hír, hogy már ilyenkor is eredményes tudsz lenni, ha úgy ápolod a bőrödet, mint az érzékeny bőrt általában. A rossz hír viszont, hogy ha nem teszel ellene, idővel egyre rosszabb lehet.

A rosaceának a pontos oka sajnos máig nem ismert teljesen, de azt, hogy mi enyhítheti a problémát, szerencsére tudjuk. Ebben a cikkben összeszedtük Neked a legfontosabb tudnivalókat a rosaceáról és a rosaceás bőr ápolásáról, amik segítségével Te is hatásosan veheted fel a harcot a tünetekkel.

Mi az a rosacea & mi okozza?

Kezdjük a hideg zuhannyal: a rosacea viszonylag gyakori krónikus bőrelváltozás, és sajnos olyan, hogy végleges gyógymód, nincsen rá. A jó hír viszont, hogy ez nem jelenti azt, hogy ne tehetnél ellene, főleg, ha az elején elcsíped a dolgot.

A rosacea egy 2016-os tanulmány szerint a lakosság cirka 10%-át érinti. Sajnos nagymértékben befolyásolhatja az önbizalmat és az általános komfortérzetet, mert legtöbbször

tartós bőrpírral, pirosodással (vagy hirtelen belobbanással, elvörösödéssel), fokozott bőrérzékenységgel jár együtt, a seprűvénák, apró vérerecskék pedig gyakran láthatóvá válnak. Az is előfordulhat, hogy pattanásszerű göböcskék, ún. rosacea acné jelenik meg.

Kevés az időd? Akkor nézd meg inkább videón >>



Leginkább középkorú (30 és 50 közötti) és világosbőrű nőknél fordul elő (jellemzően világos hajúak és szemszínűek körében, sokszor menopauza idején jelentkezik), akik könnyen elvörösödnek és kipirosodnak, de ez nem feltétlen van mindig így. Férfiaknál is előfordulhat, bár ritkábban, olyankor viszont a tünetek is sokszor erőteljesebbek.

A jelek szerint a dolog örökletes lehet. Egy kutatásban a rosaceások fele mondta azt, hogy előfordult a felmenői között a bőrprobléma korábban. Egy friss kutatás viszont, ami ikreket vizsgált, arra a megállapításra jutott, hogy a genetika csak az egyik fele a rosacea kialakulásának, és legalább ennyire fontos szerepe van a különböző környezeti faktoroknak és az életmódnak is. Ezért ha a családodban előfordult rosacea, akkor jó, ha te is figyeled, hogy tapasztalsz-e lehetséges jeleket, és ha igen, akkor érdemes odafigyelned, hogy csökkentsd a környezeti rizikófaktorokat (erről picit lentebb).

Rossz hír, hogy a rosacea közvetlen kiváltó oka nem ismert, de azt lehet tudni, hogy valamiféle összefüggés van a gyenge immunrendszerrel, az ideg- és érhálózattal, és a mikróbák egyensúlyának felborulása is befolyásoló tényező lehet.

Arra, hogy mi okozza valójában a rosaceát, többféle elmélet is létezik, de jó, ha tudod, hogy ezek közül egyik sem 1000%-ig biztos. Az egyik teória szerint például egy demodex folliculorum nevű kis mikróba, ami egyébként mindenkinél megtalálható a szőrtüszőknél, nagyobb számban van jelen rosaceásoknál, ezért összefügghet a két dolog.

Van olyan elmélet is, ami egy emésztőrendszert fertőző baktériumot is a kiváltó okok közé sorol (Helicobacter pylori), vagy legalábbis tendencia, hogy rosaceásoknál ez a lény okozta fertőzés nagyobb számban kimutatható, mint a nem-rosaceások körében.

Szintén megfigyelték, hogy rosaceásoknál kétféle fehérjéből extrán magas mennyiség mutatható ki, méghozzá egy antimicrobial fehérjéből, ami néhány gonosz baktériummal és gombával képes felvenni a harcot (chathelicidin), illetve egy fehérjebontó enzimből (SCTE: stratum corneum tryptic enzyme). E két fehérje abnormális túltengése klinikailag bizonyítottan gyulladáskeltő és bőrpírt okoz, és hatással lehet a keringésre is.

Ami viszont biztos, hogy ha hajlamod van a rosaceára, akkor bizonyos környezetei tényezők is befolyásolhatják a megjelenését:

  • forró italok, fűszeres ételek
  • alkohol, különösen vörösbor
  • extrém meleg vagy extrém hideg
  • erős napsütés vagy szél
  • edzés
  • heves érzelmek
  • gyógyszerek
  • rosszul megválasztott kozmetikumok

A rosacea tünetei: hogyan ismerheted fel?

A rosaceát nem mindig könnyű felismerni, főleg az elején nem, amikor a tünetek még enyhék. Ha felmerül benned, hogy érinthet a probléma, és egy szuper, érzékeny bőr számára megfelelő gyengéd bőrápolási rutinba kezdesz, akkor jó eséllyel megelőzheted, hogy a tünetek erősebbek legyenek. Ha viszont már picit erősebbek a tünetek, akkor a legjobb, ha bőrgyógyászhoz fordulsz, egyrészt mert könnyű a tüneteket összekeverni mással, másrészt pedig ha időben lépsz, némi odafigyeléssel és sok-sok türelemmel (nomeg az orvos utasításainak szigorú betartásával) nagy valószínűséggel szépen csökkentheted a tüneteket.

A képek forrása: innen és innen

És akkor nézzük a rosacea elsődleges jeleit:

  • ha az orr és az orca állandóan piroskás, és időnként be is szokott lobbanni, akkor az már önmagában is rosaceát jelez
  • látható seprűvénák, amik idővel még inkább szembetűnőek lesznek
  • roacea acne, vagyis pattanásszerű göböcskék, amik váladékozhatnak is (ha nem ismerjük fel a problémát, ez idővel csak rosszabbodik)

Az elsődleges tüneteken kívül sokfél járulékos jele is lehet a rosaceának:

  • gyakori, de véletlenszerű extrém bőrérzékenység
  • égő, viszkető érzés
  • állandó piros foltok
  • szem problémák: nem mindig, de sokan (50%), akik rosaceával küzdenek, tapasztalhatnak irritációt a szemkörnyéken és megduzzadt szemek is előfordulhatnak
  • száraz és hámló bőr (hámlás akkor is lehet, ha egyébként zsírosabb a bőrtípusod)

A tünetek alapján többféle rosacea-típus is létezik, ezek közül a leggyakoribbak:

Kipirosodó rosacea

Az arc középső részén állandó a pirosság, láthatóak az apróbb erecskék, és időnként belobban a bőr. Gyakran ég és viszket, és könnyen is irritálódik a bőröd, különösen rosszul reagál a helytelenül megválasztott kozmetikumokra.

Klasszikus rosacea

Az állandó pirosság mellett sokszor láthatóak az apróbb seprűvénék, és rosacea acne is jellemző lehet. Ezt a típust könnyű összetéveszteni a sima, pattanásokra hajlamos, problémás bőrrel, de ha elmúltál 30 és nincsenek eltömődve a pórusaid, akkor gyanakodj, és keress fel egy jó bőrgyógyászt.

 

Kevésbé gyakori, de olyan rosacea is létezik, ami kifejezetten az orr karfiolos megnagyobbodását eredményezi (főleg, ha kezeletlen marad), és olyan is van, ami a szemre korlátozódik (ilyenkor jellemző lehet a vöröses vízvonal, az állandó könnyezés, gyakori viszketés. Ezt a típust könnyű összekeverni az allergiával, de például segíthet a megállapításban az is, hogy ha gyerekként árpás voltál, akkor nagyobb eséllyel lehetsz rosaceás felnőttként).

A rosacea kezelése

Ha már tudod, hogy rosaceás vagy, jártál orvosnál is, és megállapította, hogy súlyosabb esetről van szó, akkor a vényköteles gyógyszerek, készítmények sokat segíthetnek, mert csökkentik a gyulladást, és esetleg antibakteriálisak is. Persze, emellett fontos az is, hogy felépíts magadnak egy gyengéd bőrápolási rutint, benne olyan elemekkel, amik idővel segítenek a pirosság visszafogásában, a bőrnyugtatásban, és a védőréteg erősítésében. Ha pedig egyelőre enyhébb rosaceád van, akkor jó hír, hogy nagy valószínűséggel egy ilyen rutin önmagában elég lesz ahhoz, hogy megelőzd a későbbi rosszabbodást. (Persze, amellett, hogy igyekszel a rizikófaktorokat is csökkenteni, ami sokszor életmódváltással is együtt jár).

Amire plusszban szükséged lesz: türelem. Még egy antibiotikumos kezelésnél is ritka, hogy 6 hét alatt javulás tapasztalható, ezért fontos, hogy ne egy hónap után vonj le következtetéseket. Mi általában azt tanácsoljuk, hogy 3 hónapot adj a bőrödnek, hogy lásd, valami hatásos-e. Ez persze a nem kúraszerű dolgokra vonatkozik.

Milyen összetevők segíthetnek az otthoni bőrápolásban?

Fényvédő

Minden tudatos bőrápolásnak a kiindulása egy bőrtípusod szerinti, jól megválasztott, széles spektrumú védelmet adó fényvédő, és ez nálad sincs másképp. Ha rosaceával küzdesz, akkor fokozottan oda kell figyelned arra, hogy minden nap, akkor is, ha esős az idő vagy borús az ég, óvd magad a káros UV-sugarakkal szemben. Az UV ugyanis nemcsak a bőröregedés mintegy 80%-áért felelős, de ahhoz is nagyban hozzájárul, hogy a bőrpír makacsabb legyen az arcodon.

Amit érdemes tudnod, hogy a rosaceás bőr érzékeny is, ezért vagy fizikai/ásványi fényvédőt érdemes választanod, vagyis olyat, ami cink oxiddal és/vagy titánium-dioxiddal működik. Vagy olyat, ami ugyan organikus szűrőket tartalmaz, de azokat egyenként csak pici mennyiségekben, és ezért kifejezetten alkalmasak az érzékeny bőr fényvédelmére is.

Ásványi/fizikai fényvédőink:

Kémiai fényvédőink, amik rosaceás/érzékeny bőrre is szuperek:

Az EVY Technology fényvédő habjai érzékeny bőrre, rosaceára és sérült védőrétegre is kifejezetten szuperek. A szabadalmaztatott hab technológia kifejezetten erősíti a védőréteget, a bennük található UV szűrők pedig gyengédek és mennyiségük az átlagnál kisebb.

Az Altruist fényvédők többsége szintén jó lehet rosaceás bőrre is, például ez a könnyed, SPF 30-as lotion, vagy ez a kifejezetten érzékeny bőrre optimalizált, színezett fényvédő.

Azelainsav és PAD

Mind az azelainsavnak, mind a PAD-nak (azelainsav-származék) szuper hatása van a rosaceás bőr kezelésében. Sőt, van olyan kutatás, ami az enyhe és középerős rosacea acnéval járó rosacea kezelésében a top hatóanyagok közé sorolja az azalainsavat, és ezt a jelentős gyulladáscsökkentő hatásának tulajdonítja. Szintén közrejátszhat az antibakteriális hatás is, valamint az is, hogy támogatja az egészséges sejtosztódást.

Az azelainsav újgenerációs származéka a PAD (Potassium Azeloyl Diglycinate), ami az azelain sav és a glicin (amino sav) házasságából született, szintén eredményesen veszi fel a harcot a rosacea tünetei ellen: nemcsak kellemesen hidratál, de csökkenti a pirosságot, és gyulladáscsökkentő hatású (a rosacea kezelésében való hatásosságát például ebben a tanulmányban vizsgálták.)

Jó tudni: Az azelainsav és a PAD kifejezetten szuper a rosacea acné vagy pattanások ellen, és akkor is jó választás, ha pigmentfoltokkal is küzdesz.

Gyengéd retinoid

Alacsony mennyiségben szintén segíthet egy retinoidféle is. A retinoidok nemcsak támogatják az egészséges sejtosztódást és pórusműködést, de a rosacea acne csökkentéséhez is hozzájárulnak. A retinoidok közül pedig a retinalnak pluszban antibakteriális hatása is van.

Jó tudni: A retinoidok a fényvédelem mellett a legbizonyítottabb anti-aging hatóanyagok, ezért ha rosacea mellett már ez is szempont, akkor feltétlen jó ötlet :)

Gyengéd BHA vagy PHA, illetve mandulasav

A gyengéd, 1% körüli BHA, illetve a vízhiány ellen is tevő PHA gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatású, ami hosszútávon a pirosság ellen is szuper segítség. Egy olyan dolog, ami szerintünk a rosaceás bőr otthoni ápolásában is benne lehet az alapkitben :)

A mandulasav pedig nagy molekulaméretének köszönhetően lassú felszívódású, és ezért különösen gyengéden hat. Nemcsak eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőrfelszínről, de extrán segít az egységes bőrtónus elérésében is, és ráadásul antibakteriális tulajdonságú, ami miatt rosaceára és pattanások+nagyon érzékeny bőrre is klasszul bevethető.

Jó tudni: Nem biztos, hogy szükséges erősebb hámlasztó Neked, de ha gondolod, akkor a nagyon gyengéd szekció után, már második körben, kipróbálhatsz egy, még szintén gyengéd, de azért már intenzívebb hámlasztót is, főleg, ha a rosacea acné vagy a mitesszerek, pattanások esetleg gondot okoznak. Jó lehet például a Paula's Choice RESIST Daily Pore-Refining Treatment 2% BHA vagy a Geek & Gorgeous Cheer Up.

Bőrnyugtató antioxidánsok, glucoside-ok és növényi kivonatok

Sok-sok olyan antioxidáns és növényi kivonat van, ami hatásosan segíti a bőröd nyugtatását, a gyulladáscsökkentést és segíti az egészséges bőrműködést is. Például a zöld tea, az édesgyökér-kivonat, az allantion, az aloe vera, a SOD, a CBD, a tasmán bors, az E-vitamin, csak hogy említsünk párat, szuperek lehetnek.

Védőrétegerősítő összetevőket tartalmazó hidratáló-tápláló formulák

Különböző tonikok, szérumok, krémek, arcolajak is tartalmaznak ilyen típusú összetevőket, amik sokat tehetnek azért, hogy segítsék a védőréteg erősítését. (A linken részletesebben is olvashatsz ezekről az összetevőkről). Mik ezek?

  • LIPIDEK: keramidok + zsírsavak + cholesterol
  • Panthenol
  • Niacinamide (kis mennyiségben, például az esti hidratálódba cseppentve)
  • Hialuronsav (közepes molekulasúly)
  • Linolsavban (Omega-6) gazdag olajak/ Squalane

Tudatos bőrápolási rutin rosaceásan

Nézzünk először a három stratégiai alapszabályt, amit fehérlistás és feketelistás összetevőkön túl érdemes lehet szem előtt tartanod, mikor egy tudatos bőrápolási rutin felépítésébe kezdesz.

#1: A kevesebb több -- avagy: back to basics

Ha rosaceás a bőröd, akkor alapvető fontosságú, hogy tudd: a több nem a jobb szinonimája. Ez magára a bőrápolási rutinra és az egyes termékekre is vonatkozik. Hogyan?

Ami a rutint illeti: nem biztos, hogy Neked a legjobb stratégia egy 10 lépéses rutin követése, legalábbis amíg nem jön helyre a dolog valamennyire, biztosan nem. Ha rosaceás és ezzel együtt kifejezetten érzékeny a bőröd, és tartósan nem javul a helyzet, akkor térj vissza az alapokhoz. Legyen egy jó lemosó–hidratáló–fényvédő hármasod, és ha ez stabilan megvan, akkor kezdd el feltölteni célzott, védőrétegerősítő és nyugtató hatású termékekkel a rutinodat. És ha ez is megvan, akkor kezdhetsz el olyan extra dolgokra is fókuszálni, mint például a ráncok vagy a pigmentfoltok problémája. Igen, tudjuk, ez így időigényesnek hangzik, és mi is tudjuk, hogy sokszor nagyon nehéz türelmesnek lenni, de ha érzékeny a bőröd, akkor fogadd meg ezt a tanácsot. Sokkal többre mész azzal, ha egyszer összeszorítod a szád és türelmesen, következetesen haladsz előre lépésről-lépésre, mint ha állandóan csak egy helyben toporogsz.

Ami pedig a termékeket illeti: jobb, ha kerülöd a kilóméterhosszú összetevőlistás dolgokat. Minél több összetevő van valamiben, annál nagyobb az esélye annak, hogy valamelyikre érzékenyen reagálsz. Ezért ha valami extrát keresel a bőrápolókban, akkor az – elsősorban – bőrnyugtató-erősítő típusú összetevő legyen (hogy mik is ezek, arról lentebb olvashatsz).

Ha bizonytalan vagy, hogyan és hol is találsz ilyen termékeket, akkor nézd meg a Paula's Choice CALM érzékeny bőrre való családját, ahol kombinált/zsíros és normál/száraz bőrtípusra is találsz kifejezetten bőrnyugtatásra és -erősítésre fókuszáló bőrápolókat, vagy a Paula's Choice OMEGA védőrétegerősítő kollekcióját.

#2: Kerüld, ami potenciálisan irritáló lehet

Ez az elv kicsit átfedésben áll az elsővel, de fontos, hogy külön is hangsúlyozzuk. Kiindulásképp feltétlenül figyelj rá, hogy semmi olyat ne használj (se bőrápolót, se sminkterméket), ami potenciálisan irritáló összetevőket tartalmaznak. Feketelistás például az alkohol (alcohol denat.), a csodamogyoró (witch hazel), a mentol (menthol), a borsmenta (peppermint), az eukaliptusz, a citrusfélék, és jobb, ha kerülöd az illatanyagokat is.

Ezenkívül van néhány olyan összetevő is, amik alapvetően szuperek, de nálad sajnos problémát okozhatnak, ezért ezeket is érdemes lehet kerülni. Ilyen például az általános kémiai fényvédő, az AHA-k közül a glikolsav és az erősebb tejsav (de például okés egy gyengédebb tejsav, olyan 5% körüli).

Ha rosaceás a bőröd, akkor a hatóanyag mennyiségekkel is érdemes csínján bánnod. Persze, csábító mindenből a legintenzívebb, legütősebb darabot használni, de tudd, hogy ami másnak szuper, nálad elképzelhető, hogy irritáló hatású lesz. Ezért fontos, hogy tartózkodj a nagyon magas hatóanyag-tartalmú formuláktól: hiába segíthet a rosaceádon egy klassz retinoidféle, egy 1% retinol például nem a legjobb választás Neked. Válassz mindig gyengéd, alacsonyabb hatóanyag-tartalmú termékeket, és egynél-egynél idővel megpróbálhatsz talán egy erősebbet is.

#3: Egyszer egy elve

A harmadik stratégiai alapelv, hogy ne rohand le a bőrödet. Egyszerre mindig csak egy újdonságot vezess be a rutinodba, és jó, ha azzal is végzel pöttytesztet.

Ez azért fontos, mert ha egyszerre többféle dolgot kezdesz el használni, és valamit nem bír a bőröd, akkor nehezen fogod tudni kideríteni, vajon mi is lehetett, ami a galibát okozta. Míg ha egyszerre csak egy új dolgot vezetsz be, akkor ha azt nem is feltétlenül fogod tudni, hogy pontosan melyik összetevő (hatóanyag vagy éppen valamilyen segédanyag) a ludas, azt legalább tudni fogod, hogy melyik terméket kell félretenni.

Hasznos infók a rutinodhoz:

Példa bőrápolási rutinok

És akkor nézzük részletesen. Alapápoló termékekből, ha tanácstalan vagy, hogyan volna érdemes összeválogatni a termékeket, tök szuper ötlet például a Paula's Choice CALM érzékeny bőrre való családból kiindulnod (bőrtípusod szerint válassz), mert nagyon gyengéd termékek, és extra bőrnyugtató összetevőket tartalmaznak.

Extrákat pedig aszerint érdemes beszúrnod, hogy mi az, ami leginkább gondot okoz. Ami általánosan jó ötlet, az egy bőrnyugtatásban is segítő, gyengéd BHA vagy BHA/PHA hámlasztó, és szintén a nyugtatásra, pirosság csökkentésére fókuszáló szérum (és esetleg tonik). Ha rosacea mellett mondjuk az anti-aging elsődleges szempontod, akkor szuper ötlet egy gyengéd retinoidos szérumot beszúrnod estére, ha például a rosacea acne jelent problémát, akkor egy azelainsavas terméket és egy gyengéd retinoidost. Ha rosacea mellett vízhiányos és/vagy száraz is a bőröd, akkor pedig remek ötlet egy hialuronsavas szérum és egy keramidokban gazdag, tápláló szérum beiktatása.

kombinált bőr + rosacea acne

REGGELESTE
1. Lemosó: langyos vizes öblítés vagy PC Calm Nourishing Cleanser 1. Lemosó: PC Calm Nourishing Cleanser
2. Hámlasztó: PC RESIST BHA 2. Nyutgató-hidratáló tonik G&G 101 Liquid Hydration
3. Szérum: PC Calm Szérum 3. Szérum: G&G 101 A-Game
4. Fényvédő: PC Calm SPF30 4. Szérum: TO Azelainsavas Szuszpenzió
5. Hidratáló: PC Calm hidratáló

 

száraz bőr + anti-aging + rosacea

REGGELESTE
1. Lemosó: langyos vizes öblítés vagy PC Calm Nourishing Cleanser 1. Lemosó: PC Calm Nourishing Cleanser
2. Szérum: G&G 101 HA 5 Rich 2. Hámlasztó: G&G Calm Down
3. Szérum: PC Calm Szérum 3. Szérum: TO Granactive Retinoid 2% Emulsion
4. Szérum: PC Omega Szérum
3. Fényvédő: EVY Face Mousse SPF 30 5. Hidratáló: PC Calm hidratáló

 

 

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

 

Források

  1. All about rosacea, National Rosacea Society [link]
  2. Causes of rosacea, National Rosacea Society [link]
  3. Treatments of rosacea, NHS (UK) [link]
  4. Can Rosacea Be Cured? New Treatments and Research[link]
  5. An update on the treatment of rosacea, Aust Prescr. 2018 Feb; 41(1): 20–24.[link]
  6. Rosacea, American Academy of Dermatology | Association [link]
  7. Rosacea: Epidemiology, pathogenesis, and treatment, Barbara M. Rainer, Sewon Kang, Anna L. Chien, Dermatoendocrinol. 2017; 9(1): e1361574.[link]
  8. Rosacea [link]
  9. 8 Top-Rated Sunscreens for Rosacea and What to Look For in a Product[link]