Keratosis pilaris

Apró, piros pöttyök a felkarodon, vagy kicsi fehér dudorok vannak a combodon, a popsidon vagy netán az arcodon? Akkor bizony lehetséges, hogy rajtad is a keratosis pilaris jelei láthatóak. A KP-ként, grízes-, csirke- vagy libabőrként is ismert bőrelváltozás a tinik 50-80%-át, a fiatal felnőtteknek majdnem a felét érinti – hogy egészen pontosan miért, azt sajnos nem tudni.

A KP szerencsére nem komoly vagy káros dolog, de jelentősen befolyásolhatja, hogy érzed magad a bőrödben. Amit előrebocsátunk: olyan, hogy csodatermék, ami egycsapásra és végleg segít megszabadulni tőle, sajnos nincsen, de néhány okos trükkel szépen csökkentheted a látható jeleit. Ebben a cikkben leírjuk Neked, mi is a teendő.

Kevés az időd? Akkor nézd meg inkább videón >>



Mi az a keratosis pilaris és mi okozza?

Kezdjük a jó hírrel :) Tudd, hogy a keratosis pilaris nem jár orvosi kockázattal és jellemzően nem okoz fájdalmat sem. Egy ártalmatlan bőrelváltozás, ami leginkább azokat érinti, akik általánosan szárazabb bőrrel küzdenek. A szőrtüszők nyílása körül alakul ki, a felhalmozódott elhalt hámsejtek sokasága, pontosabban a beépült keratin okozza, vagyis egy erős fehérje, ami a bőrt a fertőzések és a káros külső tényezők ellen hivatott védelmezni. Ha valamiért nem megy flottul a bőrmegújulási vagyis a természetes hámlási folyamat, a keratin dugacsot képez és eltömíti a szőrtüszőket, pöttyös, grízes bőrt eredményez. (Több infót erről itt találsz).

Többféle típusa is ismert, a kis dudorok a rózsaszíntől az egészen vörösig, bármely árnyalatban megjelenhetnek. Leginkább a felkarokat, a combot és a popsit érinti a dolog, de ritkán előfurdul az arcon is. Mindig szimmetrikus, vagyis ha KP-d van, akkor az nemcsak az egyik karon vagy az egyik combon látható, hanem mindkettőn. Van, hogy mindenféle irritációra utaló jel nélkül, és van, hogy pattanásszerű, gyulladt és pirosló formájában jelentkezik.

Keratosis pilaris kialakulásánál a bőrszárazság, a vízhiány és a sérült védőréteg is közrejátszanak, plusz, a kutatások szerint genetikus tényezők is. A felmérések alapján a KP-vel küzdők mintegy 30-50%-ának esetében kimutatható volt a családban már korábban is a bőrelváltozás. Azoknál, akik hajlamosak az ekcémára, asztmára és az allergiára (vagy a családjukban van erre egyfajta hajlam), nagyobb eséllyel alakul ki a keratosis pilaris is. (Több infót erről itt találsz). Érdekesség, hogy idősebb korban már kevésbé jellemző a dolog, leggyakrabban gyerekeket, tinédzsereket és fiatal felnőtteket érint.

Nem tesz jót neki a száraz levegő, ezért a hidegebb évszakokban gyakran a keratosis pilaris is jobban látható, míg nyáron talán kevésbé (főleg megfelelő kezelés mellett).

De mi "a megfelelő kezelés"? A rossz hír, hogy sajnos, nincs olyan általánosan elfogadott és kipróbált csodamódszer, amivel a "csirkebőr" varázsütésre orvosolható lenne. Ha viszont odafigyelsz arra, hogy ne tömődjenek el, és szabadon lélegezhessenek a szőrtüszőid, illetve mindent megteszel a gyulladás csökkentése érdekében, jó eséllyel hamar nagy változást tapasztalhatsz! Vagyis: néhány szuper bőrápolási trükk bevetésével és folyamatos odafigyeléssel szépen kontroll alatt tarthatod a kis dudorokat. Lássuk, miket tegyél és NE tegyél, ha hatékonyan szeretnél fellépni KP ellen.

Ajánlott hámlasztók KP ellen

Mit NE tegyél, ha KP-val küzdesz

  • Kerüld a szappanokat! Talán egyre elterjedtebb információk (szerencsére), hogy a szappan többet árt, mint használ. Persze, jó érzés, ha a bőröd csikorgatóan tiszta, de tudd, hogy ez nem jót jelent: a szappanok többnyire agresszív felületaktív anyagokkal (vagyis a tisztító hatásért felelős anyagokkal) működnek, amik a bőrödből könnyen elvonhatják az olyan hasznos összetevőket, mint a lipidek vagy az amino savak. Ezzel pedig megbontják a bőröd természetes védőrétegét, ami növeli az epidermikus vízveszteséget. A bőr így hámlani kezdhet, az elhalt hámsejtek pedig nagyobb kockázattal fogják eltömíteni a szőrtüszők nyílásait. Vagyis: ha szappannal tisztítod a bőrödet, a keratosis pilaris jó eséllyel csak még problémásabb lesz.
  • Kerüld a bőrradírokat! A radírozás segít eltávolítani a bőrfelszínről az elhalt hámsejteket, ez igaz, de keratosis pilaris esetén maximum "lekaparni" tudod a grízes dudort, ami könnyen gyulladáshoz vezet, ráadásul nem a bőr felszínén kell kordában tartanod a dolgokat, hanem ott, ahol a probléma van: a bőrfelszín alatt. A radírozás egyébként is növeli az irritáció kockázatát (főleg a szabálytalan alakú, például természetes őrleményeket tartalmazóak), ezért okosabb, ha ehelyett inkább a kíméletesebb hámlasztást választod (erről bővebben lentebb). Ha mindenképp a fizikai hámlasztás híve vagy, akkor egy gyengéd mosdókesztyűt használj inkább.
  • Kerüld a hosszas fürdőzéseket vagy zuhanyokat, és napi egynél ne tisztálkodj többször, ha nem muszáj. A víz ugyanis szintén szárító hatású lehet, könnyen növeli a vízhiányt, ez pedig megintcsak a keratosis pilaris szárnyalásának kedvez. Napi egyszeri, rövid fürdés bőven elég :)
  • Ne borotváld, gyantázd vagy epilláld a bőrödet -- legalábbis az érintett területeken ne. Ezek ugyanis mind irritálhatják a bőrt, gyulladást okozhatnak és csak még szembetűnőbb lesz a grízesség.
 

Kezdd itt, ha a személyes,
tudatos bőrápolási rutinodat keresed :)

Komplett rutint keresel?
Kattints a rutinvarázslóra!

 

Mit tegyél, ha KP-val küzdesz

  • A legjobb módja a keratosis pilaris kezelésének, ha rendszeresen használsz hámlasztó kezeléseket, elsősorban szalicilsavas, megfelelő, 3,2-3,9 közötti pH-értékű BHA-hámlasztót (vagyis Beta Hydroxy Acid-ot). A BHA igazi Jolly Joker: miközben a bőr mélyebb rétegeibe hatolva segít a hámlási folyamatokat rendberakni a pórusokban és szőrtüszőnyílásokban gyulladáscsökkentő hatása is van.

    Ha kedveled a könnyed lotion állagot, akkor a 3,2-3,6 pH közötti Paula’s Choice 2% BHA Body Spot Exfoliant kiváló választás KP ellen: hamar és nyom nélkül beszívódik, a benne lévő célzott szalicilsav pedig segít a problémamegoldásban.

    Ha inkább a folyékony állagokra voksolsz, akkor például a Geek & Gorgeous BHA-s hámlasztó liquidje szuper megoldás lehet: a mandulasavat (ami tulajdonképpen egy spéci AHA-féle) + BHA-t ötvöző Cheer Up 6% Mandelic + BHA (3,2-3,6 pH).

  • Ha a BHA nem opció valamiért vagy önmagában nem volt elég látványos a hatása, akkor érdemes lehet az AHA savakkal (is) (Alpha Hydroxy Acidokkal) próbát tenned. Az AHA szintén hámlasztja a bőrt, igaz, annak inkább a felszínére fókuszál. A Paula's Choice RESIST Skin Revealing Body Lotion with 10% AHA például jó választás lehet, ő egy könnyű lotion, intenzív hidratáló hatással.

    Ha a folyékony állagok szimpatikusabbak, akkor pedig érdemes lehet megnézned például a Geek & Gorgeous Smooth Out 12% AHA folyadékát.

    Ha nem vagy allergiás a BHA-ra, és önmagában nem bizonyult elég hatásosnak, akkor nyugodtan kombináld is a kettőt, például egyik este BHA-t másik este AHA-t használva, vagy akár egymás fölé is felkenheted.

  • Használj gyengéd, nem szárító tusfürdőket! Érdemes a gyengéd, illatanyagmentes tusfürdőtket előnyben részesítened, például a Paula's Choice All Over Hair & Body Shampoo jó választás lehet, vagy a patikában kapható olajos tusfürdők is beválhatnak.


  • Ahogy írtuk fentebb, a keratosis pilaris összefüggésben állhat a vízhiánnyal és a bőrszárazsággal, ezért fontos, hogy mindenképp odafigyelj a megfelelő hidratálásra is. Leginkább könnyű állagú, gyorsan felszívódó testápoló formulákban érdemes gondolkodnod, ha teheted, inkább ne nagyon gazdag állagú krémeket használj, azok ugyanis könnyen eltömítik a pórusokat, így akár rosszabbíthatnak is a keratosis pilarison is.

    Testápolók között például könnyed állagú, de jól hidratáló a Paua's Choice Daily Replenishing Body Cream, amit érdemes - apró trükk - mindjárt az esti zuhanyt/fürdést követően, még picit nyirkosabb testbe bemasszírozni. Vagy pénztárcabarát megoldásként az Altruist Dermatologist Moisturizing Body Lotion 6% Urea is szuper lehet, ami szintén könnyed, lotion állagú és hamar beszívódó testápoló.

  • A KP az esetek nagyon nagyrészében a testen jelentkezik, így eddig a megfelelő testápoláshoz adtunk tippeket. De ritkán előfordulhat az arcodon is, és ha nálad ez a helyzet, tudd, hogy az alapelvek pontosan ugyanezek. Ilyenkor is a kulcslépés egy arcra való BHA hámlasztó lesz, vagy AHA/ BHA kombináció (az arcra való hámlasztóinkat itt találod), fontos a gyengéd (bónusz, ha gyulladáscsökkentőkben gazdag) ápolás, és a megfelelő hidratálás. Ha a hámlasztó önmagában nem oldja meg az arcodon a KP-t, fokozhatod a hatékonyságot, ha olyan hatóanyagokat tartalmazó formulákat vetsz be, amik az egészséges pórusműködést és általánosan a természetes bőrmegújulási folyamat gördülékenységét segítik. Ilyen hatóanyagok például a retinoidfélék vagy az azelainsav (a hatóanyag nevekre klikkelve találsz több infót és termékjavaslatokat).

  • Végül egy utolsó tipp, ami már nem is annyira a bőrápoláshoz tartozik: jó ötlet lehet egy párásító készüléket beszerezned a szobádba, főleg a hidegebb időszakokra. A száraz levegő ugyanis csak ront a keratosis pilarison.

Ajánlott tusfürdő, testápoló és hámlasztó KP ellen

Lézeres kezelések

Ha úgy érzed, te már mindent kipróbáltál, de semmi nem vált be igazán, akkor érdemes lehet bőrgyógyászhoz fordulni, és megbeszélni a lehetséges lézeres kezeléseket. Ne aggódj, mostanában már rengeteg beavatkozás létezik, amik közül választhatsz – természetesen szakértő segítségével. Ott van például a villanófényes terápia (IPL) vagy a Nd:YAG lézer (forrás: The Journal of Dermatological Treatment, 2013/augusztus, 318-322. o.; Journal of Drugs in Dermatology, 2013/július, 804-806. o.; Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 2013/június, 150-154. o. és 2011/június, 120-122. o.), Magyarországon is elterjedt, kipróbált kezelési mód mindkettő.

A lézeres és fényt kibocsátó terápiákkal látványos javulás érhető el mind a keratosis pilaris, mind a bőrpirosság csökkentésében, és főleg a sötétebb bőrtónusúakat érintő, barna foltok halványításában, amik esetleg a dudorok után jelentkeztek. Jó hír továbbá, hogy az ilyen beavatkozások a bőrtextúrát is javítják – ha tehát a helyi kezelés valamiért nem működik Nálad, ne csüggedj, van más megoldás.

 

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

 

  1. Keratosis Pilaris, Ally N Alai, MD, FAAD; Chief, Jun 12, 2018. [link]
  2. Free Radicals and Extrinsic Skin Aging. Borut Poljšak, Raja Dahmane, Dermatology Research and Practice Volume 2012. [link]
  3. Stimulation of collagen biosynthesis by topically applied vitamin C. B.V. Nusgens, P. Humbert, A. Rougier, A. Richard, C.M. Lapière.European Journal of Dermatology (2002), vol. 12, iss. 4, pp. 32-34. [link]
  4. Split-face study of topical 23.8% L-ascorbic acid serum in treating photo-aged skin. Xu TH, Chen JZ, Li YH, Wu Y, Luo YJ, Gao XH, Chen HD. J Drugs Dermatol. 2012 Jan;11(1):51-6. [link]
  5. Use of Topical Ascorbic Acid and Its Effects on Photodamaged Skin Topography. Steven S. Traikovich, DO. [link]
  6. Stability, transdermal penetration, and cutaneous effects of ascorbic acid and its derivatives. Nicholas P J Stamford. Journal of Cosmetic Dermatology, 2012, Dec;11(4):310-7. [link]
  7. A tiszta C-vitamin és a származékai leírásának forrása az INCIDecoder, ahol a kutatási referenciákat is megtalálod [link]