Szemkörnyékápoló

A szemkörnyék kényes terület, mindjárt több értelemben is. Egyrészt, sajnos nem járt túl szerencsésen a bőröregedés-lottón; ez egyike azoknak a területeknek, amiken az idő múlása elsőként nyomot hagy (hello, szarkalábak). Ez ellen pedig nem könnyű tenni, de jó hír, hogy lehet :) Ha nem is leszel újra 20 éves, sokat tehetsz azért, hogy a tekinteted üdébb, feszesebb és fiatalosabb legyen. Ami biztos, hogy szuper és tudatos bőrápolásra lesz hozzá szükséged.

A szemkörnyék persze más értelemben is kényes. Mert az az igazság, nem teljesen egyértelmű, hogy mikor is van szükség speciális, külön szemkencék bevetésére. A klasszikus "kell-e külön szemkrémet használni?" kérdés ismerős lehet Neked is, ha otthonosan mozogsz a tudatos bőrápolás világában. (Ha nem, ezután a cikk után már tudsz majd pro-kontra érvelni, ha egy délutáni laza capuccino közben felmerül ez a kérdés :)).

Meg egyáltalán: milyen problémákra milyen típusű összetevők között érdemes keresgélni? Vajon ugyanaz a megoldás a ráncokra, mint a sötét karikákra? Vagy valami más? Most leírjuk Neked! :)

A cikk kicsit részletesebb, de ha inkább videón néznéd meg, mikor mit ajánlunk:

Kell-e külön szemkrémet használnom?

A dolog trükkös, és például Paula Begoun (a Paula's Choice alapítója, "Cosmetics Cop", az USA egyik top szépségszakértője) sokáig kitartott amellett, hogy nincs szükség külön szemkrémre. Húsz évig nem is volt saját szemkörnyékápolója a márkának, és mikor pár évvel ezelőtt előrukkoltak az egyébként fantasztikus RESIST Anti-Aging Eye Creammel, kisebb port kavart a dolog.

Kell-e külön szemkrémet használni? Nos, ez attól függ. Ha nincsenek úgymond extra problémáid (mint sötét karikák, vizes duzzanatok vagy például fokozott bőrszárazság), "csak" a bőröregedés általános jeleivel küzdesz itt is, akkor nem kell feltétlen külön szemkrémet/szemszérumot használnod.

Vagyis, ha például szarkalábakkal, finomvonalakkal küzdesz, vagy úgy érzed, a bőröd kicsit veszít a feszességéből, akkor azok a gyengéd anti-aging termékek, amik az arcod más területein beváltak, ide is szuperek. Amit tudnod kell, hogy itt vékonyabb és érzékenyebb lehet a bőröd, ezért a »gyengéd« szót hangsúlyozzuk.


Általános anti-aging szem körül

A bőröregedés általános jelei elleni védekezés a mindennapi fényvédelemnél kezdődik, és ez a szemkörnyéken is pontosan így van. Egy széles spektrumú, min. SPF30-as fényvédő kö-te-le-ző, ha komolyan gondolod az anti-aginget. A napsugarak nagyon károsak, nem győzzük hangsúlyozni, és a bőröregedés jeleinek mintegy a 80%-áért is felelősek.

Fényvédőt bőrtípus szerint érdemes választani. Ha kicsit érzékenyebb a szemed körül a bőröd, akkor egy fizikai fényvédőt érdemes itt használnod (például a Paula's Choice RESIST Super-Light Wrinkle Defense SPF30-as színezett fényvédőjét vagy intenzív hidratálásért a Paula's Choice Calm Redness Relief család normál/száraz bőrre való SPF30-as fényvédőjét). Szintén jók lehetnek érzékenyebb szemkörnyékre is az EVY fényvédők, és saját tapasztalataink, valamint a ti visszajelzéseitek alapján is különösen az EVY Kid Mousse-ok válnak be itt, vagyis az vagy például az Sunscreen Mousse Kids SPF 30, illetve magasabb védelemért az Sunscreen Mousse Kids SPF 50. Ha nem kimondottan érzékeny, akkor bármelyik kedvenc fényvédődet is használhatod itt is (például normál, kicsit száraz bőrre szuper választás a Paula's Choice RESIST Skin Restoring Moisturizer with SPF 50).

Az összes fényvédőért kattints ide >>

Amiket pedig extraként itt is bevethetsz, azok a klasszikus anti-aging hatóanyagok (ahogy fentebb is írtuk, gyengéd, nem-erős formulákban). Jó ötlet lehet például egy klassz retinoid szérumot vagy hidratálókrémet használni itt is. A retinoid ugyanis a szem körül is retinoid, vagyis a nr. 1 hatóanyagcsalád a bőröregedés látható jelei ellen, ami nemcsak a megelőzésben, de a korrigálásban is segít. A The Ordinary Granactive Retinoid Emulsion 2% összesen 0,3% összhatóanyag-tartalommal például szuperül beválhat a célra, de akár a középerős, ám jól tolerált Geek & Gorgeous 101 A-Game 5-t is megnézheted. Ha pedig például az esti hidratálód retinolt is tartalmaz (mint például a Paula's Choice örökzöld RESIST BARRIER Repair lotion-je), az csak pluszban jó.

A retinolos szérumokért kattints ide >>

Vagy, szuperül beválhatnak a peptidfélék is itt is. A The Ordinary Multi-Peptide + HA Serum és Matrixyl 10% + HA szérumai például biztosan csak segíteni fogják az anti-aging szemkörnyékápolást, de szemkörnyékre is fantasztikus a Paula's Choice Peptide Boostere is.

A peptides szérumokért kattints ide >>

Ugyanígy klasszak lehetnek a C-vitamin és annak származékai is, de a tiszta C-vitaminos, magas hatóanyag-tartalmú szérumokkal legyél óvatos. Van, akinek kimondottan szereti a szemkörnyéke, a legtöbbünknek azonban egy 15% tiszta ascorbic acid már sok a szemkörnyékre. A gyengéd szérmazákokat tartalmazó szérumok viszont, mint például a The Ordinary Ascorbyl Glucoside Solution 12% vagy a The Ordinary Magnesium Ascorbyl Phosphate 10% szuperek lehetnek!

Az összes C-vitaminos szérumért kattints ide >>

Amire viszont figyelj, hogy a nagyon magas hatóanyag-tartalmú hámlasztókat vagy szérumokat itt ne használd, vagy ha olyan a termék, hogy keverheted valamivel, gyengíts az erején. Egy 1%-os retinol például minden valószínűség szerint túl erős lenne ide, ahogyan például egy 10%-os AHA is.

4 dolog, amit érdemes anti-agingként használod a szemed köré:
  • gyengéd rentilos vagy retinalos szérum vagy hidratáló
  • peptid szérum
  • C-vitamin szérum (inkább származék formájában)
  • és persze az elengedhetetlen fényvédő

A hialuronsavról is szoktatok kérdezni minket, és a jó hír, hogy igen, őt is nyugodtan használhatjátok szem köré is. A szemkörnyék finomabb és érzékenyebb bőre sokszor szárazabb is, ezért mindenképp jó ötlet a vízmegtartás támogatása a "vízmágnesként" vagy "szivacsként" működő hialuronsavval. Ez segíteni fog abban, hogy a szemkörnyék kisimultabb, rugalmasabb, egészségesebb és ragyogóbb legyen. Ha szereted a vízkönnyű textúrákat, akkor például a Geek & Gorgeous 101 HA 5 Light szuper válsztás, ha maximalista típus vagy, akkor pedig a selymes-géles Paula's Choice Hyaluronic Acid Boostert ajánljuk!

A hialuronsavas szérumokért kattints ide >>

Persze az is teljesen érthető, ha szeretnéd allin1 letudni a szem körüli anti-aginget. Ilyenkor szuper ötlet lehet egy külön szemkrém használata, ami célzottan tartalmaz a fenti összetevők közül egy klassz mixtúrát. A mi tippünk például a Paula's Choice CLINICAL Ceramide-Enriched Firming Eye Cream, ami hidratáló-tápláló összetevőkön kívül 4féle C-vitamint, retinolt és peptideket is tartalmaz, vagy a NIOD Fractionated Eye Contour Concentrate,ami 10féle peptidet, valamint C-vitamint is tartalmaz. Mindkettő szuper maximalista igényű bőrápolóknak is!

Az a szemlélet is szuperjó (sőt, talán a legjobb), ha a megelőzésre fekteted a hangsúlyt: ha már korán odafigyelsz arra, hogy az egészséges bőrműködést támogasd, akkor sokat teszel azért, hogy a bőröregedés első jelei is később és/vagy finomabban jelentkezzenek. Erre a célra klasszul beválhat az egészséges bőrműködésben fontos zsírsavakat és keramidokat, plusz antioxdiánsokat nagy mennyiségben tartalmazó Paula's Choice Omega+ Complex Eye Cream, illetve az 5% C-vitamint (származékok formájában), pepiidet és hialuronsavat, valamint karikákra és duzzanatokra extra összetevőket is tartalmazó Paula's Choice C5 Super Boost Eye Cream, ami szerintünk kifejezetten szuper lehet húszas, harmincas éveinkben, mikor az "advanced megelőzés", a smart-aging fokozottan középpontba kerül.

Ajánlott anti-aging szérumok szem köré is

Amikor érdemes külön szemkörnyékápolót keresned

Azokban az esetekben, ha az általános anti-agingen túl extra, csak a szemkörnyékre jellemző problémákkal is küzdesz, például sötét karikákkal, puffos, duzzadt szemekkel vagy extra bőrszárazsággal, akkor szükséged lehet egy célzott szérum vagy krém bevetésére. Lássuk, pontosan milyen esetekben mikre célszerű figyelned!


Sötét karikák

A sötét karikákat több dolog is okozhatja, és az, hogy sikeresen halványíthatóak-e, részben ettől is függ. Ha például örökölted a karikákat, vagyis kiskorod óta sötétebb itt a bőr, akkor az otthoni bőrápolók nem fognak tudni segíteni (viszont egy klassz fényvédővel + anti-aging bőrápolással megakadályozhatod, hogy még szembetűnőbbek legyenek – ezekről eggyel fentebb olvashatsz részletesebben).

Ha nem örökölted, hanem idővel sötétedtek be a karikák, akkor nagy eséllyel irritáció, melanintermelési zavar, napártalom és/vagy rossz keringés okozza őket, és megfelelő összetevőkkel és bőrápolással még halványíthatod is őket.

Klassz ötlet például a keringésre élénkítően ható összetevők bevetése, például a koffein. A koffein elsősorban az erekre hat: összehúzó hatásának köszönhetően segíti a keringést, így a sötét karikák, amik a rossz keringés miatt (is) alakulnak ki, javulhatnak. Érdemes például a The Ordinary Caffeine Solution 5% + EGCG szérumot megnézned, ami szuper pénztárcabarát és giga mennyiségben tartalmaz koffeint a gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságú zöld tea polifenol mellett.

Másik best practice, ha gyulladáscsökkentő összetevőkben, bőrnyugtató hatású antioxidánsokban gazdag célzott szérumot/krémet vetsz be. Ezek a típusú összetevők ugyanis az esetleges irritáció vagy gyulladás okozta karikákat csökkentik, mérséklik a lilás-pirosságot, és segítenek halványítani a karikákat. Keress például C-vitamint, niacinamide-ot, resveratrolt, SOD-ot, zöld teát, fűzike kivonatot vagy édesgyökér-kivonatot tartalmazó formulákat. A Paula's Choice RESIST Anti-Aging Eye Gel, vagy a NIOD Fractionated Eye Contour Concentrate is gyulladáscsökkentő antioxidánsokban gazdag, jó ötlet sötét karikákra (is). :)

A technikailag az egyik legkomplexebb szemkörnyékápolónk, a NIOD FECC ezen túlmenően is tartalmaz jónéhány hatóanyagot a karikák ellen, például a melanin termelés zavara okozta karikák ellen ható c-vitamin + zinc pca + olíva levél kivonat együttesét, vagy körömvirág és élesztőgomba fermentációt, aminek a párosa a gyártói infók alapján szintén szépen világosítja a karikákat.

A Paula's Choice CLINICAL Ceramide-Enriched Firming Eye Creamje szintén segíthet sötét karikák ellen is: 4féle C-vitaminszármazékot (SAP, azaz Sodium Ascorbyl Phosphate-ot, Ascorbyl Glucoside-ot, Tetrahexyldecyl Ascorbate-ot és Glyceryl Ascorbate-ot) tartalmaz, amik magára a melanint termelő enzim működésére képesek hatni és gyulladáscsökkentő-nyugtató hatásúak, ezenkívül antioxidáns védelmet adó E-vitamint és szőlőmag-kivonatot is. Plusz, leheletnyi retinollal és többféle peptiddel is turbózott, így fokozottan képes hatni az általános bőröregedéssel szemben is (szarkalábak és barázdák ellen).

A Paula's Choice C5 Super Boost Eye Cream 5%-nyi C-vitamint tartalmaz, származékok formájában: ascorbyl glucoside-ot (2%), 3-O ethyl ascorbic acid-ot (2%) és ascorbyl palmitate-ot (1%). Ezek együttese, kiegészülve a zerumbone-anl (koncentrált gyömbérkivonat) gyengéd, de hatásos segítséget nyújtanak hiperpigmentáció okozta sötét karikák esetén.

És ne feledd! A nap sötétítheti a karikákat, ezért egy megfelelő fényvédő nélkül kár is sötét karikák elleni harcba indulni.



Duzzanatok a szem alatt, puffos szem

Szintén gyakori, hogy valaki szem alatti duzzanatokkal küzd. Duzzanatok alatt a vizes megdagadást értjük, amit általában kialvatlanság, allergia vagy vízvisszatartás (például kávé, alkohol vagy túlzott sófogyasztás miatt) okozhat.

Erre a problémára szintén keringést segítő összetevőket (mint a koffein) és a bőrnyugtató hatású antioxidánsokat érdemes bevetni (mint az imént sorolt niacinamide, a C-vitamin, a SOD, a zöld tea polifenolok stb.). Szintén nyugtatás céljából egy hideg fémkanalat is használhatsz, vagy például kereshetsz olyan terméket, ami ezt helyetted "megoldja". A Paula's Choice RESIST Anti-Aging Eye Gel-e hűsítő fémfejjel szuperül frissíti a szem alatti kényes területet, és persze az összetétele kifejezetten klassz a duzzanatokra, ezért puffos szemek+sötét karikák esetén is kifejezetten ajánljuk!

Jó ötlet ezen kívül bizonyos újgenerációs peptideket is keresni a formulákban, a Paula's Choice CLINICAL Ceramide-Enriched Firming Eye Cream Acetyl Tetrapeptide-5-t tartalmaz, ami kifejezetten beválik vizes puffok ellen. A gyártó in-vivo (vagyis embereken végzett) tesztje alapján egy 0.01% peptidet tartalmazó tesztformulával (igen, a peptidek ici-pici mennyiségben működnek! :)) 20 önkéntesből 60 nap alatt 95%-uk tapasztalt javulást a szem körüli bőr minőségében. Szintén jó ötlet lehet a NIOD Fractionated Eye Contour Concentrate, ami pedig mindjárt több mint mint 10féle peptidet is tartalmaz.


Táskás szem

Ezt a kategóriát sem hagyjuk ki a problémák közül, de tudd, a táskás szem (vagyis zsíros duzzanat) kakukktojás. Már atekintetben, hogy sajnos rajta otthoni bőrápolókkal nem fogsz tudni igazán javítani. :(

Ha a puffosság a szem alatti bőr zsíros duzzanata vagy a sejtek túlzott megeresztkedése miatt alakul ki (ami tipikus jele a bőröregedésnek), akkor nincs olyan krém, ami ezt enyhíteni tudná. Szomorú, de azért némileg jó hír, hogy professzionális esztétikai kezelések ezen is tudnak segíteni, szóval ha ilyen gondod van, irány a bőrgyógyász/plasztikai sebész.

Persze a top anti-aging módszereket (fényvédő, retinol, C-vitamin stb.) így is érdemes a szemed körül is használnod, de ne támassz irreális elvárásokat: ha táskákról van szó és nem romlik a helyzet, az már jónak számít.


Fokozott bőrszárazság

Sokaknak nemcsak érzékenyebb, de kimondottan szárazabb is a bőre a szeme alatt, mint máshol, vagy egészen egyszerűen úgy érzik, kiemelt táplálásra van szükségük.

Ha Te is ide tartozol, akkor a gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatású összetevőkön kívül keress növényi olajakban, és NMF (természetes hidratáló elemek) összetevőkben gazdag, vagy az egészséges bőrműködésben és hidratáltság egyensúlyában kulcsszerepet játszó zsírsavakat, keramidokat tartalmazó szemkrémet. Hidratáló összetevők közül keress például hialuronsavat, panthenolt, shea vajat, glicerint, dimethicone-t, vagy sodium PCA-t az INCI listákon. Akár egy gazdag hidratálókrémet is bevethetsz (Paula Begoun személyes kedvence például a régi Moisture Boost hidratálókrém utódja, a Calm normál/száraz bőrre való esti hidratálója).

A mi tippünk a Paula's Choice RESIST Anti-Aging Eye Creamje, egy lassú felszívódású, szuperintenzív hidratálást adó terméke, ami extra anti-aging összetevőket is tartalmaz, és pihe-puha bőrt eredményez már egy használat után, másnapra.

Szintén szuper ötlet lehet az omega 3, 6 és 9 zsírsavakban, valamint keramidokban rendkívül gazdag, könnyű hidratáló Paula's Choice Omega+ Complex Eye Cream is, ami bónuszban karikák és puffanatok ellen ható összetevőket (niacinamide, szeder és medveszőlő-kivonat) is tartalmaz.

Célzottan szem köré való termékek

Mikor mit vessek be?

 

Probléma

Ajánlott termék

bőröregedés általános jelei
(szarakalábak, feszességét vesztett bőr)

Bőrtípusodnak megfelelő fényvédő.
Érzékenyebb bőr esetén fizikai fényvédőt válassz, vagy például EVY Mousse-t!

Olyan gyengéd anti-aging termékek, amik az arcod többi területén is beváltak.
Például retinolos, peptides, C-vitaminos szérumokat keress.

Tipp:

Paula's Choice CLINICAL Ceramide-Enriched Firming Eye Cream

NIOD Fractionated Eye Contour Concentrate

Megelőzésre:

Paula's Choice Omega+ Complex Eye Cream

Paula's Choice C5 Super Boost Eye Cream

sötét karikák

Paula's Choice C5 Super Boost Eye Cream

The Ordinary Caffeine Solution 5% + EGCG

Paula's Choice RESIST Anti-Aging Eye Gel

NIOD Fractionated Eye Contour Concentrate

duzzanatok
(puffos szemek)

Paula's Choice C5 Super Boost Eye Cream

The Ordinary Caffeine Solution 5% + EGCG

Paula's Choice RESIST Anti-Aging Eye Gel

Paula's Choice CLINICAL Ceramide-Enriched Firming Eye Cream

NIOD Fractionated Eye Contour Concentrate

táskás szem

Sajnos otthoni bőrápolókkal nem tudsz igazán segíteni ezen :( Irány a bőrgyógyász!

fokozott szárazság

Paula's Choice RESIST Anti-Aging Eye Cream

Paula's Choice Omega+ Complex Eye Cream

Egy gazdag, intenzív hidratálókrém + álatlános anti-aging szérumok kombinációja.


Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

Források

  1. Masaki H, [Possible use of zinc ions for anti-pigmentation and anti-wrinkling skin care]., Yakugaku Zasshi. 2012;132(3):261-9. [link]
  2. ILLUMISCIN saját gyártói kutatásának eredményei [link]
  3. Ivan Vrcek, Omar Ozgur, Tanuj Nakra, Infraorbital Dark Circles: A Review of the Pathogenesis, Evaluation and Treatment, J Cutan Aesthet Surg. 2016 Apr-Jun; 9(2): 65–72. [link]
  4. Gorouhi F, Maibach HI, Role of topical peptides in preventing or treating aged skin, Int J Cosmet Sci. 2009 Oct;31(5):327-45. [link]
  5. Valamint az összetevőkről az információk forrása az INCIDecoder, ahol a kutatási referenciákat is megtalálod [link]