Hogyan alakítsd ki személyes bőrápolási rutinodat?

Ebben a cikkben:

Hogyan alakítsd ki személyes bőrápolási rutinodat?

A tudatos bőrápolási rutin kialakítása nagyon kreatív és izgalmas, de nem mindig egyszerű dolog. Sőt, kimondottan nehéz is lehet, például ha egy makacsabb bőrproblémára keresel valamit, amit már nem lehet egy jól megválasztott lemosó-hidratáló-fényvédő hármassal megoldani.

Egy jó regimenhez először is tudnod kell a bőrtípusodat és a bőrproblémáidat. Mire keresel megoldást? Kombinált bőr + mitesszerek vagy mondjuk száraz bőr + ráncok? Ezek meghatározása elsődleges abban, hogy tudd, milyen állagú és hatóanyag-tartalmú termékek lehetnek jók Neked.

Akár egy egyszerű, gyors alaprutinra törekedsz, akár egy minden jóval felturbózott hiper-szuper profi rutinra, most segítünk, hogy mik a lehetséges lépések, és azok hogyan állnak össze egy komplett bőrápolási rutinná!

Inkább videón néznéd meg? >>



Kötelező kozmetikumok (alapápolás)

Egyszerű alaprutint akkor érdemes követni, ha például még fiatal vagy (25 alatti), és/vagy semmi különös bőrproblémád nincsen. Ilyenkor egy klassz basic szett csak még szebbé és egészségesebbé, ellenállóbbá teszi a bőrödet, ráadásul segít abban is, hogy megelőzd a korai ráncokat, és késleltesd a bőröregedés jeleinek megjelenését.

Ha még új vagy a tudatos bőrápolás világában, és nagyon óvatos is, esetleg extrán érzékeny a bőröd, akkor is érdemes lehet először egy alapápolásból kiindulni, és utána, ha gondolod, kibővíteni-színesíteni a rutinodat.

Alapápolás: kinek?

  • fiatal vagy és nincs semmi bőrproblémád
  • érzékeny a bőröd
  • új vagy a tudatos bőrápolásban és óvatos

De vajon melyik termék mire való? Miért van szükség rá és milyen eredményt várhatsz tőle?

  • Lemosó – Reggel még okés lehet, ha kihagyod a lemosást, és csak langyos vízzel öblíted le a bőrödet, este viszont mindenképp fontos az alapos arctisztítás. Egy jó lemosó nagyon kíméletesen, de hatásosan távolítja el a fölösleges hámsejteket, a szennyeződéseket, a sminket és a zsírt a bőrödről, és nincs (vagy csak kevés) szárító hatása. Ha sminkelsz, fontos, hogy a sminkmaradványokat is makulátlanul eltávolítsd, ehhez szuper ötlet a dupla lemosás trükkjét alkalmazni. Előbb jöjjön egy micellás víz vagy olajos lemosó, utána pedig egy vízzel tökéletesen leöblíthető, általános lemosó.

    Ha még jobban bele szeretnél merülni a lemosással kapcsolatos dolgokba, akkor ezt a szakértői cikket ajánljuk még a témában:

    A lemosóinkat itt találod.

  • Reggeli, fényvédős hidratálók – A fényvédelem a tudatos bőrápolás alapja, a fontosságát egyszerűen nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ezért szuperül teszed, ha Te is beépíted a mindennapokba. Mielőtt kimennél az utcára, fontos a fényvédő! A fényvédő óv a káros UV-sugarak ellen, amik a bőröregedés jeleinek akár 80%-áért is felelősek! Törekedj arra, hogy mindennap egy minimum SPF30-as, széles spektrumú védelmet adó fényvédős hidratálót használj. Ha kombinált/zsíros a bőröd, akkor a könnyedebb, fluid/lotion állagokat keresd, ha száraz, akkor pedig a krémesebb-gazdagabbakat.

    Ha még jobban bele szeretnél merülni a fényvédelemmel kapcsolatos dolgokba, akkor ezt a szakértői cikket ajánljuk még a témában:

    A fényvédőinket itt találod.

  • Esti hidratáló – Legyen száraz vagy éppen zsíros, a szépen hidratált bőr az egészséges bőr alapja. A hidratált bőr feszesebb, élénkebb és simább is, ráadásul a környezeti ártalmakkal szemben is sokkal jobban képes védekezni. Ha megvan a Neked való hidratáló, a szemed körül is használd nyugodtan, szemkrém mellett/helyett. Az alapkrémek vízmegkötő összetevőket (például hialuront, glicerint), plusz emollienseket (vagyis bőrpuhító összetevőket, ilyenek például a bőrszerkezetben fontos szerepet játszó lipidek) tartalmaznak, a smart hidratálók pedig még többet: például antioxidánsokat, olyan okos összetevőket, mint a retinol vagy a niacinamide, vagy bőrnyugtató hatású összetevőket. De tudod mi az, amit sosem tartalmaz? Például szárító alkoholt vagy illatanyagot.

    Ha szeretnél többet is megtudni arról, milyen is a nagybetűs hidratálókrém, akkor ezt a szakértői cikket ajánljuk még a témában:

    A hidratálóinkat itt találod.

Az alaprutin lépései

REGGELESTE
1. Lemosó1. Lemosó
2. Hidratáló + SPF (esetleg alá is hidratálhatsz) 2. Esti, fényvédő nélküli hidratáló

A tudatos bőrápolás profi kellékei (haladó és profi bőrápolás)

Ha az alapápolókat kiválasztottad, akkor a következő dolog, ami a tudatosabb, teljesebb rutin felé vezet, a magas hatóanyag-tartalmú termékeké. Általánosságban ezek a termékek azért jók, mert célzottabban fókuszálhatsz velük egy-egy problémára (például pattanások, mitesszerek, a bőröregedés jelei vagy éppen vízhiány), és finomra is hangolhatod a rutinodat.

Haladó és pro bőrápolás: kinek?

  • már aggasztanak a bőröregedés jelei
  • makacsabb bőrproblémával küzdesz (például pattanások, mitesszerek, pigmentfoltok, ráncok, vízhiány)
  • érdekel a bőrápolás és a lehető legjobbat akarod a bőrödnek

De vajon melyik termék mire való? Miért van szükség rá és milyen eredményt várhatsz tőle?

  • Hámlasztó – Ha fontos Neked a tudatos bőrápolás, akkor egy jó hámlasztó mindenképpen must-have dolog, vagyis egy klassz AHA, BHA vagy PHA hámlasztó. Rájuk úgy tekints, mint az újgenerációs bőrradírokra, amik azzal ellentétben nagyon gyengédek a bőröddel, nemcsak finoman eltávolítja az elhalt hámsejtet és gyorsítja a természetes bőrmegújulást, de ennél sokkal-sokkal többet tesz érted! Az AHA kitűnő anti-aging összetevő, ami 10% körüli mennyiségben már bizonyítottan serkenti a bőr kollagéntermelését is; a BHA igazi pórusztisztító szupersztár, ami pluszban gyulladáscsökkentő hatású is; a PHA pedig az érzékeny és/vagy vízhiányos bőr barátja.

    Ha még jobban bele szeretnél merülni a hámlasztással kapcsolatos dolgokba, akkor ezeket a szakértői cikkeket ajánljuk még a témában:

    Az AHA, BHA és PHA hámlasztóinkat itt találod.

  • Szérumok – Rengetegféle szérum létezik ma már, az egészen gyengéd, bőrnyugtató szérumtól kezdve a fényvédőd hatását turbózó antioxidáns koktélokon át a rendkívül magas hatóanyag-tartalmú C-vitminos vagy éppen retinolos szérumokig. A szérumok célzottan egy-egy dologban segítenek, esetleg néhány dologban, és velük tudod igazán tökéletesre csiszolni a bőrápolásodat. Ha kíváncsi vagy, pontosan mi mire is való, kattints ide!

    Ha még jobban bele szeretnél merülni szérumokkal kapcsolatos dolgokba, akkor ezeket a szakértői cikkeket ajánljuk még a témában (a lista nem teljes, de folyamatosan dolgozunk a bővítésén :)):

    A szérumainkat itt találod.

  • Szemkrém, szemszérum – A szemkörnyék ápolása talán kiemelt figyelmet érdemel, hiszen a bőröregedés jelei elsőként többnyire itt jelentkeznek, és sokszor amúgy is érzékenyebb a szemed körül a bőr. Persze, ha van egy-egy olyan szérumod, ami elég gyengéd is, és szereted is a szemed körül használni, csak rajta :) Ugyanez a helyzet a hidratálóddal. Bátran használhatod a szemed körül is. Viszont ha például szarkalábakkal, sötét karikákkal vagy duzzanatokkal küzdesz, szükséged lehet speciális összetételű formulákra is.

    Ha szeretnél többet is megtudni arról, hogyan ápold a szemkörnyékedet, akkor ezt a szakértői cikket ajánljuk még a témában:

A magas-hatóanyagtartalmú, célzott bőrápolókon túli finomhangolást az extrákkal érheted el. Ezek bónusz termékek, amiket főleg akkor ajánlunk, ha élvezed a bőrápolást és szeretnéd tökéletesre csiszolni a rutinod.

  • Tonik/mist – Egy jó tonik vagy mist nyugtatja és selymessé teszik az arcbőrt. Folyékony állagúak, így szuperül rétegezhetőek, és extra, bónusz összetevőkkel látnak el. Plusz, ha esetleg a klasszikus vatta korongos megoldás híve vagy, még az utolsó sminkmaradványokat is eltünteti a bőrödről. A zsíros és kombinált bőrre való termékek segítenek a bőr kiegyensúlyozásában, a tág pórusok normalizálásában, a száraz bőrre valók a vízmegtartást segítik.

    Ha szeretnél többet is megtudni arról, miért jó a tonik vagy a mist, illetve kell-e vagy sem, akkor ezt a szakértői cikket ajánljuk még a témában:

    A tonikjainkat, mistjeinket itt találod.

  • Maszk – A maszk egy igazi, nagybetűs plusz, amiért extrán hálás lesz a bőröd, akkor is, ha a rutin, amit követsz, a profikéval vetekszik. Ma már számtalan típusú maszk létezi, az agyagmaszkoktól kezdve a fekete maszkokon át a hidratáló és a fátyol maszkig.

    Ha szeretnél többet olvasni a maszkokról, illetve kell-e vagy sem, akkor ezt a szakértői cikket ajánljuk még a témában:

    A maszkokat itt találod.

  • Primer/finisher – Nem szorosan bőrápolás, de egy jó primer/finisher irtó sokat tud javítani a bőrképeden, és még bónusz extrákat is adnak. Például van olyan primer, ami mattító hatású, van olyan, amelyik bónusz fényvédős, van, amelyik szinte szó szerint élő Photoshopot csinál a bőrödön, van, amelyik a dewy finishről gondoskodik. Ha smikelsz, még az alapozódat is tartósabbá teszi.

    A primereket/finishereket itt találod.

  • A profi rutin lépései

    REGGELESTE
    1. Lemosó1. Lemosó
    2. Tonik/mist 2. Tonik/mist
    3. Szérumok 3. Hámlasztó
    4. Hidratáló + SPF 4. Szérumok
    5. Primer/finisher 5. Hidratáló



    Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!

    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    • Kezdd itt, ha új vagy a tudatos bőrápolás világában!, [link]
    • Arctisztítás: mivel, miért & hogyan?, [link]
    • Hogyan válaszd ki a legjobb hidratáló krémet?, [link]
    • Vizuális napi fényvédelem motiváció, [link]
    • Otthoni kémiai hámlasztó: miért must-have?, [link]
    • Tonik: használjak vagy sem?, [link]