bőrápolási rutin
bőrápolási rutin

Ha most vágsz bele komolyabban a bőrápolásba, és azok a szavak, hogy retinol, kémiai hámlasztás vagy éppen niacinamide, nem sokat mondanak, akkor nem könnyű nálunk kiigazodni. Ezt az oldalt Neked csináltuk, itt lépésről lépésre végigvezetünk a legfontosabb tudnivalókon, és azon, hogyan is érdemes összeállítani egy klassz bőrápolási rutint. :)

Határozd meg a bőrtípusod!

Még mielőtt bármilyen terméket is választanál, fejtsd meg, mi a bőrtípusod! A bőrtípus igazából a bőröd száraz-zsíros skálán való elhelyezését jelenti, és azért nagyon fontos, mert ez határozza meg, hogy az alapápolást (lemosó, hidratáló, fényvédő) ellátó termékeknek milyen legyen az állaga. Négy bőrtípust szokás megkülönböztetni:

  • Száraz: A bőröd feszül, húzódik, néhol akár foltokban hámlik is.
  • Normál: Nincs száraz, sem zsíros érzet. A bőröd sima és kellemes.
  • Kombinált: A bőröd helyenként zsíros (T-vonal), máshol szárazabb.
  • Zsíros: A bőröd csaknem mindenhol zsíros és csillogó.

Határozd meg a bőrproblémá(i)dat!

Bőrprobléma alatt olyan dolgokat értünk, mint például a bőröregedés jelei, a pattanások vagy a rosacea. Ha fiatal vagy és szerencsés, akkor az is lehet, hogy nincs semmilyen problémád. :) Vagy az is könnyen lehet, hogy egyszerre többféle bőrproblémád is van, például pattanásos a bőröd, de már fontos az anti-aging is.

Érdemes eldöntened, hogy Neked mi a legfontosabb problémád, és ha vannak, akkor a másodlagos, esetleg harmadlagos bőrproblémákat is meghatároznod. A bőrprobléma elsősorban a Neked legfontosabb hatóanyagokat, illetve az azokat tartalmazó magas hatóanyag-tartalmú kezeléseket (hámlasztók, szérumok, boosterek) fogja meghatározni.

Inkább videón folytatnád? >>



Alapápolás (főleg) bőrtípus alapján

Nincs egységes definíció arra, hogy mi is az alapápolás, de mi ezt a három dolgot értjük alatta: lemosó, hidratáló és hidratáló + SPF (vagyis fényvédős hidratáló).

Egy szuperegyszerű alaprutin így néz ki:

REGGELESTE
1. Lemosó1. Lemosó
2. Hidrataló + SPF2. Hidrataló

A három alaptermék kiválasztásához az elsődleges szempont a bőrtípusod, de figyelembe veheted mellé a bőrproblémáidat is. Sok alapápoló termék kombináltan próbál ápolni egy bőrtípust + egy bőrproblémát.

Általános szempont:

  • Száraz – Normál bőr: Lemosóból válassz krémes/olajos, nem-habzó formulát, hidratálóból és fényvédőből pedig keresd a gazdagabb, sűrűbb állagokat.
  • Kombinált – Zsíros bőr: Zsíros bőrön is kerüld a túlságosan habzó és szárító lemosókat (nálunk nincs ilyen, de azért írjuk, hogy tudj róla, bárhol bármilyen lemosót választasz :)), mert az hosszú távon károsítja a bőrt. Hidratálóból és fényvédőből keresd a könnyed, géles, fluid állagokat, mattító formulákat.

Az alapápoló termékeket itt tudod kiválasztani, nézegetni (a kategórián belül figyeld a termék név alatti kisbetűs részt, ami segít, hogy az a termék milyen bőrtípusra és esetleg bőrproblémára való):

Ha még jobban bele szeretnél merülni az alapápolással kapcsolatos dolgokba, akkor szakértői cikkek még a témában:

Magas hatóanyag-tartalmú kezelések (főleg) bőrprobléma alapján

Most jön a fenti kétlépéses alaprutin profivá és igazán személyessé tétele. A magas hatóanyag-tartalmú termékek azok, amik a bőrproblémákon a legtöbbet tudnak segíteni, de ha nincs különösebb bőrproblémád, viszont a maximumotot akarod adni a bőrödnek, akkor is érdemes ezekkel felturbóznod a rutinod. Mi két fő termékkategóriát sorolunk ide: az otthoni kémiai hámlasztókat és a szérumokat (vagy más néven boostereket, kezeléseket).

Az otthoni kémiai hámlasztók

Gyakorlatilag mindegy, hogy mi a bőrproblémád, egy jól megválasztott kémiai hámlasztó biztosan segíteni fog. Ők a bőrradíroknak a sokkal-sokkal jobb változatai, amik a radírokkal ellentéteben fizikai irritáció nélkül távolítják el az elhalt hámsejteket, ráadásul a sav fajtájától függően sok extrát is tudnak.

Segítség dióhéjban a választáshoz:

Minden nálunk kapható hámlasztó nevében megtalálod, hogy pontosan milyen sav van benne, és mennyi. Ez alapján már nagyban le fogod tudni szűkíteni, hogy mik a Neked való termékek:

  • Anti-aging fókusz/Egyenetlen bőr/Normál–száraz bőr --> AHA: 5% gyengédnek számít, 8% közepesnek, a 10-12% pedig már ütősnek.
  • Problémás bőr (mitesszerek, pattanások) fókusz/Kombinált–zsíros bőr --> BHA és mandulasav: A folyékony (termék nevében keresd a Liquid szót) állagú 2%-os BHA hámlasztóink között érdemes szétnézned, vagy a mandulasavas Cheer Up is Neked való. Ha nem szereted a folyadékokat, akkor a 2% BHA gél lesz a Te terméked.
  • Érzékeny, pirosodásra hajlamos bőr fókusz --> PHA és BHA: A Neked való BHA termékek krémesebb állagúak lesznek, keresd bennük a "lotion" szót (1 és 2%-os verziót is találsz), vagy pedig Neked való a Calm Down is, amiben kombináltan PHA és BHA savak is vannak.

Hogyan használd, hova tedd a rutinodban?

A legfontosabb tudnivaló a hámlasztókról, hogy a használat ideális gyakorisága egyéni, nyugodtan kísérletezz! Az ütős (10%-os és a feletti) AHA-kat leszámítva a legtöbb termékünknél a napi egyszeri használat a szokásos, de érzékenyebb bőrűeknek a másnaponta egy, vagy a heti 2-3 alkalom is elég lehet egy amúgy napi használatra ajánlott termékből is.

Ha az alaprutinhoz hozzáadsz még egy hámlasztót, akkor ilyen lesz a rutinod:

REGGELESTE
1. Lemosó1. Lemosó
2. Hidrataló + SPF2. Hámlasztó*
3. Hidratáló
* Nem feltétlenül mindennap, a gyakoriság egyéni.

Hámlasztót itt tudsz választani, figyeld a terméknévben a sav fajtáját, mennyiségét és a termék állagát (liquid = folyadék, gel = géles, lotion = könnyű-krémes):

Részletes szakértői cikkek az otthoni kémiai hámlasztásról és még több segítség a választáshoz:

Szérumok, boosterek, kezelések

Ez a három kifejezés gyakorlatilag egyet jelent: magas hatóanyag-tartalmú termékeket, amik vagy egy-egy bőrproblémára, vagy egy-egy sztárhatóanyagra (ami gyakran több bőrproblémára is klassz) fókuszálnak. Néhány kivételt leszámítva, a legtöbb szérum vagy kezelés minden bőrtípusra alkalmas, és itt a választást a bőrprobléma határozza meg.

Segítség dióhéjban a választáshoz:

Egy hasznos kis lista, hogy bőrproblémától függően milyen (fő) hatóanyagokat érdemes szemügyre venned. :)

Hogyan használd, hova tedd a rutinodban?

A legtöbb szérumot használhatod akár reggel, akár este, ahogy kényelmesnek érzed, napi egyszer, vagy akár napi kétszer. Kivételek ez alól a retinol szérumok, amiket este érdemes használni, az antioxidáns szérumokat pedig ha napi egyszer használod, akkor az inkább a reggel legyen.

Akár több szérumot is használhatsz egyszerre, egymás után, ilyenkor érdemes a "könnyedebbtől a vastagabbig" alapelvet követni a sorrend meghatározásában. Három szérumnál többet egyszerre viszont azt ajánljuk, hogy ne rétegezz magadra, jóból is megárt a sok.

Ha az alaprutin + hámlasztóhoz hozzáadsz még egy vagy több szérumot is, akkor így néz ki a rutin:

REGGELESTE
1. Lemosó1. Lemosó
2. Szérum (ok)2. Hámlasztó*
3. Szérum (ok)
3. Hidrataló + SPF4. Hidratáló
*Nem feltétlenül mindennap, a gyakoriság egyéni.

A szérumokat itt tudod megnézegetni (hatóanyag szerint alkategóriákba csoportosítva):

Szemszérum/szemkrém

Olyan magas hatóanyag-tartalmú termékek, amik kifejezetten a szemkörnyék tipikus problémáira (pl. sötét karikák, duzzanatok vagy szarkalábak) tartalmaznak célzott hatóanyagokat.

A nálunk lévő termékek nagyon nagy része egyébként nyugodtan használható szem köré is (a legmagasabb hatóanyag-tartalmú hámlasztók és retinol szérumok kivételével), így ha egy általános anti-aging, egészséges bőrműködést segítő ápolás a célod, akkor nyugodtan nézz szét a hidratálókrémek és szérumok között is.

Ha vannak kifejezetten csak a szem körül jellemző problémáid, mint mondjuk a sötét karikák, vagy szeretsz használni speciális terméket a szem köré, akkor érdemes a szemkörnyékápolóinkat megnézned, itt találod őket:

Extrák - opcionális plussz dolgok

Olyan dolgok, amik nem alapkellékek, és nem is problémamegoldó szupersztárok, de ha élvezed a bőrápolást, szeretsz soklépéses rutint használni vagy maximalista vagy, akkor még teljesebbé és tökéletesebbé teheted velük a rutinod.

Tonikok/Mistek
Folyadék állagú termékek, amik nyugtatnak, hidratálnak és esetleg még valami egyebet is csinálnak attól függően, milyen bőrítípusra valók. Közvetlenül arctisztítás után használd őket, a szérumok előtt, vagy ha folyékony állagú a hámlasztód, akkor a folyékony hámlasztó után.

Így néz ki az eddigi rutin tonikkal is kiegészítve:

REGGELESTE
1. Lemosó1. Lemosó
2. Tonik/Mist2. Folyékony Hámlasztó*
3. Tonik/Mist
3. Szérum (ok)4. Szérum (ok)
4. Hidrataló + SPF5. Hidratáló
*Nem feltétlenül mindennap, a gyakoriság egyéni. Ha nem folyékony a hámlasztód, akkor használd előbb a tonikot, majd a hámlasztót.

Itt találod a nálunk kapható tonikokat (mindegyik alkoholmentes :)):

Primer/Finisher
Olyan termékek, amik kiegyenlítik és elkendőzik az apróbb bőrhibákat, segítenek, hogy az alapozó szebb és tartósabb legyen a bőrön. Ha használsz alapozót, akkor mindenképp érdemes primerekkel is kisérletezni, de ha csak egy kis "photoshop egy tubusban" hatásra vágysz, akkor alapozó nélkül is lehet őket használni.

A primert reggelente közvetlenül az alapozó alá, a fényvédő fölé érdemes használni. Ha van lehetőséged várj olyan 10 percet–negyed órát a fényvédő használata után, hogy az megfelelően "megkössön", és a fölé kent dolgok (primer és az alapozó) a lehető legkevésbé zavarja meg a hatékonyságát.

Így néz ki az eddigi rutin primerrel együtt:

REGGELESTE
1. Lemosó1. Lemosó
2. Tonik/Mist2. Folyékony Hámlasztó*
3. Szérum (ok)3. Tonik/Mist
4. Hidrataló + SPF4. Szérum (ok)
5. Primer5. Hidratáló
*Nem feltétlenül mindennap, a gyakoriság egyéni. Ha nem folyékony a hámlasztód, akkor használd előbb a tonikot, majd a hámlasztót.

Itt találod a primereket:

Maszk
Kicsit kakukktojás-kategória olyan téren, hogy nem mindennapi használatra valók, és a többségét le kell mosni. Ha szeretsz maszkokat használni, akkor mindig nézd meg a konkrét termék használati utasítását, és kövesd azt. Ha lemosandó a maszk, akkor utána nyugodtan megcsinálhatod a szokásos napi rutinodat, ha pedig nem kell lemosni, akkor általában utolsó, zárólépésnek érdemes a maszkot bevetni.

Itt találod a maszkokat:

Példa bőrápolási rutin

A fenti lépések természetesen nagyon-nagyon rugalmasan variálhatóak, személyre szabhatóak. Bátran kísérletezz, hogy megtaláld, hogy pont a Te bőrödre melyik hatóanyagok és melyik állagok működnek a legjobban.

Például ha reggel rohanós típus vagy, és csak egy fényvédős hidratálót dobsz fel, de este szívesen megadod a módját, és egy hat lépéses rutint követsz, az is szuper. Ha zsíros a bőröd, és használsz szérumokat, akkor teljesen oké, ha a hidratálókrémet elhagyod.

A fenti lépések egy "alapsablont" adnak csak, amit Te magadnak rugalmasan személyre tudsz szabni.

És végül íme egy példa rutin, variációk egy témára, többféleképpen:

Bőrtípus: kombinált
Bőrprobléma: pattanások + anti-aging

Egyszerű rutin

REGGELESTE
1. Langyos vizes arcmosás 1. Lemosó: PC RESIST Perfectly Balanced
2. Hámlasztó: G&G Cheer Up
3. Szérum: TO 10% Nia + Zinc
2. Fényvédő: PC RESIST Fluid SPF 50 4. Hidratáló: PC Barrier Repair

"Közepes" rutin
REGGELESTE
1. Lemosó: PC RESIST Perfectly Balanced 1. Lemosó: PC RESIST Perfectly Balanced
2. Mist: Niod SOD Mist2. Hámlasztó: G&G Cheer Up
3. Szérum: G&G 101 B-Bomb 10% Nia
4. Szérum: TO Retinol Emulzio
3. Fényvédő: PC RESIST Fluid SPF 50 5. Hidratáló: PC Barrier Repair

"Hiper-szuper" rutin
REGGELESTE
1. Lemosó: PC RESIST Perfectly Balanced 1. Dupla Lemosás: PC Olajos lemosó + PC RESIST Perfectly Balanced
2. Mist: Niod SOD Mist2. Hámlasztó: G&G Cheer Up
3. Szérum: PC Calm Szérum3. Szérum: G&G 101 B-Bomb 10% Nia
4. Szérum: Niod Survival4. Szérum: PC 1% Retinol Booster + PC Omega+ Szérum felesben keverve
5. Fényvédő: PC RESIST Fluid SPF 50 5. Hidratáló: PC Barrier Repair



Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!