Általában 3 okból szoktunk alaprutint követni: (1) mert még újoncok vagyunk a bőrápolásban, (2) mert szeretjük a minimális dolgokat, és (3) mert nincs kedvünk kísérletezni, és úgy döntünk, elég, ha csak a szükséges, de legmegfelelőbb termékeket használjuk. Hogy mi miatt is döntöttél az alaprutin miatt, végül is mindegy is. A lényeg, hogy így vagy úgy, de ugyanazokra a szuper termékekre lesz szükséged! Ebben a cikkben leírjuk Neked, miből is áll pontosan a Paula’s Choice alaprutin, és azt is elmondjuk, mit várhatsz tőle, plusz, kiderül, hogyan hozd ki a maximumot a termékekből!

Mi az, hogy alaprutin?

A PC alaprutin 3 lépésből áll, mind a három lépés bőröd legszükségesebb igényeire koncentrál. Másképp fogalmazva, az alaprutin a minimum, amire a bőrödnek mindenképpen szüksége van, ha azt szeretnéd, hogy sokáig egészséges és fiatalos legyen. Ez a megközelítés az egyszerűségre épül: leginkább azoknak ajánljuk, akik tényleg most kezdenek csak belekóstolni a bőrápolásba, vagy alig küzdenek bőrproblémákkal, vagy például reggel nagyon sietnek, és a szuperrutint inkább a nyugisabb időszakra, az estére tartogatják.

Az alaprutin előnye, hogy lényegesen rövidebb ideig tart. Ez az előny viszont hátrány is, hiszen a szuperrutinhoz képest természetesen megvannak a maga korlátai. Ugyan tartalmazza azokat a kulcsösszetevőket, amikre mindenképp szüksége van a bőrnek (például antioxidánsok, AHA vagy BHA, fényvédő), de célzott kezeléseket, problémára szabott bőrápolókat már nem tartalmaz. Ha tehát pattanásokkal, bőröregedéssel, pigmentfoltokkal, extra száraz bőrrel stb. küzdesz, akkor sajnos sokkal kisebb eséllyel fogsz javulást látni, ha alaprutint követsz, mintha rászánnád az időt, és célzott kezeléseket is bevetnél.

Nemsokára azt is leírjuk, hogyan egészítsd és tökéletesítsd ki az alaprutint, hogy kicsit jobban személyre szabhasd, de előbb nézzük, milyen lépésekből is áll egy klassz alaprutin, és hogy milyen termékeket érdemes választanod az egyes bőrtípusokra!

Így állítsd össze az alaprutint!

Mielőtt még belevágnánk az alaprutin lépéseinek leírásába, valamit előre kell bocsátanunk. Ez egy olyan dolog, amit nagyon sokszor elmondunk, de nagyon fontosnak is tartjuk. Sokan elkövetik ugyanis azt a hibát, hogy nem gondoskodnak megfelelő fényvédelemről. Pedig amit mindenekelőtt tudnod kell, hogy a bőrápolás egyik legfontosabb eleme éppen a fényvédő! A fényvédő legyen olyan, mint a fogkeféd a fürdőszobapolcon. Tartsd elöl, készenlétben, hogy minden reggel használni tudd! Hogy miért? Mert a káros UV-sugarak [1,2] sajnos a bőröregedés elsőszámú okozói, a komolyabb elváltozásokról nem is beszélve. Ha tehát nem szeretnél idejekorán ráncokat, pigmentfoltokat és fakó bőrt, akkor nincs mese: fényvédő.

Amit még jó tudnod a fényvédőről, hogy nemcsak a nap káros sugarai ellen nyújt védelmet, de a szennyeződésektől is segít megóvni a bőrödet, és hozzájárul ahhoz is, hogy a bőröd természetes megújulási folyamata flottul működjön [3,4].

Most, hogy tudod, miért is olyan fontos a fényvédő, reméljük nem hagyod ki. De mik az egyes lépések a bőrápolási alaprutinban?

  • Gyengéd, szappanmentes lemosó (Cleanser)
  • AHA vagy BHA hámlasztó (a gyakoriság egyéntől függ)
  • hidratáló (nappalra fényvédős, éjszakára fényvédő nélküli).

Lépés #1 – Lemosás

Egy gyengéd, vízzel tökéletesen leöblíthető lemosó a lehető legjobb módja a rutin indításának, legyen reggel vagy éppen este. Ezt a lépést semmiképpen sem érdemes elbliccelni, hiszen azzal csak azt éred el, hogy az utána következő lépések se lehessenek olyan hatásosak. Tisztább bőrön ugyanis a többi termék is jobban működik. Ha a bőröd zsíros vagy kombinált, akkor válassz egy könnyed, habzó lemosót vagy egy gélt. Ha a bőröd száraz, akkor pedig inkább a lotionök vagy krémes/tejes lemosók közül válogass. Ha normál bőröd van, akkor kicsit nagyobb a mozgástered, kísérletezz bátran, mi esik legjobban a bőrödnek! Amire figyelj, hogy mindenképp kerüld az illatosított, alkoholos vagy radíros formulákat! (A PC összes lemosója ilyen.)

Gyakran kérdezitek tőlünk, hogy vajon lemosóból mennyi az elég; mennyit érdemes használni egyszerre. Ez persze sok mindentől függ, például attól, mennyi sminket viselsz, milyen fényvédő van a bőrödön. Alapvetően elég egy fél tízforintosnyi mennyiség, de ha tényleg alaposan ki vagy sminkelve, jó ötlet előtte egy kifejezetten make up eltávolítására való sminklemosót is bevetni!

Lépés #2 – Hámlasztó

Egy jól megválasztott AHA (Alpha Hydroxy Acid) és/vagy BHA (Betha Hydroxy Acid) hámlasztó nagyon sokat tehet a bőröd egészséges és fiatalos működéséért, ami azt illeti, sokkal többet, mint például egy radír valaha is. A kémiai hámlasztók ugyanis úgy távolítják el a bőr felszínéről az elhalt hámsejteket, a felesleges olajat és a koszt, hogy közben extra kíméletesek bőröddel. Szuper megoldást jelentenek a fakó, öregedő (AHA) vagy éppen a pattanásos, mitesszeres (BHA) bőr problémáira.

A mennyiség, amit érdemes használni, formulánként változó, ahogyan a gyakoriságot is Neked kell kitapasztalnod. Általában az 1-2%-os BHA-t és az 5%-os AHA-t naponta, a 10%-os AHA-t heti 1-2 alkalommal a legjobb bevetni.

Lépés #3 – Hidratáló fényvédővel (nappalra) és hidratáló fényvédő nélkül (estére)

A fényvédő jelentőségéről már írtunk pár bekezdéssel feljebb, ezért most nem ismételnénk magunkat. Már úgyis tudod: nappalra fényvédős hidratálót érdemes választani. A legjobb, ha a választott formulád min. SPF 25-ös, és jócskán tartalmaz antioxidánsokat, bőrregeneráló összetevőket is. Ezek az összetevők ugyanis segítik kezelni és megelőzni a bőrkárosodást, az irritációt, és segíenek abban is, hogy hatékonyan felvehetsd a kesztyűt a bőröregedés közvetlen okozói, a bőrben randalírozó szabadgyökökkel szemben. [1,2,3]

Estére ugyanakkor olyan hidratálót válassz, ami nem tartalmaz fényvédőt (minek is védenéd a bőrödet a napsugaraktól sötétben, a paplan alatt?). Ilyenkor is fontosak az antioxidánsok és a bőrregeneráló összetevők, és olyan plusz összetevőket is bevethetsz, mint például a retinol.

Persze a legmegfelelőbb hidratáló kiválasztása nem egyszerű, sok lánynak és fiúnak beletört már a bicskája… Ha zsíros vagy kombinált a bőröd, akkor gél vagy könnyű lotion állagú hidratálókat keress (de jó, ha tudod, hogy hidratálásra ezeknek a bőrtípusoknak is szüksége van!), olyanokat, amik kevesebb bőrpuhító összetevőt (emolliens) tartalmaznak. Ha száraz a bőröd, akkor az emolliensek a legjobb barátaid, és keress olyan formulát, amiben jócskán találsz belőlük is. A gazdagabb, krémes lotionök vagy krémek között nézz körül, velük csodás eredményeket érhetsz el!

Ez a 3 lépés elég is?

A Paula’s Choice alaprutin az alapigényekre fókuszál: arra, hogy megvédd bőrödet a folyamatos bőrkárosodástól, és megkapd azokat az összetevőket, amik a legfontosabbak bőröd egészségéhez.

De hazudnánk, ha azt írnánk, ennyi elég is, ha a maximumot szeretnéd kihozni magadból. Ahhoz ugyanis, hogy a bőröd tényleg a lehető legjobb formáját mutassa, szükséged van célzott vagy problémamegoldó kezelésekre, szérumokra is. Ez főleg akkor igaz, ha érint a pattanások, pigmentfoltok, ráncok, fakó és rugalmasságát vesztett bőr problémája (az egyik, vagy akár mindegyik). De hogyan állíts össze egy 2.0-ás profi bőrápolási rutint? Kattint ide, és olvasd el azt is!

 

Hivatkozások:

  1. 1. Rabe J, Mamelak A, McElgunn P, Morison W, Sauder D. Photoaging: Mechanisms and repair. J Am Acad Dermato. 2006;55(1):1-19.
  2. 2. Kullavanijaya P, Lim H. Photoprotection. J Am Acad Dermatol. 2005;52:937-958.
  3. 3. Vierkotter A, Schikowski T, Ranft U, Sugiri D, Matsui M, Kramer U, Krutmann J. Airborne particle exposure and extrinsic skin aging. J Invest Dermatol. 2010 Dec;130(12):2719-26.
  4. 4. Kornhauser A, Coelho S, Hearing V. Applications of hydroxy acids: classification; mechanisms; and photoactivity. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2010;20(3):135-142.
  5. 5. Babilas P, Knie U, Abels C. Cosmetic and dermatologic use of alpha hydroxy acids. J Dtsch Dermatol Ges. 2012;10(7):488-91.

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!