Neked is érzékeny a bőröd? Kicsit becsapós a kérdés, mert az az igazság, valamilyen szinten mindenkinek érzékeny a bőre. Ha környezeti ártalom éri, vagy rosszul megválasztott kozmetikummal irritáljuk a bőrünket, akkor ugyanis mindannyiunknál fellép az érzékenységi reakció. A dolog viszont trükkös: a bőrérzékenységet legjobb, ha úgy képzeled el, mint egy skálát vagy számsort. Ez alapján van, akinek az irritáció jelei azonnal megmutatkoznak a bőrön, és van, akinél sokáig egyáltalán nem látható a felszínen. Ettől viszont még ott munkálkodik a bőr mélyebb rétegeiben, és idővel, látszólag minden előzetes ok nélkül, kiütközik a bőrfelszínre. Az irritáció pedig sokféle formában jelentkezhet, például kiütés vagy pirosság formájában. [1]

Amikor irritáció történik, fontos, hogy fellépj ellene, és megtedd a szükséges lépéseket, különben a dolog csak egyre rosszabb lesz. Ebben a cikkben leírjuk Neked, hogyan hat az irritáció a bőrödre, és adunk néhány kutatásokkal is alátámasztott tippet arra, mi az, amit tehetsz ellene!

Mi okozza az irritációt?

Az irritációnak nagyon sok oka lehet, és van, ami egyikünknél kivált irritációt, a másikunknál pedig nem. A legfőbb ok mégis a káros napsugarak hatása szokott lenni, vagy valamilyen környezeti ártalom (beleértve az időjárást is). Másik tipikus ok a rosszul megválasztott kozmetikum, pontosabban a rosszul megválasztott kozmetikumokban található irritáló hatású összetevők, mint például az illatanyag, az illóolajok (vagy illatos növényi olajak), vagy mondjuk az alkohol. (Egy korábbi cikkünkben összeszedtük az összes irritáló összetevőt, azokat, amiket függetlenül attól, hogy kimondottan érzékenynek gondolod-e a bőrödet, jó kerülni.) A három felsorolt ok közül a legnyilvánvalóbb a nap. Az UV-sugarak sajnos döntő szerepet játszanak abban, hogy a bőröd irritált és gyulladt legyen. A környezeti hatások közül fontos kiemelni a légszennyezést, ami rossz hír a nagyobb városokban élőknek, és az időjárást, ha például túl hideg az idő vagy túl száraz a levegő, az árthat. [2,3,4]

Talán a legkevésbé az illatanyagokról gondolnád, hogy ártanak, de legyen szó akár természetes, akár szintetikus illatanyagról, sokat ronthatsz velük bőröd állapotán. És ez különösen a kozmetikumokban megtalálható illatanyagokra igaz. Bár a jó illatú kozmetikumok nagyon csábítóak tudnak lenni, jó, ha tudod, hogy az illatanyagok a legyakoribb allergének a kozmetikumokban és irritációt okozhatnak. [4,5]

Az irritáció hatása a bőrödre

Mikor a bőröd irritált lesz, a hatás sokkal szövevényesebb, mint azt elsőre gondolnád. Az irritáció ugyanis nem csak viszketéssel vagy pirossággal jár együtt, de azzal is, hogy a bőröd kevésbé képes a regenerálódásra. A természetes védőrétege megsérül, és az olyan fontos anyagok, mint a kollagén vagy az elasztin, elkezd lebomlani. [1,6]

Ennek az egyik eredményeként a bőrön ráncok jelennek meg, pigmentfoltok, illetve a bőröregedés más jelei. Ha zsíros a bőröd, akkor a gyulladás, amit az irritáció kivált, elérheti az idegvégződéseket is, így olyan üzenetet továbbíthatnak, ami a hormonokat az olajtermelés növelésére ösztönzi. Ha pedig nő az olajtermelés, sajnos megnő a tág pórusok, a mitesszerek és a pattanások száma is. [6,7]

5 dolog, ami nyugtatja az irritált bőrt

 • Calm Redness Relief Repairing Serum - Ez a könnyed, antioxidánsokban és gyulladáscsökkentőkben gazdag szérum azonnal nyugtatja a bőrt, és csökkenti a pirosságot és az irritáció más jeleit. Minden bőrtípus számára kiváló formulája kuatásokkal igazoltan segít csökkenteni a bőrérzékenységet.
 • Calm Redness Relief 1% BHA Lotion Exfoliant - Gyengéd lotion hámlasztó 1% BHA-val (szalicilsavval). Segít csökkenteni a gyulladást és a pirosságot, közben pedig a pórusok mélyére hatolva belülről is eltávolítja az elhalt hámsejteket, felesleges olajat és szennyeződéseket, így kezeli és/vagy megelőzi az eltömődött pórusok miatti bőrproblémákat (tág pórusok, mitesszerek, pattanások).
 • Skin Recovery Softening Cream Cleanser - Gazdag, krémes lemosó, ami bársonyosan puhává teszi a bőrt, és meg is nyugtatja, miközben megtisztítja a sminktől és a szennyeződésektől.
 • Skin Recovery Daily Moisturizing Lotion SPF 30 - Ahogy az egyik fenti bekezdésben is írtuk, a káros napsugarak borzasztó rossz hatással vannak a bőrre, ők például az irritáció elsődleges okozói is. Használj mindennap egy széles spektrumú, min. SPF 20-as fényvédőt. Ez a gyengéd, ásványi alapú formula kitűnő az irritációra hajlamos és száraz bőr védelmére. Plusz anti-aging összetevői ráadásul a bőr egészséges, fiatalos működését is segítenek fenntartani, antioxidánsaival pedig harcol a káros szabadgyökök ellen. Ha kombinált vagy zsíros bőröd van, akkor pedig a Hydralight Shine-Free Daily Minderal Complex SPF 30-at ajánljuk!
 • Clinical Ultra-Rich Moisturizer - Különlegesen gazdag krém a súlyosan száraz és nagyon érzékeny bőr számára, ami fokozott erővel segít helyreállítani a sérült védőréteget, és megakadályozza a bőr nedvességének vesztését mintegy 12 órán át.

 

Hivatkozások:

 1. 1. Basketter D, Darlenski R, Fluhr J. Skin irritation and sensitization: mechanisms and new approaches for risk assessment. Skin Pharmacol Physiol. 2008.;21(4):191-202.
 2. 2. Baumann L. Skin ageing and its treatment. J Pathol. 2007;211(2):241-51.
 3. 3. Kullavanijaya P, Lim H. Photoprotection. J Am Acad Dermatol. 2005;52:937-958.
 4. 4. Bakkalia F, Averbeck S, Averbeck D, Idaomar M. Biological effects of essential oils - A review. Food Chem Toxicol. 2008;46(2):446-475.
 5. 5. Johansen J. Fragrance contact allergy: a clinical review. 2003. Am J Clin Dermatol.;4(11):798-98.
 6. 6. Jeremy A, Holland D, Roberts S, Thomson K, Cunliffe W. Inflammatory events are involved in acne lesion initiation. J Invest Dermatol.2003;121(1):20-7.
 7. 7. Tanghetti E. The role of inflammation in the pathology of acne. J Clin Aesthet Dermatol. 2013;6(9):27-35.

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy gombnyomással leiratkozhatsz!